Universiti Trisakti

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Universiti Trisakti

Lambang Universiti Trisakti.png

Visi Untuk menjadi sebuah universiti swasta yang terkemuka dan pusat kecemerlangan di Asia Pasifik dalam pengembangan sains, teknologi dan seni untuk kebajikan komuniti dan alam sekitar boleh kekal
Penubuhan 29 November 1965
Canselor Profesor Dr. Thoby Mutis
Lokasi Jakarta Barat
Penuntut 30,000
Laman Web http://www.trisakti.ac.id/

Universiti Trisakti ialah sebuah maktab perguruan tinggi swasta yang terletak di Jakarta Barat. Ditubuhkan oleh Baperki pada tahun 1958 dengan nama Universiti Baperki, namanya diubah pada tahun 1962 menjadi Universiti Res Publica, yang lebih dikenali pada masa itu sebagai URECA.

Menyusul Peristiwa G30S pada tahun 1965, URECA ditutup oleh pemerintah Order Baru secara rasmi pada tahun 1966) dan diambil alih oleh kerajaan. Pada 29 November 1965, universiti ini dibuka kembali dengan nama yang baru, iaitu Universiti Trisakti (biasa disingkatkan menjadi Usakti), namun banyak mahasiswa yang lama tidak mendaftar kembali kerana takut disebabkan banyak daripada mereka merupakan anggota CGMI (Tumpuan Gerakan Mahasiswa Indonesia) yang cenderung berhaluan kiri atau sekadar khuatir akan dicap sebagai komunis ataupun berhaluan kiri.

Kini Universiti Trisakti mempunyai melebihi 30,000 orang penuntut dan merupakan salah satu kampus swasta yang terbesar di Jakarta, dengan sembilan fakulti. Kursus-kursus yang diberikan termasuk 23 kursus untuk ijazah sarjana muda, 8 kursus sarjana, dan 3 kursus kedoktoran. Universiti Trisakti menggajikan 1,019 orang pensyarah dan 888 orang pensyarah sambilan.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]