Uriah Heep

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Uriah Heep
Uriah Heep pada tahun 1972 Kiri–Kanan: Ken Hensley, Mick Box, Gary Thain, David Byron dan Lee Kerslake
Latar belakang
Berasal dariLondon, British United Kingdom
GenreHard rock
Heavy metal
Progressive rock
Tahun aktif1969–kini
Syarikat rakaman
Vertigo
Bronze
Island, Warner Bros.
Mercury, Chrysalis
Sanctuary
Castle
Frontiers
Laman sesawang
www.uriah-heep.com
Página oficial de Facebook
AhliMick Box
Trevor Bolder
Bernie Shaw
Phil Lanzon
Russell Gilbrook
Bekas ahliKen Hensley (allahyarham)
David Byron (allahyarham)
Paul Newton
Alex Napier (allahyarham)
Nigel Olsson
Keith Baker
Iain Clark
Lee Kerslake (allahyarham)
Mark Clarke
Gary Thain (allahyarham)
John Wetton (allahyarham)
Trevor Bolder (allahyarham)
John Lawton (allahyarham)
John Sloman
Chris Slade
Greg Dechert
John Sinclair
Peter Goalby
Bob Daisley
Steff Fontaine

Uriah Heep (/ jʊˈraɪə hiːp /) ialah sebuah kumpulan rock British dengan nada progresif, ditubuhkan di London pada tahun 1969, yang dianggap "salah satu kumpulan paling popular pada awal 70-an."[1].

Kumpulan ini mengeluarkan beberapa album yang berjaya secara komersial pada awal 1970-an, seperti Demons & Wizards (1972), The Magician's Birthday (1972), atau Uriah Heep Live (1973), tetapi mereka penonton menurun pada tahun 80-an, sehingga pada dasarnya menjadi kumpulan pemujaan, di Amerika Syarikat dan Eropah, terutamanya.

Uriah Heep ialah kumpulan muzik barat pertama yang bermain di Rusia Soviet, di bawah dasar Gorbachev, dipanggil glásnost. Mereka telah menjual 40 juta salinan di seluruh dunia.[2] Mereka telah menjual 40 juta salinan di seluruh dunia.

Perubahan berterusan dalam kumpulan itu telah menyebabkan pemain gitar Mick Box sebagai satu-satunya ahli dan ketua asal.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Awal permulaan (1969-1972)[sunting | sunting sumber]

Ia timbul pada penghujung tahun enam puluhan, daripada akar Spice, sebuah band yang vokalis mitos David Byron, dan gitaris Mick Box, adalah pengasas pertama kumpulan itu. Uriah Heep menjadi band perintis sebenar " Hard rock " genre , walaupun mereka berdiri untuk kepelbagaian muzik mereka, pertengahan antara rock keras , progresif dan gaya epik, pada dua album yang paling terkenal mereka:. Yang telah disebutkan Demons & Wizards dan The Magician's Birthday, pengaruh yang jelas untuk kumpulan seperti Helloween dan pengikut rock epik yang lain. Ia dicirikan, antara lain, dengan perubahan barisan yang berterusan, di mana satu-satunya ahli tetap ialah pemain gitar Mick Box.

Ken Hensley, tunjang utama kumpulan pada zaman klasik mereka

Pada tahun 1970, mereka menukar nama mereka daripada Spice kepada Uriah Heep, dipengaruhi oleh watak pelik daripada salah satu karya paling universal Charles Dickens:David Copperfield. Pada tahun itu Ken Hensley akan menyertai kumpulan itu , yang berasal dari kumpulan psychedelic The Gods , yang akan menjadi jiwa sejati dari masa ke masa, dan komposer utama hampir semua lagu kumpulan itu pada zaman keemasannya. Hensley akan menjaga papan kekunci, dan kadangkala gitar slaid. Dia juga menyuarakan salah satu lagu hits terbesar pada masa itu, "Lady In Black".

Box, Byron dan Hensley akan menjadi tunjangan asas band, menyaksikan perubahan berterusan dalam bass dan dram, sehingga pada tahun 1972 Gary Thain (bass) dan Lee Kerslake (dram) menyertai. Sehingga itu mereka telah mengeluarkan tiga album: Very 'eavy, Very' humble , pada tahun 1970, yang merupakan penampilan sulung yang hebat, tetapi pengkritik mempertahankan dengan alasan bahawa ia adalah salinan terang-terangan Deep Purple, sesuatu yang tidak pasti yang boleh dijelaskan kerana dalam Pada masa itu kedua-dua kumpulan datang untuk berkongsi bilik latihan, dan dipengaruhi oleh bunyi utama papan kekunci Jon Lord. Dalam masa kurang daripada setahun, mereka menebus diri mereka di hadapan pengkritik dan orang ramai dengan penerbitan Salisbury (1971) dan Look at Yourself (1971), album terakhir di mana mereka menemui bunyi ciri mereka, seperti yang akan mereka tegaskan kemudian. Jualan mula melonjak di negara asal dan di luar negara, menemui pengikut paling setia mereka di negara seperti Jerman, Belanda atau Jepun.

Masa klasik dan kejayaan (1972-1976)[sunting | sunting sumber]

Kemudian datang 1972, dengan penambahan baru dan, akhirnya, muktamad yang memperkayakan bunyi kumpulan itu. Penerbitan Demons & Wizards pada tahun 1972 membawa mereka ke puncak, sebuah album bulat yang mungkin merupakan karya konseptual, kerana temanya berkisar hampir keseluruhannya pada tema alegori dan penuh dengan fantasi epik. Album ini termasuk hit terbesarnya, "Easy Livin '".

Karya ini menemui kesinambungan yang sempurna dalam Hari Lahir The Magician , yang mula dijual beberapa bulan selepas yang sebelumnya diterbitkan, dan yang memberikan mereka kemasyhuran yang pasti di seluruh dunia. Bunyi yang terakhir lebih progresif dan mengikut tema album konsep, yang memulakan album sebelumnya. Muka depan Roger Dean, artis yang sedang meningkat naik yang sudah bekerja dengan kumpulan seperti Yes, menyumbang untuk meningkatkan, melalui seni grafik, hasil rakaman yang sempurna.

Pada tahun 1973 mereka merakam album Sweet Freedom, yang merupakan satu lagi karya bulat, dan dari mana beberapa klasik kumpulan itu muncul yang didengari hingga ke hari ini. Sudah pada tahun 1974, selepas lawatan dari mana mereka mengeluarkan album langsung Uriah Heep Live 1973 , mereka merakam Wonderworld , di mana mereka secara beransur-ansur mula beralih dari bunyi progresif, memilih rock keras yang lebih ringkas dan lebih langsung. Tepatnya album ini akan mewakili yang terakhir yang mereka rakamkan dengan mendiang pemain bass New Zealand Gary Thain, kerana dia akan dipecat pada awal tahun 1975, digantikan oleh bekas pemain bass dan penyanyi King Crimson, John Wetton.

Sudah dengan Wetton dalam kumpulan itu, pada tahun 1975 mereka mengeluarkan Return to Fantasy , sebuah album di mana terdapat juga klasik, walaupun penurunan dalam prestasi umum kumpulan itu mula diperhatikan. Pada Disember 1975, pemain bass Gary Thain meninggal dunia akibat overdosis heroin.

Perpecahan dan Masa bersama John Lawton (1976-1980)[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1976 mereka merakam High & Mighty , yang sudah pasti mewakili kegagalan terbesar kumpulan itu pada tahun 70-an, disebabkan oleh ketegangan dalaman sejak mereka melakukannya tanpa Gerry Bron, penerbit tetap mereka, untuk menghasilkannya sendiri. Walaupun diketahui bahawa pengkritik biasanya tidak mengiktiraf dalam karya yang baik ini, ia mempunyai beberapa subjek yang luar biasa, seperti klasik "One Way or Another" (yang dinyanyikan John Wetton), atau balada "Weep in Silence". Di tengah-tengah lawatan untuk mempersembahkan album, David Byron telah dipecat, dari saat ini Byron mendedikasikan dirinya untuk kerjaya solonya, sehingga kematiannya pada tahun 1985.

Kumpulan itu pada pertengahan 1970-an, dengan John Wetton

Selepas pemergian Byron, Uriah Heep, mengalami perubahan berbeza dalam barisan pemain dan gaya muziknya. Di sebalik Rock progresifnya yang terkenal dan sumbangannya kepada apa yang akan dipanggil Hard rock dan heavy metal, sejurus selepas pemergian Byron, kumpulan itu mengubah suai estetika dan muziknya, membayangkan perubahan arah ke arah bunyi yang lebih komersial, dalam gaya daripada AOR dengan sentuhan muzik disko.

Beginilah, pada penghujung tahun 1976, pengganti John Wetton dan David Byron, berpuas hati dengan kemasukan pemain bass dari kumpulan David Bowie, dan penyanyi Lucifer's Friend; mereka ialah Trevor Bolder (pemain bass yang paling lama aktif dalam kumpulan itu) dan John Lawton. Peminat lambat menerima latihan dan gaya ini, agak komersial, walaupun kualiti gubahan mereka membuatkan mereka diingati oleh semua orang. Album Firefly , Innocent Victim dan Fallen Angel membentuk rangkaian tiga rakaman studio dengan Lawton dan Bolder, serta album langsung Live in Europe 1979. Walau bagaimanapun, ego peribadi Lawton dan Hensley bertelagah terlalu banyak, dan ia telah memutuskan untuk memecat Lawton, meninggalkan sekali lagi, untuk tahun 1980, kumpulan itu tanpa penyanyi.

Pemergian Ken Hensley (1980-1985)[sunting | sunting sumber]

Di sanalah The Heep mendapati diri mereka memerlukan untuk mencari pengganti, sebagai vokalis dan sebagai pemain drum, kerana disebabkan perbezaan dengan produksi, pemain dram Lee Kerslake telah meninggalkan kumpulan itu, akan bermain untuk Ozzy Osbourne. Untuk tahun 1980 pengganti tiba, dengan John Sloman ex-Lone Star pada vokal dan Chris Slade, bekas Manfred Mann's Earth Band pada dram. Formasi ini hanya akan merakamkan satu album, Conquest (1980), yang tidak akan diterima dengan baik oleh pengkritik khusus, tetapi yang berkhidmat sekurang-kurangnya untuk mengemas kini bunyi kumpulan itu, dan mengekalkannya. Beberapa lagu dalam album ini telah diuji dan dirakam bersama penyanyi terdahulu, John Lawton, antaranya kita boleh menyerlahkan "Feelings", "Fools" atau "Been Hurt", yang juga akan menjadi sebahagian daripada album yang tidak dikeluarkan. pada masa itu, kemudian dikeluarkan sebagai album rampasan, berjudul Ten Miles High.[3]

Perbezaan muzik antara band dan Ken Hensley diserlahkan, dan yang terakhir meninggalkan kumpulan itu di tengah-tengah lawatan, jadi Heep, tanpa komposer utama mereka, mesti meneruskan dan merekrut untuk ini - buat sementara waktu - kenalan lama Sloman , Gregg Dechert. Bersamanya mereka merakamkan single "Think It Over / My Joanna Needs Tunning". Pada penghujung tahun, Sloman, Slade, Dechert dan Bolder (yang akan bermain di Wishbone Ash) meninggalkan Mick Box sahaja, sekali gus menamatkan peringkat pertama Uriah Heep.

Pada tahun 1981, Box menawarkan beberapa konsert sebagai pemain solo, tetapi surat daripada peminat yang berbeza di seluruh dunia, menyatakan betapa pentingnya Uriah Heep dalam hidup mereka, memberikan Box tenaga yang diperlukan untuk memulakan semula dengan kumpulan mitos itu.

Beginilah cara dia merekrut pemain bass berprestij (bekas Rainbow) Bob Daisley, dan bersama-sama mereka memutuskan untuk pergi melawat penyanyi pertama kumpulan itu, David Byron, untuk menawarkan jawatan itu lagi, yang ditolaknya. Walaupun begitu, mereka mengupah penyanyi kumpulan Trapeze, Peter Goalby dan bersama mereka, Lee Kerslake kembali dan pemain keyboard John Sinclair masuk.

Karya pertama dengan pembentukan ini ialah Abominog (1982), sebuah album bulat di mana hampir semua lagu adalah klasik (ditambah dengan versi semula lagu "Think It Over"), dan ia berfungsi untuk meletakkan Heep dengan bunyi baru, lebih keras, dan dekat dengan NWOBHM, walaupun terdapat aftertaste komersial yang ketara bagi lagu-lagu tertentu. Dengan album dan latihan ini, Uriah Heep mendapat semula kemasyhuran: album seterusnya, Head First , akan meneruskan laluan itu dengan lagu-lagu pencapaian yang sangat baik seperti "Red Lights", "Stay on Top" atau "Lonely Nights" yang merupakan Bryan Adams penutup. Untuk tahun 1985, Bob Daisley memutuskan untuk meninggalkan band secara baik, dan pemain bass Trevor Bolder kembali, untuk merakam album terakhir "Goalby era",, yang sudah pasti, bagi semua peminat, adalah salah satu rekod paling lemah dalam sejarah Uriah Heep (malah lebih lemah daripada High & Mighty and Conquest), lagu yang membuka rekod, dipanggil "Rockarama", boleh diselamatkan, kerana hanya potongan yang menonjol. Pada penghujung tahun, keletihan dalam suara Peter Goalby menyebabkan Heep kehilangan penyanyi dan pemain papan kekunci pada masa yang sama, sekali lagi.

Pendapat Bernie Shaw (1986-kini)[sunting | sunting sumber]

Selepas memanggil pemain keyboard Phil Lanzon, pada tahun 1986 mereka memutuskan untuk mencuba penyanyi Steff Fontaine, tetapi walaupun suaranya bagus, sikapnya menyebabkan dia dipecat. Dengan cara ini, seseorang yang sehingga hari ini adalah penyanyi yang paling lama bertahan dalam kumpulan itu tiba: Bernie Shaw, yang berasal dari kumpulan NWOBHM Praying Mantis.

Mick Box dan Bernie Shaw di London.2001.

Dengan album studio pertama dengan Shaw, Raging Silence (1989) mereka akan mencapai kejayaan, terutamanya dengan kumpulan klasik Argent lama "Hold Your Head Up", dan dengan lagu yang ditulis oleh Peter Goalby, "Blood Red Roses". Harus diingat bahawa, menjelang akhir tahun 80-an, Uriah Heep akan menjadi kumpulan rock barat pertama yang mengambil kesempatan daripada politik yang dikenali sebagai glásnost, dalam Kesatuan Soviet yang masih ada sekarang : terima kasih kepada pengeluar terkenal Hungary, mereka berjaya untuk memberi bacaan pertama selepas Tirai Besi; di Moscow mereka memenuhi Stadium Olimpik Luzhniki beberapa malam, jumlah orang yang menghadiri pertunjukan itu berjumlah 180,000 orang.

Selepas pencapaian ini, sudah dalam era CD, pada 90-an dan 2000-an, edisi album studio baru menjadi semakin meluas ( Different World (1991), Sea of ​​​​Light (1995), Sonic Origami (1998), Wake the Sleeper (2008), Into the Wild (2011), dan lain-lain, tetapi kumpulan itu sentiasa mengadakan lawatan di Eropah, dan mereka sangat berjaya, mungkin bukan usia emas mereka, tetapi lebih daripada itu. 80an.

Pada tahun 2002 sebuah CD secara langsung telah dikeluarkan: The Magician's Birthday Party , dirakam bersama Ken Hensley dan John Lawton, yang bertemu seketika dengan Heep untuk majlis itu, manakala pada tahun 2006, disebabkan masalah kesihatan, veteran itu meninggalkan kumpulan itu. pemain dram Lee Kerslake, memberikan pergi ke bekas Ozzy yang lain untuk bermain dram, dalam kes ini Rusell Gilbrook.

Pada tahun yang sama, kumpulan rock Romania "Iris" menerbitkan album untuk memperingati 25 tahun kewujudannya dan termasuk kerjasama dengan Mick Box dan Bernie Shaw, dengan lagu "Lady in Black" nyanyian dwibahasa (Romania dan Inggeris ).

Dengan cara yang sama, pada tahun 2011 Into the Wild , dan siaran langsung Live in Armenia , diterbitkan, yang terakhir dalam format CD / DVD berganda. Bagi pihaknya, pada tahun 2013 berita sedih kematian pemain bass Trevor Bolder telah diketahui, dan pada tahun 2014 album studio Templat:Perkataan ke-23 kumpulan itu, berjudul Outsider, telah dikeluarkan . Bolder akan digantikan oleh Davey Rimmer pada Mei 2013, dengan siapa mereka akan mengeluarkan album studio baharu pada 2018, Living the Dream .

Uriah Heep mengekalkan pengikut yang ketara di Jerman, Belanda, Scandinavia, Balkan, Jepun, Rusia dan di Eropah Timur secara amnya, di mana mereka masih bermain stadium.

Walau bagaimanapun, dan walaupun hari ini mereka terus menikmati reputasi yang baik, karya-karya besar beliau muncul pada tahun tujuh puluhan, lebih khusus pada separuh pertama dekad, pada tahun-tahun itu namanya muncul hampir setanding dengan Black Sabbath, Deep Purple atau Led Zeppelin, membentuk kuartet rujukan maksimum Rock keras British .

Ahli kumpulan[sunting | sunting sumber]

Anggota terkini[sunting | sunting sumber]

Bekas Anggota[sunting | sunting sumber]

Garis masa[sunting | sunting sumber]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Album studio

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ AllMusic Uriah Heep overview
  2. ^ "Kumpulan Uriah Heep".
  3. ^ Halaman di Discogs

Pautan luar[sunting | sunting sumber]