Ustaz

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gaya seorang ustaz yang sedang memberi ceramah agama.
Ustazah Nor Bahyah sedang berkata-kata.

Ustaz (Jawi: استاذ) adalah kata pinjaman dari bahasa Arab yang mempunyai maksud di dalam bahasa Melayu sebagai: (1) tuan; atau (2) guru agama (lelaki).[1] Manakala ustazah (Jawi: استاذة) adalah kata pinjaman dari bahasa Arab yang mempunyai maksud di dalam bahasa Melayu sebagai: guru agama (perempuan).[2] Asatizah (Jawi: أساتيزة) merupakan kata jamak bagi perkataan ustaz-ustaz atau ustazah-ustazah atau ustaz dan ustazah.[3]

Dalam masyarakat Melayu, ustaz dikhususkan kepada mereka yang mengajar agama atau pelajaran agama Islam di sekolah, madrasah, masjid, pondok dan sebagainya.[petikan diperlukan]

Tok guru pula merujuk kepada guru agama yang memiliki kepimpinan rohaniah.[petikan diperlukan]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "ustaz - Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP". Kamus dewan Edisi Empat. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 31 December 2012. 
  2. ^ "ustazah - Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP". Kamus dewan Edisi Empat. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 31 December 2012. 
  3. ^ "asatizah - Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP". Khidmat Nasihat. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 31 December 2012. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.