Veksilologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Veksilologi ialah sebuah kajian tentang sejarah, simbolisme dan penggunaan bendera atau, dengan lanjutan, sebarang minat dengan bendera secara umum. Perkataan tersebut adalah sintesis perkataan Latin vexillum ("bendera") dan imbuhan akhiran Yunani -logia ("kajian")[1]

Seorang individu yang mengkaji bendera dikenali sebagai seorang ahli veksilologi.Seorang individu yang mencipta bendera dikenali sebagai seorang ahli veksilografi, dan seni mencipta bendera dikenali sebagai veksilografi. Seorang individu yang merupakan seorang yang mengagumi bendera secara umum atau seorang yang hobinya berkaitan dengan veksilologi dikenali sebagai seorang veksilofilia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kajian tentang bendera, atau veksilologi, dirasmikan oleh seorang sarjana dan pelajar bendera Amerika Syarikat Whitney Smith pada tahun 1961 dengan penerbitan Buletin Bendera.[2] Seumur hidupnya, Whitney Smith menubuhkan pelbagai persatuan bendera dan mesyuarat bendera termasuk Kongres Veksilologi Antarabangsa (ICV/KVA), Persatuan Veksilologi Amerika Utara, dan Persekutuan Persatuan-Persatuan Veksilologi Antarabangsa (PPVA/FIAV).[3] Whitney Smith, yang dikenali untuk mencipta istilah "veksilologi" pada tahun 1957, menulis "walaupun penggunaan bendera berasal daripada hari-hari terawal tamadun manusia, kajian tentang penggunaan tersebut dalam gaya serius sangat baru yang istilahnya ... tidak terbit dalam cetakan hingga tahun 1959."[4] Sebelum masa tersebut, kajian tentang bendera secara umumnya dianggap sebahagian daripada heraldik.

Penglibatan dalam veksilologi termasuk kerja akademik dalam bidang seperti sosiologi, sejarah atau reka bentuk, profesional atau sebaliknya, sumbangan daripada industri bendera, dan minat daripada mereka yang gemar akan bendera. KVA dan mesyuarat veksilologi tempatan sering meliputi minat yang luas tentang bendera. Sejak tahun 1969, sebuah Kongres Veksilologi Antarabangsa telah dianjurkan setiap dua tahun di bawah naungan FIAV; maklumat yang dipaparkan di sebuah ICV diterbitkan selepas ICV tersebut sebagai maklumat prosiding Kongres tersebut.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]