Victor Emmanuel II dari Itali

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Vittorio Emanuele II
Raja Itali
Raja Sardinia
VictorEmmanuel2.jpg
Raja Sardinia
Pemerintahan 23 Mac 184917 Mac 1861
Didahului oleh Charles Albert
Raja Itali
Pemerintahan 17 Mac 18619 Januari 1878
Diikuti oleh Umberto I
Pemakaman Pantheon, Rom, Kerajaan Italy
Raja permaisuri Adelaide dari Austria
Rosa Vercellana
Anakanda
Butiran
Maria Clotilde, Princess Napoléon
Umberto I dari Itali
Amadeo I dari Sepanyol
Oddone, Duke of Montferrat
Maria Pia, Queen of Portugal
Nama penuh
Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso di Savoia
Kerabat Kerabat Savoy
Ayahanda Charles Albert
Bonda Maria Theresa of Austria
Agama Gereja Roman Katolik
Tandatangan Tandatangan Vittorio Emanuele II

Victor Emmanuel II (Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso; 14 Mac 1820 - 9 Januari 1878) adalah Raja Sardinia dari 1849 sehingga 17 Mac 1861, beliau telah mengambil alih tajuk Raja Itali untuk menjadi raja pertama bersatu Itali sejak abad ke-6, tajuk yang dipegang sehingga kematiannya pada tahun 1878. Orang Itali telah memberikan kepadanya gelaran Bapa Dalam Negeri

Biografi[sunting | sunting sumber]

Victor Emmanuel II dan Josef Radetzky bermesyuarat selepas berakhirnya Perang Kemerdekaan Itali Pertama.
Victor Emanuel II pada 1849

Victor Emanuel dilahirkan anak sulung Charles Albert, Putera Carignano dan Maria Theresa dari Austria. Bapanya berjaya sepupu yang jauh sebagai Raja Sardinia-Piedmont pada tahun 1831. Beliau tinggal selama beberapa tahun masa mudanya di Florence dan menunjukkan minat awal dalam politik, tentera, dan sukan. Pada tahun 1842, beliau berkahwin dengan sepupunya Adelaide Austria. Beliau telah digelar sebagai Duke Savoy sebelum menjadi Raja Sardinia-Piedmont.

Beliau mengambil bahagian dalam Perang Kemerdekaan Itali Pertama, (1848-1849), di bawah bapanya, Raja Charles Albert berjuang di barisan hadapan di dalam peperangan Pastrengo, Santa Lucia, Goito dan Custoza.

Victor Emmanuel II semasa majlis sumpah di Parlimen.

Beliau menjadi Raja Sardinia-Piedmont pada 1849 apabila bapanya telah turun takhta takhta selepas kekalahan tentera memalukan oleh Austria pada Pertempuran Novara. Victor Emanuel segera boleh mendapatkan gencatan senjata agak baik pada Vignale oleh komander tentera empayar Austria, Radetzky. Perjanjian itu, bagaimanapun, tidak disahkan oleh rumah parlimen yang lebih rendah, Dewan Perwakilan dan Vittorio Emanuele membalas dengan menembak Perdana Menteri beliau Claudio Gabriele de Launay, menggantikan dia dengan Massimo D'Azeglio, (1798-1866). Selepas pilihan raya baru, damai dengan Austria telah diterima oleh Dewan Perwakilan baru. Pada tahun 1849, beliau juga garang ditindas pemberontakan dalam Genoa, mentakrifkan pemberontak sebagai "bangsa yang jahat dan dijangkiti canailles".

Pada tahun 1852, beliau melantik Count Camillo Benso di Cavour ("Count Cavour") sebagai Perdana Menteri Piedmont-Sardinia. Ini ternyata menjadi pilihan yang bijak kerana Cavour adalah dalang politik dan pemain utama dalam penyatuan Itali dalam haknya sendiri. Victor Emmanuel II tidak lama lagi menjadi simbol Itali "Risorgimento", pergerakan penyatuan Itali semasa tahun 1850-an dan awal 60-an. Beliau adalah sangat popular di Sardinia-Piedmont Bersatu kerana hormatnya kepada perlembagaan baru dan pembaharuan liberal, tidak seperti kebanyakan raja-raja konservatif lain Eropah (yang akhirnya hilang takhta mereka).

Perang Krimea[sunting | sunting sumber]

Vittorio Emanuele II dalam pakaian memburu di Istana Negara Ajuda, Lisbon.

Mengikuti nasihat Victor Emanuel, Cavour menyertai Britain dan Perancis dalam Perang Krimea terhadap Rusia. Cavour enggan untuk berperang kerana kuasa Rusia pada masa itu dan perbelanjaan untuk berbuat demikian. Victor Emanuel, bagaimanapun yakin dengan ganjaran yang akan diperolehi dari pakatan itu diwujudkan antara Britain dan yang lebih penting ialah Perancis.

Selepas berjaya mencari sokongan British dan yang menyenangkan dirinya dengan Perancis dan Napoleon III semasa Kongres Paris pada tahun 1856 pada akhir perang, Count Cavour mengatur mesyuarat rahsia dengan Maharaja Perancis. Pada tahun 1858, mereka bertemu di Plombieres-les-Bains (dalam Lorraine), mereka telah bersetuju bahawa jika Perancis bersedia membantu Piedmont untuk bertempur dengan Austria, yang masih menduduki Kerajaan Lombardy-Venetia di utara Itali, Perancis akan diberikan Nice dan Savoy.

Pada masa itu, Victor Emanuel telah menjadi simbol universal Itali iaitu Risorgimento, gerakan menolak ke arah penyatuan Itali.


Peperangan Penyatuan Itali[sunting | sunting sumber]

Victor Emmanuel II dan Napoleon III di Milan pada 1859.

Kempen Itali-Perancis menentang Austria pada tahun 1859 bermula dengan jayanya. Walau bagaimanapun, jatuh sakit oleh mangsa perang dan bimbang tentang mobilisasi tentera Prusia, Napoleon III membuat rahsia perjanjian dengan Franz Joseph I dari Austria di Villafranca dimana Piedmont hanya akan mendapat Lombardy. Perancis tidak akibat menerima Nice dijanjikan dan Savoy Austria, tetapi tidak menyimpan Venetia, satu lagi tamparan untuk Piedmontese, di bahagian kecil kerana perjanjian itu telah disediakan tanpa pengetahuan mereka. Selepas beberapa pertengkaran mengenai hasil perang, Cavour meletak jawatan dan raja yang terpaksa mencari penasihat lain. Perancis memang hanya mendapat Nice dan Savoy selepas Perjanjian Turin ditandatangani pada Mac 1860, selepas Cavour telah dipasang semula sebagai Perdana Menteri dan perjanjian dengan Perancis telah melanda untuk mengambil tempat di Pusat Duchies Itali.

Kemudian pada tahun yang sama, Victor Emanuel II menghantar tenteranya untuk melawan Tentera Paus di Castelfidardo dan menghalau Paus ke dalam Kota Vatikan. Kejayaan Victor Emanuel II di matlamat ini mendapat beliau dibuang gereja dari Gereja Katolik. Kemudian, Giuseppe Garibaldi menakluk Sicily dan Naples dan Sardinia-Piedmont berkembang lebih besar. Pada 17 Mac 1861, Kerajaan Itali telah ditubuhkan secara rasminya dan Victor Emanuel II menjadi rajanya.

Victor Emmanuel II bertemu dengan Giuseppe Garibaldi di Teano pada 1860.

Victor Emanuel disokong Giuseppe Garibaldi dalam Ekspedisi Seribu (1860-1861), yang mengakibatkan kejatuhan pesat Kerajaan Dua Sicily di selatan Itali. Walau bagaimanapun, Raja menghentikan tindakan Garibaldi apabila dia muncul bersedia untuk menyerang Rom, masih di bawah Negeri-Negeri Paus, kerana ia adalah di bawah perlindungan Perancis. Pada tahun 1860, melalui plebiscites tempatan, Tuscany, Modena, Parma dan Romagna memutuskan untuk menyebelahi Sardinia-Piedmont. Victor Emanuel kemudian berarak kemenangan dalam Marche dan Umbria selepas menang Pertempuran Castelfidardo (1860) ke atas tentera Paus, selepas itu beliau mendapat pengucilan dari Paus.

Raja kemudiannya bertemu dengan Garibaldi di Teano, menerima dari dia kawalan di selatan Itali. Satu lagi siri di tanah-tanah yang diduduki menyebabkan pengisytiharan Victor Emanuel sebagai yang pertama Raja Itali oleh Parlimen baru disatukan menjadi Itali pada 17 Mac 1861. Dia tidak memberi nombor baru dirinya selepas memegang gelaran raja baru, bagaimanapun. Turin menjadi ibu negeri yang baru. Hanya Rom, Veneto dan Trentino kekal untuk ditakluki.

Penyempurnaan penyatuan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1866 Victor Emanuel bersekutu dengan Prusia semasa Perang Kemerdekaan Itali Ketiga. Walaupun tidak menang dalam teater Itali, beliau berjaya untuk menerima Veneto selepas kekalahan Austria di Jerman.

Pada tahun 1870, selepas dua kali gagal oleh Garibaldi, beliau juga telah mengambil kesempatan daripada kemenangan Prusia keatas Perancis dalam Perang Perancis-Prusia untuk menangkap Rom selepas Perancis menarik diri. Beliau memasuki Rom pada 20 September 1870 dan menubuhkan ibu baru ada pada 2 Julai 1871, selepas satu langkah sementara untuk Florence pada tahun 1864. Kediaman Diraja baru adalah Istana Quirinal.

Selebihnya pemerintahan Victor Emanuel II adalah lebih senyap. Selepas Kerajaan Itali telah ditubuhkan, beliau mengambil keputusan untuk meneruskan sebagai Raja Victor Emanuel II dan bukannya Victor Emanuel Itali. Ini adalah satu langkah yang amat berat sejauh perhubungan awam pergi kerana ia tidak menunjukkan permulaan segar yang rakyat Itali mahu dan mencadangkan bahawa Sardinia-Piedmont telah mengambil alih Semenanjung Itali, dan bukannya menyatukan ia. Walaupun kemalangan ini, baki pemerintahan Victor Emanuel II telah digunakan dengan membalut sehingga kehilangan punca dan menangani isu-isu ekonomi dan budaya.

Kematian[sunting | sunting sumber]

Fail:VictorEmmanuelIITomb.JPG
Makam Victor Emanuel II di Pantheon

Victor Emanuel meninggal di Rom pada tahun 1878, selepas enggan untuk bertemu dengan utusan Paus Pius IX, yang boleh diterbalikkan pengucilan itu. Beliau dikebumikan di Pantheon. Penggantinya ialah anaknya Umberto I.

Tugu Victor Emmanuel II.
Victor Emmanuel II dari Itali
Tarikh keputeraan: 14 Mac 1820 Tarikh kemangkatan: 9 Januari 1878
Gelaran pemerintah
Didahului oleh
Charles Albert
Raja Sardinia
23 Mac 1849 – 17 Mac 1861
Kerajaan Sardinia ditukarkan
menjadi Kerajaan Itali
Kosong
  Gelaran dipegang dahulu oleh  
Napoleon I
Raja Itali
17 Mac 1861 – 9 Januari 1878
Diikuti oleh:
Humbert I