Walt Disney Studios

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
The Walt Disney Studios
Pembahagian
IndustriHiburan
Ditubuhkan16 Oktober 1923; 97 tahun yang lalu (1923-10-16)
Ibu pejabatWalt Disney Studios, Burbank, California, A.S.
Bilangan kawasan
8 (2019)
Tempat diberi khidmat
Seluruh
Tokoh penting
KeluaranMotion pictures, music publishing, stage productions
PerkhidmatanFilm production, marketing, and distribution
IndukThe Walt Disney Company
Pembahagian
Laman web rasmi
waltdisneystudios.com
Catatan kaki / rujukan
[1]

Walt Disney Studios ialah studio filem Amerika, salah satu daripada empat segmen perniagaan The Walt Disney Company. Studio itu, salah satu studio filem utama "Lima Besar" dan terkenal dengan bahagian filemnya yang pelbagai, didasarkan pada Walt Disney Studios di Burbank, California. Ditubuhkan pada tahun 1923, ia merupakan yang keempat tertua di kalangan studio utama.

Di bawah bahagian Walt Disney Studios adalah syarikat pengeluaran filem terkenal termasuk Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm, 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures dan Blue Sky Studios. Filem yang dihasilkan oleh studio ini dikeluarkan dan diedarkan oleh Walt Disney Studios Motion Pictures. Studio ini menjana anggaran pendapatan $ 2.355 bilion pada tahun fiskal 2017.[2] Perniagaan hiburan studio sahaja (aksi langsung dan gambar gerakan animasi, kandungan langsung kepada video, rakaman muzik dan drama langsung) yang membawa $ 8.379 bilion pada 2017.[2] Studio ini mempunyai dua filem teratas tertinggi dan filem francais sepanjang masa di pecah panggung seluruh dunia.

Walt Disney Studios ialah ahli Persatuan Wayang Gambar Amerika (MPAA).[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "California Business Corporations - Fox Searchlight Pictures, Inc". April 4, 2019. Dicapai pada April 30, 2019.
  2. ^ a b "Walt Disney Company, Form 10-K, Annual Report, Filing Date Nov 22, 2017". secdatabase.com. Dicapai pada May 13, 2018.
  3. ^ "Motion Picture Association of America – About Us". MPAA. Diarkibkan daripada yang asal pada May 10, 2012. Dicapai pada May 27, 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]