Padang Wandsworth

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Wandsworth Common)
Jump to navigation Jump to search

Padang Wandsworth (dalam bahasa Inggeris: Wandsworth Common) adalah sebuah tanah umum am di Wandsworth, London selatan. Ia dekat dengan Clapham Common dan stesen kereta api Wandsworth Common. Ia keseluruhannya berada dalam kawasan pilihan raya bandaran London Wandsworth. Ia adalah 73 hectares (175 ekar) besar.

Ada sebuah kawasan besar di timur landasan keretapi, yang khususnya digunakan untuk sukan persaingan (khususnya futbal, touch rugby dan rounders). Ada sebilangan kolam dan sebuah tasik, yang dapat digunakan untuk memancing (dengan keizinan).

Kemudahan termasuk sebuah pusat pendidikan dalam sebuah kawasan didedikasikan pada hidupan liar secara tempatan digelar 'The Scope' (dinakan selepas teleskop oleh Rev John Craig, tetapi telah dimusnahkan oleh kerana kecemaran menghadang pemandangannya). Ada juga lapangan tenis , sebuah padang boling dan sebuah pub di taman, digelar 'Common Ground'. Sebuah denai kesihatan telah dimajukan dan Common ini masyhur dengan pelari tempatan, pejalan kaki anjing dan pengayuh basikal.

Rumah-rumah di belah Wandsworth (SW18) berada dalam yang apa digelarkan 'Toast Rack' dan adalah rumah separuh asing dan terasing, sesetengahnya dengan plak biru menandakan para penghuni yang terkemuka yang telah terdahulunya tinggal di sana. Tetapi seorang bekas penghuni yang terkenal diperingatkan secara ini adalah perdana menteri British David Lloyd George.

Banyak outlet runcit di sepanjang Bellevue Road adalah dari suatu format premium tetapi berdikari 'butik' (ini termasuk kedai-kedai pakaian kanak-kanak, sebuah kedai buku, seorang pengurus seni dan sebuah kedai hadiah lelaki), dikelilingi oleh perumahan Victorian/Edwardian di pasaran atas. Ada sebilangan agensi estet bersama dengan outlet runcit, seperti Dexters Grill, Threshers dan sebuah kedai runcit 'Rusts'. Bellevue Pharmacy dioperasikan untuk beberapa tahun. Restoran yang terkemuka termasuk Michelin 'Starred' Chez Bruce. Ada juga sebuah rumah am besar, 'The Hope' dekat dengan stesen keretapi api Wandsworth Common, yang menarik perhatian banyak para pelanggan dari tanah umum ini.

Suatu dengan mengikut undang-undang berada dalam pelaksanaan yang melarangkan kegunaan barbeku di tanah umum ini.

Wandsworth Common Tennis & Bowls Centre[sunting | sunting sumber]

Wandsworth Common Tennis & Bowls Centre adalah suatu Pay and Play Tennis & Bowls yang termasuk kesempatan Tennis Coaching untuk semua orang. Pusat tenis ini dijalankan oleh All Star Coaching Ltd untuk Majlis Wandsworth. Semua kakitangan berdedikasi untuk memastikan anda menikmati tiap latihan atau kursus tenis yang anda menyertai. Kelab tenis ini terletak dalam Wandsworth Common adalah LTA Affiliated yang bermakna anda dapat mendapatkan British Tennis Membership secara percuma jika anda menandatangani. Jika anda berkeputusan untuk memasukinhttp://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Wandsworth_Common&action=editya ia juga berhak anda untuk bermain di Taman Batersea, Taman King Georges, Tooting Common dan Barn Elmes Sport Centre.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

http://www.allstarcoahing.co.uk/ http://www.lta.org.uk/Places-To-Play/Details/Overview/?p2p=1-64ZHI


Koordinat: 51°27′00″N 0°10′10″W / 51.450°N 0.1695°W / 51.450; -0.1695