Wanita sebagai imam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sebahagian daripada siri berkaitan
Allah-green.svg
Islam

Rukun Iman

Allah • Kitab • Malaikat • Nabi
Hari Akhirat • Qada dan Qadar

Rukun Islam

Syahadah • Solat • Puasa
Zakat • Haji

Kota Suci

Makkah • Madinah
Baitulmuqaddis

Hari Raya

Aidilfitri • Aidiladha

Hukum

Al-Quran • Sunnah • Hadis

Sejarah

Garis Masa Sejarah Islam
Khulafa al-Rasyidin
Khalifah • Khilafah

Tokoh Islam

Muhammad
Ahlul Bait • Sahabat Nabi

Mazhab

Ahli Sunah Waljamaah
Hanafi • Syafie
Maliki • Hanbali

Budaya Dan Masyarakat

Akademik • Haiwan • Seni
Takwim • Kanak-kanak
Demografi • Perayaan
Masjid • Dakwah • Falsafah
Sains • Wanita • Politik

Lihat juga

Kritikan • Islamofobia
Glosari

Portal Islam

Baru-baru ini terdapat kontroversi di kalangan Muslim mengenai keadaan di mana wanita boleh bertindak sebagai imam—iaitu, memimpin jemaah dalam solat. Tiga dari empat mazhab Ahli Sunah Waljamaah,[1] dan juga banyak Syiah, bersetuju bahawa seorang wanita boleh memimpin sebuah jemaah yang terdiri dari wanita sahaja dalam solat. Semua mazhab tradisional Islam bersetuju seorang wanita tidak boleh memimpin sebuah jemaah campuran jantina dalam solat.

Sesetengah mazhab membuat pengecualian untuk Solat Sunat Tarawih (solat sunat Ramadan) atau untuk sebuah jemaah terdiri dari hanya saudara-mara dekat. Sesetengah mazhab, seperti cabang Haruriyyah dari gerakan Khawarij pada kurun ke-7, menganggap dapat diterima untuk seorang wanita menjadi imam. Sesetengah cendekiawan zaman pertengahan—termasuk Al-Tabari (838–932), Abu Thawr (764–854), Al-Muzani (791–878), dan Ibn Arabi (1165–1240)—menganggap amalan itu diizinkan sekurang-kurangnya untuk solat sunat (nafilah); meskipun begitu, pandangan mereka tidak diterima oleh mana-mana kumpulan utama yang ada kini.

Dalam masyarakat Islam baru-baru ini, perdebatan telah diaktifkan semula, mengemukakan alasan bahawa semangat al-Quran dan surat sebuah hadith yang dipertikai membayangkan wanita seharusnya boleh memimpin jemaah campuran jantina dan juga satu jantina, dan larangan ini berkembang disebabkan seksisme dalam persekitaran zaman pertengahan, bukan sebahagian dari Islam yang sebenarnya.[perlu rujukan]

Kedudukan Qanun[sunting | sunting sumber]

Al-Quran tidak mengalamat isu ini secara lanjut; dahuluan berkaitan adalah oleh itu dicarikan dalam hadis, adat-adat dihargaikan pada Nabi Muhammad. Satu-satunya hadis yang unequivocally(jelas dan nyata) berkata bahawa para wanita tidak dibenarkan memimpin jumaah bercampur jantina adalah Ibn Majah (Kitab iqamat is-salat was-sunnati fiha) #1134, diriwayat melalui Jabir ibn Abdullah: "Seorang wanita tidak boleh memimpin seorang lelaki dalam Solat, tidak pun seorang Bedawi memimpin seorang mukmin dari Muhajirun atau seorang yang rasuah memimpin seorang Muslim yang tetap dalam Solat."

ASuatu hadis yang berkaitan secara tidak lanjut secara lebar dianggap mustahak, sejak imam berdiri di hadapan jemaah. Hadis dalam soalan adalah #881 dari Sahih Muslim:

Abu Huraira berkata: Barisan-barisan terbaik untuk lelaki adalah barisan-barisan pertama, dan yang terteruk dan yang terakhir, dan barisan-barisan terbaik untuk wanita dan yang terteruk untuk mereka adalah yang pertama.[2]

Sunah—tindakan Muhammad (termasuk tetapi tidak terhad pada hadis)—adalah suatu sumber duluan yang lebih umum; ia biasanya dianggap untuk menentang wanita memimpin jumaah bercampur jantina, sedangkan tiada laporannya telah berjadi sewaktu zaman Muhammad, kecuali, seperti Amina Wadud bercadang, Umm Waraqah yang telah disebutkan dalam hadis diterjemahkan untuk menggunakan pada pekannya daripada rumah tangganya sendiri.

Suatu sumber ketiga duluan adalah prinsip ijma—konsensus—disokong oleh hadis "Masyarakat saya tidak akan bersetuju pada suatu kesilapan." Ini juga pada umumnya dipetik terhadapnya, sejak konsensus ahli juri tradisional adalah sangat kuat terhadapnya; meskipun, para penyokong gagasan itu berdebat bahawa konsensus ini tidak universal.

Dengan menganggap para wanita memimpin jemaah wanita, meskipun, beberapa laporan hadis bahawa Aisyah yang isterinya Muhammad dan Umm Salamah telah melakukannya, dan oleh sebab itu kebanyakan mazhab menyokong ini. Menurut dengan Qaradawi:

Hadis `A’ishah dan Umm Salamah (semoga Allah memberkati mereka). `Abdur-Raziq (5086), Ad-Daraqutni (1/404) dan Al-Bayhaqi (3/131) melaporkan dari riwayat Abu Hazim Maysarah ibn Habib from Ra’itah Al-Hanafiyyah dari `A’ishah bahawa dia memimpin wanita dalam Solat dan berdiri di kalangan mereka dalam sebuah Solat fardu. Tambahan, Ibn Abi Shaybah (2/89) melaporkan dari kerantaian periwayat Ibn Abi Layla dari `Ata’ yang `A’ishah pernah menyaut Azan, Iqamah, dan memimpin wanita dalam Solat sementara berdiri di kalangan mereka dalam barisan yang sama. Al-Hakim juga melaporkan bahawa hadis yang sama dari rantai para periwayat Layth Ibn Abi Sulaim dari `Ata’, dan pengatakaan hadis disebutkan sini adalah milik Al-Hakim.
Tambahan, Ash-Shafi`i (315), Ibn Abi Shaybah (88/2) dan `Abdur-Raziq (5082) melaporkan dari dua rantai periwayat yang laporan riwayat `Ammar Ad-Dahni di mana dia mengatakan bahawa seorang wanita dari puaknya bernama Hujayrah meriwayatkan bahawa Umm Salamh pernah memimpin para wanita dalam Solat sementara berdiri di kalangan mereka dalam baris yang sama.
Pengataan `Abdur-Raziq untuk hadis yang sama adalah seperti berikut: “Umm Salamah memimpin kami (wanita) dalam Solat Asar dan berdiri di kalangan kami (dalam baris yang sama).”
Tambahan, Al-Hafiz berkatan dalam Ad-Dirayah (1/169), “Muhammad ibn Al-Husain melaporkan dari riwayat Ibrahim An-Nakh`i yang `A’ishah pernah memimpin wanita dalam Solat sewaktu bulan ramadan sementara berdiri di kalangan mereka dalam baris yang sama.
Tambahan, `Abdur-Raziq melaporkan (5083) dari riwayat Ibrahim ibn Muhammad dari Dawud ibn Al-Husain dari `Ikrimah from Ibn `Abbas bahawa yang kemudiannya berkata, “Seorang wanita dapat memimpin wanita dalam Solat sementara berdiri di antara.”

Tetapi, kesemua hadis mengatakan bahawa wanita yang diberikan untuk memimpin wanit alain sementara berdiri di kalangan mereka dalam baris yang sama, dan tidak berdiri di baris pertama sama dengan Imam, dan juga berkata bahawa mereka hanya di kalangan wanita dan tidak semua penyembah itu adalah lelaki.

Jemaah wanita sahaja[sunting | sunting sumber]

Friday prayer in Tahrir (Women Ahead of men).jpg

Mazhab-mazhab berlainan pada sama ada seorang wanita dapat menjadi imam (ketua) sebuah solat jemaah jika jemaah itu terdiri dari wanita sahaja: tiga dari empat mazhab Sunah WaljamaahSyafii, Hanafi, dan Hanbali—membenarkan ini [walaupun Hanafi menganggapnya makrukh (tindakan tidak disukai)], sementara Maliki tidak. Dalam sesetengah perkara, wanita yang berdiri di kalangan jemaah di baris hadapan, daripada sendiri di hadapan jemaah. Pada 2000, enam marja' di kalangan kepimpinan Syiah Iran mengumumkan mereka membenarkan wanita untuk memimpin jemaah wanita sahaja, membalikkan larangan terdahulunya di negara itu.[3]

Hadis Umm Waraqa telah menyampaikan banyak soalan di kalangan para pemimpin Islam jika ia diterima atau tidak untuk wanita memimpin solat, dan sesetengah menggunakan sebagai bukti untuk berdebat bahawa wanita dapat memimpin solat berjemaah. Hadis Umm Waraqa memberitahu seorang wanita yang fasih dalam al-Quran dan telah diminta oleh Rasulullah untuk memimpin solat dan memberinya, muadinnya sendiri. Kegunaan perkataan “Dar” dalam hadis apabila bercakap di mana solat dilaksanakan menyebab orang untuk memisahkan terjemahan mereka pada hadis. Suatu terjemahan umum perkataan adalah "kawasan", mendirikan masyarakat di sekitar mana Umm Waraqa tinggal. Gagasan ini tidak diterima oleh banyak cendekiawan. Terjemahan lain "Dar" bermaksud rumah tangga, berkata solat-solat dipimpin dalam rumah Umm Waraqa. Siapakah yang dia mengetuai? Imam Zaid menyampaikan tidak kebarangkalian; dia mengetuai dua pembatu rumah tangganya dan muadhin, wanita-wanita “kawasan” persekitarannya, dan hanyak wanita-wanita rumah tangganya. Memberikan suatu jawapan bercadang berasaskan tanggapan hebat, wanita dibenarkan mengetuai solat semua jemaah wanita. Bukti dapat dibuktikan dengan Aisha dan Umm Salama mengetuai wanita dalam solat juga. Alasan sokongan wanita mengetuai solat juga datang dari, jika Rasulullah mendirikan sebuah masjid rumah tangga seorang lelaki, yang tidak umum, Itban b. Malik, kemudian juga akan sebuah jemaah wanita didirikan oleh Rasulullah.[1]

Suatu ciri tidak lazim Islam di China adalah kewujudan nüsi, masjid hanya untuk wanita. Imam-imam dan semua hadirin jemaah adalah wanita dan lelaki tidak dibenarkan masuk ke dalam masjid-masjid ini. A handful of women have been trained as imams in supaya dapat mengkhidmat masjid-masjid ini.[4] Meskipun, dalam sekurang-kurangnya sesetengah masyarakat di mana masjid-masjid ini dioperasikan, para wanita tidak dibenarkan dalam masjid lelaki. Tahun-tahun baru ini, usaha telah dilakukan untuk menubuhkan masjid yang mirip di India dan Iran.[5]

Jemaah campuran jantina[sunting | sunting sumber]

Mengikut adat[sunting | sunting sumber]

Tiga mazhab Sunni menerima bahawa wanita dapat mengetuai wanita lain dalam solat; meskipun tiada dari mereka melihatnya diterima untuk mengetuai lelaki dalam solat. Sedikit bilangan orang melihatnya sesuai dalam mazhab Hanbali untuk wanita memimpin lelaki dalam tarāwīh dengan sesetengah syarat dan jika dia berada di belakang lelaki sewaktu bersolat. Seorang wanita tidak boleh berada di hadapan para lelaki dengan anggapan untuk secara besar ternyatanya membahayakan para lelaki dinafsukan oleh kehadirannya. Imam an-Nawawi berkata “Jika seorang wanita memimpin seorang lelaki atau para lelaki dalam sebuah solat jemaah, solat lelaki itu tidak sah. Dengan solat wanita pula, dan solat wanita yang bersolat dengannya, ia selamat.” Sementara dalam sebuah rumah tangga, jika tiada lelaki yang layak memimpin sebuah solat, itu adalah satu-satunya untuk para wanita memimpin lelaki dalam solat.[1]

Pandangan ini, meskipun, ditolak oleh majoriti besar pakar "jurisprudens" dan pakar keagaaman Fiqh. Meskipun, sedikit fatwa yang wujud membenarkan para wanita untuk memimpin sebuah jemaah campuran jantina tidak menganggap hubungan yang kebiasaan- kebanyakannya ternayata satu oleh Dr. Khaled Abou el Fadl, yang mencadangkan bahawa penempatan imam dibuatkan dengan lebih besar sifat rendah hati dalam minda untuk seorang imam wanita. Sesetengah cendekiawan tradisional memberikan amaran terhadap metodologi Yusuf Qaradawi dan menganggapnya sebagai terlalu ringan pada pengadilannya. Dia tidak menghadkan dirinya pada kedudukan dari empat mazhab Sunah Waljamaah fiqh.

Pada awal-awal tahun Islam, mahzhab Haruriyyah, sebuah cabang dari gerakan Kharijites, diasaskan oleh Habib ibn-Yazīd al-Harūrī, berpendapat bahawa ia diizinkan untuk mengamanahkan keimaman pada seorang wanita jika dia dapat melaksanakan tugas-tugas yang diperlukan. Isteri pengasas, Ghazāla al-Harūriyya, juga memerintah tentera, mengikut contoh anak perempuan Abu Sufyan Juwayriyya di peperangan Yarmuk.

Afrika Selatan[sunting | sunting sumber]

Salah satu perkara-perkara terawal seorang imam wanita di Barat timbul pada 1995 di Johannesburg, Afrika Selatan. Untuk lebih kurang dua tahun, sebuah jemaah tiap Jumaat untuk solat jemaah dan tiap malam pada bulan Ramadan untuk solat tarawih dalam sebuah bangunan dimiliki Muslim Youth Movement of South Africa (MYM). Khutbah untuk Jemaah telah dihantarkan oleh sama ada khatib lelaki atau wanita dan imam-imam untuk solat termasuk lelaki dan wanita. Salah satu penggerak perdana di belakang jemaah ini adalah aktivis hak asasai wanita wanita Islam Afrika Selatan Shamima Shaikh (1960–1998).

Setahun terdahulunya, Amina Wadud (lihat di bawah) menjadi wanita pertama di Afrika Selatan untuk menghantarkan khutbah jemaah, di Masjid Claremont Main Road di Cape Town. Farid Esack membincangkan peristiwa ini dalam buku 1997-nya Qur'an, Liberation, and Pluralism. Berikutnya upacara itu, Masjid Claremont Main Road dan Masjidul Islam, di Johannesburg, sering mempunyai pidato wanita untuk Jemaah.

Pada Januari 1998, seperti dengan keinginannya, salah satu dari empat solat jenazah untuk En. Shaikh telah diketuai oleh seorang kawan wanita.

Pada 2003, sebuah tempat baru untuk solat Aidilfitri telah ditubuhkan di Durban oleh sekumpulan individu dan kemudian diambil alih oleh sebuah pertubuhan bergelar Taking Islam to the People (TIP). Tempat ini direkabentuk untuk membenarkan keseluruhan keluarga untuk menghadiri solat Aidilfitri bersama dalam atmosfera menyenangkan dan selesa. Terletak di North Beach di Durban, solat Aidilfitri adalah suatu upacara di luar bangunan dilaksanakan terhadap latar belakang Lautan Hindi. Tiap upacara termasuk dua khutbah, tiap seorang oleh lelaki dan wanita.

Ke hari ini sebelas wanita yang memberikan khutbah di tempat ini. Di kalangan mereka adalah Dr. Lubna Nadvi, Zaytun Suleyman, Fatima Seedat, Fatima Hendricks, Dr Mariam Seedat dan Hajra Hussein.

Kanada[sunting | sunting sumber]

2008-present: Noor Cultural Centre di Toronto termasuk wanita di Board of Khatibs mereka. Para wanita ini memberikan khutbah panjang penuh sebelum memberikan azan kedua. Seorang khatib lelaki menghantarkan bahagian bahasa Arab dengna ringkas selepas panggilan kedua. Juga, wanita dan lelaki bersilih ganti menyaut azan di Noor.

Academic Laury Silvers and Lawyer and Activist El-Farouk Khaki mengasaskan El-Tawhid Juma Circle di pusat bandaraya Toronto. Bulatan ini adalah sama jantina, ramah-tamah kehomoseksualan, dan mengikut agama bukan-berselisihan. Semuanya umat Islam diterima untuk mengetuai solat dan memberikan khutbah.

2004: Maryam Mirza yang berusia 20 tahun, menghantarkan bahagian kedua khutbah Eid al-Fitr di masjid Etobicoke di Toronto, Kanada, dijalankan oleh United Muslim Association.

2004: Yasmin Shadeer memimpin solat Isyak dengan para hadirin jemaahnya termasuk lelaki dan wanita.[6] Ini adalah upacara dirakam pertama dalam masa sezaman di mana seorang wanita memimpin sebuah jemaah dalam solat dalam sebuah masjid. United Muslim Association bersungguh-sungguh untuk meneruskan amalan mengadakan wanita menghantar khutbah dan memimpin solat.

2005: Raheel Raza memimpin sebuath khidmat Jumaat, menghantar khutbah dan memimpin solat-solat jemaah campuran jantina diaturkan oleh Muslim Canadian Congress untuk merayaikan Hari Bumi di halaman belakang rumah activis Tarek Fatah di pusat bandaraya Toronto.

Pamela Taylor, seorang Islam sejak 1986, memberikan khutbah Jumaat dan memimpin solat campuran jantina di Toronto di masjid UMA dengan jemputan Muslim Canadian Congress pada Hari Kanada.

Bekas Mufti Marseille, Soheib Bencheikh, meminta bahawa sama ada Raheel Raza[7] atau Pamela Taylor memimpinnya dalam solat sewaktu lawatan ke Kanada. Solat-solat ditajakan oleh Muslim Canadian Congress dan dilaksanakan dalam sebuah tempat peribadi dengan jemaah campuran jantina.

Bahrain[sunting | sunting sumber]

2004: Dalam suatu percubaan In an aborted attempt of a woman delivering a Jum'ah khutbah, Bahraini police arrested a seorang wanita berusia 40 tahun pada 2004 untuk cuba menghantarkan khutbah di salah satu masjid terbesar di negara pulau ini. Peristiwa ini mengambil tempat pada Jumaat akhir bulan Ramadan. Khatib yang akan jadi memakai pakaian penuh lelaki dengan janggut dan misai palsu. Masjid ini dipenuhi dengan 7000 para penyembah. Apabila berduduk di minbar sebelum sahaja dia hendak memberikan khutbah, sesetengah penyembah menyedari bahawa imam baru ini adalah seorang wanita dalam samaran. Mereka dan imam masjid, Sheikh Adnan Al-Qattan, meyerahnya ke pihak polis.[8]

Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Solat Wadud: (Mac 18, 2005) PERINGATAN Solat Wadud bukanlah solat berjemaah campuran jantina pertama (lihat upacara ternyata di atas), tetapi yang pertama untuk mendapatkan perhatian negara dan antarabangsa.

Pada awal 2005, ia telah diumumkan bahawa Amina Wadud, seorang umat Islam Afrika Amerika, dan seorang profesor pengajian Islam di Virginia Commonwealth University, akan memimpin sebuah jemaah pada solat solat Jumaat di New York, ditajakan oleh Muslim Women's Freedom Tour.

Suatu sepertujuan dengna sebulat suara untuk seluruh Ummah (masyarakat Islam) di timur dan barat [adalah] bahawa wanita tidak boleh memimpin solat Jumaat tidak pun mereka mengirim [khutbah]. Sesiapada yang menganmbil tempat dalam solat seperti itu, kemudian solatnya tidak disahkan, sama ada dia seorang Imam atau seorang pengikut. Para penyokong upacara itu mendesak bahawa, pada bertentangannya, ia adalah suatu perubahan sudah masanya pun yang lama; Khaled Abou El-Fadl, profesor Pengajian Islam di UCLA, California (kelihatan tidak menyedari perkara-perkara terdahulu wanita mengetuai jemaah campuran jantina), berkata,

Apa yang fundamentalist bimbang tentang adalah bahawa akan jadinya kesan riak bukan sahaja di A.S. tetapi di seluruh dunia Islam. Wanita-wanita yang fasih dan berhampa bahawa mereka tidak boleh menjadi imam akan melihat bahawa seorang mempunyai keberanian untuk memecah penempatan dan melakukannya.

Tiga masjid menolak kumpulan itu; upacara itu telah dijadualkan dilaksanakan di sebuah galeri seni di daerah SoHo Manhattan, tetapi tapak ini telah berubah selepas suatu ancaman bom. Tapak terakhir dipilih adalah Synod House dimiliki oleh dan bercantum dengan Katedral Saint John the Divine Episkopal, di Upper West Side Manhattan.

Pada Jumaat Mac 18, Amina Wadud bertindak sebagai imam untuk jemaah 60 wanita dan 40 lelaki duduk bersama, tanpa pemisahan bahagian lelaki dan wanita. Azan telah diberikan oleh seorang lagi wanita, Suheyla El-Attar. Wadud berkata,

Saya tidak mahu menukar masjid Islam. Saya hendak mengalakkan jantung-jantung umat Islam, dalam hal ehwal awam, peribadi dan upacara, untuk mempercayai mereka adalah satu dan sama. Sebilangan kecil penunjuk perasaan tunggu di luar.

Selepas itu, jawapan ˤUlamā' umum dari sepanjang dunia telah menjadi mirip dengan yang secara besar diperhati Shaykh Yusuf Al-Qaradawi, yang menjawab bahawa, sementara seorang wanita dapat mengetuai wanita lain dan kemungkinan keluarganya dalam solat, dia tidka boleh mengetuai suatu kumpulan campuran jantina termasuk lelaki bukan mahram:

Mazhab-mazhab extant kini bersetuju bahawa ia tidak diharamkan untuk wanita mengetuai lelaki dalam solat fardu, walaupun sesetengah cendekiawan menyuarakan pendapat abahwa wanita yang lancar membawa al-Quran dapat memimin ahli keluarnya, termasuk lelaki, dalam Solat berasaskan bahawa tiada ruang untuk stirring instincts dalam perkara ini.

Kesatuan Islam Progresifmencontohi solat Wadud dengan suatu Woman-led Prayer initiative. Permulaan ini mencari untuk membawa sama pendapat umat Islam Progresif yang berlainan pada solat dan juga melibatkan lebih umat islam dengan mengalakkan perdebatan lanjut, sudut pendapat legal acara menonjolkan dengan sokongan solat (dan juga memberi ruang pada pendapat negatif mengalahkan pendapat negatif), memudahkan umat Islam yang suka mengatur solat masa hadapan, dan mendokumentasikan upacara-upacara itu seperti yang mereka terdengar pada mereka. Progresif-progresif dan yang lain bersimpati untuk membawakan suatu penukaran keutamaan jantina dalam Islam terus bekerja untuk penubuhan solat dipimpin wanita.

Banyak bertaggap Solat Wadud suatu reaksi tidak dapat dielakkan pada keadaan sangat dikesali wanita di masjid di Amerika Syarikat. Perhatian garnered oleh upacara memaksa pertubuhan Islam yang lebih konservatif untuk mengetahui keadaan secara awam dan memanggil untuk perubahan. ISNA menjawab dengan panduan untuk Masjid Ramah Wanita.[9] Cendekiawan seperti Imam Zaid Shakir dan Dr. Louay M. Safi telah memanggil perhatian pada dan bekerja untuk menukar keadaan masjid untuk bertahun-tahun. Contohnya, karangan Imam Zaid "Flight from the Masjid", dan Women and the Masjid between Two Extremes dan Towards Women Friendly Mosques Safi. Ahli progrosif dan yang lain akan berdebat, walaupun, bahawa keadaan masjid adalah semata-mata suatu simptom dari segi tersebar hak lelaki berikut keutamaan lelaki dalam pusat kuasa intelektual dan politik Islam.

Wanita berterusan mengetuai solat di Amerika Syarikat di masyarakat Queer and Mainstream dengan atau tanpa liputan media: Nakia Jackson mengetuai solat Aidilfitri pada 2006 dan 2007 dengan Laury Silvers memberi khutba. Pada bulan Mei 2007, sebagai seorang tetamu Muslim Youth Movement, Silvers memberi khutbah Jumaat di Masjid Claremont Road di Cape Town, Afrika Selatan dan sebuah masjid berkaitan di Johannesburg, Afrika Selatan.

Sepanyol[sunting | sunting sumber]

Umat Islam Sepanyol telah menjadi sesetengah penyokong terhebat gerakan solat diketuai wanita dalam Islam. Cendekiawan agama Islam Sepanyol Abdennur Prado menjawab selanjutnya pada solat Wadud dengan pendapat legal bersokong. Pada Oktober 2005 Wadud memimpin solat berjemaah campuran jantina di Barcelona.[10]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c "Female Prayer Leadership (Revisited)", New Islamic Directions oleh Imam Zaid, 2008-04-22. Dicapai 2008-11-29.]
  2. ^ "The Book of Prayers (Kitab Al-Salat)". University of Southern California. Dicapai 2008-01-25. 
  3. ^ "Iranian women to lead prayers". BBC. 2000. Dicapai 2008-02-11. 
  4. ^ "Chinese Muslims forge isolated path". BBC. 2004. Dicapai 2008-02-11. 
  5. ^ "Storm over Indian women's mosque". BBC. 2004. Dicapai 2008-02-11. 
  6. ^ "One for the Sisterhood: A documentary by Karin Wells". CBC. 2005. Diarkibkan daripada asal pada 2005-10-22. Dicapai 2008-03-21. 
  7. ^ "Raheel Raza - Profile". Dicapai 2008-03-21. 
  8. ^ "Woman 'Imam' Held in Bahrain Mosque". Arab News. 2004-11-15. Dicapai 2008-06-09. 
  9. ^ "ISNA Endorses New Guidelines for Women Friendly Mosques". Islamic Society of North America. 2005-06-22. Dicapai 2008-06-16. 
  10. ^ Amina Wadud Leads Mixed Gender Friday Prayer in Barcelona

Pautan luar[sunting | sunting sumber]