Pergi ke kandungan

Warcraft: Orcs & Humans

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Warcraft: Orcs & Humans
Kulit asal Warcraft: Orcs & Humans
PembangunBlizzard Entertainment
PenerbitAmerika Syarikat Blizzard Entertainment
Kesatuan Eropah Interplay Entertainment
PengeluarBill Roper Sunting ini di Wikidata
PerekaBlizzard Entertainment
Pengatur caraMichael Morhaime
Patrick Wyatt Sunting ini di Wikidata
SiriWarcraft Sunting ini di Wikidata
PlatformMS-DOS, Mac OS
PelepasanAmerika Syarikat 15 Januari 1994
Kesatuan Eropah 1995
GenreStrategi masa-nyata
ModSendiri, beramai-ramai

Warcraft: Orcs & Humans ialah sejenis permainan strategi masa-nyata dibangunkan dan diterbitkan oleh Blizzard Entertainment dalam tahun 1994.[1] Genre permainan stategi masa-nyata (real-time strategy) dirintis oleh Dune II, tetapi Warcraft (bersama Command & Conquer dari Westwood Studios) mendapat lebih pengiktirafan atau kredit dalam mempopularkan genre permainan ini.

Permainan ini bermula di Kerajaan Azeroth yang merupakan sebahagian dari Dunia Warcraft. Peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam permainan ini dikenali dalam dongengan Warcraft sebagai Perang Sulung atau Perang Agung.

Kisah[sunting | sunting sumber]

Ahli sihir manusia bernama Medivh merupakan waris sanad keturunan manusia biasa juga penjaga terakhirnya. Medivh dipengaruhi oleh Sargeras, seorang raksaksa purba yang telah lama mati. Akibat kegilaannya pada nafsu dan kuasa, beliau telah menjual dunia Azeroth pada bangsa Orc yang kehausan darah untuk ditukarkan dengan kuasa Raksasa itu serta kepatuhan Gerombolan Orc yang tidak berbelah bahagi.

Bangsa Orc mula menyerang Azeroth dengan pantas sekali tetapi akhirnya ditewaskan sehingga Medivh sendiri telah terbunuh maka menamatkan usaha beliau untuk mendapatkan kuasa serta pengaruh. Bagaimanapun, nasib terbolak-balik apabila bangsa Orc membunuh Raja Llane, menjarah Kota Stormwind ibu kota Azeroth dan menghalau manusia dari Azeroth ke Lordaeron (maka bermulalah kisah Warcraft II: Tides of Darkness).

Unit dan struktur[sunting | sunting sumber]

Seperti kebanyakan permainan komputer berasaskan strategi masa-nyata, Warcraft bercirikan dua golongan yang bertelagah, Manusia yang mulia dan Orc yang ganas.

Warcraft adalah unik kerana ia berkenaan alam fantasi dan arketip, termasuk pertempuran bersenjata dan sihir. Sebagaimana Warcraft II, unit dan bangunan setiap kumpulan mempunyai pasangan berlawanan dalam kumpulan lainnya. Kecuali beberapa mentera, setiap unit biasanya sama dengan pasangan lawannya, dengan sedikit perbezaan. Sebagai contoh, juru lembing orc menyebabkan kecederaan lebih teruk berbanding pemanah manusia tetapi mempunyai jarak yang kurang sedikit.

Satu-satunya unit yang eksklusif dan tidak mempunyai pasangan lawan dalam permainan ini adalah Jembalang (Demon) (diseru oleh Ahli Sihir Orc) dan Unsur Air (Water Elemental) (diseru oleh Pawang Manusia). Kedua-duanya merupakan unit paling berkuasa bagi setiap pasukan, Jembalang sungguhpun lembab menyerang bebas dengan lebih HP dan kerosakan, sementara Unsur Air adalah unit jarak jauh. Sunguhpun tidak ketara, unit-unit ini membuatkan setiap bangsa dalam permainan ini memiliki ciri-ciri istimewa yang tersendiri. Bangsa Orc mampu menghuru-harakan keadaan dengan menggunakan Jembalang yang diperkuatkan dengan Perisai Hantu manakala bangsa manusia boleh melepasi kawalan ketat dengan menggunakan makhluk Unsur Air yang bersifat halimunan.

Telur Easter[sunting | sunting sumber]

Jika anda menekan (klik) dengan tetikus anda mana-mana watak berulang-ulang kali, watak-watak tersebut akan mengucapkan kata-kata yang melucukan. Telur easter ini masih dikekalkan dalam semua versi Warcraft hatta dalam Dunia Warcraft sekalipun.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Warcraft: Orcs & Humans Diarkibkan 2007-09-03 di Wayback Machine (Blizzard Entertainment)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Warcraft universe