Wikipedia:Gambar pilihan/2018

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Wikipedia:GP arkib atas

Minggu 1 2018[sunting sumber]

Belum dicalonkan

Minggu 2 2018[sunting sumber]

Belum dicalonkan

Minggu 3 2018[sunting sumber]

Lukisan minyak atas kanvas Mehmet IV

Mehmed IV atau Muhammad IV ialah sultan bagi Empayar Uthmaniyyah dari tahun 1648 sehingga 1687. Menaiki takhta kerajaan sejak berusia enam tahun, baginda merupakan sultan kedua paling lama memerintah dalam sejarah Uthmaniyyah.

Crisco 1492

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 4 2018[sunting sumber]

Skor vokal La traviata

Kulit vokal c. 1855 untuk La traviata (Bahasa Melayu: "Wanita yang Gugur"), satu opera tiga babak oleh Giuseppe Verdi, ditetapkan dalam libreto bahasa Itali oleh Francesco Maria Piave. Cerita opera ini diambil berdasarkan novel La dame aux Camélias oleh Alexandre Dumas yang diterbitkan pada 1848.

Dimuat naik: Adam Cuerden

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 5 2018[sunting sumber]

Dewan perbahasan Parlimen Scotland

Parlimen Scotland ialah badan perundangan satu dewan bagi negara Scotland dan bangunannya terletak di kawasan Holyrood, Edinburgh. Parlimen ini terdiri daripada 129 orang ahli yang dipilih secara demokratik untuk tempoh empat tahun dan mereka dikenali sebagai Ahli Parlimen Scotland (MSP). Sidang pertama untuk Parlimen ini telah diadakan pada 12 Mei 1999.

Colin

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 6 2018[sunting sumber]

Canary Wharf

Tiga pencakar langit tertinggi di Canary Wharf, kawasan perniagaan dan beli-belah yang besar di Boro London Tower Hamlets (London, England), seperti yang dilihat dari Medan Cabot: 8 Canada Square (kiri tengah), One Canada Square (tengah), Citigroup Centre (kanan tengah).

Diliff

Minggu 7 2018[sunting sumber]

Poster iklan Le Chat Noir

Le Chat Noir (Sebutan bahasa Perancis: [lə ʃa nwaʁ]; bahasa Perancis untuk "Kucing Hitam") merupakan sebuah kelab malam hiburan atau dikenali sebagai kabaret yang dibina pada abad ke-19, di daerah Bohemia Montmartre di Paris. Ia telah dibuka pada 18 November 1881 di 84 Boulevard de Rochechouart oleh impresario Rodolphe Salis, dan ditutup pada tahun 1897 tidak lama selepas kematian Salis. Antara paling diingati mengenai Le Chat Noir kini adalah poster Théophile Steinlen yang dianggap ikonik.

Paris 16

Minggu 8 2018[sunting sumber]

Masjid Plumbum di Shkodër, Albania

Masjid Plumbum (Albania: Xhamia e Plumbit), juga dikenali sebagai Masjid Buşatlı Mehmet Pasha merupakan sebuah masjid bersejarah di Shkodër, barat laut Albania. Terletak di atas sebuah tasik kecil, masjid ini telah dibina oleh pasha Albania, Mehmed Bushati daripada keluarga Bushati pada tahun 1773. Masjid ini dikenali sebagai "Masjid Plumbum" kerana kesemua kupolanya ditutupi oleh plumbum.

Tobias Klenze

Minggu 9 2018[sunting sumber]

Nanga Parbat

Nanga Parbat (secara harfiah, Gunung Telanjang; Urdu: ننگا پربت [nəŋɡaː pərbət̪]) ialah gunung kesembilan tertinggi di dunia pada 8,126 meter (26,660 ka) di atas permukaan laut. Ia adalah penambat barat Himalaya di sekitar di mana Sungai Indus menyempadani ke dataran Pakistan. Ia terletak di kawasan Gilgit-Baltistan di Pakistan dan bahasa tempatan di situ dikenali sebagai 'Deo Mir' ('mir' bermaksud 'gunung').

Tahsin Anwar Ali

Minggu 10 2018[sunting sumber]

Perani El Djem

Perani El Djem merupakan sebuah tapak arkeologi di bandar El Djem, Tunisia. Perani yang telah diiktiraf oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia pada tahun 1979 ini telah dibina sekitar 238 M semasa bandar ini berada di bawah empayar Rom. Ia merupakan perani ketiga terbesar dan salah satu seni bina Rom yang dipelihara dengan baik.

Diego Delso

Minggu 11 2018[sunting sumber]

Kera bekantan

Kera bekantan atau monyet belanda (Nasalis larvatus) merupakan spesies monyet yang mendiami pokok dan endemik di pulau Borneo. Spesies ini hidup di samping orang utan dan mudah dikenali kerana hidungnya yang begitu besar.

Charlesjsharp

Minggu 12 2018[sunting sumber]

Bilik Panjang

Bilik Panjang merupakan ruang utama bagi perpustakaan lama Perpustakaan Kolej Triniti sepanjang 65 meter (213 kaki). Dibina sekitar 1712 dan 1723, ia menempatkan 200,000 buah buku lama. Bilik Panjang turut dihiasi dengan 14 buah patung marmar yang diperoleh oleh kolej dari pengukir terkenal Peter Scheemakers. Patung-patung tersebut merupakan individu-individu yang banyak menyokong kolej selain ahli falsafah dan penulis terkemuka termasuklah Jonathan Swift, yang dihasilkan oleh Louis François Roubiliac. Ia turut menempatkan salah satu salinan terakhir Pengisytiharan Republik Ireland 1916 yang masih wujud.

Diliff

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 13 2018[sunting sumber]

Pintu masuk utama Istana Negara

Istana Negara ialah sebuah kompleks istana yang terletak di Jalan Duta, Kuala Lumpur, Malaysia. Secara rasminya, istana ini digunakan pada 15 November 2011 bagi menggantikan istana negara yang lama di Jalan Istana sebagai tempat persemayaman rasmi Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong. Istana ini telah diserahkan kepada pentadbiran Istana Negara pada 18 Oktober 2011 dan beroperasi sepenuhnya pada 11 November tahun yang sama. Tuanku Mizan Zainal Abidin merupakan Yang di-Pertuan Agong pertama bersemayam di istana ini pada 15 November 2011 manakala istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14 merupakan istiadat pertabalan pertama di istana ini.

Ahmad Rithauddin

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 14 2018[sunting sumber]

Cakoi yang siap dimasak

Cakoi (juga dikenali sebagai youtiao, churros goreng Cina dan donat Cina) merupakan doh berbentuk panjang yang digoreng dan berwarna perang keemasan apabila siap dimasak. Ia merupakan salah satu masakan masyarakat China serta turut popular di beberapa negara di Asia Timur dan Asia Tenggara. Kebiasaannya, ia dimakan ketika sarapan bersama bubur nasi, kanji atau air kacang soya.

Popo le Chien

Minggu 15 2018[sunting sumber]

Burung Rapang Pasir jantan

Burung rapang pasir (Inggeris: Malaysian Plover; nama saintifik: Charadrius peronit) adalah sejenis burung randuk kecil (kira-kira 35–42 g) yang membina sarang di pantai dan dataran garam di Asia Tenggara terutamanya di Malaysia. Sebesar 15 cm (5.9 in), burung rapang pasir jantan dan betina boleh dibezakan menerusi warna jalur nipis yang terdapat pada leher burung ini. Burung jantan mempunyai jalur nipis berwarna hitam, manakala betinanya pula mempunyai jalur berwarna perang. Kakinya pucat dan suara kecipannya halus.

JJ Harrison

Minggu 16 2018[sunting sumber]

Nebula Kepala Kuda

Nebula Kepala Kuda (juga dikenali sebagai Barnard 33 dalam nebula cerah IC 434) adalah sebuah nebula gelap di buruj Belantik yang terletak berhampiran bintang Alnitak atau Sigma (ς) Orionis iaitu bintang terkiri dalam deretan Bintang Tiga Beradik. Jaraknya dianggarkan 1,500 tahun cahaya dari Bumi. Nebula ini mendapat namanya daripada bentuk gumpalan awan gas dan debu antara najam tebal lagi gelap yang menyekat sumber cahaya di belakangnya. Bentuknya yang seperti kepala kuda itu pertama kali dikesan pada 1888 oleh Williamina Fleming di atas plat fotograf B2312 yang diambil di balai cerap Kolej Harvard.

Ken Crawford

Minggu 17 2018[sunting sumber]

Suku Dayak dengan pakaian perang mereka

Suku Dayak ialah kelompok asli terbesar dan tertua yang mendiami pulau Borneo. Istilah "Dayak" adalah umum kerana terdapat lebih daripada 400 subsuku Dayak yang mempunyai budaya, dialek, wilayah dan undang-undang adat yang tersendiri, walaupun ciri utama mereka dapat dikenal pasti. Ciri-ciri tersebut ialah rumah panjang, hasil pembuatan seperti tembikar, mandau dan sumpit beliong (kapak Dayak), mata pencarian (sistem perladangan) dan seni tari. Hari ini, suku bangsa Dayak terbahagi kepada enam rumpun besar, iaitu Kenyah-Kayan-Bahau, Ot Danum, Iban, Murut, Klemantan dan Punan. Suku Dayak mempercayai animisme, tetapi ramai juga yang telah memeluk agama Kristian dan Islam.

F. Boyle

Minggu 18 2018[sunting sumber]

Hafizh Syahrin (hadapan) semasa Grand Prix Catalonia 2015

Hafizh Syahrin Abdullah (lahir 5 Mei 1994) ialah seorang pelumba motosikal dari Malaysia. Beliau mula berkecimpung dalam bidang permotoran seawal sembilan tahun dalam pocket bikes dan pernah digelar "Raja Pocket Bikes". Pada 21 Februari 2018, Hafizh menjadi pelumba Islam dan dari Malaysia pertama yang berjaya bertanding dalam kategori MotoGP.

Alberto-g-rovi

Minggu 19 2018[sunting sumber]

Sirk Moul n'ga di Pergunungan Akakus

Pergunungan Akakus atau Tadrart Akakus (Arab: تدرارت أكاكوس; ALA-LC: Tadrārt Akākūs) membentuk satu banjaran gunung di gurun daerah Ghat, barat Libya, yang merupakan sebahagian daripada Sahara. Ia terletak di timur bandar Ghat dan menjangkau utara dari sempadan dengan Algeria, kira-kira 100 kilometer (62 batu). Walaupun kawasan ini merupakan salah satu kawasan yang gersang di Sahara, ia mempunyai beberapa mata air dan telaga. Kawasan ini terkenal dengan seni batunya dan diiktiraf sebagai sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1985 kerana kepentingan lukisan dan ukirannya. Lukisan-lukisan seawal 12,000 SM sehingga 100 M ini menggambarkan perubahan budaya dan semula jadi di situ.

Pir6mon

Minggu 20 2018[sunting sumber]

Jambatan Tiga Negara pada waktu malam

Jambatan Tiga Negara (Jerman: Dreiländerbrücke, Perancis: La passerelle des Trois Pays) adalah sebuah jambatan lengkung yang menyeberangi Sungai Rhine di antara komun Huningue (Perancis) dan Weil am Rhein (Jerman), di dalam kawasan metropolitan Basel (Switzerland). Ia adalah jambatan tunggal terpanjang di dunia yang khusus didedikasikan untuk pejalan kaki dan penunggang basikal. Panjang keseluruhannya adalah 248 meter dengan rentangan utamanya sepanjang 229.4 meter. Jambatan yang berada di antara tiga buah negara iaitu Perancis, Jerman dan Switzerland ini telah direka oleh arkitek Austria, Dietmar Feichtinger.

Taxiarchos228

Minggu 21 2018[sunting sumber]

Kunyit hidup dan serbuk

Kunyit (Curcuma longa) adalah sejenis tumbuhan berbunga saka daripada keluarga halia, Zingiberaceae. Tumbuhan ini sering dijadikan sebagai rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain dari Asia Selatan. Selain untuk masakan, kunyit juga terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu dan India kerana khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu, daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.

Simon A. Eugster

Minggu 22 2018[sunting sumber]

Potret anumerta John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy atau John F. Kennedy (29 Mei 191722 November 1963), juga dikenali sebagai "Jack" atau dengan singkatan JFK, ialah Presiden Amerika Syarikat ke-35. Beliau menjadi presiden dari tahun 1961 sehingga pembunuhan beliau iaitu pada 22 November 1963, di Dallas, Texas. Beliau mati ditembak ketika menaiki kereta bersama John Connally, Gabenor Texas; menjadikan Kennedy presiden termuda di Amerika Syarikat yang mati semasa memegang jawatan.

Lukisan minyak atas kanvas oleh Aaron Shikler

Minggu 23 2018[sunting sumber]

Hiasan dalaman Masjid Nasir al-Mulk

Masjid Nasir al-Mulk (Parsi: مسجد نصیر الملک Masjed-i Nasir al-Mulk) adalah sebuah masjid tradisional di Shiraz, Iran. Masjid ini telah dibina semasa era Qajar dan masih digunakan di bawah perlindungan oleh Yayasan Wakaf Nasir al Mulk. Ia telah dibina dari tahun 1876 sehingga 1888 atas arahan Mirza Hasan Ali (Nasir al-Mulk), pemerintah Qajar. Masjid ini mengandungi kaca berwarna yang luas di mukaannya, memaparkan unsur-unsur tradisional lain seperti reka bentuk Panj Kāse (lima lekuk). Dalam budaya popular, masjid ini digelar Masjid Merah Jambu kerana penggunaan jubin berwarna merah jambu yang banyak untuk reka bentuk dalamannya.

MohammadReza Domiri Ganji

Minggu 24 2018[sunting sumber]

Solat sunat Aidilfitri di Masjid Jamek Delhi

Solat Sunat Hari Raya merupakan solat sunat yang didirikan secara bersendirian atau secara berjemaah (biasanya di masjid) pada awal pagi Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha yang mana hukumnya adalah sunat muakkad. Pada kebiasaannya, solat sunat Aidilfitri dilewatkan sedikit berbanding solat sunat Aidiladha. Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid. Berlainan pula, solat sunat Aidiladha yang digalakkan untuk diawalkan waktunya bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban.

Nimitnigam

Minggu 25 2018[sunting sumber]

Sambutan Aidilfitri oleh Bahadur Shah II

Sebahagian daripada 12 lipatan yang menggambarkan perarakan oleh Bahadur Shah II iaitu mahajaraja Mughal terakhir ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 1843. Bahadur Shah II kelihatan duduk di atas gajah ketiga Bersama pewarisnya yang lain.

Sir Thomas Metcalfe, 4th Baronet

Minggu 26 2018[sunting sumber]

Tupai Terbang Ekor Merah

Tupai Terbang Ekor Merah (Inggeris: "Javanese Flying Squirrel/Horsfield's Flying Squirrel" atau nama saintifiknya: Iomys horsfieldi) merupakan salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia, Singapura dan Indonesia. Tupai ini merupakan haiwan yang dilindungi dan memerlukan lesen pemburuan di Malaysia. Tupai Terbang Ekor Merah adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak sehingga mampu berdikari, dan mempunyai bulu di badan. Jantung Tupai Terbang Ekor Merah terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

John Gerrard Keulemans

Minggu 27 2018[sunting sumber]

Jalan menuju kampung Nusfjord yang berlatarbelakangkan sebuah gunung besar dari pulau Flakstadøya.

Flakstadøya merupakan sebuah pulau di kepulauan Lofoten dalam kaunti Nordland, Norway. Ia terletak di perbandaran Flakstad dengan Vestfjorden di sebelah timur pulau itu dan Laut Norway di sebelah barat pulau itu. Pulau ini dihubungkan dengan pulau Moskenesøya (sebelah selatan dan barat) oleh Jambatan Kåkern dan Jambatan Fredvang. Ia dihubungkan dengan pulau Vestvågøya (sebelah timur laut]] melalui Terowong Nappstraum bawah laut. Lebuh raya laluan Eropah E10 melintasi pulau ini dan menghubungkan dengan pulau-pulau berdekatan yang lain.

Ximonic

Minggu 28 2018[sunting sumber]

Peta Moxon

Peta Moxon merupakan sebuah peta dunia tahun 1681. Peta ini telah dihasilkan oleh Joseph Moxon (8 Ogos 1627 – Februari 1691), hidrografer kepada Charles II, merupakan seorang pencetak Inggeris yang mengkhususkan diri dalam buku matematik dan peta, pembuat glob dan instrumen matematik, serti ahli matematik. Beliau telah menghasilkan kamus bahasa Inggeris pertama khusus untuk matematik dan manual pengajaran terperinci yang pertama untuk pencetak. Pada November 1678, beliau telah menjadi ahli perniaga pertama yang dipilih sebagai Fellow of the Royal Society. Menerusi Peta Moxon, Maxon turut memaparkan ilustrasi gambaran tujuh hari penciptaan bumi di panel bahagian atas peta.

Cornell University: Persuasive Cartography, The PJ Mode Collection

Minggu 29 2018[sunting sumber]

Swafoto monyet

Swafoto monyet merupakan siri gambar yang diambil sendiri oleh monyet hitam Sulawesi menggunakan peralatan milik jurugambar alam semulajadi, David Slater ketika beliau melawat Indonesia pada tahun 2008. Hasil daripada swafoto ini telah membangkitkan beberapa pertikaian hak cipta di antara Slater, Wikimedia Commons, blog Techdirt dan People for the Ethical Treatment of Animals. Pada 21 Ogos 2014, Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat memutuskan bahawa hak cipta gambar tersebut tidak boleh didaftarkan kerana ""hanya karya yang dicipta oleh seorang manusia boleh dilindungi hak cipta di bawah undang-undang Amerika Syarikat, yang tidak termasuk gambar dan karya seni yang dicipta oleh haiwan atau mesin tanpa intervensi manusia".

Pemotretan sendiri oleh monyet hitam Sulawesi

Minggu 30 2018[sunting sumber]

Hari Terakhir Pompeii

Hari Terakhir Pompeii (Inggeris: The Last Day of Pompeii) merupakan sebuah lukisan sejarah yang besar oleh Karl Bryullov pada tahun 1830–1833 mengenai subjek letusan Gunung Vesuvius pada 79 SM. Lukisan ini menerima pujian semasa pamerannya di Rom dan menjadikan ia sebagai kerja Briullov yang menerima banyak pujian berbanding kerja-kerjanya yang lain sepanjang hayatnya. Selain itu, lukisan ini juga menjadi hasil seni Rusia pertama yang mendapat perhatian luar selain ia menjadi inspirasi untuk sajak Alexander Pushkin dan novel Edward Bulwer-Lytton.

Google Cultural Institute

Minggu 31 2018[sunting sumber]

Tugu Negara

Tugu Peringatan Negara (atau juga dikenali sebagai Tugu Negara) merupakan sebuah tugu setinggi 15 meter, diperbuat daripada gangsa bagi memperingati dan memberi penghormatan kepada lebih 11 ribu orang perajurit yang gugur dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918), Perang Dunia Kedua (1935-1942) dan semasa Darurat (1948-1960). Tugu yang telah direka oleh pengukir Austria, Felix de Weldon ini telah siap pada 8 Februari 1966 dan terletak di ibu negara, Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen. Sebelum tahun 2010, sambutan Hari Pahlawan yang jatuh pada 31 Julai setiap tahun akan berlangsung di sini sebelum sambutannya dipindahkan ke Putrajaya.

Fongky

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 32 2018[sunting sumber]

Singapura

Republik Singapura ialah sebuah negara pulau yang terletak di tepi hujung selatan Semenanjung Melayu, 137 kilometer (85 bt) di utara garisan Khatulistiwa, di Asia Tenggara. Ia terpisah dari Malaysia dengan Selat Johor di utara, dan Kepulauan Riau Indonesia dengan Selat Singapura di selatan. Singapura ialah pusat kewangan keempat terunggul dan sebuah bandaraya global metropolitan yang memainkan peranan penting dalam perdagangan dan kewangan antarabangsa. Pelabuhan Singapura ialah salah sebuah daripada lima pelabuhan tersibuk dunia. Singapura secara rasminya mencapai kedaulatan pada 9 Ogos 1965.

Ahmad Rithauddin

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 33 2018[sunting sumber]

Imej C/2014 Q2 yang dirakam pada 19 Januari 2015

C/2014 Q2 (Lovejoy) merupakan komet jangka panjang yang ditemui pada 17 Ogos 2014 oleh Terry Lovejoy dengan menggunakan teleskop Schmidt-Cassegrain sepanjang 0.2-meter (8 in). Ia telah ditemui di 15 magnitud ketara bujur selatan Kekota. Ia merupakan komet kelima yang ditemui oleh Lovejoy. Cahaya biru-hijau adalah hasil molekul organik dan air yang dikeluarkan oleh pembungkusan komet di bawah UV yang keras dan cahaya optik matahari ketika melewati ruang angkasa.

John Vermette

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 34 2018[sunting sumber]

Muka bumi Makkah dari Stesen Angkasa Antarabangsa

Pada 23 September 2015, angkasawan Scott Kelly telah menghantar gambar Makkah yang diambil dari Stesen Angkasa Antarabangsa di laman media sosial Twitter. Kelihatan dalam gambar tersebut sturuktur berwarna putih iaitu Masjidil Haram berserta Kaabah dan menara jam Makkah.

NASA/Scott Kelly

Minggu 35 2018[sunting sumber]

Dataran Merdeka

Dataran Merdeka dahulunya dikenali sebagai Padang Kelab Selangor terletak di pusat pentadbiran lama Kuala Lumpur. Di sinilah, di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad, bendera Union Jack diturunkan dan bendera Federasi Malaya dinaikkan buat pertama kali pada tengah malam 31 Ogos 1957.

Ahmad Rithauddin

Minggu 36 2018[sunting sumber]

Pemandangan panorama Tujuh Tasik Rila dari Gunung Ezeren

Tujuh Tasik Rila (Bahasa Bulgaria: Седемте рилски езера, atau Sedemte rilski ezera) merupakan sekumpulan tasik glasier yang terletak di Gunung Rila barat laut di Bulgaria. Tasik-tasik ini merupakan kumpulan tasik yang paling gemar dikunjungi di Bulgaria. Tasik terletak antara 2,100 dan 2,500 meter ketinggian di atas paras laut. Tujuh buah tasik tersebut adalah Salzata, Okoto, Babreka, Bliznaka, Trilistnika , Ribnoto Ezero dan Dolnoto Ezero.

Aski

Minggu 37 2018[sunting sumber]

Serangan 11 September 2001

Imej Manhattan pada 12 September 2001 yang diambil dari Landsat 7. Gambar menunjukkan kepulan asap meliputi sebahagian besar bandar tersebut selepas serangan 11 September 2001.

Landsat 7

Minggu 38 2018[sunting sumber]

Perjanjian Malaysia

Perjanjian Malaysia atau Perjanjian yang berhubungan dengan Malaysia antara United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara, Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura ialah persetujuan yang menggabungkan Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura dengan negeri-negeri yang sedia ada dalam Persekutuan Tanah Melayu, dengan kesatuan yang terhasil dinamakan Malaysia. Perjanjian ini telah dirangka pada 15 November 1961 sebelum ditandatangani pada 9 Julai 1963 di London, United Kingdom dan dimeterai pada 31 Julai 1963 serta berkuatkuasa pada 16 September 1963.

Kerajaan UK, Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura.

Minggu 39 2018[sunting sumber]

Kalidasa lanata

Kalidasa lanata merupakan sejenis spesis serangga hemiptera dalam genus Kalidasa keluarga Fulgoridae yang ditemui di India Selatan. Ia memiliki tangkai bercabang yang ramping dan fleksibel di atas hujung muncung.

Jeevan Jose

Minggu 40 2018[sunting sumber]

Novel "At the Back of the North Wind" (edisi 1919)

At the Back of the North Wind merupakan buku kanak-kanak yang ditulis oleh pengarang Scotland, George MacDonald. Ia telah diterbitkan secara bersiri menerusi majalah kanak-kanak, Good Words for the Young bermula pada tahun 1868 sebelum diterbitkan sebagai buku pada tahun 1871. Ia berkisarkan fantasi seorang budak lelaki bernama Diamond dan penjelajahannya bersama seorang wanita misteri bernama North Wind.

Internet Archive Book Images

Minggu 41 2018[sunting sumber]

Pont de la Margineda

Pont de la Margineda merupakan sebuah jambatan yang terletak di Santa Coloma, Andorra la Vella Parish, Andorra. Ia adalah harta warisan yang didaftarkan di Warisan Budaya Andorra. Ia dibina pada abad ke-14 sehingga abad ke-15. Jambatan ini menyeberangi sungai yang dikenali sebagai Gran Valira. Batu gerbang adalah pumis, untuk menjadikan struktur ringan, dindingnya pula diperbuat daripada granit.

Diego Delso

Minggu 42 2018[sunting sumber]

Seorang lelaki tua suku kaun Bukitan di Sarawak

Bukitan (juga dikenali sebagai Baketan) merupakan sebuah suku kaum minoriti yang tinggal di Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Timur di Indonesia. Suku kaum ini telah ditemui di Bintulu, Sarawak dan jumlah mereka adalah tidak ramai disebabkan oleh perkahwinan campur dengan suku kaum yang lain serta mengamalkan amalan pertanian dan cara hidup masyarakat Iban.

Wellcome Collection

Minggu 43 2018[sunting sumber]

Mengkira

Mengkira (bahasa Inggeris: Yellow-throated Marten; ) atau nama saintifiknya, Martes flavigula merupakan haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup yang bertulang belakang (vertebrat) dalam kelas mamalia. Ia boleh ditemui di Bangladesh, Myanmar, Thailand, Semenanjung Malaysia, Laos, Cambodia dan Vietnam. Ia merupakan antara haiwan yang dilindungi di Malaysia di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010.

Rushenb

Minggu 44 2018[sunting sumber]

Cirrus fibratus

Cirrus fibratus merupakan sejenis awan sirus. Nama cirrus fibratus berasal dari Latin, yang bermaksud "berserabut" (Inggeris: fibrous).Awan-awan ini menyerupai cirrus uncinus, yang lebih dikenali dengan istilah "ekor kuda"; walau bagaimanapun, awan fibratus tidak mempunyai jambul atau cangkuk di hujungnya. Filamen-filamennya biasanya terpisah antara satu sama lain. Kelihatan seperti awan sirus, cirrus fibratus terjadi pada altitud tinggi. Mereka boleh menandakan arus udara panas menghampiri; namun, mereka juga boleh menjadi petunjuk bahawa cuaca yang baik akan mengikuti.

Ximonic

Minggu 45 2018[sunting sumber]

Janaki Mandir

Janaki Mandir (Bahasa Nepal: जानकी मन्दिर) merupakan sebuah kuil Hindu di Janakpur dalam wilayah Mithila, Nepal, yang didedikasi untuk dewa Hindu, Sita. Kuil ini merupakan salah satu contoh seni bina Hindu-Koiri Nepal. Dibina sepenuhnya dengan warna putih terang dan dibina di atas sebuah kawasan seluas 4,860 kaki persegi dengan gaya campuran kubah Mughal dan Koiri, kuil itu mempunyai ketinggian sebanyak 50 meter. Mempunyai sturuktur tiga tingkat, ia diperbuat sepenuhnya dari batu dan marmar. Kesemua 60 buah biliknya dihiasi dengan bendera Nepal, kaca berwarna, ukiran dan lukisan, dengan tingkap kekisi dan menari kecil yang cantik.

Adutta.np

Minggu 46 2018[sunting sumber]

Maharaja Jiaqing

Maharaja Jiaqing (13 November 1760 – 2 September 1820), nama peribadi Yongyan, merupakan maharaja Manchu dinasti Qing ketujuh, dan maharaja Qing yang kelima memerintah China dari tahun 1796 to 1820. Baginda merupakan anak lelaki ke-15 Maharaja Qianlong. Semasa pemerintahan baginda, beliau telah menghukum salah seorang kegemaran ayahandannya, Heshen yang korup. Baginda juga cuba memulihkan ketenteraman dalam Empayar Qing dan mengekang penyeludupan candu ke China.

Annonymous Qing Dynasty Court Painter

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 47 2018[sunting sumber]

Masjid Nabawi

Masjid al-Nabawi (Arab: المسجد النبوي al-Masjid al-Nabawīy), disebut "Masjid an Nabawi" atau "Masjid Nabi" ialah masjid yang kedua paling suci bagi umat Islam. Di sini juga terdapat Makam Rasullullah SAW. Masjidil Haram merupakan masjid paling suci dan Masjid al-Aqsa merupakan masjid ketiga paling suci dalam Islam. Masjid ini asalnya dibina oleh Rasullullah sendiri, bersebelahan dengan rumah yang baginda diami selepas peristiwa Hijrah pada tahun 622 Masihi. Masjid pertama yang didirikan oleh Rasullullah semasa peristiwa Hijrah ialah Masjid Quba.

Ahmed Medineli

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 48 2018[sunting sumber]

Pertempuran Varna

Sebahagian lukisan minyak (1879) tentang Pertempuran Varna yang terjadi pada 10 November 1444 berdekatan Varna di timur Bulgaria. Tentera Uthmaniyyah di bawah Sultan Murad II berjaya mengalahkan tentera bersekutu Hungary-Poland dan Wallachia yang diketuai oleh Władysław III dari Poland (juga Raja Hungary), John Hunyadi (bertindak sebagai komander tentera bersekutu Kristian) dan Mircea II dari Wallachia. Ia merupakan pertempuran terakhir dalam Perang Salib Varna.

Lukisan minyak: Jan Matejko

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 49 2018[sunting sumber]

Bandar Raya Ho Chi Minh

Bandar Raya Ho Chi Minh, juga dikenali dengan nama lamanya Saigon, adalah sebuah bandar di Vietnam. Dengan populasi perbandaran lebih dari 8.4 juta, dan kawasan metropolitan sekitar 12 juta orang, bandar ini merupakan bandar terbesar di negara ini. Penempatan terawal di kawasan itu ialah kuil Funan, yang ditubuhkan pada abad ke-4 SM. Sebuah penempatan bernama Baigaur, sebahagian daripada Empayar Cham, ditubuhkan di tapak ini pada abad ke-11 dan dinamakan semula kepada Prey Nokor apabila empayar diserang oleh Orang Khmer. Raja Khmer mula mengizinkan penduduk Vietnam tinggal di bandar ini dari tahun 1623, dan menjadi kota Vietnam di bawah pimpinan Nguyễn Hữu Cảnh pada tahun 1698. Pada mulanya dipanggil Gia Dinh, kota Vietnam menjadi Saigon abad ke-18. Bandar ini adalah sebahagian daripada Empayar Perancis dari 1862 dan selepas Perang Dunia II menjadi ibu kota negara Vietnam Selatan. Bandar ini diambil alih oleh Vietnam Utara pada tahun 1975, satu peristiwa yang mengakhiri Perang Vietnam.

Gambar: Diego Delso

Gambar pilihan sebelum ini:

Minggu 50 2018[sunting sumber]

Nintendo Switch

Nintendo Switch merupakan sebuah konsol permainan video yang dibina oleh Nintendo dan diterbitkan pada 3 Mac 2017. Ianya merupakan konsol hibrid, yang bermaksud ia boleh digunakan sebagai konsol rumah dan sebagai konsol mudah alih. Dalam mod konsol rumah, unit utama dimasukkan ke stesen dok untuk menyambung ke televisyen. Sebagai alternatif, untuk kegunaan mudah alih, ia boleh dikeluarkan dari dok dan dikendalikan sama dengan komputer tablet melalui skrin sentuh LCD. Switch adalah konsol terlaris dalam sejarah Nintendo, dan jualan terpantas sepanjang masa di Jepun dan Amerika Syarikat. Menjelang September 2018 ia telah menjual 22.86 juta unit, dengan jualan terikat dengan tajuk yang terkenal The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, dan Super Mario Odyssey.

Gambar: Evan-Amos

Minggu 51 2018[sunting sumber]

Stesen Angkasa Antarabangsa

Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) adalah stesen angkasa di orbit Bumi rendah, dijalankan sebagai projek bersama oleh agensi angkasa Amerika, Rusia, Jepun, Eropah, dan Kanada. Komponen pertama dihantar ke orbit pada tahun 1998, dan ia telah dihuni secara berterusan sejak tahun 2000. ISS terdiri daripada modul bertekanan, jubin luar, susunan suria, dan komponen lain, yang telah dilancarkan oleh roket Proton dan roket Soyuz dari Rusia, dan Bolak-Balik Angkasa Lepas Amerika. Ia berfungsi sebagai makmal penyelidikan mikrograviti dan makmal penyelidikan persekitaran angkasa di mana anggota kru melakukan eksperimen dalam biologi, biologi manusia, fizik, astronomi, meteorologi, dan bidang-bidang lain.

Foto ini, yang diambil pada tahun 2011 oleh angkasawan Itali Paolo Nespoli dari kapal angkasa Rusia Soyuz yang berlepas, menunjukkan ISS dan Endeavor .

Gambar: Paolo Nespoli.

Minggu 52 2018[sunting sumber]

Belum dicalonkan

Wikipedia:GP arkib bawah