Wikipedia:Gambar pilihan mingguan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tarikh
15
Jun 2021
(Selasa)
Minggu: 24

Arkib gambar pilihan mengikut tahun

Sila potong/salin dan tampal entri baru ke bawah halaman ini, buat arkib bulanan baru (dengan tarikh penutupan) apabila perlu.

2006
2007
2008
2009: (Bulanan  • Mingguan)
2010: Mingguan
2011: Mingguan
2012: Mingguan
2013: Mingguan
2014: Mingguan
2015: Mingguan
2016: Mingguan
2017: Mingguan
2018: Mingguan - Disember
2019: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
2020: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
2021: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
Singkir cache jika pencalonan tidak dikemas kini.


Ruangan Gambar pilihan di Laman Utama memaparkan gambar-gambar dengan leraian terbaik yang boleh didapati dan difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Gambar-gambar ini akan ditukar setiap minggu dan dipilih daripada:

  • Sains dan teknologi
  • Alam sekitar
  • Bangunan dan seni bina
  • Masyarakat dan budaya

Daftar mingguan[sunting sumber]

Minggu 1 Minggu 2
Taman Negara Mulu

Taman Negara Mulu merupakan salah satu kawasan batu kapur yang paling diselidik di dunia. Kawasan taman seluas 52,864-hektar mengandungi tujuh belas zon tumbuhan, menampilkan sekitar 3,500 spesies tumbuhan vaskular. Spesies palm di situ amat kaya dengan 109 spesies dari dua puluh genus telah dijumpai. Taman Negara ini dihiasi oleh Gunung Mulu yang merupakan gunung batu pasir setinggi 2,377 meter. Sekitar 295 km gua yang telah diterokai memberikan pemandangan yang menakjubkan dan turut merupakan gua kediaman kepada berjuta kelawar dan burung Layang-layang. Kamar Sarawak yang seluas 600 meter X 415 m dan setinggi 80 m, adalah kamar gua terbesar di seluruh dunia yang diketahui.

Gambar ini menunjukkan pembentukan kars yang dikenali sebagai mercu, terletak berhampiran puncak Gunung Api. Gambar ini juga memenangi kedudukan ke-5 dalam Wiki Cintai Bumi peringkat antarabangsa.

Kredit gambar: Gurazuru

Gambar pilihan sebelum ini:
Pembunuhan Wounded Knee

Pembunuhan Wounded Knee merupakan satu pembunuhan beramai-ramai terhadap orang Lakota oleh askar Tentera Amerika Syarikat yang berlaku berdekatan di Wounded Knee Creek, Dakota Selatan, pada 29 Disember 1890. Dalam operasi sepatutnya pengangkutan yang damai, pasukan Berkuda ke-7 terlibat dalam pertempuran dengan satu kontingen Lakota Miniconjou dan Hunkpapa yang mengakibatkan kematian lebih banyak lagi daripada 250 lelaki, wanita dan kanak-kanak Lakota, dan 25 pasukan. Foto ini, diambil tiga minggu selepas pembunuhan itu, menunjukkan mayat orang Lakota yang dibalut selimut; mayat beku kemudiannya dikumpulkan dan dikebumikan dalam kubur besar di bukit berhampiran.

Kredit gambar: Trager & Kuhn; dibaik pulih oleh Lise Broer

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 3 Minggu 4
Unjuran Robinson

Unjuran Robinson merupakan sebuah unjuran bagi peta dunia yang menunjukkan keseluruhan Bumi. Ini dibuat secara khusus dalam usaha mencari penyelesaian yang baik untuk masalah menunjukkan seluruh dunia sebagai satu gambar datar. Unjuran tersebut dirancang oleh Arthur H. Robinson pada tahun 1963; herotan teruk dekat dengan kutub, tetapi dengan cepat menghilang ke tahap sederhana apabila garis lintang menurun. Peta unjuran Robinson ini dengan selari standard 38°U dan 38°S yang telah dicipta oleh Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat; ditunjukkan kepada dunia pada Februari 2016.

Ratna Moetoe Manikam

Ratna Moetoe Manikam adalah sebuah filem dari Hindia Timur Belanda (kini Indonesia). Plotnya adalah versi moden dari kisah klasik, diadaptasi dari drama panggung berjudul Djoela Djoeli Bintang Tiga. Menurut pengarah Tan Tjoei Hock, penggambaran terganggu dengan kedatangan pasukan Jepun di Hindia Timur Belanda pada awal 1942, dan filem ini dilancarkan semasa penaklukan, tapi kini filem ini dianggap hilang. Poster iklan itu untuk filem ini diterbitkan di majalah Poestaka Timoer pada tahun 1941.

Kredit pengiklanan: Java Industrial Film; dibaikpulih oleh Chris Woodrich

Minggu 5 Minggu 6
Telur burung

Telur burung dihasilkan oleh betina dan dieram untuk jangka masa berbeza bergantung pada spesies. Gambar rajah ini menunjukkan keratan rentas telur ayam pada hari pengeraman kesembilannya. Embrio dikelilingi oleh amnion, selaput yang memenuhi cairan ketuban adalah untuk menahannya daripada kejutan; alantois membantu embrio mendapatkan oksigen dan menangani sisa metabolik; vitelus, atau kuning telur, adalah bahagian telur yang mengandungi nutrien, yang mengandungi sebahagian besar lemak, mineral, dan banyak protein dan saluran darahnya; korion membentuk kantung ketuban dan merangkumi struktur lain; albumen melindungi kuning telur dan embrio dan memberikan nutrien tambahan; cengkerang berpori membolehkan oksigen masuk sambil menjauhkan cecair dan bahan cemar yang tidak diingini.

Kredit rajah: KDS4444

Kepala dan ekor bagi duit syiling emas dua-doppie oleh Duci Parma tahun 1626

Doubloon duit syiling emas Sepanyol bernilai dua escudo atau 32 real seberat 6.867 gram (0.221 troy auns), diperkenalkan pada tahun 1537. Ia menjadi model untuk beberapa syiling emas lain yang dikeluarkan di Eropah, termasuk koin emas dua-doppie 1626 ini yang dikeluarkan di Piacenza di Itali utara oleh Duci Parma, menggambarkan Odoardo Farnese, Duke di Parma, pada sisi kepala syiling. Duit syiling itu adalah sebahagian daripada Koleksi Numismatik Nasional di Muzium Negara Sejarah Amerika.

Kredit rekaan syiling: Duci Parma

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 7 Minggu 8
Benah

Benah ialah serangga Auchenorrhyncha. Gambar ini menunjukkan benah Phromnia rosea dewasa pada sebatang kayu lembut, bersama tiga nimfa dibawahnya; dewasa melipat sayapnya seperti khemah, sementara nimfa dililit kusut benang lilin putih yang padat. Kedua-dua dewasa dan nimfa sedang makan dengan menghisap getah dari tanaman perumah.

Kredit gambar: Charles James Sharp

Gambar pilihan sebelum ini:
Eutropis maculari

Mengkarung rumput gangsa ialah satu spesies cicak dalam keluarga Scincidae, berasal dari Asia Selatan dan Tenggara.

Kredit gambar: Basile Morin

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 9 Minggu 10
Burung Ciak Urasia

Burung Ciak Urasia (Passer montanus) sejenis burung pipit yang berpopulasi sekitar 15,000 burung telah membiak di sekitar St. Louis dan bahagian-bahagian yang berdekatan dengan Illinois dan tenggara Iowa di Amerika Utara. Burung ciak ini berasal dari 12 burung yang diimport dari Jerman dan dilepaskan pada akhir April 1870 sebagai sebahagian daripada projek untuk meningkatkan avifauna asli Amerika Utara. Penduduk Amerika kadang-kadang memanggil "burung ciak Jerman" untuk membezakannya dari kedua-dua spesies burung pipit pokok Amerika asli dan burung pipit rumah "Inggeris" yang jauh lebih meluas.

Gambar ini diambil di Kuala Lumpur, Malaysia.

Kredit gambar: Peter P. Othagoer

Gambar pilihan sebelum ini:
ChS8

ChS8 adalah lokomotif penumpang laluan utama elektrik yang pernah digunakan di Rusia dan Ukraine. Dibina diantara tahun 1983 dan 1989, ia dibangunkan untuk menarik kereta api penumpang yang panjang (28–32 pembawa) pada kelajuan 100 kilometer per jam (60 mph) atau lebih laju. Sejak 2010 Rusia telah beralih ke reka bentuk yang lebih cekap tenaga, seperti EP10 dan EP20.

Gambar: George Chernilevsky

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 11 Minggu 12
Glasier Arena

Glasier Arena ialah sebuah glasier yang terletak di Semenanjung Trinity, wilayah paling utara di Semenanjung Antartika. Glasier ini 3 batu (5 km) panjang dan mengalir ke timur laut dari Gunung Taylor ke Teluk Hope, 2 batu (3 km) barat daya dari Titik Sheppard. Tinjauan Ketergantungan Kepulauan Falkland memetakan kawasan tersebut pada tahun 1948 dan 1955. Mereka juga memilih nama Arena Glacier, kerana lantai es rata di bahagian atas, yang dikelilingi oleh lereng curam Twin Peaks, Gunung Taylor dan Blade Ridge, menyerupai arena.

Foto ini, diambil pada tahun 2016, adalah gambar jarak dekat, menghampiri outlet glasier. Sebuah Buruj ditunjukkan di hadapan glasier, memberikan perspektif ukuran.

Lihat juga: pemandangan dari jarak jauh, menunjukkan glasier mengalir ke Teluk Hope

Kredit gambar: Andrew Shiva

Sotong katak

Sotong katak adalah saudara kecil dari sotong dan siput kurita, kadang-kadang disebut bengkarung laut kerana kemampuan mereka yang luar biasa untuk mengubah warna kulit mereka dengan sesuka hati. Sotong ini memiliki cengkerang dalaman, mata besar, dan lapan lengan dan dua tentakel yang dilengkapi dengan penyedut gigi, dengan cara itu mereka memegang mangsanya. Terdapat 119 spesies sotong katak ini.

Kredit gambar: Diliff

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 13 Minggu 14
Taufan

Peta ini menunjukkan jejak semua taufan yang terbentuk di seluruh dunia dari tahun 1985 hingga 2005. Titik menunjukkan lokasi ribut pada selang enam jam dan menggunakan skema warna yang ditunjukkan dalam Skala Taufan Saffir-Simpson di bawah.

TD TS 1 2 3 4 5

Kredit rajah: Nilfanion

Gambar pilihan sebelum ini:
Tulisan Jawi

Tulisan Jawi adalah sebuah sistem tulisan berdasarkan Arab yang digunakan untuk menulis Bahasa Melayu dan beberapa bahasa Asia Tenggara yang lain. Gambar ini menunjukkan syiling rupee perak gulden Hindia Belanda, ditempa oleh Java Mint di Hindia Timur Belanda, menggunakan tulisan Jawi; gambar bahagian belakang (di sebelah kanan) adalah terbalik.

Kredit syiling: Java Mint; digambarkan oleh Heritage Auctions

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 15 Minggu 16
Jewel Lapangan Terbang Changi

Jewel Lapangan Terbang Changi ialah kompleks hiburan dan runcit bertema alam di Lapangan Terbang Changi, Singapura yang dihubungkan dengan tiga terminal penumpangnya. Bahagian tengahnya adalah air terjun tertutup tertinggi di dunia, Rain Vortex yang dikelilingi oleh pengaturan hutan bertingkat. Ia menempatkan sekitar 3,000 pokok dan 60,000 pokok renek dari 120 spesies dari habitat hutan tropika yang beraltitud tinggi di seluruh dunia.

Kredit gambar: Matteo Morando

Gambar pilihan sebelum ini:
Rhagionidae

Lalat berkek (Rhagio scolopaceus) ialah lalat bersaiz sederhana hingga besar dengan badan langsing dan berkaki bajang. Bahagian mulut disesuaikan untuk menusuk dan banyak spesies hematofagus semasa dewasa, sementara yang lain adalah pemangsa pada serangga lain.

Kredit gambar: Richard Bartz

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 17 Minggu 18
Medan Dam, Amsterdam, sekitar tahun 1900

Sekeping fotokrom di Medan Dam sekitar tahun 1890–1900, sebuah medan bandar di Amsterdam. Medan Dam terletak di pusat bersejarah Amsterdam dan berbentuk segi empat tepat. Namanya berasal dari fungsi asalnya: sebuah empangan di Sungai Amstel, dan juga nama kota itu. Tiang dengan patung di atas (kiri-tengah) dikenal sebagai "Naatje of the Dam" dan diruntuhkan pada tahun 1914.

Gambar: Detroit Publishing Co.; Baik pulih: Lise Broer

Peta bumi rata

Ini adalah sebuah peta Bumi yang dilukis oleh Profesor Orlando Ferguson pada tahun 1893. Ferguson mengenal pasti banyak kesilapan dalam teori glob yang berlaku pada masa itu. Dengan memeriksa secara teliti 400 bukti, beberapa di antaranya disebut di dalam barisan ayat di samping kesalahan, Ferguson menyedari yang Bumi adalah segi empat dan tidak bergerak, seperti yang digambarkan dalam peta.

Baik pulih: Fallschirmjäger

Minggu 19 Minggu 20
Hama kuning

Satu mikrograf imbasan elektron diwarnakan secara digital bagi seekor hama kuning (Lorryia formosa) iaitu serangga perosak pertanian pokok sitrus di seluruh dunia. Pembesaran dalam gambar ini kira-kira 200x, kerana spesimen pada umumnya kurang dari 250 µm panjang.

Gambar: Eric Erbe/Chris Pooley, ARS

Panorama Broken Hill

Satu panorama di Broken Hill, New South Wales adalah sebuah bandar perlombongan ikonik Australia yang berlatarkan timbunan amang (bahan buangan lombong) dari lombong Line of Lode (timbunan amang adalah "bukit" yang memanjang dalam gambar itu). Lebih 800 pekerja kehilangan nyawa mereka bekerja di lombong ini.

Kredit gambar: John O'Neill

Minggu 21 Minggu 22
Istana Aggstein

Istana Aggstein adalah sebuah runtuhan istana di tebing kanan Danube di Wachau, Austria. Ia dibina dalam posisi yang strategik di atas tebing berbatu pada abad ke-12, tetapi hanya sedikit struktur asalnya yang tersisa. Pada tahun 1429, ia dirobohkan dan dibangun kembali oleh Jörg Scheck von Wald, dan menara besar tiga tingkat, istana dan gereja Gothik dan juga taman mawar yang terkenal sejak dari zaman itu. Anna Freiin von Polheim und Parz melakukan pengubahsuaian pada awal abad ke-17, tetapi setelah kematiannya, bangunan itu merosot dan batu dan kayu dikeluarkan untuk digunakan dalam pembinaan sebuah biara Servite yang berdekatan.

Kredit gambar: Uoaei1

Gambar pilihan sebelum ini:
Potret Daniel Manning

Daniel Manning adalah seorang ahli perniagaan, wartawan, dan ahli politik Amerika Syarikat terkenal kerana pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat ke-37. Gambar itu ialah satu potret Manning yang diukir ditampilkan pada wang kertas AS, pada sijil perak siri 1886 bernilai $20. Sebilangan daripada wang kertas ini dipanggil sebagai "berharga" kerana reka bentuknya yang terbalik dan jarang untuk ditemui.

Kredit: Biro Ukiran dan Percetakan, Baik pulih: Godot13

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 23 Minggu 24
Lemon

Lemon (C. limon) ialah pokok malar hijau berasal dari Asia. Walaupun tempat asal yang tepat masih misteri, pokok ini pertama tumbuh secara meluas di India, utara Burma dan China. Digunakan sebagai antiseptik sejak abad ke-1 Masihi. Pada abad ke-15, ia mula ditanam di Amerika dan mula digunakan sebagai perasa pada abad ke-18 dan 19. Pada tahun 1747, James Lind menguji dengan memberika jus lemon kepada pelaut yang mempunyai penyakit skurvi kerana kandungan vitamin C yang tinggi dalam lemon.

Kredit gambar: Ivar Leidus

Garam Himalaya

Garam Himalaya ialah garam gunung berbentuk kristal yang digali dari perlombongan garam di Khewra, daerah Jhelum di Punjab, Pakistan. Lombong ini merupakan kawasan perlombongan garam tertua dan salah satu yang terbesar di dunia. Ahli geologi mengatakan kawasan perlombongan ini telah terbentuk sejak 800 juta tahun yang lalu. Lombong Garam Khewra, yang juga menjadi tempat pelancongan, menghasilkan 325,000 tan garam setiap tahun, dan dianggarkan sehingga kini telah menghasilkan 220 juta tan sepanjang tempoh pengeluarannya. Garam gunung pada asalnya tidak memiliki warna, tetapi kejadian alam mampu menjadikannya memiliki sedikit warna. Halite menjadi berwarna kerana terdapat banyak perihal: mengandungi bahan lain, kotoran, dan ketidaksempurnaan pada butiran kristal garam.

Kredit gambar: Ivar Leidus

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 25 Minggu 26
Oregano

Oregano (Origanum vulgare) adalah tanaman berbunga dalam keluarga pudina (Lamiaceae). Ia asli di wilayah Mediterranean, tetapi kemudian menjadi asli di Eropah, Asia tenggara, Himalaya, China, Taiwan, dan Amerika timur laut juga. Oregano adalah ramuan saka/menahun dengan daun bertentangan. Bunga berwarna ungu dalam bentuk menajam tegak. Kadang-kadang disebut marjoram liar, dan saudara terdekatnya, O. majorana, dikenali sebagai marjoram manis.

Kredit gambar: Ivar Leidus

Gambar pilihan sebelum ini:
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 26 2021
Minggu 27 Minggu 28
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 27 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 28 2021
Minggu 29 Minggu 30
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 29 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 30 2021
Minggu 31 Minggu 32
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 31 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 32 2021
Minggu 33 Minggu 34
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 33 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 34 2021
Minggu 35 Minggu 36
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 35 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 36 2021
Minggu 37 Minggu 38
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 37 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 38 2021
Minggu 39 Minggu 40
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 39 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 40 2021
Minggu 41 Minggu 42
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 41 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 42 2021
Minggu 43 Minggu 44
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 43 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 44 2021
Minggu 45 Minggu 46
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 45 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 46 2021
Minggu 47 Minggu 48
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 47 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 48 2021
Minggu 49 Minggu 50
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 49 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 50 2021
Minggu 51 Minggu 52
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 51 2021 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 52 2021

Arkib gambar pilihan mengikut tahun
Sila potong/salin dan tampal entri baru ke bawah halaman ini, buat arkib bulanan baru (dengan tarikh penutupan) apabila perlu.

2006
2007
2008
2009: (Bulanan  • Mingguan)
2010: Mingguan
2011: Mingguan
2012: Mingguan
2013: Mingguan
2014: Mingguan
2015: Mingguan
2016: Mingguan
2017: Mingguan
2018: Mingguan - Disember
2019: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
2020: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
2021: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
Singkir cache jika pencalonan tidak dikemas kini.Hari ini Selasa, 15 Jun, 2021; minggu ke-24; waktu sekarang 01:21 UTC