Wikipedia:Gambar pilihan mingguan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tarikh
19
September 2019
(Khamis)
Minggu: 38

Arkib gambar pilihan mengikut tahun

Sila potong/salin dan tampal entri baru ke bawah halaman ini, buat arkib bulanan baru (dengan tarikh penutupan) apabila perlu.

2006
2007
2008
2009: (Bulanan  • Mingguan)
2010: Mingguan
2011: Mingguan
2012: Mingguan
2013: Mingguan
2014: Mingguan
2015: Mingguan
2016: Mingguan
2017: Mingguan
2018: Mingguan - Disember
2019: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
2020: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
Singkir cache jika pencalonan tidak dikemas kini.


Ruangan Gambar pilihan di Laman Utama memaparkan gambar-gambar dengan leraian terbaik yang boleh didapati dan difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Gambar-gambar ini akan ditukar setiap minggu dan dipilih daripada:

  • Sains dan teknologi
  • Alam sekitar
  • Bangunan dan seni bina
  • Masyarakat dan budaya

Daftar mingguan[sunting sumber]

Minggu 1 Minggu 2
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 1 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 2 2019
Minggu 3 Minggu 4
Garden at Sainte-Adresse

Garden at Sainte-Adresse merupakan sebuah lukisan minyak oleh seorang pelukis impresionis Perancis, Claude Monet. Ia dilukiskan pada tahun 1867 di bandar peranginan Perancis, Sainte-Adresse, di mana Monet menghabiskan musim panas. Model-model dalam lukisan itu mungkin bapa Monet Adolphe, sepupunya Jeanne Marguerite Lecadre, bapanya Adolphe Lecadre, dan mungkin anak perempuan lain Lecadre, Sophie, wanita-wanita itu duduk membelakangi penonton. Lukisan itu terdiri daripada kumpulan warna rata mendatar, yang mengingatkan warna pencetakan blok kayu Jepun. Garden at Sainte-Adresse kini berada di Metropolitan Museum of Art di Bandar Raya New York.

Lukisan: Claude Monet

Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 4 2019
Minggu 5 Minggu 6
Europa (bulan)

Imej mozaik warna realistik bulan Jupiter iaitu Europa diambil oleh pengorbit Jupiter NASA Galileo pada tahun 1995 dan 1998. Pandangan hemisfera anti-Jovian bulan ini menunjukkan lineae yang banyak, ciri linier yang dihasilkan melalui proses tektonik di mana plat kerak ais air terapung di lautan bawah permukaan (dipanaskan oleh peregangan pasang surut) dalam kedudukan relatif. Kawasan kemerah-merahan adalah kawasan di mana ais mempunyai kandungan mineral yang lebih tinggi. Wilayah kutub utara dibahagian kanan. (Ciri-ciri geologik diberi penjelasan dalam Commons.)

Kredit gambar: NASA/JPL

Pentas Ais Larsen

Pentas Ais Larsen adalah pentas ais yang panjang dan memanjang sepanjang pantai timur Semenanjung Antartika di Laut Weddell. Ia dinamakan selepas penjelajah Norway Carl Anton Larsen, yang berlayar di sepanjang kawasan ais pada tahun 1893. Terdiri daripada beberapa rak di sepanjang pantai, yang dinamakan dengan huruf dari A hingga G, sejak pertengahan tahun 1990-an Pentas Ais Larsen semakin hancur, dengan keruntuhan yang dramatik di Larsen B pada tahun 2002. Sebahagian besar pentas Larsen C berpisah pada Julai 2017 untuk membentuk sebuah aisberg yang dikenali sebagai A-68. Kawasan Pentas Ais Larsen adalah dahulunya 33,000 batu persegi (85,000 km2), tetapi kini hanya 26,000 batu persegi (67,000 km2) sahaja.

Gambar: NASA/John Sonntag


Minggu 7 Minggu 8
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 7 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 8 2019
Minggu 9 Minggu 10
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 9 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 10 2019
Minggu 11 Minggu 12
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 11 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 12 2019
Minggu 13 Minggu 14
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 13 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 14 2019
Minggu 15 Minggu 16
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 15 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 16 2019
Minggu 17 Minggu 18
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 17 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 18 2019
Minggu 19 Minggu 20
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 19 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 20 2019
Minggu 21 Minggu 22
Pangkalan Esperanza

Pangkalan Esperanza yang diasaskan pada tahun 1953, merupakan sebuah daripada 13 buah pangkalan-pangkalan penyelidikan Antartik, yang terletak di Teluk Hope Semenanjung Trinity. Ia terdiri daripada 43 buah bangunan dengan keluasan 3,744 meter per segi. Pada tahun 1978, seorang wanita telah diterbangkan ke sini untuk melahirkan anak beliau yang bernama Emilio Palma. Palma merupakan bayi pertama yang lahir di Antartika.

Kilat

Kilat ialah nyahcas elektrik di ruang atmosfera yang sering berlaku ketika ribut petir dan kadang kala semasa letusan gunung berapi atau ribut debu. Kilat sering diiringi oleh guruh. Dalam nyahcas keelektrikan atmosfera, perintis kilat mampu bergerak selaju 60,000 m/s dan mencapai suhu sekitar 30,000 °C (54,000 °F), cukup panas bagi melakur pasir silika kepada "kilat membatu", dikenali secara saintifiknya sebagai fulgurit yang lazimnya berongga dan boleh memanjang seberapa jauh ke dalam tanah. Terdapat kira-kira 16 juta ribut petir setiap tahun.

Mircea Madau; sentuhan semula : Diego pmc

Minggu 23 Minggu 24
Amphitheatre El Jem

Amphitheatre El Jem

Amphitheatre El Jem, merupakan sebuah tapak arkeologi yang terletak di bandar El Djem, Tunisia. Amphitheatre ini, salah sebuah daripada runtuhan empayar Rom dan juga Tapak Warisan Dunia UNESCO sejak tahun 1979 telah dijaga dengan baik. Ia telah dibina sekitar tahun 238 AD, apabila negara moden Tunisia berada di bawah pentadbiran Rom di Afrika. Ia juga merupakan amphitheatre ketiga terbesar di dunia dengan ukuran 148 m (486 ka) dan 122 m (400 ka) dan mempunyai tempat duduk seramai 35,000, orang.
Poco a poco

Gambar pilihan sebelum ini:
Samanea saman

Samanea saman, juga dikenali sebagai Pokok Hujan-hujan atau Albizia saman, adalah satu spesies pokok berbunga dalam keluarga kacang, Fabaceae. Ia berasal daripada Amerika Tengah dan Selatan. Ia adalah sejenis pokok dengan kanopi lebar serta berbentuk payung, dan biasanya mencapai ketinggian sekitar 15–25 m (49–82 ka) dengan diameter 30 m (98 ka). Pokok ini mempunyai bunga berwarna merah jambu dan stamen berwarna merah dan putih, yang terletak di dalam jambak dengan sekitar 12–25 bunga bagi setiap jambak.

Basile Morin

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 25 Minggu 26
Callophrys rubi

Callophrys rubi merupakan satu spesies kupu-kupu kecil dalam keluarga Lycaenidae. Callophrys rubi boleh ditemui di kebanyakan kawasan di Eropah, Afrika Utara, Rusia, Anatolia, Siberia, Amurland, Baluchistan dan Chitral. Kupu-kupi ini boleh ditemui bermula pada akhir bulan Mac sehingga awal bulan Ogos di sesetengah tempat. Callophrys rubi tidak akan membuka sayapnya semasa hinggap bagi mengekalkan penyamaran warna hijaunya.

Kredit fotografi: Charles J. Sharp

Gambar pilihan sebelum ini:
Jacinda Ardern

Sebagai tindak balas kepada serangan pengganas di Masjid dan Pusat Islam Christchurch, Jacinda Ardern mengumumkan hasrat kerajaan untuk memperkenalkan peraturan senjata api yang lebih kuat. Dia berkata serangan itu telah mendedahkan pelbagai kelemahan dalam undang-undang senjata api New Zealand. Mengumumkan masa berkabung negara, Ardern adalah penandatangan pertama sebuah buku nota peringatan yang dibuka di ibu negara, Wellington. Beliau juga melawat ke Christchurch untuk bertemu responden pertama dan keluarga mangsa Ardern menerima pujian antarabangsa untuk responnya terhadap serangan pengganas, dan gambarnya sedang memeluk anggota komuniti Muslim Christchurch dengan perkataan "damai" dalam Bahasa Inggeris dan Arab dipaparkan di Burj Khalifa, bangunan tertinggi di dunia Mural 25 meter gambar ini telah dipaparkan pada Mei 2019. Apabila New Zealand memulakan komisen diraja untuk menyiasat serangan itu, beliau menyatakan, "Ia akan melihat tindakan SIS (Security Intelligence Service), GCSB (Biro Keselamatan Komunikasi Kerajaan), polis, kastam, imigresen dan mana-mana jabatan atau agensi kerajaan yang berkaitan".

Kredit: Kirk Hargreaves, dimuat naik oleh Giantflightlessbirds

Minggu 27 Minggu 28
Mae Jemison

Mae Carol Jemison lahir di Decatur, Alabama pada 17 Oktober 1956. Beliau meneruskan pengajian tingginya ke Universiti Stanford pada usia 16 tahun. Beliau memperoleh ijazah M.D.nya di Kolej Perubatan Cornell pada tahun 1981. Beliau menjadi staf pelatih di Pusat Perubatan Los Angeles County-USC lalu menjadi pakar bertauliah di sana. Setelah beliau menghabiskan latihan perubatannya, beliau menyertai Peace Corps di mana beliau berkhidmat sebagai seorang Pegawai Perubatan untuk misi-misi di Liberia dan Sierra Leone antara tahun 1983 dan 1985. Beliau turut bekerja dalam projek penyelidikan Pusat Kawalan Penyakit bagi membangunkan pelbagai vaksin penyakit. Berikutan kejayaan Sally Ride pada tahun 1983, ditambah lagi dengan melihat lakonan Nichelle Nichols sebagai watak Uhura dalam siri Star Trek, Jemison memutuskan untuk menyertai program angkasawan NASA. Keadaan tersebut sedikit terhalang semasa bencana kapal Challenger tahun 1986, namun beliau dapat diterima juga memasuki program tersebut setahun kemudian.

Gambar: NASA

Gambar pilihan sebelum ini:
Sotong terumbu Caribbean

Sotong terumbu Caribbean (Sepioteuthis sepioidea) adalah satu spesies sotong kecil berbentuk torpedo dengan siripnya memanjang hampir ke seluruh badannya, iaitu sekitar 20 sentimeter (8 in) panjang. Spesies ini boleh ditemui di Laut Caribbean, selain di luar pantai Florida. Ia biasanya berenang dalam kawanan sekitar empat hingga 30 ekor di perairan cetek dan berterumbu. Habitatnya berubah mengikut saiz dan umurnya. Anak-anak yang baharu menetas tinggal berdekatan dengan garis pantai, kira-kira 0.2 hingga 1 meter (1 hingga 3 ka) di bawah permukaan laut, atau di dalam atau di bawah rumpai laut.

Kredit gambar : Atsme Betty Wills

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 29 Minggu 30
Balai Cerap Parkes

Balai Cerap Parkes adalah sebuah balai cerap teleskop radio yang terletak di New South Wales, Australia, kira-kira 20 kilometer (12 mi) di utara bandar Parkes. Ia merupakan salah sebuah antena radio yang digunakan untuk menerima imej-imej secara langsung yang dihantar semasa pendaratan di bulan oleh kapal angkasa Apollo 11 pada 20–21 Julai 1969.

Foto ini yang diambil pada tahun 1969, menunjukkan ceper utama di Balai Cerap Parkes berdiameter 64-meter (210 ka), sedang menerima isyarat daripada Apollo 11, berlatarbelakang bulan sabit.

Kredit foto: CSIRO

Dolar Jepun Lima Sen

Dolar Jepun merujuk kepada mata wang yang dikeluarkan oleh Empayar Jepun semasa pendudukan Jepun di Singapura, Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Brunei antara tahun 1942 hingga 1945. Ia juga dikeluarkan Burma, Hindia Timur Belanda dan Filipina. Dolar Jepun di Tanah Melayu juga dikenali sebagai "duit pisang" merujuk kepada motif pokok pisang yang terdapat pada wang kertas 10 dolarnya. Dolar Jepun kini hanya boleh ditemui di muzium dan pengumpul mata wang persendirian.

Pencipta: Empayar Jepun
Daripada: National Numismatic Collection, National Museum of American History, Smithsonian Institution.
Gambar oleh: Godot13.

Minggu 31 Minggu 32
Puncak Gunung St. Helens

Puncak Gunung St. Helens merupakan sebuah strato-gunung berapi yang terletak di kawasan Barat Laut Pasifik Amerika Syarikat. Berketinggian pada 2,550 meter (8,370 ka), puncak ini pernah lebih tinggi; tetapi letupan pada pada tahun 1980 mengurangkan ketinggian gunung pada 400 meter (1,300 ka).

Gambar: Gregg M. Erickson

Dolar Jepun Sepuluh Sen

Dolar Jepun merujuk kepada mata wang yang dikeluarkan oleh Empayar Jepun semasa pendudukan Jepun di Singapura, Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Brunei antara tahun 1942 hingga 1945. Ia juga dikeluarkan Burma, Hindia Timur Belanda dan Filipina. Dolar Jepun di Tanah Melayu juga dikenali sebagai "duit pisang" merujuk kepada motif pokok pisang yang terdapat pada wang kertas 10 dolarnya. Dolar Jepun kini hanya boleh ditemui di muzium dan pengumpul mata wang persendirian.

Pencipta: Empayar Jepun
Daripada: National Numismatic Collection, National Museum of American History, Smithsonian Institution.
Gambar oleh: Godot13.

Minggu 33 Minggu 34
Potret Sendiri sebagai Alegori Lukisan

Potret Sendiri sebagai Alegori Lukisan merupakan sebuah lukisan minyak pada kanvas oleh seorang pelukis Barok Itali bernama Artemisia Gentileschi, mungkin disiapkan antara tahun 1638 dan 1639. Karya ini dianggap menggambarkan artis sebagai "Alegori Lukisan", suatu tuntutan yang berani ketika wanita jarang diberi pengiktirafan untuk karya mereka. Berukuran 96.5 cm × 73.7 cm (38.0 in × 29.0 in), lukisan ini kini berada di British Royal Collection.

Lukisan: Artemisia Gentileschi

Osmium

Osmium, ahli kumpulan platinum, adalah unsur yang paling padat yang terdapat dalam unsur, biasanya dijumpai sebagai aloi, dan juga salah satu yang paling banyak. Sangat keras dan dengan suhu lebur yang tinggi, ia digunakan dalam mata pen founten, penyambung elektrik elektrik, dan aplikasi lain di mana ketahanan diperlukan.

Gambar: Alchemist-hp

Minggu 35 Minggu 36
Imej satelit benua Afrika

Sebuah gambar gubahan satelit bagi geografi Afrika, benua kedua terbesar di dunia, dan pulau-pulau bersebelahannya. Diasingkan dari Eropah oleh Laut Mediterranean dan dari sebahagian besar Asia oleh Laut Merah, Afrika bergabung dengan Asia di hujung timur lautnya oleh Ismus Suez. Untuk tujuan geopolitik, Semenanjung Sinai – timur dari Terusan Suez – sering dianggap sebahagian daripada Afrika, walaupun secara geografi ia berada di Asia. Afrika boleh dibahagikan kepada beberapa zon geografi: Pergunungan Atlas di utara, Sahara, dataran pantai, dan dataran dalaman.

Gambar: NASA

Dolar Jepun 50 Sen

Dolar Jepun merujuk kepada mata wang yang dikeluarkan oleh Empayar Jepun semasa pendudukan Jepun di Singapura, Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Brunei antara tahun 1942 hingga 1945. Ia juga dikeluarkan Burma, Hindia Timur Belanda dan Filipina. Dolar Jepun di Tanah Melayu juga dikenali sebagai "duit pisang" merujuk kepada motif pokok pisang yang terdapat pada wang kertas 10 dolarnya. Dolar Jepun kini hanya boleh ditemui di muzium dan pengumpul mata wang persendirian.

Pencipta: Empayar Jepun
Daripada: National Numismatic Collection, National Museum of American History, Smithsonian Institution.
Gambar oleh: Godot13.

Minggu 37 Minggu 38
Keruntuhan Pusat Dagangan Dunia

Keruntuhan Pusat Dagangan Dunia di Bandar Raya New York berlaku akibat serangan pengganas pada 11 September 2001, selepas bangunan-bangunan itu dilanggar oleh dua pesawat komersial yang dirampas. Menara Utara dilanggar pada jam 8:46 pagi dan runtuh pada jam 10:28 pagi. Menara Selatan dilanggar pada 9:03 pagi dan runtuh pada 9:59 pagi. Serpihan yang dihasilkan rosak teruk atau memusnahkan lebih daripada sedozen bangunan bersebelahan dan berdekatan lain, yang akhirnya membawa kepada keruntuhan 7 World Trade Center pada 5:21 petang.

Gambar ini, yang diambil empat hari selepas keruntuhan, menunjukkan seorang ahli bomba Bandar Raya New York memanggil sepuluh lagi pekerja penyelamat untuk membantu mempermudahkan pencarian dalam runtuhan Pusat Dagangan Dunia.

Gambar oleh: Preston Keres; disunting semula Lise Broer

Gunung Ararat

Gunung Ararat adalah gunung berapi dilitupi salji dan tidak aktif di timur hujung Turki. Ia terdiri daripada dua puncak vulkanik utama: Ararat Besar dan Ararat Kecil. Ararat Besar adalah puncak tertinggi di Turki dan dataran tinggi Armenia, dengan ketinggian 5,137 m (16,854 kaki); Ketinggian Ararat Kecil adalah 3,896 m (12,782 kaki). Massif Ararat adalah lebih kurang 35 km (22 batu) di dasar tanah. Usaha pertama untuk mencapai puncak Ararat dibuat pada Abad Pertengahan. Walau bagaimanapun, tidak sehingga tahun 1829 apabila Friedrich Parrot dan Khachatur Abovian, yang disertai oleh empat yang lain, membuat pendakian yang pertama. Walaupun persetujuan ilmiah bahawa "pergunungan Ararat" dari Kitab Kejadian (8:4) tidak merujuk secara khusus kepada Gunung Ararat, ia telah diterima secara meluas dalam agama Kristian sebagai tempat peristirahatan Bahtera Nuh. Gunung ini menjadi simbol kebangsaan dan telah dianggap gunung suci oleh orang Armenia. Ia ditonjolkan dalam kesusasteraan dan seni Armenia dan merupakan ikon untuk Armenia Syarikat. Bersama dengan Bahtera Nuh, ia digambarkan pada lambang Armenia.

Gambar ini adalah panorama Gunung Ararat dan Dataran Ararat seperti yang dilihat dari bandar raya Artashat, Armenia, yang menunjukkan kedua-dua Ararat Kecil (kiri) dan Ararat Besar (kanan). Biara Khor Virap yang bersejarah boleh dilihat di latar belakang di sebelah kiri.

Gambar: Serouj Ourishian

Minggu 39 Minggu 40
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 39 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 40 2019
Minggu 41 Minggu 42
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 41 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 42 2019
Minggu 43 Minggu 44
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 43 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 44 2019
Minggu 45 Minggu 46
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 45 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 46 2019
Minggu 47 Minggu 48
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 47 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 48 2019
Minggu 49 Minggu 50
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 49 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 50 2019
Minggu 51 Minggu 52
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 51 2019 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 52 2019

Arkib gambar pilihan mengikut tahun
Sila potong/salin dan tampal entri baru ke bawah halaman ini, buat arkib bulanan baru (dengan tarikh penutupan) apabila perlu.

2006
2007
2008
2009: (Bulanan  • Mingguan)
2010: Mingguan
2011: Mingguan
2012: Mingguan
2013: Mingguan
2014: Mingguan
2015: Mingguan
2016: Mingguan
2017: Mingguan
2018: Mingguan - Disember
2019: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
2020: Januari - Februari - Mac - April - Mei - Jun - Julai - Ogos - September - Oktober - November - Disember
Singkir cache jika pencalonan tidak dikemas kini.Hari ini Khamis, 19 September, 2019; minggu ke-38; waktu sekarang 03:45 UTC