Wikipedia:Gambar pilihan mingguan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tarikh
28
Jun 2017
(Rabu)
Minggu: 26

Arkib gambar pilihan mengikut tahun

2006200720082009 (BulananMingguan) • 20102011201220132014201520162017
Pilihan tahun iniPencalonanSingkir cache

Ruangan Gambar pilihan di Laman Utama memaparkan gambar-gambar dengan leraian terbaik yang boleh didapati dan difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Gambar-gambar ini akan ditukar setiap minggu dan dipilih daripada:

  • Sains dan teknologi
  • Alam sekitar
  • Bangunan dan seni bina
  • Masyarakat dan budaya

Daftar mingguan[sunting sumber]

Minggu 1 Minggu 2
Pemujaan Para Gembala oleh Giorgione

Pemujaan Para Gembala oleh Giorgione

Pemujaan Para Gembala, kadang-kala juga masih dikenali sebagai Kelahiran Allendale, sempena nama bekas pemilik, merupakan sebuah lukisan yang dihasilkan oleh pelukis oleh Zaman Pembaharuan Itali, Giorgione. Ia telah disiapkan pada tahun 1505 hingga 1510. Lukisan minyak atas papan ini disimpan dan dipaparkan di Galeri Seni Kebangsaan, Washington, DC, Amerika Syarikat.
Pelukis: Giorgione

Gambar pilihan sebelum ini:
Kolej Corpus Christi di Universiti Cambridge

Kolej Corpus Christi di Universiti Cambridge

Kolej Corpus Christi ialah sebuah kolej konstituen bagi Universiti Cambridge di England. Merupakan kolej keenam tertua di Cambridge, ia ialah satu-satunya kolej yang ditubuhkan oleh orang setempat. Kolej ini berada dalam kalangan kolej terkaya Cambridge dan juga salah satu kolej yang berjaya dari segi akademik.
Diliff

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 3 Minggu 4
Angsa Kanada yang sedang terbang

Angsa Kanada yang sedang terbang

Angsa Kanada (Branta canadensis) ialah satu spesies angsa liar bersaiz besar yang berasal dari kawasan Amerika Utara. Kadangkala ia bermigrasi sehingga ke utara Eropah. Seperti kebanyakan angsa-angsa lain, angsa Kanada tergolong sebagai haiwan herbivor dan selalunya berhijrah; ia boleh ditemui di kawasan berdekatan dengan air tawar.
Alan D. Wilson

Angsa Kanada yang sedang terbang

Angsa Kanada yang sedang terbang

Angsa Kanada (Branta canadensis) ialah satu spesies angsa liar bersaiz besar yang berasal dari kawasan Amerika Utara. Kadangkala ia bermigrasi sehingga ke utara Eropah. Seperti kebanyakan angsa-angsa lain, angsa Kanada tergolong sebagai haiwan herbivor dan selalunya berhijrah; ia boleh ditemui di kawasan berdekatan dengan air tawar.
Alan D. Wilson

Minggu 5 Minggu 6
Lukisan Perjanjian Westfalia di Münster

Lukisan Perjanjian Westfalia di Münster

Pengesahan Perjanjian Damai Münster pada 1648, seperti yang dilukis oleh Gerard ter Borch pada tahun yang sama. Selepas tujuh tahun rundingan, perjanjian ini telah dipersetujui di mana Sepanyol mengiktiraf kemerdekaan Belanda Bersatu. Perjanjian ini menyumbang kepada Perjanjian Damai Westfalia, yang mengakhiri Perang Tiga Puluh Tahun dan Lapan Puluh Tahun.
Gerard ter Borch (1617–1681)

Red-billed streamertail (Trochilus polytmus) female in flight 2.JPG

'

Trochilus polytmus juga dikenali sebagai burung doktor, ekor gunting atau burung madu ekor gunting merupakan satu spesies burung madu yang berasal daripada Jamaica. Burung ini pernah muncul dalam siri buku cerita pendek James Bond karya Ian Fleming yang bertajuk For Your Eyes Only.
Charlesjsharp

Minggu 7 Minggu 8
LCAC-55 maneuvers to enter the well deck.jpg

'

LCAC adalah sejenis kenderaan kusyen udara (hovercraft) yang digunakan sebagai kapal pendarat oleh Unit Kapal Serbuan, Tentera Laut Amerika Syarikat dan Pasukan Pertahanan Diri Maritim Jepun. Ia mampu mengangkut sistem persenjataan, peralatan, kargo dan anggota tentera daripada pasukan serbuan marin daripada kapal ke pantai dan darat.
Sarah E. Ard

Peta Americae Sive Quartae Orbis Partis Nova Et Exactissima Descriptio

Peta Americae Sive Quartae Orbis Partis Nova Et Exactissima Descriptio

Americae Sive Quartae Orbis Partis Nova Et Exactissima Descriptio ialah peta geografi hiasan benua Amerika yang dihasilkan pada 1562 oleh jurupeta Sepanyol Diego Gutiérrez dan pelukis Flanders Hieronymus Cock. Ia merangkumi pantai timur Amerika Utara, keseluruhan Amerika Tengah dan Selatan serta bahagian pantai barat Eropah dan Afrika. Peta ini merupakan peta dinding skala terawal bagi Dunia Baru dan yang pertama menggunakan nama "California". Hanya dua salinan yang masih diketahui sehingga hari ini.
Diego Gutiérrez

Minggu 9 Minggu 10
Topeng Emas Tutankhamun di Muzium Mesir

Topeng Emas Tutankhamun di Muzium Mesir

Tutankhamun (/ˌttənkɑːˈmn/; atau Tutenkh-, -amen, -amon) adalah firaun Mesir dari dinasti ke-18. Makam beliau telah dijumpai oleh Howard Carter dan Lord Carnarvon pada tahun 1922. Penemuan makam beliau yang mendapat liputan meluas telah mencetuskan minat orang awam akan tamadun Mesir Purba di seluruh dunia.
Carsten Frenzl

Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 10 2017
Minggu 11 Minggu 12
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 11 2017
Tolok skru mikrometer

Tolok skru mikrometer

Tolok skru mikrometer (juga dipanggil mikrometer) adalah satu alat yang digunakan untuk mengukur panjang atau tebal jasad yang kecil dengan kepersisan yang tinggi. Tolok skru mikrometer ini mempunyai kepersisan yang lebih tinggi daripada angkup vernier. Mikrometer biasanya terdapat dalam bentuk angkup.
Gambar oleh: Lucasbosch

Minggu 13 Minggu 14
Albert Einstein

Albert Einstein

Albert Einstein (14 Mac 1879 – 18 April, 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20. Beliau mengemukakan teori kerelatifan dan membuat banyak sumbangan utama kepada perkembangan mekanik kuantum, mekanik statistik dan kosmologi. Einstein telah dianugerahkan dengan Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1921 bagi penjelasannya mengenai kesan fotoelektrik dalam tahun 1905 serta "khidmatnya kepada Fizik Teori".

Selepas teori relatif amnya dirumus pada November 1915, Einstein mencapai kemashyuran di seluruh dunia. Dalam budaya pop, namanya sering disinonimkan dengan kecerdasan.
Gambar oleh: Ferdinand Schmutzer; dibaik pulih oleh: Adam Cuerden

Moros, Zaragoza

Moros, Zaragoza

Moros merupakan sebuah kawasan perbandaran yang terletak di wilayah Zaragoza, Sepanyol. Terletak di banjaran gunung Sistema Ibérico, perkampungan terletak di sebuah bukit, dengan gereja dan bekas dewan bandar di bahagian atas, kediaman di tengah, dan kandang kambing di bahagian bawah. Penduduk Moros telah semakin berkurangan dalam beberapa dekad kebelakangan ini, dan 478 orang pada tahun 2006.
Gambar oleh: Diego Delso

Minggu 15 Minggu 16
Drift

Drift

Drift merujuk pada sejenis teknik memandu dan sukan bermotor di mana pemandunya sengaja melakukan belok lebih (oversteer), menyebabkan kehilangan cengkaman pada roda belakang semasa membelok, sambil mengekalkan kawalan kereta dan kelajuan output yang tinggi. Sebuah kereta dikatakan akan drift apabila sudut gelincir pada bahagian belakang lebih besar daripada sudut gelincir hadapan, sebelum apeks selekoh, dan roda hadapan menunjuk kepada arah yang bertentangan dengan arah belokan (misalnya jika kereta membelok ke kiri, tayar akan menunjuk ke arah kanan dan sebaliknya), dan pemandu mengawal faktor-faktor ini. Sebagai sejenis sukan bermotor, pertandingan drift profesional diadakan di seluruh dunia.
Gambar oleh: Rowan Harrison

Martin Luther King, Jr.

Martin Luther King, Jr.

Martin Luther King, Jr. (15 Januari 1929-14 April 1968) dilahirkan di Atlanta ialah salah seorang pemimpin hak awam terkenal dari Amerika Syarikat, khususnya melalui ucapan Saya Mempunyai Impian pada 1963. Beliau juga merupakan seorang yang giat dalam politik dan pemimpin baptis. Dr. King merupakan lelaki termuda yang dianugerahkan gelaran Hadiah Keamanan Nobel (1964) atas usahanya untuk mewujudkan keamanan dalam anti-keganasan dan hak sama rata bagi setiap kaum. Pada April 4, 1968, King telah dibunuh di Memphis, Tennessee.
Gambar oleh: Adam Cuerden

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 17 Minggu 18
Lebah madu

Lebah madu

Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apis, dibezakan terutamanya dengan penghasilan dan simpanan madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah. Hanya lebah madu merupakan ahli yang masih hidup dalam puak Apini, semua dalam genus Apis. Sekarang ini, terdapat hanya tujuh spesies lebah madu dikenalpasti dengan jumlah 44 subspesies, walaupun sejarahnya, kira-kira daripada enam hingga sebelas spesies telah dikenalpasti. Lebah madu mewakili hanya pecahan kecil daripada kira-kira 20,000 spesies lebah yang dikenali. Beberapa jenis lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya ahli dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar.
Muhammad Mahdi Karim

Gambar pilihan sebelum ini:
Elliðaey

Elliðaey

Elliðaey (kadangkala dipanggil sebagai Ellirey) merupakan pulau ketiga terbesar dalam kepulauan Vestmannaeyjar yang terletak di selatan negara Iceland. Dengan keluasan 0.45 meter pkiloersegi (0.17 sq mi), pulau ini dimiliki oleh Persatuan Pemburuan Elliðaey dan ia juga berada dalam kawasan Pemuliharaan Kebangsaan kerana pulau ini menempatkan beberapa koloni burung laut yang unik dan signifikan.
Diego Delso

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 19 Minggu 20
Masjid Larabanga

Masjid Larabanga

Masjid Larabanga merupakan sebuah masjid yang terdapat di negara Ghana. Masjid ini terletak di kampung Larabanga, sebuah petempatan yang berada di kawasan utara. Seni bina bangunan ini dipengaruhi oleh gaya seni bina Sudan dan ia berukuran 8 meter persegi. Ia juga terdiri daripada 4 buah pintu masuk dan terdapat sebuah menara di bahagian sudut barat laut bangunan.
Gambar oleh: Sathyan Velumani

Gambar pilihan sebelum ini:
Mieke Wijaya

Mieke Wijaya

Mieke Wijaya, merupakan salah seorang pelakon veteran Indonesia, pada sekitar tahun 1960. Beliau telah muncul dalam 70 buah filem dan telah memenangi tiga anugerah Festival Filem Indonesia. Beliau merupakan isteri dari pelakon senior Indonesia, Dicky Zulkarnaen. Pasangan ini dikurniakan anak yang juga seorang pelakon iaitu Nia Zulkarnaen.
Gambar oleh: Tati Photo Studio, Mangga Dua, Jakarta

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 21 Minggu 22
Taurus–Littrow

Taurus–Littrow

Taurus–Littrow adalah sebuah lembah Bulan yang terletak di sisi dekat di koordinat 20°00′N 31°00′E / 20.0°N 31.0°E / 20.0; 31.0. Ia berkhidmat sebagai tapak pendaratan untuk misi Apollo 17 Amerika pada bulan Disember 1972, misi bermanusia terakhir ke Bulan setakat ini.
Gambar oleh: NASA

Gambar pilihan sebelum ini:
Nebula Carina

Nebula Carina

Nebula Carina ialah sebuah nebula cerah yang mengelilingi beberapa bintang gugusan terbuka. Dua daripada bintang terbesar galaksi kita, Eta Carinae and HD 93129A, terangkum dalam nebula ini. Nebula Carina dianggarkan terletak antara 6,500 dan 10,000 tahun cahaya dari Bumi. Ia kelihatan di dalam buruj Carina, dan terletak pada Lengan Carina–Sagittarius. Nebula ini mengandungi berbilang bintang jenis-O. Nebula Carina merupakan satu daripada nebula resap yang kelihatan di langit. Walaupun ia lebih kurang empat kali ganda lebih besar dan lebih cerah daripada Nebula Orion, nebula ini kurang terkenal kerana kedudukannya di Hemisfera Selatan. Ia ditemui dari Tanjung Harapan oleh Nicolas Louis de Lacaille pada tahun 1751–52.
Gambar: Balai Cerap Selatan Eropah/T. Preibisch

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 23 Minggu 24
Masjid Taj Mahal

Masjid Taj Mahal

Sebuah masjid di kompleks Taj Mahal di Agra, India. Bangunan batu pasir merah, di sebelah barat kompleks, menhadap sebelah barat makam. Di barisan hadapan ialah howz, bermaksud kawasan wuduk. Di sebelah timur kompleks adalah jawab ("jawapan"), imej cermin masjid, melainkan mihrab yang hilang dan corak lantai yang berbeza; ini jawab ini terutamanya bertujuan untuk keseimbangan seni bina. Kedua-duanya telah dibina pada tahun 1643.
Gambar: Muhammad Mahdi Karim

Gambar pilihan sebelum ini:
Sebuah iklan pertambahan berat badan tahun 1895

Sebuah iklan pertambahan berat badan tahun 1895

Sebuah iklan menggesa pembaca untuk "GET FAT", di mana seorang wanita yang digambarkan membuat kenyitan mata konspirasi kerana dia berkongsi rahsia untuk kecantikannya.
Iklan: The Gribler Bank Note Co. daripada gambar Bakers Art Gallery
Pemulihan: Lise Broer

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 25 Minggu 26
LH 95

LH 95

LH 95 ialah tapak semaian najam bersaiz sederhana di Awan Magellan Besar yang mengorbit dalam Bima Sakti.
Gambar: NASA/ESA

Manorina melanocephala

Manorina melanocephala

Manorina melanocephala adalah burung penghisap madu dalam keluarga endemik dari timur dan tenggara Australia dan makanan burung ini kebanyakannya madu, buah-buahan dan serangga. Spesies yang sangat bingit mempunyai pelbagai jenis lagu, panggilan, herdikan dan amaran, hidup dalam kumpulan yang besar, dan bersifat kewilayahan. Habitat telah berkembang di pelbagai tempat di sepanjang julat habitat mereka, dan oleh itu kini dikatakan terlalu banyak.
Gambar: JJ Harrison

Gambar pilihan sebelum ini:
Minggu 27 Minggu 28
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 27 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 28 2017
Minggu 29 Minggu 30
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 29 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 30 2017
Minggu 31 Minggu 32
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 31 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 32 2017
Minggu 33 Minggu 34
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 33 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 34 2017
Minggu 35 Minggu 36
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 35 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 36 2017
Minggu 37 Minggu 38
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 37 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 38 2017
Minggu 39 Minggu 40
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 39 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 40 2017
Minggu 41 Minggu 42
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 41 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 42 2017
Minggu 43 Minggu 44
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 43 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 44 2017
Minggu 45 Minggu 46
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 45 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 46 2017
Minggu 47 Minggu 48
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 47 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 48 2017
Minggu 49 Minggu 50
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 49 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 50 2017
Minggu 51 Minggu 52
Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 51 2017 Templat:WP:GP dilindungi/Minggu 52 2017

Arkib gambar pilihan mengikut tahun
2006200720082009 (BulananMingguan) • 20102011201220132014201520162017
Pilihan tahun iniPencalonanSingkir cache


Hari ini Rabu, 28 Jun, 2017; minggu ke-26; waktu sekarang 15:20 UTC