Wikipedia:Kedai Kopi (semua)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Gedung Kedai Kopi
Di laman ini anda dapat memerhati semua topik yang sedang dibincangkan daripada empat bahagian Kedai Kopi untuk memudahkan pembacaan. Klik pada "sunting" pada mana-mana tajuk topik jika ingin memberikan sebarang pendapat. Untuk membuka topik baru, klik pautan "topik baru" pada salah satu daripada empat bahagian Kedai Kopi yang sesuai dalam jadual di bawah ini..

Wikipedia-logo-v2.svg
  Kedaikopi.png
    سلامت داتڠ ککداي کوڤي ويکيڤيديا بهاس ملايو


   Selamat datang ke Kedai Kopi
Wikipedia Bahasa Melayu


Lihat juga >> Tetamu · Penyelia · Soalan

Seperti namanya, Kedai kopi, halaman ini ialah tempat untuk para ahli Wikipedia berkumpul dan berbincang tentang isu-isu dasar, teknikal dan pengendalian Wikipedia. Selain itu, ia juga menjadi laman untuk ahli menyatakan cadangan, meminda atau memansuhkan dasar Wikipedia Bahasa Melayu melalui proses pengundian. Kedai Kopi dibahagikan kepada empat bahagian iaitu kedai kopi (dasar), kedai kopi (cadangan), kedai kopi (teknikal) dan kedai kopi (lain-lain). Setiap bahagian mempunyai fungsi perbincangannya. Ahli dinasihatkan untuk berbincang pada bahagian yang telah ditetapkan itu.

Walau bagaimanapun, diingatkan:

 • Untuk komen-komen tentang sesebuah rencana, sila gunakan pautan "Perbincangan" pada laman rencana tersebut.
 • Wikipedia bukanlah sebuah syarikat. Penyumbang Wikipedia tidak bekerja untuk Wikipedia. Mereka ialah sukarelawan yang bebas menyumbang di Wikipedia. Wikipedia tidak akan membayar gaji anda, sebaliknya sumbangan anda bagi tabung penyelenggaraan amat dihargai.
 • Wikipedia bukan tempat iklan (iklan akan dipindahkan atau dibuang).
 • Perbincangan yang tidak berkaitan akan dipadam.
 • Sila tinggalkan tandatangan dan tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dengan cap waktu pada bar peralatan penyuntingan).

Catatan: Jika perkara yang anda hendak sampaikan berkenaan hal InterWiki, sila ke Kedutaan.

Bahagian Kedai Kopi
Bincangkan mengenai dasar-dasar yang sedia ada atau yang diusulkan di sini

Dasar

Memberi cadangan kepada Wikipedia atau memohon pendapat

Cadangan

Bincangkan mengenai isu-isu teknikal di sini

Teknikal

Bincangkan mengenai topik-topik yang tidak berkaitan dengan kategori lain

Lain-lain

Kembali ke muka utama Kedai Kopi


Dasar[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020


Penilaian semula kelayakan rencana sekolah[sunting sumber]

Saya ingin mengusulkan cadangan supaya kelayakan rencana-rencana sekolah yang sudah wujud di Wikipedia ini untuk dinilai semula dan pengecualian mereka dari kelayakan penghapusan segera berdasarkan tiada tanda kepentingan dibatalkan. Cadangan ini adalah berdasarkan faktor-faktor berikut:

 1. Hujah mengenai pengecualian tersebut adalah berdasarkan daripada perbincangan di Wikipedia Bahasa Inggeris (iaitu en:Wikipedia talk:WikiProject Schools/Criteria for Speedy Deletion A7 dan en:Wikipedia:Notability (schools)) namun pengecualian tersebut tidak lagi dipersetujui, dan yang lebih penting lagi pengecualian tersebut telah mansuh beberapa tahun yang lepas.
 2. Saya mendapati kebanyakan rencana-rencana sekolah, terutama sekali sekolah-sekolah menengah, kalau dinilai hanya atas dasar kelayakan, sangat-sangat tidak memenuhi kelayakan untuk memiliki rencana sendiri. Kebanyakan rencana-rencana sekolah tidak menjelaskan sebab ianya cukup signifikan, contohnya apakah sekolah tersebut signifikan sebab ia merupakan sekolah pertama di sesebuah negeri/negara, adakah ia melahirkan tokoh-tokoh bangsa, terdapat peristiwa penting yang pernah berlaku di sekolah tersebut, sekolah tersebut terkenal dalam budaya popular, etc etc. Kebanyakan sekolah hanya mengandungi maklumat alamat/lokasi dan jumlah penuntut. Ini bukanlah maklumat yang cukup unik untuk menentusahkan kelayakan rencana tersebut.
 3. Saya dapati banyak kes mengenai rencana-rencana sekolah telah diambil kesempatan dan dijadikan sebagai laman profil sekolah. Banyak maklumat-maklumat yang dimasukkan dalam rencana-rencana sekolah adalah perkara yang bukan bersifat ensiklopedik atau tidak mempunyai kepentingan kepada orang-orang di luar organisasi sekolah tersebut atau yang tiada kaitan langsung kepadanya. Contohnya, memasukkan terlalu banyak nama-nama pemimpin sekolah (bukan hanya nama guru besar atau pengetua tetapi dimasukkan juga nama timbalan/penolong, bahkan ada yang sampai memasukkan kesemua nama guru-guru yang mengajar di sekolah tersebut), carta organisasi pentadbiran sekolah, nama-nama darjah, butiran tentang bilik-bilik darjah secara terperinci, nombor-nombor telefon/faks, keterangan aktiviti sekolah dan sebagainya.

Jika pengguna ingin mewujudkan profil sesebuah sekolah dengan maklumat-maklumat (terutama sekali alamat/lokasi, pengetua/guru besar, jumlah penuntut) dalam sistem Wikipedia, saya rasa boleh saja berbuat demikian di Wikidata. Cuma saya menganggap Wikipedia bukanlah platform yang sesuai untuk berbuat demikian. Wikipedia ialah sebuah ensiklopedia, bukan pangkalan data, oleh itu kandungan-kandungan rencana sepatutnya mengandungi pengetahuan am bukan sekadar maklumat am. Zulfadli51 (bincang) 13:51, 2 November 2018 (UTC)

Penstrukturan semula rencana filem, drama dan yang berkaitan[sunting sumber]

Saya ingin mengusulkan cadangan supaya semua rencana berkenaan filem, drama, telefilem serta rancangan-rancangan TV yang diterbitkan supaya mempunyai nama jenis rencana. Hal ini bagi mengelakkan berlakunya pertindihan rencana suatu hari nanti (walau bagaimanapun sudah ada yang berlaku menyebabkan pemindahan rencana terpaksa dilakukan). Contohnya rencana Blok 404 mungkin dihujungnya boleh diletakkan "filem" iaitu Blok 404 (filem) . Hal ini kerana Blok 404 juga mungkin boleh merujuk kepada sesuatu tempat yang rencananya "masih belum wujud" di Wikipedia. Bagi rencana filem (dan seumpamanya) yang telahpun lama tercipta, kita biarkan sahaja kerana jika kita memindahkannya, akan menjadi sedikit masalah kepada halaman-halaman yang terpaut padanya. Saya ingin memohon pandangan penyelia-penyelia serta ahli Wikipedia MsWiki berhubung cadangan ini. Bagaimanakah pendapat anda?> Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, Kurniasan, Hezery99, Zamwan, Irfanshaharuddin, SNN95, Tofeiku, 26 Ramadan, Polar, Rachun Dunia. Secara praktikalnya, semua filem serta drama yang saya cipta telah saya letakkan jenis rencana dihujung nama rencana seperti yang kebanyakan dilakukan di EnWiki bagi mengelakkan daripada berlakunya masalah tersebut. CyberTroopers (bincang) 15:44, 4 November 2018 (UTC)

Saya setuju dengan cadangan anda dan perkara ini telahpun diperhujahkan beberapa tahun lepas. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa pengguna tegar yang ingin melakukan sebaliknya, contohnya @Yosri: yang mempunyai gaya meletakkan jenis rencana di awalan tajuk termasuk filem. Mungkin Yosri juga boleh menerangkan sebab-sebab beliau melakukan hal tersebut. Polar (bincang) 21:44, 4 November 2018 (UTC)
Ini adalah Wikipedia bahasa Melayu, oleh itu judul filem perlu menggunakan gaya tata bahasa nama Melayu, atau diterjemahkan pada bahasa tempatan sebagaimana Wiki utama yang lain (abaikan wiki kecil). Saya tidak ingin Wikipedia ini dijadikan laman bahasa bangsat dengan judul rencana Inggeris atau menggunakan tata bahasa Inggeris. Star Wars Movies = Star Wars (filem)? Miskin sangat ke bahasa Melayu terpaksa menggunakan tata bahasa Inggeris! Yosri (bincang) 14:55, 5 November 2018 (UTC)
Saya menyokong cadangan CyberTroopers atas sebab utama bagi mengelakkan kekeliruan jika wujud dua atau lebih rencana dengan nama yang sama. Bagi saya, penggunaan kurungan "()" walaupun kelihatan seperti melanggar hukum tatabahasa, tetapi apa yang lebih penting penggunaan tatabahasa yang betul di dalam kandungan rencana bukannya pada judul. Contoh: "Filem Star Wars" dan "Star Wars (filem)". Bukankah pilihan pertama menunjukkan seolah-olah perkataan "Filem" merupakan sebahagian daripada judul rencana berbanding "Star Wars (filem)"? Cuba bandingkan dengan penggunan awalan bagi tajuk "Filem Star Wars" dengan "Filem senyap". Kita boleh lihat sekurang-kurangnya penggunaan kurungan dapat mengelakkan kekeliruan dan menunjukkan bahawa penggunaan "(filem)" itu bukanlah sebahagian daripada nama judul. Lagi satu, saya terjumpa tajuk rencana seperti Pokok Sena ini, di mana tajuk ini boleh merujuk kepada dua perkara iaitu nama sebuah bandar dan juga nama sejenis pokok. Di dalamnya, saya terlihat tajuk rencana "Pokok Sena (pokok)". Tidak rasa pelikkah dengan tajuk sebegini? Walaupun kita tahu atau sebahagian kita mungkin tahu, kita memanggil tumbuhan itu sebagai 'pokok sena', tetapi tidak salah bukan kalau gunakan judul "Sena (pokok)" sahaja dengan tujuan utama untuk mengelakkan kekeliruan. → 26 Ramadan (bincang) 17:19, 5 November 2018 (UTC)
Penggunaan kurungan "()" bukan kelihatan, tetapi jelas' melanggar hukum tatabahasa Melayu. Tata bahasa Melayu jelas "Bandar/Kampung/Bukit Pokok Sena", tidak perlu kelihatan keliru. Yosri (bincang) 17:24, 5 November 2018 (UTC)
saya tiada halangan atau mempunyai kecenderungan apa2. kedua-duanya sesuai digunakan berdasarkan situasi. Zamwan (bincang) 10:18, 12 November 2018 (UTC)

WikiProjek[sunting sumber]

Saya dapati WikiProjek BM tidak lagi aktif. Namun begitu, saya amat berminat untuk menghidupkan kembali fungsi kumpulan WikiProjek termasuklah termasuklah mengambil tugas menyelaras Wikipedia:WikiProjek Dasar dan Garis Panduan kerana penyelarasnya sudah lama lesap. Saya juga ingin memohon bantuan daripada pengguna mswiki yang lain untuk turut sama membantu mengembalikan fungsinya sebagai suatu kumpulan teknikal dalam meningkatkan kualiti Wikipedia Bahasa Melayu. Sekiranya perlu mewujudkan pengundian, tiada masalah. ❯❯❯CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن)

Pemeriksaan Gelaran[sunting sumber]

Penyelia boleh memeriksa kelayakan Gelaran di laman SEMAKAN PENERIMA DARJAH KEBESARAN, BINTANG DAN PINGAT, Bahagian Istiadat & Urusetia Persidangan Antarabangsa. Yosri (bincang) 18:10, 3 Disember 2018 (UTC)

Wujudkan jawatan Pemeriksa[sunting sumber]

Saya ingin menncadangkan supaya jawatan Pemeriksa diwujudkan di Wikipedia Bahasa Melayu. Tujuan utamanya adalah untuk mengenal pasti pengguna boneka serta pengguna-pengguna yang tidak berdaftar yang melakukan vandalisme di laman Wikipedia Bahasa Melayu melalui pengecaman alamat IP. Saya amat prihatin akan vandalisme yang dilakukan di Wikipedia Bahasa Melayu, oleh sebab itu saya mencadangkan usul ini untuk dipersetujui oleh ahli-ahli WIkipedia. Pemeriksa boleh membantu penyelia mengurus tadbir Wikipedia terutama dalam soal suntingan gangguan dan suntingan vandalisme serta memastikan pengguna boneka yang sebenarnya disekat kerana telah melanggar garis panduan Wikipedia. Saya telah mengemaskini kebanyakan maklumat di halaman pemeriksa ini. Jawatan sebegini perlu kerana dengan kewujudan jawatan ini, kita tidak lagi perlu bergantung kepada steward untuk mengenal pasti pengguna boneka, malah komunikasi lebih berkesan berlaku kerana pertuturan bahasa yang sama. Maka, seluruh operasi pemeriksaan dapat dilakukan dengan lancar tanpa kesulitan komunikasi. Oleh itu, sila berikan undi anda terhadap cadangan ini. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Jumaat, 06 Disember 2019 23:48:14 (UTC)

Memandangkan kedai kopi agak tidak aktif dan kurang pelawat,saya terpaksa teg nama anda untuk memberitahu kewujudan cadangan saya ini. @Yosri:@Aurora: @Malekhanif: @Diagramma Della Verita: @Kurniasan: @Hezery99: @Zamwan: @Irfanshaharuddin: @SNN95: @Tofeiku: @26 Ramadan: @Polar: @Rachun Dunia: @Fandi89: @Hasrolhashim: @Anumengelamun: @Rachmat04: @*angys*:, apakah pandangan anda semua berkenaan usul ini? Maaf bagi ahli Wikipedia lain yang tidak diteg. Anda juga boleh mengujarkan pandangan anda. CyberTroopers (bincang) 03:26, 19 Disember 2018 (UTC)
Saya setuju cadangan anda sebab untuk maklumat saya juga merupakan pemeriksa di zh.wiki. Jika ms.wiki mewujudkan jawatan ini, pasti akan mengurangkan vandalisme daripada akaun tertentu. (Seperti mencipata terjemahan yang salah maksud atau hanya mencipta satu laman yang tiada apa makna atau biodata sendiri) angys Bincang 04:13, 19 Disember 2018 (UTC)
Maaf. Komputer saya bermasalah, akan kurang aktif sementara. Yosri (bincang) 05:59, 19 Disember 2018 (UTC)
Sekiranya tiada bantahan hingga minggu depan, saya akan mula buat pengundian pada minggu hadapan. Cuma buat masa sekarang saya masih sedang mengemaskini halaman-halaman yang diperlukan pemeriksa.CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Jumaat, 06 Disember 2019 23:48:14 (UTC)
Saya pun setuju --Hasrolhashim (bincang) 16:08, 19 Disember 2018 (UTC)
Sekiranya tiada apa-apa bantahan, saya dan CyberTroopers akan melancarkan perkara ini dan berharap beberapa pengguna lain boleh memberikan kerjasama. SNN95 Talk to me, beybeh! 17:00, 21 Disember 2018 (UTC)

Pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna alamat IP[sunting sumber]

Saya ingin mencadangkan agar pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna alamat IP dilaksanakan sebelum keadaan menjadi parah, kerana banyak rencana mengarut dan tak ensiklopedik dibuat oleh IP. Saya bersetuju dengan saudara CyberTroopers yang mencadangkan agar "rencana baru hanya dibuat oleh pengguna berdaftar dan pengguna alamat IP hanya dibenarkan menyunting sahaja". @CyberTroopers:, @SNN95:, @Rachun Dunia:, @Zamwan:, @Aurora:, @Zulfadli51:, @Tofeiku:, @26 Ramadan:, @Polar: apa kata anda mengenai perkara ini. Wikipedia BI dan Wikipedia Indonesia (tidak termasuk Wikipedia bahasa lain) sudah melaksanakannya, WBM bila lagi. Jangan biarkan perkara ini berpanjangan, kelak nanti ia boleh merosakkan imej Wikipedia. Fandi89 (bincang) 02:04, 28 Disember 2018 (UTC)

Saya secara peribadi bersetuju dengan cadangan ini kerana pengahapusan rencana hanya boleh dilakukan oleh para penyelia berbanding undurkan di mana semua para penyunting boleh melakukannya. Zamwan (bincang) 02:15, 28 Disember 2018 (UTC)
Dasar ini sememangnya perlu dilakukan dengan segera seawal tahun hadapan. Kelmarin sahaja sudah 4> rencana mengarut yang telah dicipta pengguna tidak berdaftar. Jika mereka benar-benar ingin menyumbang dalam Wikipedia, sudah tentu mereka akan mencipta akaun. Jadi eloklah jika ia dikuatkuasakan. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Jumaat, 06 Disember 2019 23:48:14 (UTC)
Jika pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna IP dilakukan, penyelia di sini tidak perlu bazirkan masa menghapuskan rencana mengarut dan tidak ensiklopedik. -Fandi89 (bincang) 04:44, 28 Disember 2018 (UTC)
Saya bersetuju juga. @Yosri: juga kena tahu pasal ni sebab selok-belok koding berkenaan perkara ini hanya birokrat sahaja berkuasa pegang dan edit php tersebut. Atau @Zamwan: boleh melakukannya selain Yosri? SNN95 Talk to me, beybeh! 06:19, 28 Disember 2018 (UTC)
Biasanya coding dilakukan di meta. Lama sudah saya tidak ke sana, mungkin mengambil sedikit masa dan perubahan pada polisi penyuntingan di ms.wiki harus dibuat terlebih dahulu. Zamwan (bincang) 07:18, 28 Disember 2018 (UTC)
Saya tidak setuju pembatasan IP dilakukan kerana Wikipedia merupakan laman bagi sumbangan orang ramai. Tidak sepatutnya ip yang tidak berdosa disekat. Bayangkan taman permainan yang hendak menggunakannya perlu mendaftar. Wikipedia bukan milik penyelia, penyelia sekadar penjaga. Wikipedia adalah milik semua, dan gelaran sebagai penyelia hanyalah sebagai tanggungjawab memeliharanya, bukan membatasi pengguna. Maaf masih berhadapan masalah internet dan tidak dapat aktif sehingga saya tukar perkhidmatan internet. Yosri (bincang) 11:53, 28 Disember 2018 (UTC)
@Yosri: Kita hanya membataskan penciptaan rencana sahaja. Pengguna awam masih boleh membantu menyuntingnya tanpa perlu mendaftar akaun. Jadi tiada masalah untuk menyumbang. Seperti yang saya katakan, jika mereka benar-benar konsisten mahu menyumbang, sudah tentu mereka akan mendaftar akaun bagi tujuan tersebut.CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Jumaat, 06 Disember 2019 23:48:14 (UTC)
@Yosri: Sekat penciptaan rencana sahaja. Dan mungkin kita boleh bubuh pesanan "hanya boleh sunting rencana tersedia sahaja". Bukan apa, betul Wikipedia ini seperti taman permainan tanpa perlu mendaftar untuk dimainkan, tetapi takkan kita bagi lepas orang datang main tiba-tiba bina alatan permainan baru yang mungkin bahaya dan membazirkan masa kita untuk membuangnya. Peciptaan alatan permainan baru mesti melalui proses mendaftar dan polisi yang perlu diikuti. Kita bebas bermain dalam taman permainan Wikipedia ini. Tapi keselamatan, kesahihan, dan pengetahuan diperlukan untuk membina taman permainan yang kita beri kemasukan percuma untuk dimainkan ini. Ramai akan merujuk WIkipedia BM ini walaupun sedikit, jadi kesahihan dan cara Wikipedia BM berfungsi sangat penting. Jika mana-mana pengguna awanama melihat rencana tidak ada konteks tercipta, mereka akan fikir WBM boleh mencipta apa sahaja tanpa ada konteks. Pembaziran masa penyelia seperti kita sangat tidak efisien sedangkan masa yang terbazir walaupun dua tiga minit itu boleh disumbangkan dalam rencana lain atau sudah mencipta dua tiga baris ayat untuk rencana baru. Jadi sekatan mencipta rencana baru sangat diperlukan bagi pengguna awanama supaya kita tidak perlu melalui pemadaman yang tidak diperlukan. SNN95 Talk to me, beybeh! 04:23, 30 Disember 2018 (UTC)
Saya bersetuju dengan saudara @SNN95:, maksudnya hanya pengguna berdaftar sahaja mencipta rencana baru, dan pengguna alamat IP hanya boleh menyunting sahaja. Elok jika kita buat pembatasan ini bagi menjaga kesihatan WBM dan kita akan melihat hasilnya kelak.-Fandi89 (bincang) 04:55, 23 Januari 2019 (UTC)
Kata orang, perkara yang baik jangan ditangguh-tangguh. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) 13:10, 31 Januari 2019 (UTC)
Saya tidak bersetuju dengan cadangan ini dengan alasan yang sama diberikan oleh Yosri. Kita tidak ada pilihan selain sentiasa memantau sumbangan pengguna tanpa nama. --Kurnia [ bual ] 20:17, 9 Februari 2019 (UTC)
@Kurniasan: Alasannya? - CyberTroopers bincang/sumbangan 11:36, 14 Februari 2019 (UTC)
Hanya ada satu ulasan daripada Yosri di atas. --12:21, 14 Februari 2019 (UTC)
@Kurniasan: Kita tidak menyekat sepenuhnya akses untuk mereka menyumbang. Hanya perlu daftar akaun sahaja bagi mencipta rencana. Kita hanya bataskan penciptaan rencana baru sahaja bukan penyuntingan rencana. Ini adalah salah satu cara untuk tingkatkan kualiti Wikipedia Bahasa Melayu serta membuktikan Wikipedia bukan tempat untuk mencipta rencana sewenang-wenangnya. Seperti saya katakan sebelum ini, jika mereka benar-benar ingin menyumbang rencana baru, mewujudkan satu akaun bukanlah suatu masalah memandangkan pendaftarannya hanya mengambil masa kurang 5 minit. Apa kata anda? - CyberTroopers bincang/sumbangan 12:29, 14 Februari 2019 (UTC)
Mungkin pendapat pengguna anon patut diambil kira kerana kita tidak tahu apa yang ada di minda mereka. ---Kurnia [ bual ] 13:01, 14 Februari 2019 (UTC)
Urm, pada pandangan saya pula, mungkin kita boleh merujuk kepada Wikipedia Bahasa Inggeris mengenai masalah ini, kerana mereka telah membina satu sistem di mana pengguna berdaftar boleh mencipta laman baharu seperti cara kita mencipta rencana, namun pengguna tidak berdaftar pun boleh mencipta tetapi mereka perlu menggunakan Article Wizard untuk mencapai tujuan tersebut, supaya mereka faham akan tatacara yang betul untuk mencipta rencara baru. Pautan: Wikipedia:Rencana baru (versi bahasa Inggeris), Article Wizard (tidak pasti nama apa yang boleh digunakan dalam bahasa Melayu) محمد حكيمي Information red.svg Information green.svg Information.svg 04:23, 17 Februari 2019 (UTC)
@Hakimi97: Memang sistem sebegitu yang ingin kita wujudkan. Bukannya kita ingin menyekat kebebasan menulis tetapi kita cuma mengawal apa yang ingin ditulis supaya rencana yang ditulis mengikut piawaian sebuah ensiklopedia dan polisi Wikipedia. - CyberTroopers bincang/sumbangan 04:43, 17 Februari 2019 (UTC)
Kalau benarlah kita akan ikut sistem yang saya maksudkan, maka saya akan setuju dengan cadangan saudara @CyberTroopers:. Ini kerana sejujurnya pada pandangan saya kita sebenarnya tidak wajar untuk menyekat kebebasan dan hak pengguna baharu untuk mencipta rencana baharu, namun pengguna baharu juga perlulah bertanggungjawab untuk memastikan rencana yang diciptanya menepati garis panduan dan juga polisi-polisi Wikipedia Bahasa Melayu yang sedia ada ini. Hak dan tanggungjawab memang tidak dapat dipisahkan. Justeru, saya berpendapat bahawa lebih elok untuk pengguna alamat IP untuk mendaftarkan diri mereka sebagai ahli, banyak manfaat sebenarnya yang boleh kita perolehi dengan menjadi ahli Wikipedia. Mungkin sekarang ini kita juga perlukan suara dari pengguna yang tidak berdaftar mengenai hal ini juga, supaya berlaku adil bagi pihak mereka.محمد حكيمي Information red.svg Information green.svg Information.svg 05:47, 17 Februari 2019 (UTC)
Tepat sekali. Seperti kata saudara Kurniasan, pendapat pengguna awanama juga perlu diambil kira kerana kita tidak tahu apa yang ada di minda pengguna awanama dan apa sebenarnya masalah mereka. Saya lihat dalam hari ini sahaja sudah 5 rencana mengarut dicipta oleh pengguna tidak berdaftar.-Fandi89 (bincang) 13:03, 10 April 2019 (UTC)
@CyberTroopers: Apa sudah jadi, pembatasan sumbangan rencana baru untuk pengguna awanama masih tidak dilakukan, mereka bebas melakukan apa sahaja tanpa memikirkan kesannya kepada pengguna berdaftar di Wikipedia. Saya setuju dengan Yosri yang mengatakan "lebih ramai perosak di sini daripada penyumbang berguna". Apa yang sebenarnya berada dalam fikiran pengguna tanpa nama, apa masalah mereka.?!-Fandi89 (bincang) 15:41, 23 April 2019 (UTC)
@Fandi89: Saya rasa elok jika kita lakukan undian untuk memungut suara dan sekiranya majoriti ahli Wikipedia setuju, kita akan kuatkuasakannya.- CyberTroopers bincang/sumbangan 23:50, 23 April 2019 (UTC)
@CyberTroopers: Bagaimana nak membuat undian?-Fandi89 (bincang) 00:30, 24 April 2019 (UTC)
@Fandi89: Lihat contoh di sini Wikipedia:Kedai Kopi/Jadual usul.- CyberTroopers bincang/sumbangan 00:39, 24 April 2019 (UTC)
Saya rasa kita perlu melakukan pembatasan ini secepat mungkin. Sampai bila kita nak tangguhkannya, pengguna awanama ini semakin melampau perangai mereka.–Fandi89 (bincang) 10:28, 13 Julai 2019 (UTC)
Salam semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu! Saya telah mewujudkan laman pengundian bagi usul untuk menyekat penciptaan rencana dalam kalangan pengguna awanama. Mohon tindakan daripada anda semua untuk mengundi!- CyberTroopers bincang/sumbangan 13:07, 1 September 2019 (UTC)

Muat naik tempatan[sunting sumber]

Saya ingin mencadangkan agar muat naik tempatan di ms.wiki diaktifkan semula selepas hampir dua tahun ia dimatikan. Selain itu, kriteria kandungan bukan bebas juga perlu dirombak semula kerana saya mengambil kira apa yang tidak boleh dimuat naik ke Wikimedia Commons. Dari apa yang saya tahu, kegunaaan wajar dibenarkan di semua projek Wikimedia, kecuali Commons, kerana mereka melarang kegunaan wajar. Selain itu, sejak kebelakangan ini banyak rencana filem (atau sebagainya) tiada fail disediakan bagi menjelaskan rencana tersebut. Fail tersebut boleh dimuat naik ke sini, namun ringkasan dan perlesenan juga perlu disertakan untuk mengelak ia dihapuskan. Daripada apa yang saya lihat di en.wiki, mana-mana fail bukan bebas yang tidak digunakan di dalam rencana dalam tempoh 7 hari, akan dihapuskan oleh penyelia di sana. Harap maklum.-Fandi89 (bincang) 06:00, 31 Mac 2019 (UTC)

@Fandi89: Maafkan saya kerana akhir-akhir ini saya agak sibuk maka tidak sempat menjawab notis anda di sini. Saya akan sokong anda untuk mengembalikan fungsinya tetapi untuk itu berikan saya sedikit masa untuk mempelajari tentangnya. Dengan apa cara sekalipun, fungsi ini sepatutnya ada di mswiki sebagaimana ada di enwiki.- CyberTroopers bincang/sumbangan 09:15, 4 Mei 2019 (UTC)
@CyberTroopers: Saya setuju juga, saya rasa tidak wajarlah muat naik tempatan di sini dimatikan. Kasihanilah semua pengguna di ms.wiki termasuk saya, kebanyakannya telah meninggalkan ms.wiki dan tidak dapat memuat naik fail di sini secara tempatan kerana fungsi muat naik telah dipindahkan ke Commons. Sudah lebih tiga tahun ia dimatikan tanpa sebab.–Fandi89 (bincang) 07:22, 5 Mei 2019 (UTC)
@Fandi89: Menurut salah seorang senior WBM, sebenarnya kita ada seorang pemerhati bukan penutur BM yang sentiasa memantau fail-fail yang dimuat naik menerusi fungsi muat naik tempatan di sini. Oleh sebab pengguna memuat naik fail tanpa lesen secara bebas tanpa kawalan oleh pentadbir-pentadbir, beliau telah mengusulkan penutupan fungsi muat naik ini. Maka, fungsi itu tidak lagi dapat digunakan.- CyberTroopers bincang/sumbangan 07:30, 5 Mei 2019 (UTC)

Cadangan menggantikan "ahli Wikipedia"[sunting sumber]

Salam sejahtera @Yosri:, @Malekhanif:, @Diagramma Della Verita:, @Kurniasan:, @Hezery99:, @Zamwan:, @Irfanshaharuddin:, @SNN95:, @26 Ramadan:, @Polar:, @Rachun Dunia:, @CyberTroopers:,@Zulfadli51:. Saya ingin mengusulkan untuk menggantikan istilah "ahli Wikipedia" bagi "Wikipedian" kepada "Wikipediawan" dan "Wikipediawati". Hal ini demikian kerana istilah sebegini mencerminkan lagi identiti dan keunikan bahasa kita. Pandangan dan persepsi orang luar terhadap istilah sebegini akan dipandang lebih baik dan menunjukkan yang Wikipedia ini amat menitikkan bahasa yang didukungnya. "ahli Wikipedia" masih boleh digunakan juga tetapi saya ingin melihat penggunaan meluas "Wikipediawan" dan "Wikipediawati". Wikipedia bebas mencipta istilah jika tidak terdapat dalam Dewan Bahasa dan Pustaka. Saya mengharapkan saudara-saudari sekalian untuk mengemukakan pandangan masing-masing. Terima kasih. -- TofeikuBincang 16:59, 1 Mei 2019 (UTC)

@Tofeiku: Setuju. Istilah ini bukanlah bertujuan untuk mendiskriminasi atau mewujudkan apa-apa perkara kontroversi kejantinaan tetapi untuk memperkayakan penggunaan istilah Bahasa Melayu. Lagipun, bunyinya kedengaran "begitu melayu" dan moden.- CyberTroopers bincang/sumbangan 17:15, 1 Mei 2019 (UTC)
Namun, pada saya perkataan "ahli Wikipedia" masih boleh digunakan untuk melambangkan kedua-dua jantina (rasanya saya patut cakap ketiga-tiga jantina kerana kalau tidak silap saya, ada suatu persidangan PBB atau apa saya pun lupa yang mengiktiraf golongan yang mempunyai kedua-dua jantina. Jadi mungkin ketiga-tiga jantina? Haha). Saya sarankan istilah ahli Wikipedia tidak digantikan tetapi diwujudkan istilah Wikipediawan dan Wikipediawati. Tapi apa yang patut dipanggil bagi mereka yang mempunyai kedua-dua jantina? Hahaha.- CyberTroopers bincang/sumbangan 17:21, 1 Mei 2019 (UTC)
Cadangan yang bijak. Sama ada ahli wikipedia, wikipediawan atau wikipediawati boleh digunakan bergantung pada konteks perbinncangan. Zamwan (bincang) 12:18, 2 Mei 2019 (UTC)

Nama artikel dalam bahasa asal[sunting sumber]

 • Saya lihat kebelakangan ini banyak artikel tentang perkara asing yang lain daripada Inggeris dilencongkan/dialihkan kepada artikel yang mengandungi nama dalam bahasa asal. Misalnya, Rodos(Pulau Rhodes) dan Bierkeller-Putsch (Beer Hall Putsch)
 • Niat menukar nama ini saya rasa baik tetapi ia bermasalah. Ini berkaitan dengan masalah yang sudah lama dihadapi oleh ramai penulis2 buku: nak guna nama asal (yang lebih persis) atau nama yang sudah dikenali ramai? Misalnya, nak guna 'Genghis Khan' atau 'Chinghiz Khan' atau 'Temujin'? Atau 'Tentera Jerman' atau 'Wehrmacht' atau 'Bundeswehr'? Bagaimana pula dengan artikel yang berkaitan dengan Jepun, Rusia, Korea, Arab dan sebagainya? 'Divisyen ke-18 Tentera Imperial Jepun' atau 'Dai-juhachi Shidan'? Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti atau KGB? 'China' atau 'Chungkuo'? Bagaimana pula dengan 'European Union' yang mempunyai 26 nama rasmi?
 • Saya rasa lebih elok jika kita ikut resam penulis2 buku ilmiah serta ensiklopedia cetak dan gunakan istilah/kata yang sudah dikenali ramai. Untuk sebuah ensiklopedia, ini akan memudahkan para pembaca mencari artikel. Ia juga dapat meringankan kerja penyunting di sini. Nama persis boleh dimasukkan ke dalam rencana.
 • Kita perlu ingat yang para pembaca mencari artikel dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris yang telah 'diMelayukan'. Agak sukar bagi mereka untuk ingat nama asal Greece -- istilah yang digunakan Kementerian Luar Malaysia -- iaitu Eliniki Demokratia atau Ellas (ejaan transkripsi di mana huruf 'H' di awal nama tidak disuarakan). --Algazel (hubung) 01:34, 29 Mei 2019 (UTC)
@Algazel: Pada pendapat saya, istilah-istilah Bahasa Melayu harus diimplementasikan sepenuhnya dalam semua rencana termasuklah tajuknya sendiri. Hal ini kerana kita ingin melestarikan istilah-istilah Bahasa Melayu sekaligus mempromosikan istilah yang wujud tetapi tidak diketahui oleh para pembaca. Sekiranya perlu, masukkan sahaja terjemahan bagi tajuk rencana tersebut dalam pendahuluan. Sebagai contoh;
Bandar raya New York (Bahasa Inggeris: New York City) adalah sebuah kota yang terdapat di Amerika. Berkenaan istilah yang "dimelayukan", sekiranya tidak wujud dalam Bahasa Melayu, lebih baik dikekalkan sahaja dalam Bahasa Inggeris.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:41, 30 Mei 2019 (UTC)
Ke hadapan @Algazel dan CyberTroopers:
1. Nama "Yunani" sebagai padanan kepada "Greece" sudah ada dalam Atlas Oxford-Fajar sejak lewat tahun 1990-an ke 2000-an, bukan? Kenapa kerajaan/pemerintah Malaysia memakai istilah Inggeris "Greece" terus dengan rasminya seolah-olah duluan sedia ada tidak diendahkan? Nak kata "sebab Indonesia pakai" pun kurang tepat sebab ia hanya kebetulan semata-mata.
2. Kita adakah menggunapakai nama bahasa Inggeris bulat-bulat jika menulis perkara berkaitan pengetahuan am - tanpa adanya penerjemahan berpadanan ke bahasa Melayu untuk sesetengah tidak dilakukan para penulis itu sekalipun? (Saya bertanya sejujurnya, tiada niat mahu marah.)
Sekali lagi, saya sengaja mahu mewujudkan titik rujukan sama antara negara - Wikipedia sini mewakili "Bahasa Melayu" yang mewakili pengguna superset bahasa Melayu yang juga merangkumi bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia, walaupun bahasa Indonesia ada Wikipedia sendiri sepertimana bahasa Arab jenis Mesir dan Fusha ada Wikipedia tersendiri. Setidaknya/Sekurang-sekurangnya kita lebih inklusif untuk lingkungan pembaca yang bukan sahaja ada di Malaysia, tetapi di Singapura, Brunei dan sesetengah kawasan Indonesia seperti Riau dan Sumatera. Saya buat ia sebagai suatu kompromi sepertimana yang ditulis dalam alasan pemindahan saya dalam sejarah laman kadangkalanya "_____ lebih keinggerisan [seperti di Malaysia] manakala "______" lebih kebelandaan [seperti di Indonesia]..." Tajuk terjemahan dari setakat karya cereka sekalipun yang berbeza antara rantau-rantau sebahasa sudah lazim didekati di Wikipedia bahasa lain.
--Anumengelamun (bincang) 00:57, 31 Mei 2019 (UTC)
Salam @Anumengelamun:. Berkenaan nombor 1 itu saya tiada ulasan tentangnya tapi secara peribadinya saya juga tidak setuju dengan perkara tersebut apabila penggunaan Greece turut digunakan dalam buku teks pelajar-pelajar. Bukan itu sahaja, malah kebanyakan pemerintah Malaysia juga seringkali menggunakan bahasa Inggeris dalam urusan-urusan rasmi walau bahasa Melayu telah digariskan sebagai bahasa kebangsaan. Penggunaan bahasa Inggeris secara berterusan mungkin akan melunturkan kosa kata bahasa Melayu dalam kalangan orang Melayu sendiri. Oleh sebab itu menjadi tugas kita untuk mengembangkan khazanah bahasa Melayu ini di Wikipedia Bahasa Melayu dengan menggunakan secara eksplisit istilah-istilah bahasa Melayu yang sedia ada. Berhubung nombor 2, komen yang sama juga seperti yang saya ulaskan di atas. Sekiranya tidak keberatan, bolehkah saudara kongsikan tajuk rencana yang dipindahkan itu untuk rujukan saya? Terima kasih kerana terus menyumbang di Wikipedia Bahasa Melayu!- CyberTroopers bincang/sumbangan 08:44, 31 Mei 2019 (UTC)
@Anumengelamun dan CyberTroopers: Saya amat setuju yang kita harus menggunakan kata/istilah BM dalan rencana. Malah semasa menyunting saya sentiasa merujuk DBP yang juga mengandungi istilah2 MABBIM. Malah badan ini telah memberi panduan tentang bagaimana menggunakan kata/nama dalam penulisan BM iaitu:
 • guna kata BM yang sedia ada --> "mutu" lebih sesuai drp "kualiti".
 • jika tiada, guna kata bahasa suku dialek
 • jika tiada, guna B. Inggeris mis. "periscope" --> "periskop"
 • jika tiada, guna kata bahasa asing lain.
Memang ada keperluan untuk kita memelihara kosa kata dan penggunaan BM yang gramatis di sini. Tak ada keraguan tentang itu. Itu sebab kita harus merujuk kepada DBP, kerana ia berfungsi agak sama dengan (Inggeris) Académie française
Masalah **inti** ialah ini ensiklopedia yang menjadi rujukan para pembaca BM. Pada hemat saya,
 • a). Bukan tugas Wiki ini untuk menjadi pengantara antara BM dengan BM2 Nusantara. Kita tak perlu bersusah hati tentang keseragaman dengan B. Indonesia kerana ia mempunyai wikinya sendiri. MABBIM ada banyak contoh yang menunjukkan kelainan istilah yang digunakan dalam B.Indonesia dan B. Melayu Brunei. Contoh mudah ini.
 • b). Pembaca akan menggunakan tetingkap gelintar untuk mencapai artikel. Disebabkan itu *Tajuk* menjadi faktor utama dalam pencarian. Agak sukar jika tajuk artikel itu Camellia sinensis berbanding dengan "Teh."
 • c). Sambil kita memelihara penggunaan BM yang baik, bukan tugas wiki ini untuk menjadi advocate penggunaan kata tertentu oleh masyarakat umum atau penutur BM. Kita hanya cuba menunjukkan contoh penggunaan bahasa yang baik, itu saja.
Dengan prinsip yang sama dengan b), kita perlu menggunakan nama yang "masyur" buat sesuatu subjek rencana. Satu contoh ialah "MRT". "Transit Deras Massa" lebih tepat tapi pengguna berkemungkinan besar menggunakan "MRT". Tak ada gunanya artikel yang ditulis dengan baik jika ia tak dapat dicapai oleh para pembaca.
 • d). Kita perlukan perbincangan lanjut dan kesepakatan tentang bahasa yang digunakan untuk tajuk rencana kerana alasan2 di atas dan juga alasan2 dalam komen asal saya.


ps. "Yunani" dan "Greece" terdapat dalam daftar kata BM mengikut DBP. Kedua2nya boleh dipakai. "Yunani" kerap ditemui dalam istilah, dan saya tak teragak2 menggunakannya dalam rencana. Tapi buat negara Greece, "Greece" lebih masyur. Dan terdapat masalah sedikit kerana ada artikel Greece di Sukan Olimpik Musim Panas 2016 di sini. Nampak tak kerja lebih untuk penyunting untuk membuat pelencongan dsb selain daripada ketidakseragaman?


Salut --Algazel (hubung) 16:32, 31 Mei 2019 (UTC)

Maaf kerana komen yang panjang. Bottomline dan inti bicara saya:

1. Tajuk dalam bahasa asal baik tapi perlu ada sedikit discernment dalam penggunaannya.
2. Kita perlu ikut resam penulis buku/ensiklopedia cetak dalam penamaan rencana tentang subjek2 bahasa asing.
3. Kita perlu mengambil kira kemudahan buat para pembaca dalam mencari/menggelintar rencana.
--Algazel (hubung) 16:56, 31 Mei 2019 (UTC)
Perihal apa yang dihujah saudara (saya sahaja mahu lanjutkan sebagai devil's advocate kerana saya tertarik topik begini):
1. Saya sememangnya fikir kita tidak perlu menukarkan tajuk laman topik yang sudah banyak diketahui umum...sebab itu pemindahan ini tidak begitu menyentuh laman-laman tersebut dan lebih kepada laman topik yang kurang diketahui seperti dalam bidang sejarah misalnya (kerana sumber dan bahan bacaan umum esebegini dalam bahasa Melayu sangat kurang.)
2. Jika kita mahu mencari sesuatu topik yang tidak diketahui perkataannya dalam bahasa Melayu, bukankah kita perlu merujuk kepada kamus terdahulu baru kita rujuk perkataan tersebut dalam Wikipedia? Walau bagaimanapun, saya fikir kita ada permasalahan dalam kamus rujukan bahasa Melayu sedia ada untuk nama tempat atau konsep dunia di mana banyak terlalu bergantung kepada skop dan sudut pandang penutur bahasa Inggeris maka ejaan bahasa Inggeris yang jelas tidak menepati sebutan sejadi Melayu digunakan terus sebagai nama rasmi tempat seolah-olah menidakkan ada kemungkinan ada penutur bahasa Melayu yang langsung tidak tahu membunyikan ejaan bahasa Inggeris.
3. "Kemasyhuran" pengunaan sesebuah perkataan itu tidak bermaksud ia merasmikan dan mengesahkan perkataan tersebut, bukan? Lihat sahaja perkataan "serunding" - walaupun dipakai secara umum, namun secara teknikalnya dianggap salah kerana tidak menepati ejaan yang berduluan sedia ada iaitu "serondeng"...
--Anumengelamun (bincang) 16:02, 1 Jun 2019 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── @Anumengelamun:

 • Biar saya mula dengan petikan ini drp sebuah buku yang baru saya baca: "The spelling of places presents problems. In general I have used conventional English names where they exist, thus Damascus not Dimashq, Aleppo not Halab, etc....In the case of older and more obscure Arabic names, Yarmuk or Qadisiya for example, I have transliterated the Arabic...."

The Great Arab Conquests oleh Hugh Kennedy ISBN 9780306817403.

 • Kennedy juga menghadapi dilema yang sama yang kita hadapi dengan tajuk rencana.
 • Ini yang saya maksudkan dengan "kemasyhuran" sesuatu kata. Ia lebih mudah buat pembaca walaupun ada kalanya tak persis. Sudah tentu ia tidak mewujudkan kata yang normatif ("merasmikan dan mengesahkan kata"), tapi saya kira kita harus lepaskan tugas itu kpd DBP yang lebih arif dan memiliki kemudahan untuk tugas itu.
 • Mengharapkan pembaca untuk mencari dan menyemak kamus sebelum menggelintar rencana di wiki ini suatu latihan akademik yang baik tapi tak berapa praktikal buat mereka yang mahukan maklumat dengan pantas dengan menggunakan peranti elektronik. Lagipun ia mungkin menghampakan tujuan wiki ini untuk menjadi go to reference.
 • Jika kita mahu wiki ini menjadi sumber rujukan utama, kita perlu menjadi sumber rujukan yang mesra pengguna tanpa menjejaskan mutu atau kebiwaan bahasa wiki ini.
 • Baiklah, saya fikir ini sudah memadai buat masa ini. Selamat Hari Raya Aidi Fitri :D --Algazel (hubung) 13:36, 3 Jun 2019 (UTC)

Pemilihan istilah di ms.wp[sunting sumber]

@Yosri:@Aurora: @Malekhanif: @Diagramma Della Verita: @Kurniasan: @Hezery99: @Zamwan: @Irfanshaharuddin: @Zulfadli51: @SNN95: @CyberTroopers: @26 Ramadan: @Polar: @Rachun Dunia: @Fandi89: @Hasrolhashim: @Anumengelamun: @*angys*: Kebelakangan ini ada beberapa pertikaian terhadap penggunaan istilah di ms.wp. Kita sudah sedia maklum bahawa bahasa Melayu piawai yang digunakan di Indonesia (bahasa Indonesia) dan bahasa Melayu piawai yang digunakan di Brunei, Malaysia, Singapura dan Selatan Thailand (bahasa Melayu) berbeza dari segi istilah yang digunakan. Istilah Indonesia digunakan di id.wp. Istilah bahasa Melayu di keempat-empat negara tersebut digunakan di ms.wp kerana tidak banyak perbezaan antara keempat-empat negara tersebut. Saya tiada masalah jika kita letak catatan bahawa di negara sebegini, istilah sebegini digunakan namun haruslah utamakan istilah yang digunakan di empat negara tersebut dan barulah sebut istilah Indonesia. Kalau tidak, takut pembaca dari negara tersebut akan lari kerana menggunakan istilah yang mereka jarang dan tidak gunakan. Sudahlah ms.wp ini masih perlu dikembangkan dan jauh ketinggalan dengan id.wp yang banyak rencananya dan ramai pembacanya. Oleh itu, untuk ms.wp lebih baiklah jika kita guna utamakan istilah DBP dan MABBIM (hanya Brunei dan Malaysia kerana hampir semua sama). Sebarang perubahan dan keputusan perlulah dibincang terlebih dahulu dengan komuniti ini. Teruskan usaha saudara-saudari semua dalam mengembangkan ms.wp Harap semua dapat ambil maklum. -- TofeikuBincang 09:13, 9 Oktober 2019 (UTC)

Saya sokong apa yang dikatakan oleh @Tofeiku:. Masalah ini sepatutnya tidak berlaku. Saya tahu ramai penyunying daripada Indonesia di sini. Oleh itu saya amat menghargai hasil sumbangan anda. Seperti yang kita tahu, MABBIM dalam DBP memang menyatakan istilah dalam Bahasa Indonesia. Tapi seelok-eloknya istilah itu digunapakai hanya dalam id.wiki. dan bukan di ms.wiki. perkara ni sudah dibincangkan sejak Jun lalu lagi. Sepatutnya ada kesepakatan dalam hal penggunaan istilah ini. Oleh itu, saya berharap, pengguna daripada Indonesia, sila menggunakan istilah dalam MABBIM hanya Brunei dan Melayu/Malaysia. Sekian. SNN95 Talk to me, beybeh! 09:22, 9 Oktober 2019 (UTC)
Seperti yg saya tekankan sebelum ini, ms.wiki menggunakan bahasa Melayu piawai terbitan DBP. Segelintir pengguna daripada Indonesia seringkali menggunakan istilah bahasa Indonesia dan tidak mempedulikan teguran saya. Sekiranya mereka terus berdegil, saya tidak teragak2 untuk menyekat mereka di sini. Zamwan (bincang) 14:16, 11 Oktober 2019 (UTC)

Serangan biografi dan penyebaran maklumat palsu[sunting sumber]

Sejak kebelakangan ini saya telah melihat terlalu banyak serangan biografi dan penyebaran maklumat palsu yang dilakukan oleh pengguna awanama. Saya perhatikan yang mereka ini sengaja mengubah sesuatu di laman biografi termasuk mengubah tarikh lahir selepas melaku musnah rencana-rencana bola sepak! Kita dah nasihatkan kepada pengguna awanama nakal supaya menghentikan perbuatan mereka memasukkan maklumat palsu sebelum alamat IP mereka disekat, namun mereka masih berdegil. Jika perkara ini masih berterusan, pengguna awanama boleh dikenakan tindakan atas kesalahan melakukan serangan biografi dan menyebarkan maklumat palsu. @Yosri: @Aurora: @Malekhanif: @Kurniasan: @Zamwan: @Zulfadli51: @SNN95: @CyberTroopers: @26 Ramadan: @Polar: @Rachun Dunia: @Hasrolhashim: @*angys*: @Tofeiku: @CyberTroopers: apa kata anda mengenai perkara ini?–Fandi89 (bincang) 03:00, 5 Disember 2019 (UTC)

 • Bolehkah letak half protect dekat laman yg kena serang, IP Indon sering buat begini, jadi perlulah daftar baru dapat edit supaya info wiki terjamain. (hanya pandangan saya) angys Bincang 12:33, 5 Disember 2019 (UTC)

Cadangan[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020

Pertemuan Wikipedia[sunting sumber]

Saya bercadang untuk melakukan suatu pertemuan antara semua editor Wkipedia Malaysia khususnya bagi editor dari negeri Kelantan dan Terengganu. Sebelum itu, saya memerlukan maklum balas daripada editor² ini terlebih dahulu sebelum mengadakan pertemuan. Saya berharap anda dapat nyatakan minat anda untuk aktiviti pertemuan ini di dalam halaman pertemuan. Saya tidak dapat mengesan semua pengguna di Kelantan dan Terengganu maka saya berharap bagi mereka yang melihat mesej ini dan mempunyai minat terhadap program ini bolehlah menulis nama anda di senarai peserta yang berminat di halaman : Wikipedia:Pertemuan/Kelantan CyberTroopers ❯❯❯

@Yosri: adalah birokrat yang menetap di Terengganu. Saya pula telah berpindah keluar daripada Terengganu sekitar 3 tahun lepas. Zamwan (bincang) 12:21, 2 Januari 2019 (UTC)
Disebabkan privasi, saya tidak menyertai aktiviti perjumpaan. Maaf. Yosri (bincang) 12:52, 2 Januari 2019 (UTC)

Ubah cara pencalonan Gambar Pilihan[sunting sumber]

Salam semua @Yosri:@Aurora: @Malekhanif: @Diagramma Della Verita: @Kurniasan: @Hezery99: @Zamwan: @Irfanshaharuddin: @CyberTroopers: @Tofeiku: @26 Ramadan: @Polar: @Rachun Dunia: @Fandi89: @Hasrolhashim: @Anumengelamun: @Rachmat04: @*angys*:

Saya di sini ingin mencadangkan pencalonan Gambar Pilihan dibuat setiap hari dan jika salah satu pencalonan diterima, akan terus dimasukkan dalam mana-mana minggu yang dimahukan oleh pencalon. (Cara ini sudah dilakukan oleh WBInggeris buat sekian lama) Saya sedang menyiapkan semua templat dan cara terbaru ini. Jika semua bersetuju, saya meneruskan projek ini. Saya berharap dapat respon daripada anda semua. SNN95 Talk to me, beybeh! 13:39, 31 Disember 2018 (UTC)

Idea yang bagus dan saya lihat ia sangat memerlukan penglibatan komuniti Wikipedia Bahasa Melayu. Harap-harap anda semua turut sama terlibat dalam pencalonan ini. ;) CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Jumaat, 06 Disember 2019 23:48:14 (UTC)
Saya setuju dengan idea anda, tetapi tandatangan di atas ada masalah sikit, sila betulkan. angys Bincang 13:49, 31 Disember 2018 (UTC)
Symbol support vote.svg Setuju saja, walaupun saya tidak terlalu aktif di Wikipedia ini. :) ··· 🌸 Rachmat04 · 14:10, 31 Disember 2018 (UTC)
Saya tiada masalah dengan cadangan tersebut. Polar (bincang) 14:25, 31 Disember 2018 (UTC)

Semua bersetuju, jadi saya meneruskan projek ini. @*angys*: Sudah beritahu secara peribadi di WhatsApp. SNN95 Talk to me, beybeh! 14:43, 31 Disember 2018 (UTC)

Harap anda boleh terus berusaha dalam tahun 2019, dan Selamat Tahun Baru kepada semua penyunting. angys Bincang 14:52, 31 Disember 2018 (UTC)
Setiap hari? Bila2 masa? Ya silakan, apa yg baik. ...Aurora... (b) 02:48, 1 Januari 2019 (UTC)
Setuju. Yosri (bincang) 12:53, 2 Januari 2019 (UTC)

Penghapusan laman Sepang Road[sunting sumber]

Disebabkan ms.wiki punya WP:AFD sudah lama tidak dikemaskini. Jadi saya di sini mahu minta admin ms.wiki ubtuk menghapuskan laman berikut kerana laman itu tertunjuk keoada satu taman perumahan di Nilai dan saya tidak perbah dengar nama tempat ini, dan kemungkinan besar tempat ini tidak pernah wujud (Di Google Maps juga tiada catatan). Untuk rujukan, laman ini telah dihapuskan di en.wiki ([1]) dan saya amat admin boleh hapus laman ini dengan segara.– Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh *angys*

Penyalahgunaan Wikipedia Bahasa Melayu untuk kepentingan diri sendiri[sunting sumber]

Saya mencadangkan agar mana-mana penyelia di sini mengambil tindakan terhadap Pengguna:Mnabiyein kerana didapati menyalahgunakan Wikipedia Bahasa Melayu untuk kepentingan diri sendiri! tanpa melakukan sebarang bentuk sumbangan kepada projek Wikimedia. Selain itu, ambil juga tindakan terhadap pengguna berikut yang didapati menyalahgunakan Wikipedia untuk mempromosikan kepentingan diri sendiri:

Fandi89 (bincang) 08:16, 29 Mac 2019 (UTC)

WikiProjek Asia[sunting sumber]

Saya ingin mencadangkan kepada semua ahli Wikipedia di sini agar kita mewujudkan WikiProjek Asia seperti di en.wiki. Saya harap dengan adanya WikiProjek Asia ini, para penyumbang di sini boleh mencipta rencana berkaitan Asia, tidak kira apa sahaja topik. Diharap agar cadangan saya diterima, terima kasih.–Fandi89 (bincang) 13:00, 28 November 2019 (UTC)

Teknikal[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020

Pengemasan sintaks templat kotak info[sunting sumber]

Saya telah membuat perubahan besar kepada sintaks Templat:Kotak info agensi kerajaan, yang mana sebahagian besar sintaks templat dipindahkan kepada sebuah sublaman templat baru Templat:Kotak info agensi kerajaan/teras. Walau bagaimanapun, perubahan ini tidak mengubah secara signifikan keadaan asal kotak info apabila digunakan di rencana (kecuali perubahan kecil yang bersifat kosmetik).

Tujuan saya membuat pemindahan sedemikian adalah bagi mengemas sintaks templat supaya tidak terlalu berserabut dengan alias-alias parameter. Sublaman Templat:Kotak info agensi kerajaan/teras merangkumi sintaks yang menjadikan templat tersebut menjadi kotak info dengan parameter-parameter asas, sementara laman templat sebenar merangkumi alias-alias parameter (dan pendokumenan). Ini bagi membolehkan penambahan parameter-parameter dalam bahasa Melayu dan alias yang lain tanpa membuat sintaks teras terlalu berselerak dan parameter terlalu berulang-ulang. Contohnya, parameter {{type}} perlu digunakan lebih dari sekali dalam sintaks bagi membuat fungsi kompleks di kotak info (seperti kalau pengguna memasukkan "kementerian" ia secara automatik diwikipautankan ke laman Kementerian tanpa perlu membubuh secara manual kurungan "[[ ]]"), oleh itu jika penyunting ingin menambah parameter alias {{jenis}}, {{agency_type}}, etc penyunting templat hanya perlu memasukkan sekali di laman templat dan bukan berkali-kali di sublaman teras.

Saya berhasrat untuk melaratkan pengemasan seperti ini ke templat kotak info yang lain. Saya harap ianya dapat memudahkan penambahan parameter-parameter alias, lebih-lebih lagi parameter-parameter dalam bahasa Melayu, yang mana kebanyakannya pada masa ini adalah dalam bahasa Inggeris. Saya harap ini menggalakkan lebih banyak inisiatif pemelayuan WBM terutama sekali dalam aspek teknikal/pempograman demi memartabatkan bahasa Melayu. Zulfadli51 (bincang) 09:01, 28 Disember 2018 (UTC)

Selenggara[sunting sumber]

Salam. Saya ingin meminta bantuan anda semua menyelenggara laman 332 SM kerana terdapat banyak ralat parameter padanya. Terima kasih kepada yang sudi membantu. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) Jumaat, 06 Disember 2019 23:48:14 (UTC)

Ini nampaknya sudah diselesaikan. --Kurnia [ bual ] 22:17, 7 Februari 2019 (UTC)

Section editing in the visual editor on the mobile site[sunting sumber]

Please help translate to your language

The Editing team has been working on two things for people who use the visual editor on the mobile site:

Some editors here can see these changes now. Others will see them later. If you find problems, please leave a note on my talk page, so I can help you contact the team. Thank you, and happy editing! Whatamidoing (WMF) (bincang) 04:10, 1 April 2019 (UTC)

Multilingual Shared Templates and Modules[sunting sumber]

Hello ms-wiki community! (Please help translate to your language)

I recently organized a project to share templates and modules between wikis. It allows modules and templates to be “language-neutral”, and store all text translations on Commons. This means that it is enough to copy/paste a template without any changes, and update the translations separately. If someone fixes a bug or adds a new feature in the original module, you can copy/paste it again without any translation work. My bot DiBabelYurikBot can help with copying. This way users can spend more time on content, and less time on updating and copying templates. Please see project page for details and ask questions on talk page.

P.S. I am currently running for the Wikimedia board, focusing on content and support of multi-language communities. If you liked my projects like maps, graphs, or this one, I will be happy to receive your support. (any registered user group can vote). Thank you! --Yurik (🗨️) 06:25, 11 Mei 2019 (UTC)

Wikidata Bridge: edit Wikidata’s data from Wikipedia infoboxes[sunting sumber]

Editing News #1—July 2019[sunting sumber]

18:32, 23 Julai 2019 (UTC)

Editing News #2 – Mobile editing and talk pages[sunting sumber]

11:12, 29 Oktober 2019 (UTC)

Google Code-In will soon take place again! Mentor tasks to help new contributors![sunting sumber]

Hi everybody! Google Code-in (GCI) will soon take place again - a seven week long contest for 13-17 year old students to contribute to free software projects. Tasks should take an experienced contributor about two or three hours and can be of the categories Code, Documentation/Training, Outreach/Research, Quality Assurance, and User Interface/Design. Do you have any Lua, template, gadget/script or similar task that would benefit your wiki? Or maybe some of your tools need better documentation? If so, and you can imagine enjoying mentoring such a task to help a new contributor, please check out mw:Google Code-in/2019 and become a mentor. If you have any questions, feel free to ask at our talk page. Many thanks in advance! --Martin Urbanec 07:28, 5 November 2019 (UTC)


Lain-lain[sunting sumber]

Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi untuk perbincangan mengenai topik-topik yang tidak bertepatan dengan bahagian-bahagian Kedai Kopi yang lain. Sila pos di laman dasar, cadangan, atau teknikal, atau di meja bantuan mengikut kesesuaian perkara yang anda ingin bincangkan. Untuk soalan pengetahuan umum, rujuklah di meja rujukan.
Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?

Isi kandungan

</noinclude>

Archive Arkib
 1. 2016
 2. 2017
 3. 2018
 4. 2019
 5. 2020

Geroda dan garuda[sunting sumber]

Saya keliru dengan kedua-dua perkataan ini. Garuda adalah dewa Hindu yang mempunyai sayap emas dan sebagainya manakala geroda pula adalah mitos burung dalam sastera lama yang sama dengan ciri-ciri Dewa tu. Ibarat Dewa itu adalah geroda dan geroda adalah dewa. Kedua-duanya adalah sama?CyberTroopers (bincang) 05:49, 16 Disember 2018 (UTC)

Bagi saya, kedua-duanya sama. Garuda ataupun Geroda, hanya dialek ataupun peristilahan kepada makhluk mitos yang boleh terbang dari alam dewata yang mempunyai penjelmaan dan manifestasi yang pelbagai. - Polar (bincang) 14:36, 16 Disember 2018 (UTC)
Sila rujuk laman DBP untuk ejaan. Yosri (bincang) 16:29, 2 Januari 2019 (UTC)
Sudah dan ia menyatakan perihal burung apa saya pun sudah lupa. Namun pernyataan itu sama dengan Garuda iaitu dewa yang mempunyai sayap emas seperti burung kepercayaan masyarakat Hindu. CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن) 17:01, 2 Januari 2019 (UTC)

Invitation from Wiki Loves Love 2019[sunting sumber]

Please help translate to your language

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.

Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.

The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.

Sign up your affiliate or individually at Participants page.

To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs

There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!

Kind regards,

Wiki Loves Love Team

Imagine... the sum of all love!

--MediaWiki message delivery (bincang) 10:13, 27 Disember 2018 (UTC)

FileExporter beta feature[sunting sumber]

Johanna Strodt (WMDE) 09:41, 14 Januari 2019 (UTC)

No editing for 30 minutes on 17 January[sunting sumber]

You will not be able to edit the wikis for up to 30 minutes on 17 January 07:00 UTC. This is because of a database problem that has to be fixed immediately. You can still read the wikis. Some wikis are not affected. They don't get this message. You can see which wikis are not affected on this page. Most wikis are affected. The time you can not edit might be shorter than 30 minutes. /Johan (WMF)

18:49, 16 Januari 2019 (UTC)

Single dalam lagu[sunting sumber]

Perkataan "single" digunakan begitu meluas dalam artikel berkenaan biografi penyanyi dan yang sewaktu dengannya. Seeloknya kita gunakan istilah bahasa Melayu memandangkan ini adalah Wikipedia Bahasa Melayu. Adakah di antara anda yang boleh membantu mencari terjemahannya dalam bahasa Melayu yang tepat? Terima kasih kepada yang sudi membantu. - CyberTroopers bincang/sumbangan 14:38, 18 Februari 2019 (UTC)

Ia adalah pembendaharaan kata. Sila rujuk "Single". --Kurnia [ bual ] 14:48, 18 Februari 2019 (UTC)
@Kurniasan: Memang tiada istilah dalam bahasa Melayu?- CyberTroopers bincang/sumbangan 14:53, 18 Februari 2019 (UTC)
Setahu saya tidak ada dan saya secara peribadi lebih suka ia tidak diterjemah kerana single adalah istilah yang lebih umum hatta lebih mudah bagi pembaca memahami topik dan konteks rencana. --Kurnia [ bual ] 15:04, 18 Februari 2019 (UTC)

Talk to us about talking[sunting sumber]

Trizek (WMF) 15:01, 21 Februari 2019 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (March 2019)[sunting sumber]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials on the Library Card platform:

 • Kinige – Primarily Indian-language ebooks - 10 books per month
 • Gale – Times Digital Archive collection added (covering 1785-2013)
 • JSTOR – New applications now being taken again

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Baylor University Press, Taylor & Francis, Cairn, Annual Reviews and Bloomsbury. You can request new partnerships on our Suggestions page.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 17:40, 13 Mac 2019 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Maklumat palsu[sunting sumber]

Saya rasa tiga rencana ini patut dihapuskan di sini kerana didapati mengandungi maklumat palsu dan berbaur fitnah, apatah lagi ia perbuatan yang salah dan tidak digalakkan di Wikipedia. Tiga rencana berikut ialah:

Saya tidak mahu Wikipedia Bahasa Melayu dijadikan tempat menyebarkan maklumat palsu. Jika nak buat rencana mengarut, pergi ke laman web lain, bukan di Wikipedia.–Fandi89 (bincang) 15:35, 28 Mac 2019 (UTC)

@Fandi89:Tindakan sewajarnya sudah saya ambil. Untuk laman Hot FM : Big Jam 2019, saya akan gabungkannya dalam rencana Hot FM.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:49, 28 Mac 2019 (UTC)

Read-only mode for up to 30 minutes on 11 April[sunting sumber]

10:56, 8 April 2019 (UTC)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback request[sunting sumber]

Please help translate to your language

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Terima kasih! Quiddity (WMF) (talk) 17:35, 12 April 2019 (UTC)

Mobile visual editor test[sunting sumber]

Please help translate to your language.

Hello all,

The mw:Editing team has been improving the mw:Mobile visual editor. They would like to test it here. The purpose of the test is to learn which editor is better for new contributors. This is a great opportunity for your wiki to learn the same. This is an easy test that requires no work from you. You can read more about it at mw:VisualEditor on mobile/VE mobile default.

What? The test compares the mobile visual editor and the mobile wikitext editor, for newer registered editors (<100 edits).

Who? Half the people who edit from the mobile site will start in the mobile visual editor. The other half will start in the mobile wikitext editor. Remember: Most editors are not using the mobile site and will not be affected by this test. Also, users can switch at any time, and their changes will be automatically remembered and respected. If you have already tried the mobile visual editor, your preference is already recorded and will be respected.

When? The test will start soon, during June. The test will take about six weeks. (Then it will take a few weeks to write the report.)

Why? This test will help the team recommend initial preference settings. It will help them learn whether different wikis should have different settings.

Screenshot showing a drop-down menu for switching editing tools
Switching editing tools is quick and easy on mobile.

How can I switch? It's easy to switch editing environments on the mobile site.

 1. Go to the mobile site, e.g., https://test.m.wikipedia.org/wiki/Special:Random or https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Special:Random
 2. Open any page to edit (click the pencil icon).
 3. Click the new pencil icon to switch editing modes.
 4. Choose either "Penyuntingan visual" or "Penyuntingan sumber" from the menu.
 5. Done! You can do the same thing to switch back at any time.

If you have any questions, please leave a note at mw:Talk:VisualEditor on mobile/VE mobile default. Thank you! Whatamidoing (WMF) (bincang) 22:13, 31 Mei 2019 (UTC)

Blocking IP ranges of Arab string vandal[sunting sumber]

Would administrators please consider long-term blocks on the two ranges special:contributions/197.38.0.0/16 and special:contributions/197.39.0.0/16. This is a crosswiki vandal and to me all the contributions in that range are from this vandal. There are 5 other ranges that this user can inhabit, however, it is these two ranges where they usually are given a dynamic IP by their Egyptian internet provider. We are unable to put a global block on this user, however, we are finding that any wikis can put in bplace these blocks. Thanks for the consideration. Billinghurst (bincang) 11:11, 17 Jun 2019 (UTC)

Pinging @Yosri, Aurora, dan Zamwan: Sila pertimbangkan cadangan ini. SNN95 Talk to me, beybeh! 12:31, 17 Jun 2019 (UTC)
Bukan untuk pengguna IP Arab sahaja. Boleh kata halang mana-mana pengguna IP dari mencipta rencana. Saya tidak kisah pengguna IP mengedit rencana sedia ada, tetapi jangan mencipta. Sebab tak semua ada niat baik nak berbuat sebegitu. Anda semua perasan, kan, sejak beberapa minggu lepas berapa banyak penciptaan rencana kosong atau mengarut dari pengguna IP. SNN95 Talk to me, beybeh! 12:38, 17 Jun 2019 (UTC)

Perlukah individu ini[sunting sumber]

Perlukah wujudnya rencana tentang individu berikut:

Saya rasa kelima-lima individu ini tidak layak mempunyai laman Wikipedianya kerana kelayakan dipersoal (questionable notability), sedangkan ramai lagi individu yang ada liputan media yang lebih layak memiliki rencana di sini.–Fandi89 (bincang) 10:46, 18 Jun 2019 (UTC)

@Fandi89: Bagi saya memang tidak perlu pun mencipta rencana bagi mereka kerana mereka lebih kepada kontroversi yang tidak membina. Jika kontroversi mereka ini menyebabkan perubahan kepada undang-undang negara atau apa-apa sistem di Malaysia, mungkin akan dipertimbangkan. Setakat ini mereka semua dikategorikan sebagai sumber yang dipersoalkan (Inggeris), kemasyhuran bukan bersifat sementara (Inggeris) dan subjek masyhur hanya untuk satu acara sahaja (Inggeris). Jika ada banyak suntingan mengganggu atau penciptaan rencana kosong dan vandal, sila lindungi laman untuk menyekat dari disunting atau dicipta (permanent) buat sementara waktu sehingga kita dapat kata sepakat dari birokrat untuk memasang sekatan penciptaan laman kepada pengguna IP. SNN95 Talk to me, beybeh! 14:51, 18 Jun 2019 (UTC)
@SNN95: Pada saya pula, Nur Sajat dan Papagomo lebih kepada kontroversi, manakala Ismail Embong, tidak banyak sumber rujukan didapati di Google kerana ia terhad berbanding dua anaknya yang sudah ada laman Wikipedianya. Berkenaan pula dengan sekatan penciptaan laman kepada pengguna IP, saya rasa kita jangan berkompromi dengan pengguna tanpa nama kerana IPlah paling banyak melakukan vandalisme di Wikipedia.–Fandi89 (bincang) 08:19, 22 Jun 2019 (UTC)

Penggunaan bahasa asing dalam ringkasan suntingan di ms.wiki[sunting sumber]

Saya perhatikan mengapa pengguna di sini, terutamanya awanama cenderung menggunakan bahasa asing (terutamanya Inggeris) dalam ringkasan suntingan di sini, bukannya dalam bahasa Melayu. Tambahan pula ada diantara IP-IP awanama tersebut tidak tahu bercakap/menulis dalam bahasa Melayu. Saya tidak faham kenapa, berdosa sangatkah bahasa Melayu? - Fandi89 (bincang) 10:51, 10 Julai 2019 (UTC)

Mungkin kerana mereka memang bukan penutur bahasa Melayu? --Kurnia [ bual ] 18:41, 15 Julai 2019 (UTC)
Kalau ya pun, sekurang-kurangnya tulislah menggunakan BM di sini. Tindakan mereka sebenarnya menghina Bahasa Melayu, bahasa kebangsaan Malaysia.–Fandi89 (bincang) 03:24, 14 Ogos 2019 (UTC)
Saya rasa tiada masalah menggunakan bahasa Inggeris dalam ringkasan suntingan asalkan tidak digunakan dalam penulisan rencana. Hal ini kerana terdapat pengguna yang menggunakan peralatan khas seperti Twinkle dsb yang secara automatik memuatkan ringkasan suntingan dalam B.I. Kadang-kala saya juga ada terguna B.I. dalam ringkasan suntingan kerana terbawa-bawa dengan alam realiti. Tambahan pula, seperti yang dikatakan Kurniasan, mereka mungkin bukan penutur bahasa Melayu kerana ada sahaja kumpulan pemerhati bukan penutur bahasa Melayu yang menyunting di sini. Jadi saya rasa perkara ini tidak perlu dibahaskan lagipun ia tidak bercanggah dengan mana-mana polisi kepenggunaan.- CyberTroopers bincang/sumbangan 04:10, 14 Ogos 2019 (UTC)
@Fandi89: sebenarnya dari segi apakah mereka menghina bahasa Melayu? Bila saya katakan yang mereka bukan penutur bahasa Melayu, saya bermaksud sesiapa sahaja yang tidak boleh menutur bahasa Melayu, ini termasuk dari pengguna-pengguna dari negara-negara yang tidak mempunyai penutur bahasa Melayu, dari konteks anda, orang-orang yang bukan dari negara Malaysia. Tambahan lagi, suka saya ingatkan di sini bahawa Wikipedia ini bukan Wikipedia Malaysia, tetapi Wikipedia Bahasa Melayu. --Kurnia [ bual ] 04:39, 14 Ogos 2019 (UTC)
Saya setuju juga, saya rasa di id.wiki, terdapat juga kumpulan pemerhati bukan penutur bahasa Indonesia yang menyumbang di sana, menggunakan BI dalam ringkasan suntingan di id.wiki.-Fandi89 (bincang) 04:47, 14 Ogos 2019 (UTC)

New tools and IP masking[sunting sumber]

14:18, 21 Ogos 2019 (UTC)

Pengguna Polar bercuti[sunting sumber]

Salam kepada semua pengguna,

Saya ingin memberitahu kepada Wikipediawan Bahasa Melayu bahawa saya akan bercuti dari urusan WBM selama setahun (termasuk kerja penyeliaan dan penyuntingan) untuk menumpukan masa sepenuhnya kepada penulisan tesis dan menamatkan urusan pengajian PhD saya. Saya akan muncul dari semasa ke semasa untuk memenuhi kriteria syarat minima suntingan sebagai seorang penyelia tetapi tidak dapat bergiat aktif seperti sedia ada. Saya harap pihak pentadbir lain dan pengguna aktif WBM dapat memahami dan mendoakan agar urusan saya dipermudahkan. Majulah Wikipedia Bahasa Melayu. -- Polar (bincang) 02:10, 12 September 2019 (UTC)

Penukaran tarikh lahir di rencana orang oleh pengguna awanama[sunting sumber]

Saya ingin memaklumkan bahawa berlakunya penukaran tarikh lahir di rencana orang oleh pengguna awanama, yang dipercayai telah dikesan sejak Jun 2019 lalu. Ini bukanlah perkara baru di Wikipedia, sebenarnya sudah lama. Saya tidak faham kenapa pengguna tanpa nama perlu berbuat begitu sedangkan maklumat yang diberikan oleh mereka itu salah (mereka tidak merujuk kepada laporan akhbar/berita), dan melanggar polisi rencana Wikipedia (saya rasa mereka sengaja mengubahnya kerana mereka terlalu yakin bahawa individu tersebut berusia belasan tahun atau 20-an). Ini melibatkan rencana mengenai individu yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia, saya tidak mahu masalah timbul berkenaan hal ini. @Aurora:, @CyberTroopers:, @Rachun Dunia:, @Zamwan:, @Polar:, @SNN95:, @Zulfadli51: Apa kata anda?–Fandi89 (bincang) 08:04, 21 September 2019 (UTC)

@Fandi89: Terima kasih diatas keprihatinan saudara berhubung perkara berkenaan! Saya akan lakukan tindakan segera.- CyberTroopers bincang/sumbangan 10:44, 21 September 2019 (UTC)
Bagi rencana yang seringkali dilaku musnah, saya mohon saudara melakukan permohonan perlindungan bagi rencana yang terbabit kepada penyelia-penyelia.- CyberTroopers bincang/sumbangan 10:47, 21 September 2019 (UTC)
@CyberTroopers: Hari ini sahaja, ada beberapa rencana yang telah dilaku musnah, seperti berikut:

Pelaku vandalnya ialah 210.187.200.9, dan IP ini perlu disekat kerana ia telahpun disekat di en.wiki.-Fandi89 (bincang) 10:59, 21 September 2019 (UTC)

The consultation on partial and temporary Foundation bans just started[sunting sumber]

-- Kbrown (WMF) 17:14, 30 September 2019 (UTC)

Feedback wanted on Desktop Improvements project[sunting sumber]

07:18, 16 Oktober 2019 (UTC)

Beta feature "Reference Previews"[sunting sumber]

-- Johanna Strodt (WMDE) 09:47, 23 Oktober 2019 (UTC)

Rencana pilihan[sunting sumber]

Salam semua ahli Wikipedia. Saya cuma ingin memaklumkan bahawa saya telah membuang templat rencana pilihan pada rencana kucing memandangkan rencana tersebut langsung tidak layak untuk menjadi sebuah pilihan disebabkan tatabahasa Melayu yang sangat teruk. Perapian dan rombakan yang amat besar perlu dilakukan pada rencana tersebut. Saya ingin memohon kerjasama anda semua untuk membantu membaiki rencana tersebut. Terima kasih.- CyberTroopers bincang/sumbangan 11:03, 29 Oktober 2019 (UTC)

@CyberTroopers Waalaikumussalam dan salam sejahtera! Saya telah menyemak rencana itu secara sekali lalu dan nampaknya, memang agak benar kenyataan kamu. Tatabahasa rencana adalah kurang memuaskan dan kadangkala sukar difahami. Saya akan cuba untuk membaiki rencana ini, tetapi tiada janji saya akan siapkan perkara ini. Seterusnya, saya ingin mengetahui dua persoalan berkaitan status rencana pilihan di WBM.
1. Saya ingin tahu dengan mendalam tentang proses penyemakan semula rencana-rencana pilihan lampau WBM setakat kini, sekadar ingin tahu perkembangan proses ini.
2. Saya ingin tahu tentang rencana Balai Pustaka yang menjadi rencana pilihan bulan lepas. Rencana itu telah menjadi rencana pilihan, tetapi saya tidak nampak lambang bulan sabit dengan bintang 14 bucu (lambang rencana pilihan) di situ, serta tidak dikemas kini statusnya di Wikidata. Saya ingin tahu sama ada perkara ini adalah perkara tidak sengaja ataupun ada keputusan yang dibuat oleh pihak kamu tentang status rencana ini?
Apapun, setakat ini sahaja bagi sekarang. Oleh itu, terima kasih kerana membaca :] PEACE SEARCHΞR [Bincang] 12:08, 29 Oktober 2019 (UTC)
@PeaceSearcher: Terima kasih kerana kesudian untuk membantu dalam merapikan rencana kucing. Berkenaan 1, untuk pengetahuan saudara, buat masa sekarang saya sedang menyemak sedikit demi sedikit rencana-rencana pilihan yang sedia ada dan menambah info-info terbaru bagi topik berkaitan. Penglibatan ahli Wikipedia lain dalam proses semakan ini juga amat diperlukan untuk memastikan rencana tersebut sentiasa dikemaskini. Berkenaan 2, penyelia-penyelia mungkin terlepas pandang soal perkara ini. Mohon Yosri, Aurora, Kurniasan, Zamwan, Irfanshaharuddin, SNN95, Tofeiku, 26 Ramadan, Polar, Rachun Dunia, Zulfadli51 dan CyberTroopers peka akan perkara ini. Saya sudah merapikan rencana Balai Pustaka dan menambahkan gambar serta mengemaskini datanya di dalam Wikidata. Terima kasih di atas kepekaan saudara berhubung perkara berkenaan. Terima kasih.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:25, 29 Oktober 2019 (UTC)

Wikipedia Asian Month 2019[sunting sumber]

Please help translate to your language

WAM logo without text.svg

Wikipedia Asian Month is back! We wish you all the best of luck for the contest. The basic guidelines of the contest can be found on your local page of Wikipedia Asian Month. For more information, refer to our Meta page for organizers.

Looking forward to meet the next ambassadors for Wikipedia Asian Month 2019!

For additional support for organizing offline event, contact our international team on wiki or on email. We would appreciate the translation of this message in the local language by volunteer translators. Thank you!

Wikipedia Asian Month International Team.

MediaWiki message delivery (bincang) 16:57, 31 Oktober 2019 (UTC)

Please semi protect my talkpage[sunting sumber]

Hello, Rizqi Ilzha Bimantara LTA is targeting my talkpage. If it's possible please indef semi - protect my talkpage. Thanks a lot. Sorry for writing in English (I am ashamed that I don't know Bahasa well despite me being a Singaporean). Terima kasih --180.241.102.245 11:38, 18 November 2019 (UTC)

Extension of Wikipedia Asian Month contest[sunting sumber]

In consideration of a week-long internet block in Iran, Wikipedia Asian Month 2019 contest has been extended for a week past November. The articles submitted till 7th December 2019, 23:59 UTC will be accepted by the fountain tools of the participating wikis.

Please help us translate and spread this message in your local language.

Wikipedia Asian Month International Team

--MediaWiki message delivery (bincang) 14:16, 27 November 2019 (UTC)