Wikipedia:Kedai Kopi (semua)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Gedung Kedai Kopi
Di laman ini anda dapat memerhati semua topik yang sedang dibincangkan daripada empat bahagian Kedai Kopi untuk memudahkan pembacaan. Klik pada "sunting" pada mana-mana tajuk topik jika ingin memberikan sebarang pendapat. Untuk membuka topik baru, klik pautan "topik baru" pada salah satu daripada empat bahagian Kedai Kopi yang sesuai dalam jadual di bawah ini..

Wikipedia-logo-v2.svg
  Kedaikopi.png
    سلامت داتڠ ککداي کوڤي ويکيڤيديا بهاس ملايو


   Selamat datang ke Kedai Kopi
Wikipedia Bahasa Melayu


Lihat juga >> Tetamu · Penyelia · Soalan

Seperti namanya, Kedai kopi, halaman ini ialah tempat untuk para ahli Wikipedia berkumpul dan berbincang tentang isu-isu dasar, teknikal dan pengendalian Wikipedia. Selain itu, ia juga menjadi laman untuk ahli menyatakan cadangan, meminda atau memansuhkan dasar Wikipedia Bahasa Melayu melalui proses pengundian. Kedai Kopi dibahagikan kepada empat bahagian iaitu kedai kopi (dasar), kedai kopi (cadangan), kedai kopi (teknikal) dan kedai kopi (lain-lain). Setiap bahagian mempunyai fungsi perbincangannya. Ahli dinasihatkan untuk berbincang pada bahagian yang telah ditetapkan itu.

Walau bagaimanapun, diingatkan:

 • Untuk komen-komen tentang sesebuah rencana, sila gunakan pautan "Perbincangan" pada laman rencana tersebut.
 • Wikipedia bukanlah sebuah syarikat. Penyumbang Wikipedia tidak bekerja untuk Wikipedia. Mereka ialah sukarelawan yang bebas menyumbang di Wikipedia. Wikipedia tidak akan membayar gaji anda, sebaliknya sumbangan anda bagi tabung penyelenggaraan amat dihargai.
 • Wikipedia bukan tempat iklan (iklan akan dipindahkan atau dibuang).
 • Perbincangan yang tidak berkaitan akan dipadam.
 • Sila tinggalkan tandatangan dan tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dengan cap waktu pada bar peralatan penyuntingan).

Catatan: Jika perkara yang anda hendak sampaikan berkenaan hal InterWiki, sila ke Kedutaan.

Bahagian Kedai Kopi
Bincangkan mengenai dasar-dasar yang sedia ada atau yang diusulkan di sini

Dasar

Memberi cadangan kepada Wikipedia atau memohon pendapat

Cadangan

Bincangkan mengenai isu-isu teknikal di sini

Teknikal

Bincangkan mengenai topik-topik yang tidak berkaitan dengan kategori lain

Lain-lain

Kembali ke muka utama Kedai Kopi


Isi kandungan

Dasar[sunting sumber]

Perubahan terhadap gubahan ayat di laman Wikipedia:Sumber yang boleh dipercayai[sunting sumber]

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin memaklumkan bahawa saya telah membuat sedikit perubahan tentang susun kata ayat dalam laman garis panduan kita iaitu Wikipedia:Sumber yang boleh dipercayai. Perubahan ayat ayat disitu hanya melibatkan kaedah penakrifan ayat dan gubahan ayat, namun tiada perubahan terhadap maksud ayat yang hendak disampaikan, ia masih selaras dengan perkara yang lalu. terima kasih.--Smim90 (bincang) 05:20, 21 April 2015 (UTC)

Kosakata Bahasa Melayu Indonesia dan Bahasa Melayu Malaysia[sunting sumber]

Halo, saya Wikipediawan asal Indonesia dan saya menemukan banyak sekali kosakata yang khas bahasa Melayu di Malaysia diperbandingkan dengan kosakata bahasa Melayu di Indonesia. Saya paham bahwa sebahagian besar Wikipediawan di WikiMS adalah orang Malaysia, untuk itu saya berpikir ada layaknya kosakata khas Melayu Indonesia yang harus dialihkan ke halaman inti. Salah satu contoh adalah basikal, teman saya bertutur bahasa Melayu Sumatera, dia berkata bahwa kosakata ini tidak berterima karena tidak dipergunakan secara luas, namun sepeda ternyata lebih umum. Dari salah satu contoh itu, saya mengalihkan sepeda ke basikal dan menyebutkan kata sepeda dalam artikel basikal. Salam hangat! --Beeyan (bincang) 08:55, 4 Oktober 2015 (UTC)

Kosa kata Indonesia sudah digunakan di Wikipedia Indonesia. Oleh itu, di Wiki bahasa Melayu, telah dipersetujui ketika mula dibina, bahawa bahasa Melayu yang digunakan adalah menurut Dewan Bahasa dan Pustaka, (bukan bahasa Melayu negeri (Kedah, Terengganu, Pahang dsb). Rujuk Wikipedia:Gunakan bahasa Melayu piawai . Saya kira tidak ada masalah jika mencipta laman lencongan. Yosri (bincang) 09:11, 4 Oktober 2015 (UTC)
Halo terima kasih atas komentarnya. Saya bukan menekankan ke kosakata bahasa Indonesia, namun kosakata bahasa Melayu di Indonesia. Saat ini hampir sebagian besar kosakata Melayu di Indonesia terpengaruh bahasa Indonesia. Bahkan, teman saya yang berasal dari Riau saja tidak tahu kosakata di Wikipedia Melayu. Saya akan mencoba mencari kamus Melayu Riau sehingga bisa melencongkan laman-laman yang kosakatanya tidak terterima di komunitas Melayu Indonesia saat ini. Salam hangat--Beeyan (bincang) 09:20, 4 Oktober 2015 (UTC)
Saya berharap kelak WikiMS bisa seperti WikiZH yang bisa memilih kosakata lokal yang ingin dipertunjukkan karena kalau hanya merujuk Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, bahasa Melayu di Riau (sebagai tempat kelahiran) akan kehilangan ciri khasnya. --Beeyan (bincang) 09:25, 4 Oktober 2015 (UTC)
Itu benar, tetapi bahasa kedaerahan terlalu banyak untuk disenaraikan, contoh basikal Melayu Kelantan adalah gerek. Jika mula disenaraikan bahasa bahasa kedaerahan (Kelantan, Pahang, Kedah, Sarawak, Sabah, Johor, Perlis, Brunei, Singapura, Melaka, Negeri Sembilan), keadaan akan menjadi kucar-kacir di sini. Yosri (bincang) 09:28, 4 Oktober 2015 (UTC)
Berarti bahasa Melayu Piawai yang menjadi rujukan adalah standar Dewan Bahasa dan Pustaka? Bang Yosri, apakah ada kamus kerja sama antara Badan Bahasa Riau (Indonesia), Malaysia, Brunei? Kalau ada, menurut saya itu lebih piawai sehingga kosakata tidak terlalu DBP yang orang Melayu di Indonesia kadang juga tidak paham artinya. Untuk sementara saya akan lencongkan berbagai artikel dengan kosa kata Melayu di Indonesia (judul asli tetap versi DBP, walaupun sebahagian besar hampir mirip dengan bahasa Indonesia--Beeyan (bincang) 09:37, 4 Oktober 2015 (UTC)
Lihat:-
* http://mabbim.dbp.my/wordpress/?page_id=54
* http://www.scribd.com/doc/167412250/Linguistics-Phonology-Kamus-MABBIM-Sidang-Ke-08#scribd Yosri (bincang) 16:23, 4 Oktober 2015 (UTC)
Terima kasih Bang Yosri. Patokannya akan lebih mudah dengan dokumen tadi. Saya menemukan pranala lain yang lebih mudah diunduh daripada Scribd, berikut pranalanya. --Beeyan (bincang) 12:37, 5 Oktober 2015 (UTC)
Sebenarnya kedua-dua sepeda dan gerek boleh digunakan untuk basikal kerana kedua-duanya disenaraikan dalam Kamus Dewan. Bagi saya tidak ada masalah untuk membuat entri lencongan malah entri baru. Sila rujuk di sini untuk http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=sepeda Sepeda dan http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=gerek gerek. Kamalzack (bincang) 03:17, 21 Oktober 2015 (UTC)
Saya ingin menambah di sini Wikipedia bahasa Melayu patut menggalakkan penggunaan istilah daripada bahasa serumpun bukan pinjaman daripada bahasa lain. Pada saya sepeda dan gerek lebih Melayu dari basikal yang merupakan pinjaman daripada bahasa Inggeris (bicycle). Kamalzack (bincang) 03:20, 21 Oktober 2015 (UTC)
1. Dasar Wikipedia adalah Wikipedia bukan pencipta istilah.
2. Kamus DBP jelas menyenaraikannya di bawah bahasa Indonesia, lihat paparan di bawah. Bahasa Indonesia sudah memiliki laman mereka sendiri. Pencemaran bahasa tidak dialu-alukan kerana bilangan pengguna aktif mereka jauh mengatasi pengguna aktif Melayu di sini. Yosri (bincang) 12:00, 21 Oktober 2015 (UTC)
DBP Speda.jpg
Saya bersetuju dengan pendapat Beeyan yang Sepeda itu kosakata Melayu juga cuma dari Indonesia. Saya tidak bersetuju jika anda mengatakan dengan mencipta entri baru akan membuatkan kucar-kacir. Bagi saya lagi banyak kosakata lagi bagus untuk perkembangan bahasa. Lagi pun kita kena besarkan skop yang bangsa Melayu bukan hanya setakat Melayu di Malaysia tetapi juga Melayu di Singapura, Indonesia, Thailand, Brunei dan di mana-mana sahaja. Itu maksudnya. Kamalzack (bincang) 14:24, 21 Oktober 2015 (UTC)
Wikipedia bukan kamus. Sila guna Wikikamus untuk istilah. Penggunaan DBP sebagai rujukan telah diundi dan diputuskan oleh warga WBM semasa penubuhannya. Untuk penggunaan bahasa Melayu Brunei & Indonesia, sila rujuk MABBIM. Penggunaan DBP sebagai rujukan bertujuan sebagai rujukan sepusat, tanpa pertikaian berpanjangan mengenai sesuatu istilah. Sebagaimana yang saya beritahu, bahasa Indonesia telah memiliki laman Wikipedia Bahasa Indonesia mereka sendiri. Yosri (bincang) 14:33, 21 Oktober 2015 (UTC)
Maksud saya pendapat anda pasal mengucar-kacirkan bahasa itu menjauhkan orang Melayu yang bukan dari Malaysia untuk menyumbang dalam perkembangan Wikipedia ini. Biarlah kalau orang itu hendak memasukkan alternatif lain kosakata yang digunakan oleh masyarakat Melayu. Begitu juga dengan dialek, kalau hendak letak gerek dalam entri basikal pun patut digalakkan. Seperti kata Beeyan, seperti ada kehilangan. Kita tidak mahu kehilangan kosakata biar pun perkataan itu dialek. Macam perkataan radio dulu digunakan lain. Saya pun dah tak ingat apa. Tak silap saya sepeda ini pun asalnya memang digunakan masyarakat Melayu dan direkodkan oleh Za'ba tapi orang Melayu lebih suka menggunakan istilah pinjam daripada bahasa Inggeris. Kamalzack (bincang) 15:22, 21 Oktober 2015 (UTC)
Maksud mengucar-kacirkan bahasa adalah semua dilek cuba mengetengahkan dilek masing-masing. With sheer numbers, dilek BI akan menenggelam bahasa Melayu. Bahasa Melayu merupakan bahasa utama di Malaysia dan Brunei, ditempat lain ia sekadar dilek yang mempunyai pelbagai bentuk dan lengguk, contoh di Terengganu sahaja $1.50 boleh jadi serial samah (seringgi lima puluh sen), se steng (satu setengah), kurang samah dua inggit (kurang 50 sen dua ringgit) tiada kawalan/piawaian, sukar disahkan. Selain itu orang asing yang belajar bahasa Melayu baku akan keliru dengan pelbagai dilek. Selain itu, bahasa dilek boleh dimasukkan ke dalam wikikamus / rencana dilek masing-masing supaya ia jelas, tanpa mengganggu/mengeliru rencana utama. Penuntut akan keliru jika dilek dimasukkan dalam rencana utama. Jika anda baca betul-betul, saya tidak larang sepenuhnya, cuma letakkan ditempat yang bersesuaian agar tidak mengelirukan pengguna. Selain itu dasar ini telah ditetapkan melalui persetujuan bersama sebelum ini Wikipedia:Gunakan bahasa Melayu piawai. Sila beri rujukan bagi Za'ba. Yosri (bincang) 15:45, 21 Oktober 2015 (UTC)

Harimau Kumbang = Beetle Tiger?[sunting sumber]

Hello from me, Suidpunt, from the Afrikaans Wikipedia [and pardon my English].

Because (1) I am rather fond of black panthers, (2) and because Malaysia and Indonesia has quite a lot of them, (3) and because I have a little Collins English-Malay and/or Bahasa Malaysia-Inggeris Dictionary I find Malaysian a very interesting language [having copied a few Malaysian words into our own, anyways], I've used the Malaysian language for fantastic Google results.

I just don't understand why a black panther is (if I'm not mistaken) called a "beetle tiger". The tiger-part I do understand, for until the 1950s a leopard was commonly known to the ordinary Afrikaans people as tier (from Dutch tijger, although the Dutch in Europe already have spoken of a luipaard). The same goes to the old South American Spanish el tigre for a jaguar.

In Afrikaans a black panther would today either be called a swartluiperd (black+leopard); swartjaguar (black+jaguar) or swartpoema (black+puma) depending on the animal discussed.

The part I don't understand is the "beetle"-part. The "Kumbang kura-kura" for a ladybird - means (if my analogy is correct) a "tortoise beetle". And it does make sense if you look at its appearance! In fact, in Afrikaans it is also called skilpadbesie or skilpadkewer which is the precise translation (tortoise + beetle). The other name in Afrikaans is liewenheersbesie. Suidpunt (bincang) 13:43, 7 Oktober 2015 (UTC)

Please refer to the colour of this kumbang Yosri (bincang) 15:07, 7 Oktober 2015 (UTC)
Beautiful! It is almost jetblack. Thank you so much! Suidpunt (bincang) 15:09, 7 Oktober 2015 (UTC)

Lebuh raya ≠ lebuh raya capaian terkawal[sunting sumber]

Perhatian kepada semua penyumbang di Wikipedia Bahasa Melayu,

Saya kini sedang mengusahakan rencana Lebuh raya capaian terkawal yang masih lagi dalam peringkat pembinaan. Tujuan utama bagi penghasilan rencana tersebut adalah untuk menghapuskan khilaf mengenai istilah "lebuh raya" yang kabur dan bersifat generik. Menurut Kamus Dewan, lebuh raya merujuk kepada mana-mana jalan raya utama jarak jauh, tanpa ada menyebut mengenai mekanisme kawalan masuk penuh seperti keluar masuk hanya melalui persimpangan bertingkat, tiada akses terus ke premis hartanah, dsb. Dengan kata lain, jalan tanah merah yang berfungsi sebagai jalan raya utama boleh dipanggil sebagai lebuh raya, tetapi lebuh raya ekspres pula mempunyai ciri-ciri khasnya tersendiri.

Justeru, saya ingin memohon kerjasama semua penyumbang di Wikipedia Bahasa Melayu agar dapat menyemak setiap rencana lebuh raya yang ada dan menukar pautan "lebuh raya" kepada "lebuh raya capaian terkawal" sekiranya ia memenuhi kriteria lebuh raya capaian terkawal. Kalau harapkan saya seorang sahaja memang tak laratlah, memandangkan ada banyak rencana lebuh raya di Wikipedia Bahasa Melayu ini.

Sebagai panduan, anda boleh rujuk entri di Blog Jalan Raya Malaysia mengenai perbezaan antara istilah "lebuh raya capaian terkawal" (atau lebuh raya ekspres) dengan "lebuh raya".

Terima kasih atas kerjasama anda. - Hezery99 (bincang) 03:12, 5 Disember 2015 (UTC)

@Hezery99: Lebuh raya capaian terkawal ini adakah ia merujuk kepada lebuh raya tertutup (bertol)? Yosri (bincang) 10:21, 5 Disember 2015 (UTC)
@Yosri: Tidak semestinya perlu bertol. Yang penting ialah lebuh raya tersebut mesti ada unsur-unsur kawalan masuk penuh (tiada langsung jalan masuk ke mana-mana premis hartanah (seperti rumah, bangunan, kebun dsb.), berpagar di sepanjang laluan, tiada persimpangan mahupun lintasan searas, laluan trafik berlawanan arah dipisahkan oleh pembahagi jalan, dan keluar masuk lebuh raya hanyalah melalui persimpangan bertingkat berlainan aras yang diwartakan dan dihadkan bilangannya). Cuma di Malaysia kebanyakan lebuh raya capaian terkawal dikenakan tol; hanya sebilangan kecil yang tidak dikenakan tol seperti Lebuhraya Persekutuan FT2 (Subang Jaya-KL) dan SKVE E26 Fasa 1a (Uniten-Putrajaya / Cyberjaya). Hezery99 (bincang) 14:26, 5 Disember 2015 (UTC)

Wikimania 2016: call for posters, discussions and trainings[sunting sumber]

Hi people,
the calls for posters, discussions and trainings for Wikimania 2016 are officially opened, you can find all the relevant links on the conference wiki:

https://wikimania2016.wikimedia.org/wiki/Submissions

The calls will be closed on March 20.

Posters will be reviewed just to make sure that there aren't things which are too much out of scope. Since we have a whole village we will surely find places to attach them, even if we they will be a lot!

Discussions will be managed by a guiding committee who will work on the wiki to meld all the proposals and suggestions.

Trainings will be reviewed by the programme committee. Please note that we request that each training has at least 3-5 interested attendees in order to be put in the programme.

By the beginning of April we will have a first list of all the accepted proposals.

If you have questions we suggest you to ask them on the discussion pages on wiki, so that everyone will be able to see them (and their answers, of course).

We are looking forward to read your ideas! --Yiyi (bincang) 15:41, 29 Februari 2016 (UTC)

Wikimedia Commons[sunting sumber]

I noticed that Non-free content criteria is not observed here and there are many copyright violations. I propose to send uploads to commons:Special:UploadWizard, by disabling Special:Upload for non-administrators and updating the link on the sidebar. Local administrators will then have more time for useful things. Alternatively, a solution needs to be found to apply the licensing policy.

Please translate this proposal; I think we can close the discussion (and implement the outcome) in a month from now. Nemo bis (bincang) 09:41, 18 Jun 2016 (UTC)

Translation by Muhraz : "Saya mendapat tahu bahawa Wikipedia:Kriteria kandungan tidak bebas tidak begitu diperhatikan di sini dan terdapat banyak pelanggaran hak cipta. Saya mengusulkan supaya semua muat naik fail dikirim ke commons:Special:UploadWizard, dengan cara mematikan Special:Upload untuk pengguna yang bukan penyelia dan mengemaskini pautan di bar sisi. Penyelia di sini akan memiliki lebih banyak waktu untuk hal-hal yang lebih berfaedah. Namun jika tidak memungkinkan, diperlukan suatu penyelesaian lain untuk memperbaiki dasar-dasar perlesenan. Saya fikir kita dapat menutup perbincangan (dan melaksanakan hasilnya) dalam waktu satu bulan dari sekarang."

PS : Semoga masalah ini dapat diselesaikan, salam.-AldNon/SWMT 10:25, 18 Jun 2016 (UTC)

I agreed with your proposal to disable the Special:Upload feature. A file shall be uploaded into commons.wikipedia.org instead of to the local wiki. Zamwan (bincang) 03:32, 19 Jun 2016 (UTC)
@Yosri:, mungkin anda perlu memberi perhatian kepada cadangan ini? Salam, Naval Scene (bincang) 03:55, 20 Jun 2016 (UTC)

Yes check.svgY Selesai phabricator:T141227. Zamwan, do mean that you also want to disable Special:Upload for admins? --Nemo bis (bincang) 05:04, 27 Julai 2016 (UTC)

Nemo bis, Yes. it is including and applicable to admins as well. Supposely there is only one source for image/file i.e. via commons.wikipedia.org. Zamwan (bincang) 10:47, 27 Julai 2016 (UTC)

Wiki Speaks Your Language[sunting sumber]

Wiki Speaks Your Language logo.svg

Hello all and sorry for writing this message in English. It is my pleasure to inform you about the launch of the Wiki Speaks Your Language initiative with the goal of enriching the Wikimedia projects with freely licenced audio (and video) files documenting spoken examples of every language, language variety and dialect in the world.

The idea originates from the curiosity of many readers viewing language articles not only to read about the language but also to hear how does it sound. In most of the cases, our language articles lack such files and readers usually end up searching videos on YouTube, notwithstanding that we have the capacity as a movement and the resources to meet their wish.

The initiative lists three possible ways of acquiring the freely licenced audio (and video) files: 1) by adapting existing audio and video files on Wikimedia Commons (mostly from the Spoken Wikipedia projects), 2) by liberating existing audio and video files from the repositories of GLAM and educational institutions, and 3) by engaging Wikimedia communities, GLAM and educational institutions in the recording of new audio and video files.

In the first phase of the initiative, the easiest way to start is by working with the resources we already have and therefore my proposal and kind request to the Malay Wikipedia community is to get involved in adapting existing videos from the Spoken Wikipedia project. There are some useful tips on what the existing files should be adapted to. The adapted files should be categorised under "Category:Wiki Speaks Malay", tagged with WSYL template and added to the list of languages.

Best regards.--Kiril Simeonovski (bincang) 15:26, 15 Januari 2017 (UTC)

Article requests[sunting sumber]

Hi, guys! Is there a particular place I can put article requests in? If so, I have the following requests:

Request list for articles in Malay:

Thank you, WhisperToMe (bincang) 02:01, 22 April 2017 (UTC)

@WhisperToMe: You can put all of them here. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:28, 23 April 2017 (UTC)

m:Requests for comment/Global centralnotice for the blockade of the Turkish government[sunting sumber]

Hi, you are invited to participate in the discussion on the proposal to make a banner through m: centralnotice to inform more people around the world about what the Turkish government has done about Wikipedia, ie all the language versions of Wikipedia are You are obscured, so in Turkey it is impossible to view the * .wikipedia.org site. To hope that the Turkish government will remove the block, it is necessary to raise awareness of this fact around the world because it is important to succeed in this mission because Wikipedia can not be seen in Turkey. With this message also for those interested, I invite him to sign the Wikimedian appeal.

If you have any questions or questions do not hesitate to contact me. Thanks best regards. --Samuele2002 (Talk!) 12:57, 5 Jun 2017 (UTC)

Penterjemahan laman[sunting sumber]

Kepada sesiapa yang berminat untuk menterjemahkan laman dari suatu bahasa kepada suatu bahasa dengan lebih pantas, sebagai contoh menterjemahkan laman dari versi bahasa Inggeris kepada versi bahasa Melayu, anda boleh ke laman ini untuk memulakan projek penterjemahan. Ia juga dapat membantu dalam meningkatkan jumlah rencana dan memendekkan masa menterjemahkan laman dari suatu bahasa kepada suatu bahasa. Aplikasi (bincang) 16:27, 4 Ogos 2017 (UTC)

Saya juga menggunakan servis seperti ini. Terima kasih atas berminat. --Azim Melaka (bincang) 14:23, 9 Ogos 2017 (UTC)

Penyalahgunaan Wikipedia oleh alamat IP perosak[sunting sumber]

Saya lihat banyak alamat IP perosak menyalahgunakan Wikipedia (terutamanya ms.wiki) dengan mencipta laman-laman yang tidak ensiklopedik dan menyebarkan maklumat palsu. Walaupun saya bukan penyelia di sini, saya mencadangkan supaya pembatasan penciptaan rencana baru untuk pengguna tanpa nama dilakukan di sini, sepertimana di en.wiki dan id.wiki. Ia menjadi jalan penyelesaian yang berkesan untuk menghalang pengguna tanpa nama daripada menyalahgunakan Wikipedia. Bagaimana Wikipedia Bahasa Melayu nak berkembang sekiranya pengguna tanpa nama masih mencipta laman-laman tak sesuai. Saya harap masalah ini dapat diatasi? Ingat, Wikipedia ialah tempat untuk menyumbang, bukan untuk melepaskan geram. Jangan biarkan perkara ini berpanjangan, kelak nanti ia boleh merosakkan imej Wikipedia. Sekian. – Fandi89 (bincang) 11:18, 4 Oktober 2017 (UTC)

Sebenarnya ada juga pengguna tanpa nama yang aktif menyumbang tetapi lebih suka kekal tanpa nama. Pun begitu, saya tiada bantahan dengan cadangan ini, kerana ia mungkin dapat mendorong para pengguna tanpa nama yang sah untuk membuat akaun. --Kurnia [ bual ] 12:59, 19 Oktober 2017 (UTC)
Betul sama sekali. Saya lihat, salah laku oleh pengguna tanpa log masuk semakin meningkat, banyak alamat IP perosak menyalahgunakan Wikipedia dengan mencipta laman tak sesuai dan menyebarkan maklumat palsu (maklumat yang tidak pernah dilaporkan di akhbar, berita, majalah, radio dan TV). Ini tidak boleh dibiarkan, ia harus dibendung. Pembatasan penciptaan rencana baru untuk pengguna awanama harus dilaukan di ms.wiki bagi mengelakkan alamat IP perosak daripada menyalahgunakan Wikipedia. – Fandi89 (bincang) 04:17, 7 November 2017 (UTC)

Glodok[sunting sumber]

--Lidewij C J. (bincang) 09:57, 17 Oktober 2017 (UTC)

Salah laku oleh pengguna awanama[sunting sumber]

Wikipedia Bahasa Melayu sudah beroperasi selama 16 tahun, salah laku oleh pengguna awanama semakin meningkat. Pengguna alamat IP mengambil kesempatan dengan mencipta laman-laman tak sesuai dan menyebarkan maklumat palsu. Mengapa sehingga sekarang pembatasan tersebut masih belum dapat dilakukan, sedangkan salah laku oleh pengguna tidak log masuk makin meningkat. Diharap pembatasan penciptaan rencana baru untuk pengguna awanama dilakukan di sini bagi mengelakkan pengguna awanama dari terus menyalahgunakan dan melaku musnah Wikipedia. Dengan pembatasan ini, penyelia di ms.wiki tidak perlu lagi membazirkan masa memadamkan laman-laman tak ensiklopedik yang dicipta dengan sengaja oleh pengguna tanpa nama. Jangan biarkan perkara ini berpanjangan, kelak nanti ia boleh merosakkan imej Wikipedia. Sekian.

Wikipedia merupakan ensiklopedia terbuka yang sememangnya boleh disunting awam. Wikipedia bukanlah laman eksklusif yang menghadkan orang tertentu sahaja boleh menyunting. Pesalah laku ringan hanya akan disekat selepas diberi amaran. Pesalah laku lucah/fitnah/palsu akan disekat serta merta. Sila lihat apa itu Wikipedia di https://www.youtube.com/watch?v=oVFPW0r4jWk Yosri (bincang) 13:03, 9 Januari 2018 (UTC)
Untuk pengetahuan, pembatasan penciptaan rencana baru ini bermaksud hanya pengguna berdaftar sahaja boleh mencipta rencana. Pengguna tanpa nama tidak boleh mencipta rencana, tetapi masih boleh menyunting rencana. Sekian.
Ini adalah untuk tidak menghukum pengguna yang tidak membuat contengan. Hanya penconteng yang akan disekat serta merta. Yosri (bincang) 15:02, 17 Januari 2018 (UTC)

Alamat IP ”113.210.xxx.xxx”[sunting sumber]

Perlu diingat bahawa alamat IP "113.210.xxx.xxx” sudah lama menjadi pelaku vandal di ms.wiki.

IP akan disekat menurut bukti salah laku. Sekatan kelompok hanya dilakukan sekiranya terlalu banyak salah laku dalam masa singkat. Terima kasih atas makluman. Yosri (bincang) 11:15, 12 Februari 2018 (UTC)
Periksa di https://www.iplocation.net Yosri (bincang) 11:37, 12 Februari 2018 (UTC)
Harap IP 113.210 disekat secara global. IP ini sudah banyak melaku musnah rencana Wikipedia.
Sila log masuk. Sila berikan bukti ia disekat. Yosri (bincang) 13:43, 12 Mei 2018 (UTC)

Galicia 15 - 15 Challenge[sunting sumber]

Mapa de Galiza con bandeira.svg

Wikipedia:Galicia 15 - 15 Challenge is a public writing competition which will improve improve and translate this list of 15 really important articles into as many languages as possible. Everybody can help in any language to collaborate on writing and/or translating articles related to Galicia. To participate you just need to sign up here. Thank you very much.--Breogan2008 (bincang) 14:21, 12 Mac 2018 (UTC)

Maklumat palsu[sunting sumber]

Penyebaran maklumat palsu di internet (khususnya Wikipedia) makin menjadi-jadi. Siti Nordiana, Wany Hasrita dan Hannah Delisha menjadi mangsa penyebaran maklumat palsu dengan rencana seperti:

 • Majlis hubungan wanita Negara Malaysia–Singapura
 • Menteri Penyanyi dan Sumber Wanita Malaysia
 • Kelahiran Baharu Siti Nordiana 2018
 • Menteri Artis Wanita Malaysia
 • Kecohan dan kemarahan kepada Siti Nordiana

Sekarang, Anugerah MeleTOP Era pula jadi mangsa penyebaran maklumat palsu di internet. Perkara ini tidak boleh dibiarkan, ia mesti dibendung. 183.78.45.23 01:31, 29 Mac 2018 (UTC)

Jika anda merasakan terdapat berita palsu, sila letakkan di laman perbincangan rencana tersebut. Pihak penyelia merupakan sukarelawan, dan hanya mempunyai masa yang terhad untuk memantau. Kami lebih cenderung menulis rencana baru dan tidak mampu memantau setiap rencana,kerana kami percaya kebanyakan ibu bapa mengajar anak mereka supaya tidak berbohong. Perbuatan anak-anak adalah hasil corakan ibu bapa.Yosri (bincang) 10:10, 31 Mac 2018 (UTC)

Pembatasan penciptaan rencana baru untuk pengguna IP[sunting sumber]

Sekarang ini terlalu banyak IP perosak di ms.wiki. Teman dah cakap, buat pembatasan penciptaan rencana baru untuk pengguna alamat IP di sini, tapi penyelia dan birokrat di sini tak mahu ambil tahu dan ambil serius. Takkan nak biarkan saja pengguna IP mencipta laman-laman tak sesuai. Pembatasan ini sudah lama dibuat dekat semua bahasa Wikipedia (termasuk en.wiki dan id.wiki). Tolong selesaikan masalah ini dalam tempoh 1 bulan dari sekarang supaya pengguna berdaftar dapat melihat hasilnya.

Semua IP perosak telah disekat, sebaik sahaja dikenal pasti. Sekatan hanya boleh dilakukan oleh penyelia, dan tidak membabitkan anda. Yosri (bincang) 13:16, 17 Julai 2018 (UTC)

Nyahlindung (disambung dari laman perbincangan pengguna:Yosri)[sunting sumber]

Selamat sejahtera, Yosri. Saya mohon jasa baik saudara untuk menyahlindung rencana-rencana dengan awalan 'Filem Malaysia tahun X'. Saya tidak pasti apa sebab munasabah saudara melindungi rencana senarai tersebut. Tambahan pula, banyak rencana tersebut yang tidak dihubungkan dengan Kategori:Filem Malaysia dan tidak mempunyai perenggan pendahuluan. Terima kasih. Umpama (bincang) 10:25, 21 Julai 2018 (UTC)

Ditolak. Yosri (bincang) 10:57, 21 Julai 2018 (UTC)

Mengapa ruangan genre diisi dengan Cereka? Bukankah sepatutnya genre filem ini macam cinta, aksi, komedi, dsb? Umpama (bincang) 11:04, 21 Julai 2018 (UTC)

Saya berpendapat rencana-rencana yang tidak lengkap itu seharusnya berstatus draf dan tidak diindekskan oleh enjin carian. Harap saudara tidak mengelirukan pembaca dengan senarai yang tidak lengkap dan tiada rujukan sahih. Umpama (bincang) 11:06, 21 Julai 2018 (UTC)

Genre Cereka ("Cerita rekaan")(Fiction). Tiada kesilapan, kecuali cerita tersebut kisah benar. Genre cinta, aksi, komedi, dsb adalah/sekadar pecahan lanjut. Untuk rujukan sahih, sila klik pada rencana filem tersebut. Yosri (bincang) 11:32, 21 Julai 2018 (UTC)

Saya berpendapat tidak wajar dan agak redundant bagi saudara mengisi ruangan genre dengan perkataan Cereka dan ruangan nota dengan perkataan Hitam Putih bagi setiap filem Malaysia sebelum tahun 1960. Cereka ini ertinya karya sastera berdasarkan imaginasi penulis, seharusnya dipecahkan lagi kepada genre spesifik misalnya drama, khayalan, cinta, aksi, komedi, seram, cereka sains, ngeri, malapetaka, biografi, adiwira, pengembaraan, muzikal, biopik, perang, sukan, politik, animasi, dokumentari dsb. manakala bukan cereka pula ertinya karya sastera yang dipercayai benar oleh penulis kerana disertakan bukti sahih dan logik walaupun kebenarannya juga mungkin dipertikaikan sama ada benar atau palsu oleh pembaca. Cukuplah sekadar mention semua filem Malaysia sebelum tahun 1960 (kecuali filem Hang Tuah) memang dikeluarkan dalam format hitam putih dan filem cereka di bahagian perenggan pendahuluan senarai filem berkenaan.

Saya hairan mengapa saudara Yosri membiarkan senarai filem itu kelihatan "cincai". Sebagai contoh, Filem Malaysia tahun 1952, Filem Malaysia tahun 1953, Filem Malaysia tahun 1955, Filem Malaysia tahun 1956, Filem Malaysia tahun 1957, Filem Malaysia tahun 1958, Filem Malaysia tahun 1959. Adakah wajar dibiarkan ruangan penerbit diisi dengan perkataan 'Cereka' dan 'nama pelakon' diletakkan dalam ruangan genre? Haha. (Serba salah nak tergelak ke) Apakan daya, pengguna berdaftar mana boleh sunting laman yang hanya boleh dilindungi oleh sysop sahaja itu. So, terpaksa tengok dan biarkan je la. Saya harap penyunting berjawatan sysop yang ada akses untuk menyunting rencana berkenaan lebih teliti bila membuat jadual agar nampak lebih teratur. Umpama (bincang) 03:43, 24 Julai 2018 (UTC)

Berdasarkan sejarah semakan bagi "Filem Malaysia tahun X", saudara Yosri telah menggunakan kemudahannya sebagai sysop dengan melindungi rencana senarai filem Malaysia berkenaan pada tahun 2008 (10 tahun yang lalu) kerana tidak berpuas hati dengan tindakan seorang penyunting iaitu Pengguna:Aviator mengosongkan laman, dan mengalihkan kandungan ke Senarai filem Malaysia. Sejak itu, terbiarlah senarai filem itu dalam keadaan "cincai" dan tidak teratur; ruangan penerbit diisi dengan perkataan "Filem Cereka", dan ruangan genre diisi dengan nama pelakon. Kini, sudah tahun 2018 (lebih 10 tahun lamanya sejak senarai filem itu wujud di WBM), isu ini dibangkitkan untuk dibincangkan sesama komuniti WBM supaya senarai filem itu ada perubahan untuk diperbaiki lebih baik. Umpama (bincang) 04:42, 24 Julai 2018 (UTC)

Lencong ke Filem Malaysia tahun X-an[sunting sumber]

Selamat sejahtera, komuniti Wikipedia Bahasa Melayu. Adakah kalian bersetuju senarai filem yang terdapat dalam rencana dengan awalan 'filem Malaysia tahun X' dilencongkan lalu digabungkan senarainya ke dalam rencana dengan awalan 'filem Malaysia tahun X-an' (mengikut dekad)? Walaupun senarai filem mengikut dekad kelihatan lebih panjang kerana menggabungkan 10 senarai filem tahunan tetapi lebih mudah untuk penyunting memperbaiki rencana kerana cuma perlu scroll dalam satu rencana. Mohon pendapat kalian. Kerjasama kalian amatlah saya hargai. Umpama (bincang) 02:54, 24 Julai 2018 (UTC)


Saya rasa bersetuju dengan cara ni supaya keadaan rencana senarai tidak terlalu pendek dan berulang. Saya dah lama mahu berbuat sebegini, tetapi tegasan dari Yosri dan tiada sokongan lain menyebabkan rencana berkenaan topik filem sangat tidak teratur dan terabai. Saya berharap Yosri dapat bekerjasama dalam hal begini demi meningkatkan kualiti rencana di WBM. Sekarang Wikipedia mengamalkan gerakan "Free knowledge". Gerakan ini dijadikan aras penanda kualiti rencana di Wikipedia supaya boleh dijadikan rujukan kelak. Saya tahu penyelia sangat sedikit, tetapi usaha seperti Umpama sangat diperlukan dan haruslah disokong supaya lebih ramai lagi menyumbang dalam Wikipedia. Saya tahu anda tegas dalam hal ini tetapi silalah terima segala perancangan yang bakal dilakukan oleh kami dan pengguna baru yang lain. Jangan sia-siakan usaha saya dalam menarik minat orang dari dunia realiti untuk menyumbang ke dalam Wikipedia ini. Rugilah semua pertemuan yang saya dan kawan di luar, telah dilakukan di Malaysia hanya kerana bersikap sebegini. Sekian. SNN95 Talk to me, beybeh! 13:22, 24 Julai 2018 (UTC)
Saya tidak bersetuju kerana filem dikeluarkan menurut tahun. Jika ada yang hendak membuat menurut dekad, silakan tidak menjadi kudis pada saya. Saya tidak memaksa anda menggunakan menurut tahun, dengan itu sila jangan cuba memaksa orang lain menurut kepala anda. Yosri (bincang) 14:49, 24 Julai 2018 (UTC)

Penilaian semula kelayakan rencana sekolah[sunting sumber]

Saya ingin mengusulkan cadangan supaya kelayakan rencana-rencana sekolah yang sudah wujud di Wikipedia ini untuk dinilai semula dan pengecualian mereka dari kelayakan penghapusan segera berdasarkan tiada tanda kepentingan dibatalkan. Cadangan ini adalah berdasarkan faktor-faktor berikut:

 1. Hujah mengenai pengecualian tersebut adalah berdasarkan daripada perbincangan di Wikipedia Bahasa Inggeris (iaitu en:Wikipedia talk:WikiProject Schools/Criteria for Speedy Deletion A7 dan en:Wikipedia:Notability (schools)) namun pengecualian tersebut tidak lagi dipersetujui, dan yang lebih penting lagi pengecualian tersebut telah mansuh beberapa tahun yang lepas.
 2. Saya mendapati kebanyakan rencana-rencana sekolah, terutama sekali sekolah-sekolah menengah, kalau dinilai hanya atas dasar kelayakan, sangat-sangat tidak memenuhi kelayakan untuk memiliki rencana sendiri. Kebanyakan rencana-rencana sekolah tidak menjelaskan sebab ianya cukup signifikan, contohnya apakah sekolah tersebut signifikan sebab ia merupakan sekolah pertama di sesebuah negeri/negara, adakah ia melahirkan tokoh-tokoh bangsa, terdapat peristiwa penting yang pernah berlaku di sekolah tersebut, sekolah tersebut terkenal dalam budaya popular, etc etc. Kebanyakan sekolah hanya mengandungi maklumat alamat/lokasi dan jumlah penuntut. Ini bukanlah maklumat yang cukup unik untuk menentusahkan kelayakan rencana tersebut.
 3. Saya dapati banyak kes mengenai rencana-rencana sekolah telah diambil kesempatan dan dijadikan sebagai laman profil sekolah. Banyak maklumat-maklumat yang dimasukkan dalam rencana-rencana sekolah adalah perkara yang bukan bersifat ensiklopedik atau tidak mempunyai kepentingan kepada orang-orang di luar organisasi sekolah tersebut atau yang tiada kaitan langsung kepadanya. Contohnya, memasukkan terlalu banyak nama-nama pemimpin sekolah (bukan hanya nama guru besar atau pengetua tetapi dimasukkan juga nama timbalan/penolong, bahkan ada yang sampai memasukkan kesemua nama guru-guru yang mengajar di sekolah tersebut), carta organisasi pentadbiran sekolah, nama-nama darjah, butiran tentang bilik-bilik darjah secara terperinci, nombor-nombor telefon/faks, keterangan aktiviti sekolah dan sebagainya.

Jika pengguna ingin mewujudkan profil sesebuah sekolah dengan maklumat-maklumat (terutama sekali alamat/lokasi, pengetua/guru besar, jumlah penuntut) dalam sistem Wikipedia, saya rasa boleh saja berbuat demikian di Wikidata. Cuma saya menganggap Wikipedia bukanlah platform yang sesuai untuk berbuat demikian. Wikipedia ialah sebuah ensiklopedia, bukan pangkalan data, oleh itu kandungan-kandungan rencana sepatutnya mengandungi pengetahuan am bukan sekadar maklumat am. Zulfadli51 (bincang) 13:51, 2 November 2018 (UTC)

Penstrukturan semula rencana filem, drama dan yang berkaitan[sunting sumber]

Saya ingin mengusulkan cadangan supaya semua rencana berkenaan filem, drama, telefilem serta rancangan-rancangan TV yang diterbitkan supaya mempunyai nama jenis rencana. Hal ini bagi mengelakkan berlakunya pertindihan rencana suatu hari nanti (walau bagaimanapun sudah ada yang berlaku menyebabkan pemindahan rencana terpaksa dilakukan). Contohnya rencana Blok 404 mungkin dihujungnya boleh diletakkan "filem" iaitu Blok 404 (filem) . Hal ini kerana Blok 404 juga mungkin boleh merujuk kepada sesuatu tempat yang rencananya "masih belum wujud" di Wikipedia. Bagi rencana filem (dan seumpamanya) yang telahpun lama tercipta, kita biarkan sahaja kerana jika kita memindahkannya, akan menjadi sedikit masalah kepada halaman-halaman yang terpaut padanya. Saya ingin memohon pandangan penyelia-penyelia serta ahli Wikipedia MsWiki berhubung cadangan ini. Bagaimanakah pendapat anda?> Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, Kurniasan, Hezery99, Zamwan, Irfanshaharuddin, SNN95, Tofeiku, 26 Ramadan, Polar, Rachun Dunia. Secara praktikalnya, semua filem serta drama yang saya cipta telah saya letakkan jenis rencana dihujung nama rencana seperti yang kebanyakan dilakukan di EnWiki bagi mengelakkan daripada berlakunya masalah tersebut. CyberTroopers (bincang) 15:44, 4 November 2018 (UTC)

Saya setuju dengan cadangan anda dan perkara ini telahpun diperhujahkan beberapa tahun lepas. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa pengguna tegar yang ingin melakukan sebaliknya, contohnya @Yosri: yang mempunyai gaya meletakkan jenis rencana di awalan tajuk termasuk filem. Mungkin Yosri juga boleh menerangkan sebab-sebab beliau melakukan hal tersebut. Polar (bincang) 21:44, 4 November 2018 (UTC)
Ini adalah Wikipedia bahasa Melayu, oleh itu judul filem perlu menggunakan gaya tata bahasa nama Melayu, atau diterjemahkan pada bahasa tempatan sebagaimana Wiki utama yang lain (abaikan wiki kecil). Saya tidak ingin Wikipedia ini dijadikan laman bahasa bangsat dengan judul rencana Inggeris atau menggunakan tata bahasa Inggeris. Star Wars Movies = Star Wars (filem)? Miskin sangat ke bahasa Melayu terpaksa menggunakan tata bahasa Inggeris! Yosri (bincang) 14:55, 5 November 2018 (UTC)
Saya menyokong cadangan CyberTroopers atas sebab utama bagi mengelakkan kekeliruan jika wujud dua atau lebih rencana dengan nama yang sama. Bagi saya, penggunaan kurungan "()" walaupun kelihatan seperti melanggar hukum tatabahasa, tetapi apa yang lebih penting penggunaan tatabahasa yang betul di dalam kandungan rencana bukannya pada judul. Contoh: "Filem Star Wars" dan "Star Wars (filem)". Bukankah pilihan pertama menunjukkan seolah-olah perkataan "Filem" merupakan sebahagian daripada judul rencana berbanding "Star Wars (filem)"? Cuba bandingkan dengan penggunan awalan bagi tajuk "Filem Star Wars" dengan "Filem senyap". Kita boleh lihat sekurang-kurangnya penggunaan kurungan dapat mengelakkan kekeliruan dan menunjukkan bahawa penggunaan "(filem)" itu bukanlah sebahagian daripada nama judul. Lagi satu, saya terjumpa tajuk rencana seperti Pokok Sena ini, di mana tajuk ini boleh merujuk kepada dua perkara iaitu nama sebuah bandar dan juga nama sejenis pokok. Di dalamnya, saya terlihat tajuk rencana "Pokok Sena (pokok)". Tidak rasa pelikkah dengan tajuk sebegini? Walaupun kita tahu atau sebahagian kita mungkin tahu, kita memanggil tumbuhan itu sebagai 'pokok sena', tetapi tidak salah bukan kalau gunakan judul "Sena (pokok)" sahaja dengan tujuan utama untuk mengelakkan kekeliruan. → 26 Ramadan (bincang) 17:19, 5 November 2018 (UTC)
Penggunaan kurungan "()" bukan kelihatan, tetapi jelas' melanggar hukum tatabahasa Melayu. Tata bahasa Melayu jelas "Bandar/Kampung/Bukit Pokok Sena", tidak perlu kelihatan keliru. Yosri (bincang) 17:24, 5 November 2018 (UTC)
saya tiada halangan atau mempunyai kecenderungan apa2. kedua-duanya sesuai digunakan berdasarkan situasi. Zamwan (bincang) 10:18, 12 November 2018 (UTC)

WikiProjek[sunting sumber]

Saya dapati WikiProjek BM tidak lagi aktif. Namun begitu, saya amat berminat untuk menghidupkan kembali fungsi kumpulan WikiProjek termasuklah termasuklah mengambil tugas menyelaras Wikipedia:WikiProjek Dasar dan Garis Panduan kerana penyelarasnya sudah lama lesap. Saya juga ingin memohon bantuan daripada pengguna mswiki yang lain untuk turut sama membantu mengembalikan fungsinya sebagai suatu kumpulan teknikal dalam meningkatkan kualiti Wikipedia Bahasa Melayu. Sekiranya perlu mewujudkan pengundian, tiada masalah. ❯❯❯CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن)

Cadangan[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020

Arkib[sunting sumber]

Memandangkan perbincangan di Kedai Kopi ni dah agak lama sejak 2015, saya usulkan supaya semua perbincangan ni diarkibkan. --Aplikasi (bincang) 20:57, 18 Julai 2017 (UTC)

Tak perlu usul. Topik yg sudah sebulan tidak disentuh, arkibkan sahaja. ...Aurora... (b) 04:22, 6 Disember 2017 (UTC)

Bulan Asia[sunting sumber]

Kenapa tahun in melayu wiki tiada aktiviti berikut? Wikipedia:Bulan Asia Wikipedia angys Bincang 05:30, 24 November 2017 (UTC)

@*angys*: Komuniti WBM tidaklah sebesar seperti wiki bahasa yang lain. Penganjuran memerlukan ramai tenaga kerja, masa dan wang. Maaf kerana mengecewakan anda. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 00:48, 3 Disember 2017 (UTC)

Tukar format pencalonan rencana pilihan[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, Kurniasan, Hezery99, Zamwan, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia: Salam semua,

Saya disini mahu mencadangkan format pencalonan RP yang dibuat setiap bulan ditukar kepada satu pencalonan perbincangan dan dimasukkan ke bulan tertentu jika dipersetujui. Format ini sudah lama digunakan di wiki Inggeris dan saya juga meneliti semula cadangan oleh Mrpresidentfaris. Jikalau bukan dua minggu sekali pun, sebulan sekali sudah cukup tetapi dengan format ini merangsang lebih banyak rencana yang terpilih. Saya mahu elak pengundian terbuang begitu sahaja seperti kita lihat pada pencalonan RP tahun 2017; banyak rencana yang dicadangkan dan ada yang mendapatkan jumlah undi melebihi 3 pengguna; tetapi tidak dipilih kerana ditindas oleh pilihan yang lebih banyak undian untuk bulan tersebut.

Saya juga mahu mencadangkan, jika rencana yang dicalon mendapat 3 atau lebih undian (jumlah undian bergantung kepada jumlah setuju ditolakkan dengan jumlah bantahan; jika jumlah positif, akan diteruskan), ia secara automatik tercalon.

Saya harap dapat dipertimbangkan format ini untuk penggunaan pada tahun hadapan. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 01:10, 3 Disember 2017 (UTC)

Saya tiada masalah berkenaan hal ini. Polar (bincang) 09:28, 3 Disember 2017 (UTC)
Kenapa tidak? Saya tiada halangan kalau usaha ini diteruskan dan ia kelihatan bagus juga. 26 Ramadan (bincang) 12:00, 3 Disember 2017 (UTC)
Setuju. Rachun Dunia (bincang) 13:47, 3 Disember 2017 (UTC)

Terima kasih kepada semua yang mengulas di sini. Saya akan teruskan mencipta templat, FAQ dan arahan yang bersesuaian bagi format baru ini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 03:50, 6 Disember 2017 (UTC)

Silakan. Dahulu nak dapatkan satu pencalonan sebulan pun susah. ...Aurora... (b) 04:19, 6 Disember 2017 (UTC)
Sudah siap! Jadi jangan segan silu untuk mencalonkan semula rencana yang tidak terpilih dahulu. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 17:25, 6 Disember 2017 (UTC)
Sila beri maklum balas jika ada perlu dibaiki. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 17:26, 6 Disember 2017 (UTC)

Gabung[sunting sumber]

Rencana yang mana perlu dikekalkan.

Rachun Dunia (bincang) 10:56, 7 Disember 2017 (UTC)

Menseragamkan nama templat infobox[sunting sumber]

Saya tahu perkara ini pernah dikemukakan dahulu (lihat Wikipedia:Kedai_Kopi_(dasar)/Arkib/2011#Penyeragaman_nama_templat_kotak_info) tetapi saya ingin mengemukakannya semula. Ini kerana sampai sekarang belum ada persetujuan mengenai nama yang sepatutnya bagi templat infobox, menyebabkan format dan keadaan templat ini yang ada di Wikipedia bahasa Melayu tidak seragam dan dilihat kurang standard jika dibandingkan dengan keadaannya di English Wikipedia.

Oleh itu, saya mencadangkan supaya istilah 'kotakinfo' digunakan bagi merujuk templat ini. Ini berdasarkan rasional tentang nama dalam bahasa Inggeris 'infobox' yang mana ianya adalah satu perkataan, tanpa jarak, walaupun ianya berkemungkinan singkatan dari 'information box'. Juga, walaupun 'maklumat' adalah terjemahan utama bagi information, perkataan 'informasi' dan 'info' juga terdapat dalam daftar Kamus Dewan, serta penggunaannya juga masih cukup meluas. Istilah 'kotakinfo' juga dapat mengekalkan nuansa infobox yang merupakan perkataan teknikal dan pengkomputeran, yang mungkin hanya digunakan dalam konteks wikipedia. Oleh itu, sesuai digunakan terjemahan langsung dari istilah infobox (iaitu 'kotakinfo').

Saya juga lebih cenderung bagi penggunaan 'kotakinfo' daripada 'kotak info', iaitu dengan tiada jarak. Ini adalah bagi menyeragamkan nama templat ini dengan versi asalnya dalam bahasa Inggeris yang tiada mempunyai jarak di antara info dan box.

Bagi format tajuk templat, saya mencadangkan supaya ianya dinamakan seperti [[Templat:Kotakinfo]]. Bagi kotakinfo untuk perkara yang lebih khusus bolehlah dibuat tajuknya seperti [[Templat:Kotakinfo perkara]]. Contohnya, [[Templat:Kotakinfo universiti]] bagi templat kotakinfo universiti, [[Templat:Kotakinfo hospital]] bagi kotakinfo hospital atau pusat perubatan dan [[Templat:Kotakinfo agensi kerajaan]] bagi apa sahaja berkaitan agensi kerajaan seperti jabatan dan kementerian.

Mengenai dengan templat yang sedia ada yang bukan menggunakan perkataan 'kotakinfo' saya mencadangkan agar ianya dipindah menjadi format [[Templat:Kotakinfo perkara]] dan nama-nama selainnya bolehlah dijadikan lencongan. Saya juga berpendapat ada baiknya jika dibuat lencongan bagi nama bahasa Inggeris supaya mudah bagi pengguna yang biasa dengan nama Inggeris templat tersebut untuk mencarinya di Wikipedia bahasa Melayu dan seterusnya menyesuaikan diri dalam menyunting dalam Wikipedia ini.

Bagi saya, adalah tidak sesuai sebenarnya jika istilah bahasa Inggeris digunakan dalam Wikipedia bahasa Melayu ini, lebih-lebih lagi jika ianya sesuatu yang boleh diterjemah atau istilah tersebut ada bersamaannya dalam bahasa Melayu. Saya dapati masih banyak perkara-perkara teknikal seperti templat, parameter, dll. dalam Wikipedia bahasa Melayu ini yang masih belum diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu, lebih-lebih lagi templat-templat yang penting dan penggunaannya sangat meluas. Saya rasa, jika kita mahu melihat bahasa Melayu benar-benar dimartabatkan dalam Wikipedia ini ianya perlulah bermula dari asas itu sendiri.Zulfadli51 (bincang) 05:34, 28 Disember 2017 (UTC)

Template merupakan sesuatu yang tidak kelihatan pada pengguna biasa, oleh itu saya tidak cerewet mengenainya. Pastikan anda membetulkan semua rencana yang menggunakan template itu jika menyuntingnya, jika tidak ia merosakkan semua rencana (seperti rencana buku) sebelum ini. Istilah Inggeris tidak perlu dilencongkan kerana pautan melalui wikidata sedia ada. Yosri (bincang) 09:30, 28 Disember 2017 (UTC)
@Zulfadli51: Maaf kerana membuka perbicangan lama, selama ini agak sibuk sedikit untuk melihat perbincangan disini. Saya bersetuju dengan apa yang Yosri katakan. Tidak kira, templat atau modul, semua ini tidak kelihatan bagi pengguna biasa kerana paparan akhir adalah dalam bahasa Melayu.

Jika mahu menukar istilah parameter kepada perkataan dari bahasa Melayu, silakan... Tetapi perlu kekalkan parameter bahasa Inggeris kerana ramai penterjemah lebih cenderung menggunakan parameter bahasa Inggeris kerana banyak tempat adalah pinjam dan WBM sudah wujud hampir 16 tahun dan mempunyai 321,804 buah rencana! Jadi untuk menukar segala yang sudah dibuat, kita perlukan ramai penyunting dan penyelia lagi yang lebih aktif untuk melakukan semua rombakan semula ini. Saya faham anda mahu menjadikan WBM ini sebuah Wikipedia yang terbaik. Dahulu juga saya berfikiran macam anda. Jadi penyelesaian akhir penyelia kerana kekurangan pengguna berkualiti yang mampu jadi penyelia, kami menggunakan apa sahaja Wikipedia BI buat dan hanya terjemah apa yang bakal dilihat dan kekalkan segala teknikal dalam BI. Oleh kerana BI sangat aktif, segala teknikal mereka bakal berubah dari hari ke hari dan jika anda perasan, apa-apa sahaja penambahan baru kadang-kadang tidak dipaparkan dengan baik di WBM. Oleh itu, kami perlu co-op dengan mereka untuk menyajikan paparan terbaik dalam WBM kerana ramai penynting baru sangat teruja mahu menyumbang di sini dan menggunakan WBI sebagai batu loncatan untuk menterjemah. Saya sendiri lihat dan mengikuti mereka sejak beberapa pertemuan di Malaysia yang Chongkian lakukan. Mereka mahu menyumbang tetapi tidak tahu. Jadi kebanyakan kami menyarankan menggunakan WBI sebagai permulaan. Senang cerita, copy and paste sahaja ke dalam WBM!

Apa yang penting disini adalah menterjemah rencana. Kerana ramai penyumbang yang pandai berbahasa Melayu lebih cenderung untuk menyumbang di dalam Wikipedia Bahasa Inggeris. Sehingga bahasa Melayu diabaikan. Dan tidak semua pengguna Wikipedia yang hanya menggunakan Wikipedia untuk membaca faham BI. Jadi dengan adanya kita ni yang tidak semua pandai memulakan rencana dari kosong tanpa apa-apa sumber rujukan, terjemah rencana sahajalah jalan lain untuk kita menyumbang dan memartabatkan Bahasa Melayu. Dan saya pun masih dalam perancangan untuk membuat pertemuan dengan sekolah-sekolah di Malaysia untuk mengajak pelajar menyumbang ke WBM. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 23:12, 19 April 2018 (UTC)
1. Saya menyokong usaha penyeragaman bagi nama templat, sebab saya lebih suka jikalau semua nama templat ditukarkan kepada bahasa Melayu, dan nama dalam bahasa asing boleh dilencongkan kepada bahasa kita. Tetapi untuk Infobox, saya lebih suka dengan penggunaan istilah "Kotak info" walaupun beberapa Wikipedia seperti di versi bahasa Portugis yang hanya menggunakan perkataan "Info" (Predefinição:Info) dan di bahasa Arab pula, sesetengah daripadanya hanya menggunakan perkataan "Maklumat" (contoh: ar:قالب:معلومات نزاع عسكري).
2. Untuk parameter dan sintaks dalam templat, tidak salah kalau hendak gunakan dalam bahasa Melayu sahaja, tetapi saya lebih suka jikalau ada pilihan dalam bahasa Inggeris juga (contoh: Templat:Kotak info laluan kereta api) sebab kadang kala ia lebih memudahkan, dan seperti kata SNN95, ramai penterjemah lebih cenderung menggunakan parameter bahasa Inggeris. → 26 Ramadan (bincang) 07:13, 20 April 2018 (UTC)

Kolum kerjasama mencipta rencana baharu[sunting sumber]

Di Wikipedia Bahasa Indonesia kita dapat perhatikan di sebelah kanan ada kolum atau pojok yang bertajuk "Tantangan kolaborasi" (Cabaran kerjasama) di mana penyunting dan pembaca diajak untuk mencipta rencana-rencana baru mengikut kemahuan semasa. Malah terang-terang disyorkan agar penyumbang menggunakan ciri ContentTranslation. Saya rasa ciri-ciri ini patut dicontohi dan diterapkan di laman utama WBM. "SayaAnakBangsaMalaysia" (fanatix) 14:25, 14 Januari 2018 (UTC)

Symbol support vote.svg Setuju Saya sangat bersetuju dengan idea SayaAnakBangsaMalaysia. Apabila ada halaman sedemikian sudah tentu kita dapat bantu-membantu menyempurnakan artikel. CyberTroopers ❯❯❯
Symbol support vote.svg Setuju Sungguhpun saya tidak dapat menyertainya kerana menumpu pada kawalan vandal dan mencipta rencana infrastruktur Malaysia (Masjid, Sekolah & Kampung). Yosri (bincang) 11:38, 17 September 2018 (UTC)

Instagram WBM[sunting sumber]

Saya hendak mengusulkan cadangan untuk menciptakan akaun bagi Wikipedia bahasa Melayu jikalau belum ada. Ini kerana ramai generasi sekarang menggunakan laman sosial sebegini untuk bersosial serta mendapat ilmu daripada akaun-akaun ilmiah. Saya berpendapat dengan adanya akaun ini, ia dapat menarik lebih ramai pengguna Internet di luar sana untuk memberi sumbangan kepada Wikipedia bahasa Melayu. Sebab saya mengusul cadangan ini kerana saya ada nampak di ruang ulasan di akaun ilmiah Instagram menanyakan sumber ilmu itu sedangkan maklumat itu mudah dicari di Wikipedia. Lagipun ada sudah akaun @wikipedia dan @idwikipedia. Dalam akaun itu, boleh letak maklumat menarik dan perkara yang berkaitan dengan Wikipedia bahasa Melayu. --Tofeiku (bincang) 11:56, 20 Februari 2018 (UTC)

Saya sokong dengan cadangan ini. Polar (bincang) 12:32, 20 Februari 2018 (UTC)
Saya juga sokong! Tetapi sebelum itu, Tofeiku, saya mahu tahu, anda kenal sesiapa yang menjadi admin dalam www.facebook.com/groups/ms.wiki. Saya sudah disekat di situ. Jadi agak payah saya mahu berkongsi maklumat seperti pertemuan yang bakal berlaku di situ. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 14:44, 19 April 2018 (UTC)
Kenapa pula disekat, @SNN95:? Saya tidak kenal mana-mana admin di sana memandangkan saya tidak pernah berada dalam group di sana. Saya rasa memang perlunya ada laman Instagram ini untuk manfaat orang ramai. --Tofeiku (bincang) 14:49, 19 April 2018 (UTC)
@Tofeiku: Berkongsi ilmu, kemudian disekat kerana dianggap spam XD SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 14:50, 19 April 2018 (UTC)
@SNN95: Pelik pula. Saya lihat tidak berapa aktif pun group tu. Rasanya lebih baik cari saluran lain untuk berkongsi maklumat seperti Instagram yang kerap digunakan pada masa ini. --Tofeiku (bincang) 14:59, 19 April 2018 (UTC)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────@Tofeiku: Betul tu! Tapi terkilan juga, kerana group tu la yang agak rasmi selain group rasmi lain yang berkait dengan wikipedia BM. Yang ada sekarang ni pun hanya berkaitan dengan Komuniti Pengguna Wikimedia Malaysia. Berkenaan Instagram, sudah buat atau belum akaun rasmi ni? sekurang-kurangnya, 2-3 orang ada hak menggunakannya atau sorang sudah cukup. Hanya perlu salur dan muat naik apa yang admin atau pengguna mahu uar-uarkan. Kalau rajin, wujudkan segmen "Tahukah anda" juga terbaik. Apa-apa saja info terbaru selain TA juga baik dikongsi. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 22:31, 19 April 2018 (UTC)

@SNN95: Oh, begitu pula. Belum lagi cipta akaunnya. Macam saudara cakap tadi, takkanlah seorang ja urus ni. Segmen TA pun bagus juga. Kita boleh rujuk macam mana akaun Instagram rasmi Wikipedia muat naik kandungan atau lebih baik! Wikipedia di Instagram --Tofeiku (bincang) 06:24, 20 April 2018 (UTC)
Bagus juga cadangan ini, jadi saya menyokongnya. → 26 Ramadan (bincang) 07:13, 20 April 2018 (UTC)
@Tofeiku: Orait! Kalau macam tu, kita cipta satu, dan saya rasa lebih baik kita berbincang secara private pasal ni. Kita tentukan kata laluan dan nama pengguna untuk akaun insta ms.wiki kita ni. Ini akaun instagram saya snn1395 di Instagram. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 09:42, 21 April 2018 (UTC)
@Tofeiku, Polar, 26 Ramadan, Smim90, dan Yosri: Disebabkan untuk mengelak copyright dalam menggunakan email untuk mencipta akaun media sosial atas tujuan yang berkaitan Wikipedia, penciptaan akaun media sosial ini terpaksa ditangguhkan sehingga diberitahu. Wikimedia sangat menitik berat penggunaan email untuk media sosial. Jika boleh mereka lebih sokong mencadangkan menggunakan email dibawah domain wikimedia.my. Hal ini kerana, jika ada apa-apa pertandingan yang memerlukan menggunakan media sosial (sudah ada kes berlaku), email untuk akaun itu haruslah bukan yang persendirian seperti gmail. Gmail hanya boleh digunakan untuk berkenaan teknikal (cth: wikimedia-my-admin@gmail.com) seperti pengurusan server (yang akan dimohon kemudian selepas Laporan Kewangan keluar). Selepas dapat beli server, barulah boleh membuat email yang dicadangkan untuk media sosial (info@wikimedia.my), Pentadbiran (Admin@wikimedia.my), dan Presiden Komuniti Pengguna Wikimedia Malaysia (president@wikimedia.my). Perkara ini akan menaikkan kredibiliti kita sebagai organisasi. Sekian, harap maklum. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 14:32, 22 April 2018 (UTC)
@Tofeiku, Polar, 26 Ramadan, Smim90, dan Yosri:Setelah berbincang semula dengan ahli Wikimedia, mereka mengatakan semua yang saya nyatakan dalam balasan yang dipotong diatas hanyalah untuk berkenaan aktiviti organisasi Wikimedia Malaysia seperti Wiki Loves Earth Malaysia, Wiki Loves Monuments Malaysia, Wikidata Malaysia, Mediawiki Malaysia jika organisasi sudah matang dan berkembang. Jadi jika akaun media sosial itu hanya untuk perkongsian yang berlaku dalam WBM sahaja, dibolehkan. Dengan ini, nantikan akaun Instagram bagi WBM tak lama lagi. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 15:27, 22 April 2018 (UTC)

Pelucutan gelaran Rencana Pilihan bagi KLIA Transit[sunting sumber]

Mengikut pencalonan di Wikipedia:Calon_rencana_pilihan/2007#KLIA_Transit, saya mencadangkan rencana KLIA Transit perlu dikemaskini semula mengikuti spesifikasi rencana pilihan. Jika tidak, baik lucutkan sahaja gelara RP ini. Saya lihat suntingan yang dilakukan lebih kepada seperti di Wikivoyage. Jika perlu @Yamahaboy81:, pindahkan segala suntingan itu ke dalam Wikivoyage. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 14:41, 19 April 2018 (UTC)

Symbol support vote.svg Setuju Setuju. → 26 Ramadan (bincang) 07:13, 20 April 2018 (UTC)
Saya akan laksanakan pada Isnin ini 23 April (UTC+8) jika tiada bantahan. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 09:38, 21 April 2018 (UTC)

Pertemuan Wikipedia[sunting sumber]

Saya bercadang untuk melakukan suatu pertemuan antara semua editor Wkipedia Malaysia khususnya bagi editor dari negeri Kelantan dan Terengganu. Sebelum itu, saya memerlukan maklum balas daripada editor² ini terlebih dahulu sebelum mengadakan pertemuan. Saya berharap anda dapat nyatakan minat anda untuk aktiviti pertemuan ini di dalam halaman pertemuan. Saya tidak dapat mengesan semua pengguna di Kelantan dan Terengganu maka saya berharap bagi mereka yang melihat mesej ini dan mempunyai minat terhadap program ini bolehlah menulis nama anda di senarai peserta yang berminat di halaman : Wikipedia:Pertemuan/Kelantan CyberTroopers ❯❯❯

Novobogatinskoe[sunting sumber]

Novobogatinskoe This name is incorrect. The settlement was renamed Xamït Erğalïyev awili https://kk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82_%D0%95%D1%80%D2%93%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2_%D0%B0%D1%83%D1%8B%D0%BB%D1%8B&variant=kk-latn for a very long time. Awili is not a name, but a status .--Bohdan Bondar (bincang) 08:00, 20 November 2018 (UTC)

Teknikal[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020

VisualEditor News #1—2016[sunting sumber]

Elitre (WMF), 19:21, 26 Februari 2016 (UTC)

Editing News #2—2016[sunting sumber]

m:User:Elitre (WMF), 17:20, 3 Julai 2016 (UTC)

Mohon pencerahan mengenai lesen fail[sunting sumber]

Untuk poster filem,screenshot filem dan cover album, apakah lesen yang digunakan untuk membenarkan fail tersebut dimuatnaik ke Wikipedia Commons?-Mrpresidentfaris (bincang) 11:03, 7 September 2016 (UTC)

Fail-fail berhak cipta tidak dibenarkan dimuat naik ke Wikimedia Commons. Muat naik fail-fail tersebut di sini dan gunakan lesen kegunaan wajar serta kurangkan resolusi fail tersebut. --Kurnia [ bual ] 02:09, 9 September 2016 (UTC)

Bagaimana untuk melindungi rencana?[sunting sumber]

Bagaimana nak melindungi sesuatu rencana di Wikipedia, saya perhatikan ada pengguna tidak berdaftar melakukan contengan dan vandalisme pada sesuatu rencana? - Fandi89 (bincang) 07:01, 30 September 2016 (UTC)

Ciri muat naik[sunting sumber]

Kenapa ciri muat naik di Wikipedia Bahasa Melayu dimatikan? Ia telah dimatikan sejak akhir Julai lalu dan digantikan dengan alat muat naik ajaib di Wikimedia Commons. Pengguna lain mengalami kesukaran untuk memuat naik fail di sini, kerana apa yang saya tahu, Commons hanya menerima fail bebas dan mereka tidak menerima fail kegunaan wajar. - Fandi89 (bincang) 18:32, 5 Oktober 2016 (UTC)

Editing News #3—2016[sunting sumber]

17:49, 15 Oktober 2016 (UTC)

bagaimana nak hilangkan perkataan pengguna?[sunting sumber]

kenapa nama wikipedia saya ada perkataan pengguna diawal nama saya?

bagaimana nak hilangkan perkataan pengguna?

adakah untuk create wiki jenama produk & individu berlainan account?

Real Fabulous (bincang) 12:50, 30 Disember 2016 (UTC)

@Real Fabulous: Maaf kerana lambat membalas. Jawapan kepada soalan itu, anda tidak boleh melakukannya. Mehinglangkan perkataan "Pengguna" akan memaparkan ralat kepada laman. Walaupun anda telah bubuh {{DISPLAYTITLE:Pengguna:Real Fabulous}} pada lama dan mengubahnya seperti ini akan memaparkan ralat seperti ini: Warning: Display title "Real Fabulous" was ignored since it is not equivalent to the page's actual title.
Ini menunjukkan kita tidak boleh mengubah sesuatu yang sudah default dalam sistem. Tetapi anda boleh menghias tajuk nama itu. Lihat laman pengguna saya untuk maklumat lanjut. Tekan "Sunting sumber" untuk melihat kod yang saya guna utk mendapatkan kesan khas itu. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 24 Februari 2017 (UTC)

Penyelia baru[sunting sumber]

Selamat petang semua, saya merupakan penyelia baharu. Saya belum mahir tentang kerja-kerja seorang penyelia. Saya ingin mohon untuk ditunjuk ajar agar wiki ms lebih memarik untuk dibaca. Terima kasih Rachun Dunia (bincang) 13:05, 13 Februari 2017 (UTC)

Mengemaskini gajet[sunting sumber]

Kepada penyelia dan pengguna, maaf jika ada ralat yang berlaku dalam masa beberapa bulan akan datang. Saya sedang dalam proses mengimport dan menterjemah segala modul, mediawiki dan templat yang berkaitan di Khas:Gajet untuk kemudahan kita bersama. Sekian SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:03, 24 Februari 2017 (UTC)

Gajet yang stabil setelah dimasukkan ke dalam WBM
 1. ProveIt merupakan sebuah gajet memasukkan rujukan dengan mudah. Cama sekarang papran gui masih dalam bahasa Inggeris kerana disebabkan oleh data dalam TemplateData setiap templat. Jika anda ada kelapangan, silalah menterjemah TemplateData yang berkaitan di dalam setiap tempat dibawah. Lihat bahagian TemplateData.

Berkenaan sistem Editnotice[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, MSWiki, Kurniasan, Kamalzack, Hezery99, Zamwan, Smim90, Algazel, Ma Hzi Wong, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia:

Salam semua,

Saya sudah kemukakan masalah pautan merah "Notis laman    Notis kumpulan" sentiasa terlihat pada pengepala setiap laman di phab:T162743.

Bagi pengguna biasa yang bukan penyelia tidak akan terlihat pauta merah ini melainkan pautan biru "Notis laman    Notis kumpulan".

Jadi penyelia akan sentiasa melihat pautan merah ini sebagai pautan yang memudahkan anda mencipta templat sistem editnotice. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 20:34, 19 April 2017 (UTC)

Editing News #1—2017[sunting sumber]

18:05, 12 Mei 2017 (UTC)

Menggunakan <reference responsive/> untuk auto kolumkan rujukan[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, MSWiki, Kurniasan, Kamalzack, Hezery99, Zamwan, Smim90, Algazel, Ma Hzi Wong, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia: Salam semua,

Seperti yang dinyatakan di Wikipedia:Kedai_Kopi_(teknikal)#Editing_News_.231.E2.80.942017 dan di phab:T33597, paparan rujukan yang menggunakan <reference responsive/> akan menjadi paparan seperti menggunakan {{reflist|2}} akan menghasilkan rujukan berlajur dua, {{reflist|3}} akan menghasilkan rujukan berlajur tiga, dan {{reflist|colwidth=30em}} akan membenarkan laman memilih bilangan lajur secara automatik berdasarkan lebar laman sesawang; hanya dengan menggunakan <reference responsive/> sahaja. Setakat ini, ciri-ciri ini masih dalam ujian. Ujian ini amat diperlukan bagi fasa seterusnya, iaitu memasukkan fungsi <reference responsive/> ke dalam {{reflist}}. Mereka di phabricator akan cuba membantu semasa menguji ciri-ciri ini.

Jadi disini saya mahu kata sepakat dari semua ahli dan penyelia untuk memasang ciri-ciri ini ke dalam wiki kita. Sila mengundi di bawah dan jika ada pembantahan, sila nyatakan sebab pembantahan jika ada:

Setuju pemasangan[sunting sumber]

 1. Symbol support vote.svg Setuju SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 01:31, 13 Mei 2017 (UTC)
 2. Symbol support vote.svg Setuju Yosri (bincang) 01:53, 13 Mei 2017 (UTC)

Bantah pemasangan[sunting sumber]

New notification when a page is connected to Wikidata[sunting sumber]

Hello all,

(Please help translate to your language)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

Screenshot Echo Wikibase notification.png

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Terima kasih! Lea Lacroix (WMDE) (talk)

<references responsive /> telah dipasang.[sunting sumber]

@Yosri, Aurora, Malekhanif, Diagramma Della Verita, MSWiki, Kurniasan, Kamalzack, Hezery99, Zamwan, Smim90, Algazel, Ma Hzi Wong, Irfanshaharuddin, SNN95, Malaysiaboy, 26 Ramadan, Polar, dan Rachun Dunia: Setelah mencadangkan di phab:T165247 dan ada beberapa pengguna yang bersetuju; ianya sudah diluluskan oleh pihak Phabricator. Saya sudah mencuba menggunakannya di rencana Soeara Berbisa di bahagian rujukan. <references responsive /> sudah boleh digunakan tanpa ragu-ragu dan tak perlu lagi menggunakan cara seperti {{reflist|30em}}.

Jadi, kerja yang tinggal sekarang adalah untuk mengadaptasikan kod <references responsive /> ke dalam {{reflist}}. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:43, 17 Mei 2017 (UTC)

Wikidata changes now also appear in enhanced recent changes[sunting sumber]

Hello, and sorry to write this message in English. You can help translating it.

Starting from today, you will be able to display Wikidata changes in both modes of the recent changes and the watchlist.

Read and translate the full message

Terima kasih! Lea Lacroix (WMDE) 08:33, 29 Jun 2017 (UTC)

(wrong target page? you can fix it here)

Wikipedia IRC Channel[sunting sumber]

Kami bersama tim Wikipedia sudah membuatkan IRC Channel jika Anda berkenan bisa bergabung di #wikipedia-ms. Hubungi saya jika para penyelia mau bergabung untuk diberikan +v di channel #wikipedia-ms di freenode. Trimakasih. Murbaut (bincang) 12:24, 30 Jun 2017 (UTC)

Improved search in deleted pages archive[sunting sumber]

Please help translate to your language

During Wikimedia Hackathon 2016, the Discovery team worked on one of the items on the 2015 community wishlist, namely enabling searching the archive of deleted pages. This feature is now ready for production deployment, and will be enabled on all wikis, except Wikidata.

Right now, the feature is behind a feature flag - to use it on your wiki, please go to the Special:Undelete page, and add &fuzzy=1 to the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=1. Then search for the pages you're interested in. There should be more results than before, due to using ElasticSearch indexing (via the CirrusSearch extension).

We plan to enable this improved search by default on all wikis soon (around August 1, 2017). If you have any objections to this - please raise them with the Discovery team via email or on this announcement's discussion page. Like most Mediawiki configuration parameters, the functionality can be configured per wiki. Once the improved search becomes the default, you can still access the old mode using &fuzzy=0 in the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=0

Please note that since Special:Undelete is an admin-only feature, this search capability is also only accessible to wiki admins.

Terima kasih! CKoerner (WMF) (talk) 18:40, 25 Julai 2017 (UTC)

Modul:Convert[sunting sumber]

Ada ralat memaparkan susunan ayat selepas menukar unit Contoh: {{convert|0.29|km2|acre}}, hasilnya "0.29 meter pkiloersegi (72 ek)". Sepatutnya "kilometer persegi". Ada penyelesaiannya? Puas sudah saya mencari kod yang menghasilkan susunan ayat ini. Yang saya tahu, paparan menggunakan m2. Jadi jika ada km2 digunakan, awalan "kilo" akan diletakkan. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 16:30, 23 Ogos 2017 (UTC)

Improvements coming soon to Recent Changes[sunting sumber]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Please help translate to your language! Thank you.

In short: starting on 26 September, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Recent Changes. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked (and soon, Special:Watchlist – see below).

Based on a new design, it adds new features that ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
 • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
 • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

Concerning RecentChanges

Starting on 26 September, New Filters for Edit Review will become standard on Recent Changes. We have decided to do this release because of a long and successful Beta test phase, positive feedback from various users and positive user testing.

Some features will remain as Beta features and will be added later. Learn more about those different features.

If your community has specific concerns about this deployment or internal discussion, it can request to have the deployment to their wikis delayed to October 1, if they have sensible, consistent with the project, actionable, realistic feedback to oppose (at the development team's appreciation).

You will also be able to opt-out this change in your preferences.

Concerning Watchlists

Starting on September 19, the Beta feature will have a new option. Watchlists will have all filters available now on the Beta Recent Changes improvements.

If you have already activated the Beta feature "⧼eri-rcfilters-beta-label⧽", you have no action to take. If you haven't activated the Beta feature "⧼eri-rcfilters-beta-label⧽" and you want to try the filters on Watchlists, please go to your Beta preferences on September 19.

How to be ready

Please share this announcement!

Do you use Gadgets that change things on your RecentChanges or Watchlist pages, or have you customized them with scripts or CSS? You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please ping me if you have questions.

On behalf of the Global Collaboration team, Trizek (WMF) 15:27, 14 September 2017 (UTC)

Ralat infobox country[sunting sumber]

Saya dapati ada ralat bertulisan Ralat ungkapan: Pengendali < tidak dijangka batu2) pada tajuk Luas -> Jumlah yang terdapat pada kebanyakan laman yang mempunyai nilai luas tanah dalam infobox country. Cara memperbetulkannya adalah dengan membuang tanda koma pada nilai luas tanah km2. Ralat ini tidak wujud dalam wikipedia bahasa inggeris. Saya dah test laman Malaysia bm dan inggeris. Sama-sama Hayate891 (bincang) 10:18, 9 November 2017 (UTC)

@Hayate891:, boleh berikan satu contoh laman di mana ralat ini kelihatan? --Kurnia [ bual ] 04:09, 11 November 2017 (UTC)
Contohnya Afghanistan, Jepun. Saya juga dapati ralat juga akan muncul jika ada apa-apa tulisan lain dibelakang selepas nilai luas tanah seperti rujukan. Hayate891 (bincang) 06:12, 11 November 2017 (UTC)
@Hayate891: Sudah dibaiki! Maaf lambat membaiki kerana asyik fokus dengan Laman Utama. Ralat terjadi kerana kod yang diberikan mungkin tidak dapat dibaca oleh templat lama (senarai templat yang sudah tidak digunakan kerana penggunaan modul). Dan juga templat:Convert telah menggunakan modul yang membolehkan pengabaian rujukan dalam konteks semasa mengira dan menghasilkan paparan, jadi saya dah menambah templat-templat sokongan yang menyokong penggunaan modul dalam templat:Convinfobox. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 16:51, 29 November 2017 (UTC)
Ooh. Terima kasih. --Hayate891 (bincang) 06:14, 30 November 2017 (UTC)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Sama-sama 👌👌 SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 14:11, 30 November 2017 (UTC)

Ralat {Ruang letak pesanan ralat}.[sunting sumber]

Macam mana nak selesaikan ralat ini. Contoh laman Yaverlandia, Templat:Get refs, Templat:Taxonomy/. Saya sebenarnya nak menukar taxobox dalam laman Abisara geza kepada speciesbox tetapi ralat itu muncul ketika pralihat. Apakah? --Hayate891 (bincang) 07:08, 29 November 2017 (UTC)

Saya dah tahu salah satu sebab iaitu parameter | parent = tidak boleh digunakan jika dibiarkan kosong. Ralat yang sama keluar dalam wikipedia bahasa inggeris apabila saya menggunakan templat speciesbox dengan parameter parent. Ralat tidak keluar kalau taksonomi sudah disiapkan. Dalam kes Yaverlandia, ralat itu muncul apabila nama genus tidak dimasukkan dalam parameter genus. Jadinya, Genus wajib dimasukkan kalau tidak, akan menghasilkan ralat ruang letak pesanan. Walaupun ada cara untuk mengelakkan ralat itu daripada muncul, tetapi saya tidak tahu kenapa ralat ini agak umum. Ini adalah templat speciesbox yang saya gunakan yang menyebabkan ralat itu muncul.

Kedai Kopi
Pengelasan saintifik e
Spesies: A. geza
Nama binomial
Abisara geza

--Hayate891 (bincang) 08:09, 29 November 2017 (UTC)

@Hayate891:Saya sudah ubah kepada penggunaan Templat:Kotak info taksonomi automatik, ini lebih mudah kerana semua info dipaparkan secara automatik jika data yang diperlukan wujud. Anda boleh membaca cara penggunaan ini di en:Template:Automatic taxobox. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 17:03, 29 November 2017 (UTC)
@Hayate891: Jika anda mendapat ralat lagi di masa akan datang, jangan risau, saya sudah menyediakan pesanan ralat yang lebih terperinci untuk menggunakan kotak info automatik tu. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 17:05, 29 November 2017 (UTC)
Kenapa pula diubah kepada automatik. Bukan ke wikipedia inggeris sudah khaskan speciesbox digunakan untuk species dan subspecies atau rank lagi bawah. Automatik taxobox pula untuk rank yang lebih atas. Sebab parameter dia tak sama. Wikipedia:Automated taxobox system/which. Walaupun dalam Wikipedia:Automated taxobox system/all parameters ini dia tulis macam ianya sama untuk speciesbox tapi sebenarnya ada yang tak sama. Parameter genus, subgenus, dan species tidak boleh digunakan dalam automatic taxobox. Saya cuma nak bagitau ada ralat. kalau tak boleh nak perbaiki takpe. Saya dah tahu cara workaround. Saya lebih suka mengikut ketetapan yang sudah ditetapkan oleh wikipedia inggeris. --Hayate891 (bincang) 06:49, 30 November 2017 (UTC)
@Hayate891: Maafkan saya... saya ikut laman BI bagi Yaverlandia yang menggunakan autobox tu. Berkenaan spesiesbox memang masih saya cari masalah tu, cuma semalam saya buat agak larut malam. 😅 SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 14:03, 30 November 2017 (UTC)

Saya dah tahu salah satu sebab iaitu parameter | parent = tidak boleh digunakan jika dibiarkan kosong. Ralat yang sama keluar dalam wikipedia bahasa inggeris apabila saya menggunakan templat speciesbox dengan parameter parent. Ralat tidak keluar kalau taksonomi sudah disiapkan. Dalam kes Yaverlandia, ralat itu muncul apabila nama genus tidak dimasukkan dalam parameter genus. Jadinya, Genus wajib dimasukkan kalau tidak, akan menghasilkan ralat ruang letak pesanan. Walaupun ada cara untuk mengelakkan ralat itu daripada muncul, tetapi saya tidak tahu kenapa ralat ini agak umum.


Seperti yang awak dah kata, buat masa sekarang semua templat berkenaan biologi perlu ada data automatik untuk semua pangkat. boleh letak secara manual di templat tetapi ada beberapa parameter mesti memerlukan data auto tu. Maaf ini agak menyusahkan awak, tetapi benda sebigini memudahkan penyuntingan data dari satu sumber dan dijana secara auto dan sama bagi setiap rencana yang menggunakannya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 14:21, 30 November 2017 (UTC)
Saya akan cuba tanya di wikipedia inggeris. Mereka dah selesaikan beberapa error yang sama di laman lain. Tapi untuk templat speciesbox, hasilnya tak sama. Saya akan tanya kenapa tak sama. --Hayate891 (bincang) 09:45, 1 Disember 2017 (UTC)
@SNN95:Maaf. Tak berjaya. Lepas tu, saya ada tengok templat-templat dan modul-modul yang digunakan dalam templat speciesbox yang tersenarai di bawah tu, bila dibandingkan dengan wikipedia inggeris, ada yang takde. Tapi tak tahulah apa yang kurang. --Hayate891 (bincang) 08:46, 2 Disember 2017 (UTC)
Maaf lagi sekali. Dah selesai rasanya. Saya cuba isi dengan nama genus yang belum siap taksonomi, pralihat dan boleh nampak pautan warna merah untuk menghasilkan data taksonomi itu. --Hayate891 (bincang) 09:00, 2 Disember 2017 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── @Hayate891: Terbaik! 👍 SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 14:32, 2 Disember 2017 (UTC)

Global preferences available for testing[sunting sumber]

Apologies for writing in English. Please help translate to your language.

Greetings,

Global preferences, a highly request feature in the 2016 Community Wishlist, is available for testing.

 1. Read over the help page, it is brief and has screenshots
 2. Login or register an account on Beta English Wikipedia
 3. Visit Global Preferences and try enabling and disabling some settings
 4. Visit some other language and project test wikis such as English Wikivoyage, the Hebrew Wikipedia and test the settings
 5. Report your findings, experience, bugs, and other observations

Once the team has feedback on design issues, bugs, and other things that might need worked out, the problems will be addressed and global preferences will be sent to the wikis.

Please let me know if you have any questions. Thanks! --Keegan (WMF) (talk) 00:24, 27 Februari 2018 (UTC)

Editing News #1—2018[sunting sumber]

20:56, 2 Mac 2018 (UTC)

Notification from edit summary[sunting sumber]

We need your feedback to improve Lua functions[sunting sumber]

Singaporean wikipedians[sunting sumber]

Hi (sorry to write in english), could you add your category of singaporean inhabitant contributors to the wikidata item ?

Thank you --CreativeC (bincang) 20:11, 12 April 2018 (UTC)

@CreativeC: Sorry for late reply, as for now Kategori:Ahli Wikipedia di Singapura (in English Category:Wikipedians in Singapore) is an empty category without anyone using it. If you are to be happen a Singaporean, then please add this category Kategori:Ahli Wikipedia di Singapura into your profile in this Malay Wikipedia. SNN95 Talk to me, beybeh! 23:52, 24 April 2018 (UTC)

Time to bring embedded maps (‘mapframe’) to most Wikipedias[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 21:38, 24 April 2018 (UTC)

Wikitext highlighting out of beta[sunting sumber]

18:55, 4 Mei 2018 (UTC)

Pemadaman laman dan kecurian sejarah suntingan[sunting sumber]

Saya lihat ada beberapa pengguna bukan penyelia yang memadamkan laman dan memindahkan laman lain bagi menindan laman tersebut. Saya hairan adakah pengguna bukan penyelia boleh memadamkan laman. Juga saya bimbang berlakukan pencurian kredit, memadam sejarah penyunting asal dan menggantikan dengan suntingan yang dicurinya. Bagaimana kita boleh mengatasi masalah ini. Yosri (bincang) 10:37, 27 Mei 2018 (UTC)

Improvements coming soon on Watchlists[sunting sumber]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Please help translate to your language! Thank you.

In short: starting on June 18, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Watchlists. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature is used by default on Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and as a Beta feature on Special:Watchlist.

Based on a new design, that feature adds new functions to those pages, to ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
 • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
 • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

About the release on Watchlists

Over 70,000 people have activated the New Filters beta, which has been in testing on Watchlist for more than eight months. We feel confident that the features are stable and effective, but if you have thoughts about these tools or the beta graduation, please let us know on the project talk page. In particular, tell us if you know of a special incompatibility or other issue that makes the New Filters problematic on your wiki. We’ll examine the blocker and may delay release on your wiki until the issue can be addressed.

The deployment will start on June 18 or on June 25, depending on the wiki (check the list). After the deployment, you will also be able to opt-out this change directly from the Watchlist page and also in your preferences.

How to be ready?

Please share this announcement!

If you use local Gadgets that change things on your Watchlist pages, or have a customized scripts or CSS, be ready. You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please share your questions and comments on the feedback page.

On behalf of the Collaboration team, Trizek (WMF) 13:14, 7 Jun 2018 (UTC)

Update on page issues on mobile web[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 20:58, 12 Jun 2018 (UTC)

Tidy to RemexHtml[sunting sumber]

m:User:Elitre (WMF) 14:38, 2 Julai 2018 (UTC)

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS[sunting sumber]

Technical Advice IRC Meeting[sunting sumber]

Technical Advice IRC Meeting Logoat.svg

We'd like to invite you to the weekly Technical Advice IRC meeting. The Technical Advice IRC Meeting (TAIM) is a weekly support event for volunteer developers. Every Wednesday, two full-time developers are available to help you with all your questions about Mediawiki, gadgets, tools and more! This can be anything from "how to get started" and "who would be the best contact for X" to specific questions on your project.

The Technical Advice IRC meeting is every Wednesday 3-4 pm UTC as well as on every first Wednesday of the month 11-12 pm UTC.

If you already know what you would like to discuss or ask, please add your topic to the next meeting: Technical Advice IRC meeting

Cheers, -- Michael Schönitzer (WMDE) (talk) 14:27, 30 July 2018 (UTC)

Enabling a helpful feature for Template editors[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 21:28, 6 Ogos 2018 (UTC)

Cara untuk mendapatkan kebenaran hakcipta logo untuk dimuatnaik ke laman Commons[sunting sumber]

Salam. Bagaimana cara untuk mendapatkan kebenaran daripada pihak yang memegang hakcipta logo untuk dimuatnaik ke laman Commons?

Adakah pihak yang memegang hakcipta tersebut perlu menulis surat rasmi kepada Wikipedia untuk membenarkan logo mereka dipaparkan di Wikipedia?

Terima kasih.

Hasrolhashim (bincang) 04:47, 11 Ogos 2018 (UTC)

Saya tak rasa anda akan dapat, kerana ia terlalu liberal. Bagaimanapun rujuk Meminta kebenaran hakcipta. Yosri (bincang) 15:42, 11 Ogos 2018 (UTC)

Mengenai templat kotak info petempatan[sunting sumber]

Saya telah memindah balik kandungan Templat:Kotak info petempatan ke Templat:Infobox settlement, dan laman kotak info petempatan telah menjadi laman transklusi dengan parameter-parameter yang sudah diterjemah ke dalam bahasa Melayu. Biasanya saya menterjemah terus parameter-parameter Inggeris dalam laman templat itu sendiri tetapi templat-templat yang besar seperti {{Kotak info petempatan}} adalah terlalu rumit dan mempunyai sintaks parameter yang berulang-ulang, jadinya ia membuatkan penterjemahan parameter terlalu meleret-leret dan menjadikan kandungan laman tersebut lewah. Walau bagaimanapun, adalah tidak menjadi masalah jika {{infobox settlement}} masih digunakan kerana kedua-dua templat mempunyai asas kandungan yang sama, cuma {{kotak info petempatan}} adalah lebih disyorkan supaya sintaks rencana yang mengandungi templat ini nampak lebih 'Melayu'. Saya mempunyai rancangan untuk membuat perkara yang serupa kepada templat-templat kotak info yang lain, dan saya harap ianya dapat menggalakkan penyunting berbahasa Melayu untuk lebih biasa menyunting dalam Wikipedia ini, dan seterusnya memberigakan bahasa Melayu serta mengurangkan kebergantungan kepada bahasa Inggeris dalam aspek teknikal. Zulfadli51 (bincang) 10:35, 30 Oktober 2018 (UTC)

Editing News #2—2018[sunting sumber]

14:17, 2 November 2018 (UTC)


Lain-lain[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020

Happy Public Domain Day 2016![sunting sumber]

Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (bincang) 13:04, 2 Januari 2016 (UTC)


 • Some of the freed files:

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon![sunting sumber]

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (bincang) 01:49, 5 Januari 2016 (UTC)

2016 WMF Strategy consultation[sunting sumber]

Please help translate to your language

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (bincang) 19:06, 18 Januari 2016 (UTC)

ESEA Newsletter January 2016[sunting sumber]

ESEA Newsletter Header

ESEA Newsletter is out! Check out some amazing work done by Wikimedia Communities in East and Southeast Asia! Here is the summary of the Newsletter.

MediaWiki message delivery (bincang) 14:28, 1 Februari 2016 (UTC)

Completion suggestor[sunting sumber]

- User:CKoerner (WMF) (talk) 22:09, 7 Mac 2016 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (March 2016)[sunting sumber]

Apologies for writing in English. Please help translate to your language

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for access to research materials from:

 • Cambridge University Press - a major publisher of academic journals and e-books in a variety of subject areas. Access includes both Cambridge Journals Online and Cambridge Books. 25 accounts.
 • Alexander Street Academic Video Online - a large academic video collection good for a wide range of subjects, including news programs (such as PBS and BBC), music and theatre, lectures and demonstrations, and documentaries. 25 accounts.
 • Baylor University Press - a publisher of academic e-books primarily in religious studies and the humanities. 50 accounts.
 • Future Science Group - a publisher of medical, biotechnological and scientific research. 30 accounts.
 • Annual Reviews - a publisher of review articles in the biomedical sciences. 100 accounts.
 • Miramar Ship Index - an index to ships and their histories since the early 19th century. 30 accounts.

Non-English

 • Noormags - Farsi-language aggregator of academic and professional journals and magazines. 30 accounts.
 • Kotobna - Arabic-language ebook publishing platform. 20 accounts.

Expansions

 • Gale - aggregator of newspapers, magazines and journals. 50 accounts.
 • Elsevier ScienceDirect - an academic publishing company that publishes medical and scientific literature. 100 accounts.

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, De Gruyter, EBSCO, Newspapers.com and British Newspaper Archive. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 20:30, 17 Mac 2016 (UTC)


You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Open Call for Individual Engagement Grants[sunting sumber]

IEG barnstar 2.png

Please help translate to your language:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 15:47, 31 Mac 2016 (UTC)

Server switch 2016[sunting sumber]

The Wikimedia Foundation will be testing its newest data center in Dallas. This will make sure Wikipedia and the other Wikimedia wikis can stay online even after a disaster. To make sure everything is working, the Wikimedia Technology department needs to conduct a planned test. This test will show whether they can reliably switch from one data center to the other. It requires many teams to prepare for the test and to be available to fix any unexpected problems.

They will switch all traffic to the new data center on Tuesday, 19 April.
On Thursday, 21 April, they will switch back to the primary data center.

Unfortunately, because of some limitations in MediaWiki, all editing must stop during those two switches. We apologize for this disruption, and we are working to minimize it in the future.

You will be able to read, but not edit, all wikis for a short period of time.

 • You will not be able to edit for approximately 15 to 30 minutes on Tuesday, 19 April and Thursday, 21 April, starting at 14:00 UTC (15:00 BST, 16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT).

If you try to edit or save during these times, you will see an error message. We hope that no edits will be lost during these minutes, but we can't guarantee it. If you see the error message, then please wait until everything is back to normal. Then you should be able to save your edit. But, we recommend that you make a copy of your changes first, just in case.

Other effects:

 • Background jobs will be slower and some may be dropped.

Red links might not be updated as quickly as normal. If you create an article that is already linked somewhere else, the link will stay red longer than usual. Some long-running scripts will have to be stopped.

 • There will be a code freeze for the week of 18 April.

No non-essential code deployments will take place.

This test was originally planned to take place on March 22. April 19th and 21st are the new dates. You can read the schedule at wikitech.wikimedia.org. They will post any changes on that schedule. There will be more notifications about this. Please share this information with your community. /User:Whatamidoing (WMF) (talk) 21:08, 17 April 2016 (UTC)

Undangan Wikipedia bahasa Minang 2016[sunting sumber]

Yang terhormat rakan-rakan sekalian, anda diundang untuk mengundi saudara Pengguna:Algazel sebagai pengurus di Wikipedia bahasa Minang di laman ini, memandangkan bahawa di Wikipedia bahasa Minang hingga kini hanya ada tiga orang pengurus sahaja. Beliau pun telah terlibat dalam mencipta rencana di sana. Terima kasih sebelumnya atas perkenanan dan sokongan anda. Salam, Naval Scene (bincang) 07:23, 21 April 2016 (UTC)

Wikipedia to the Moon[sunting sumber]

Hello! Sorry that this is in English only, but we are using village pump messaging in order to reach as many language communities as possible. Wrong page? Please fix it here.

This is an invitation to all Wikipedians: Wikimedia Deutschland has been given data space to include Wikipedia content in an upcoming mission to the Moon. (No joke!) We have launched a community discussion about how to do that, because we feel that this is for the global community of editors. Please, join the discussion on Meta-Wiki (and translate this invitation to your language community)! Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 15:35, 21 April 2016 (UTC)

Additional machine translation support enabled today for Content Translation[sunting sumber]

Hello, machine translation support for Content Translation (beta feature) has now been extended for users of Malay Wikipedia and in addition to Apertium, Yandex has also been enabled. It can be used when translating Wikipedia articles into Malay with Content Translation. To start using this service, please choose ‘’Yandex.Translate’’ from the ‘’Automatic Translation’’ dropdown menu that you see on the sidebar after you start translating an article. Please note, machine translation is available from all the languages that are supported by Yandex.Translate, but Content Translation can still be used in the usual manner for translating from all languages, with or without machine translation support.

Wikimedia Foundation’s Legal team and Yandex had collaborated earlier to work out an agreement that allows the use of Yandex.Translate without compromising Wikipedia’s policy of attribution of rights, privacy of our users and brand representation. Since November 2015, Yandex machine translation has been used for articles translated for Wikipedias in many languages. Details about Yandex translation services, including a summary of the contract are available on this page. More information about the machine translation services in Content Translation is available on this page. We request you to kindly take a look at these pages.

We have tested the service for use on the Malay Wikipedia, but there could be unknown problems that we are not aware of yet. Please do let us know on our Project Talk page or phabricator if you face any problems using Content Translation. This message is only in English and we will be very grateful if it could be translated into Malay for other users of this Wikipedia. Thank you. On behalf of WMF Language team: --KartikMistry (bincang) 13:11, 27 April 2016 (UTC)

A new "Welcome" dialog[sunting sumber]

Hello everyone. Apologies for using English on this page. Please help translate to your language. Terima kasih!

This is a heads-up about a change which has just been announced in Tech News: Add the "welcome" dialog (with button to switch) to the wikitext editor.

In a nutshell, later this week this will provide a one-time "Welcome" message in the wikitext editor which explains that anyone can edit, and every improvement helps. The user can then start editing in the wikitext editor right away, or switch to the visual editor. (This is the equivalent of an already existing welcome message for visual editor users, which suggests the option to switch to the wikitext editor. If you have already seen this dialog in the visual editor, you will not see the new one in the wikitext editor.)

 • I want to make sure that, although users will see this dialog only once, they can read it in their language as much as possible. Please read the instructions if you can help with that.
 • I also want to underline that the dialog does not change in any way current site-wide and personal configurations of the visual editor. Nothing changes permanently for users who chose to hide the visual editor in their Preferences or for those who don't use it anyway, or for wikis where it's still a Beta Feature, or for wikis where certain groups of users don't get the visual editor tab, etc.
  • There is a slight chance that you see a few more questions than usual about the visual editor. Please refer people to the documentation or to the feedback page, and feel free to ping me if you have questions too!
 • Finally, I want to acknowledge that, while not everyone will see that dialog, many of you will; if you're reading this you are likely not the intended recipients of that one-time dialog, so you may be confused or annoyed by it—and if this is the case, I'm truly sorry about that. This message also avoids that you have to explain the same thing over and over again—just point to this section. Please feel free to cross-post this message at other venues on this wiki if you think it will help avoid that users feel caught by surprise by this change.

If you want to learn more, please see https://phabricator.wikimedia.org/T133800; if you have feedback or think you need to report a bug with the dialog, you can post in that task (or at mediawiki.org if you prefer).

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 17:03, 16 Mei 2016 (UTC)

Suara partisipasi[sunting sumber]

Kan beri suara panyuwunan penyelia di Disini

(bila nganggu padamkan) Trimakasih .:)Murbaut (bincang) 15:09, 29 Mei 2016 (UTC)

Wikipedia to the Moon: voting has begun[sunting sumber]

Hello, after six weeks of community discussion about Wikipedia to the Moon, there are now 10 different proposals for content for the mission. Starting today, you can vote for them on Meta-Wiki, and decide what we will work on: a Wikipedia canon, different lists, the Moon in 300 languages, an astronomy editathon, featured articles, articles about technology, endangered things, or DNA-related topics. You can even vote against community involvement. Voting is open until 24 June. Sorry that this message is again in English only, but we are using village pumps to reach as many communities as possible, so that everyone knows they can vote. Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 15:31, 10 Jun 2016 (UTC)

Wikipedia to the Moon: invitation to edit[sunting sumber]

Three weeks ago, you were invited to vote on how to take Wikipedia articles to the Moon. Community voting is over and the winning idea is to send all ‘’featured articles and lists’’ to the Moon. This decision means that, starting today, Wikipedians from all language communities are warmly invited to intensively work on their best articles and lists, and submit them to Wikipedia to the Moon. The central site to coordinate between communities will be Meta-Wiki. You will find an overview and more information there. Hopefully, we will be able to represent as many languages as possible, to show Wikipedia’s diversity. Please feel kindly invited to edit on behalf of your community and tell us about your work on featured content!

Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 14:10, 1 Julai 2016 (UTC)

ESEA Newsletter June 2016[sunting sumber]

ESEA Newsletter Header

ESEA Newsletter is out! Check out some amazing work done by Wikimedia Communities in East and Southeast Asia! Here is the summary of the Newsletter.

 • What is Affiliations Committee and how ESEA is related with it? ESEA editors interviewed one of the members Ting Chen on Wikimedia Conference 2016.
 • Wikimedia Indonesia brings the news on Sundanese Wikipedia community held a Wikipedia writing competition, and one participant who was only 12 years old managed to edit 118 articles using a 4-inch smartphone, using source editor!
 • Wikimedia Taiwan invites parliament members to take open licensed photo, 38 out of 113 congresspeople have participated in this event.
 • Wikimedians in Thailand organised two meetups in March 2016 at Mahidol University International College. They gathered around 30 new editors, including a visually impaired student.
 • One of Wikimedia Hong Kong members was invited to give a presentation about building up an Arts database in Asia on Wikipedia, and the Ministry of Culture in Taiwan expressed their interest to cooperate with us in order to establish the database.

MediaWiki message delivery (bincang) 17:52, 3 Julai 2016 (UTC)

Compact Links coming soon to this wiki[sunting sumber]

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Hello, I wanted to give a heads up about an upcoming feature for this wiki which you may seen already in the Tech News. Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). This will be enabled as a feature in the coming week for all users, which can be turned on or off using a preference setting. We look forward to your feedback and please do let us know if you have any questions. Details about Compact Language Links can be read in the project documentation.

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. The main announcement can also be translated on this page. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk)--11:46, 8 Julai 2016 (UTC)

Compact Language Links enabled in this wiki today[sunting sumber]

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). Based on several factors, this shorter list of languages is expected to be more relevant for them and valuable for finding similar content in a language known to them. More information about compact language links can be found in the documentation.

From today onwards, compact language links has been enabled as the default listing of interlanguage links on this wiki. However, using the button at the bottom, you will be able to see a longer list of all the languages the article has been written in. The setting for this compact list can be changed by using the checkbox under User Preferences -> Appearance -> Languages

The compact language links feature has been tested extensively by the Wikimedia Language team, which developed it. However, in case there are any problems or other feedback please let us know on the project talk page. It is to be noted that on some wikis the presence of an existing older gadget that was used for a similar purpose may cause an interference for compact language list. We would like to bring this to the attention of the admins of this wiki. Full details are on this phabricator ticket (in English).

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk)-02:26, 15 Julai 2016 (UTC)

Save/Publish[sunting sumber]

Whatamidoing (WMF) (talk) 18:04, 9 Ogos 2016 (UTC)

New Wikipedia Library accounts available now (August 2016)[sunting sumber]


Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our publisher donation program. You can now sign up for new accounts and research materials from:

 • Nomos – Primarily German-language publisher of law and social sciences books and journals - 25 accounts
 • World Scientific – Scientific, technical, and medical journals - 50 accounts
 • Edinburgh University Press – Humanities and social sciences journals - 25 accounts
 • American Psychological Association – Psychology books and journals - 10 accounts
 • Emerald – Journals on a range of topics including business, education, health care, and engineering - 10 accounts

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, EBSCO, DeGruyter, Gale and Newspaperarchive.com.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 18:38, 30 Ogos 2016 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language! Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

SPM[sunting sumber]

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam WBM. Sejak kebelakangan ini, saya jarang giat bersumbang kasih di dalam WBM disebabkan oleh:

 1. Asrama
 2. Tahun SPM

Oleh itu, saya akan cuba giatkan lagi usaha saya di sini berkemungkinan bulan Disember ini. Disebabkan oleh itu, saya hendak memohon maaf ke atas semua kesalahan dan kecacatan yang telah saya suntingkan dan tersalah taip kepada semua. Doakan saya untuk SPM juga semoga saya mendapat semua A+. Amin… Saya juga inginkan kata semangat dan dorongan daripada kamu semua serta nasihat sebagai pemangkin untuk menempuhi SPM pada bulan November ini. Anda juga boleh hantarkan pesanan ke laman perbincangan saya. Saya harap WBM ini akan maju dan aktif seperti dahulu dan semoga bahasa Melayu dapat menjadi bahasa ilmu bertaraf dunia. --توفيق بينچڠ 13:24, 1 September 2016 (UTC)

RevisionSlider[sunting sumber]

Birgit Müller (WMDE) 15:08, 12 September 2016 (UTC)

Grants to improve your project[sunting sumber]

Please help translate to your language:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 20:11, 30 September 2016 (UTC)

Creative Commons 4.0[sunting sumber]

Hello! I'm writing from the Wikimedia Foundation to invite you to give your feedback on a proposed move from CC BY-SA 3.0 to a CC BY-SA 4.0 license across all Wikimedia projects. The consultation will run from October 5 to November 8, and we hope to receive a wide range of viewpoints and opinions. Please, if you are interested, take part in the discussion on Meta-Wiki.

Apologies that this message is only in English. This message can be read and translated in more languages here. Joe Sutherland (talk) 01:35, 6 Oktober 2016 (UTC)

Penyelia Kecemasan[sunting sumber]

Maklumat sebahagian orang ingin menyokong tuk hadir ke mariMurbaut (bincang)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (November 2016)[sunting sumber]


Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Sign up today!
--The Wikipedia Library Team 18:30, 1 November 2016 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Password reset[sunting sumber]

I apologise that this message is in English. ⧼Centralnotice-shared-help-translate⧽

We are having a problem with attackers taking over wiki accounts with privileged user rights (for example, admins, bureaucrats, oversighters, checkusers). It appears that this may be because of weak or reused passwords.

Community members are working along with members of multiple teams at the Wikimedia Foundation to address this issue.

In the meantime, we ask that everyone takes a look at the passwords they have chosen for their wiki accounts. If you know that you've chosen a weak password, or if you've chosen a password that you are using somewhere else, please change those passwords.

Select strong passwords – eight or more characters long, and containing letters, numbers, and punctuation. Joe Sutherland (bincang) / MediaWiki message delivery (bincang) 23:59, 13 November 2016 (UTC)

Adding to the above section (Password reset)[sunting sumber]

Please accept my apologies - that first line should read "Help with translations!". Joe Sutherland (WMF) (talk) / MediaWiki message delivery (bincang) 00:11, 14 November 2016 (UTC)

New way to edit wikitext[sunting sumber]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --19:31, 14 Disember 2016 (UTC)

Laku musnah[sunting sumber]

Mohon disekat semua akaun pengguna yang melakukan laku musnah pada laman rencana Kepompong (drama lipur lara)

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[sunting sumber]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 20:30, 15 Februari 2017 (UTC) • Please help translate to your languageGet help

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[sunting sumber]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 19:44, 9 Mac 2017 (UTC) • Please help translate to your languageGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[sunting sumber]

05:10, 18 Mac 2017 (UTC)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[sunting sumber]

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

Wikimedia-logo black.svg

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
 • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
 • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
 • May 1 – May 14 – Board voting period
 • May 15–19 – Board vote checking
 • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

 • Funds Dissemination Committee (FDC)
  • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
 • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
  • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 03:37, 7 April 2017 (UTC) • Please help translate to your languageGet help

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[sunting sumber]

MediaWiki message delivery (bincang) 17:33, 11 April 2017 (UTC)

Wikidata description editing in the Wikipedia Android app[sunting sumber]

Wikidata description editing is a new experiment being rolled out on the Wikipedia app for Android. While this primarily impacts Wikidata, the changes are also addressing a concern about the mobile versions of Wikipedia, so that mobile users will be able to edit directly the descriptions shown under the title of the page and in the search results.

We began by rolling out this feature several weeks ago to a pilot group of Wikipedias (Russian, Hebrew, and Catalan), and have seen very positive results including numerous quality contributions in the form of new and updated descriptions, and a low rate of vandalism.

We are now ready for the next phase of rolling out this feature, which is to enable it in a few days for all Wikipedias except the top ten by usage within the app (i.e. except English, German, Italian, French, Spanish, Japanese, Dutch, Portuguese, Turkish, and Chinese). We will enable the feature for those languages instead at some point in the future, as we closely monitor user engagement with our expanded set of pilot communities. As always, if have any concerns, please reach out to us on wiki at the talk page for this project or by email at reading@wikimedia.org. Thanks!

-DBrant (WMF) 08:41, 14 April 2017 (UTC)

New Page previews feature[sunting sumber]

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2017)[sunting sumber]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

 • Gale – Biography In Context database added
 • Adam Matthew – all 53 databases now available

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, EBSCO, Taylor & Francis and Newspaperarchive.com.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 18:52, 2 Mei 2017 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Aaron.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[sunting sumber]

19:14, 3 Mei 2017 (UTC)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View[sunting sumber]

Birgit Müller (WMDE) 14:41, 8 Mei 2017 (UTC)

Berita Bulanan (minggu 20 hingga minggu 26)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Kini, "Berita Dwi Mingguan" ditukar kepada "Berita Bulanan".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan ini dan bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Soeara Berbisa telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Jun 2017:
 1. Pekak (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 Mei 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan
 2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 12:32, 10 Mei 2017 (UTC)

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia[sunting sumber]

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

RevisionSlider[sunting sumber]

Birgit Müller (WMDE) 14:44, 16 Mei 2017 (UTC)

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[sunting sumber]

21:09, 16 Mei 2017 (UTC)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[sunting sumber]

21:06, 23 Mei 2017 (UTC)

Malaysia bahasa Internet[sunting sumber]

Saya baru membaca mengenai bahasa Malaysia merupakan 10 teratas digunakan sebagai bahasa Internet berdasarkan statistik:-

Penggunaan nama Filem[sunting sumber]

Saya melihat banyak rencana filem yang bermula dengan perkataan 'Filem". Sebagai contoh Filem Asterix Conquers America, Filem Apache Gold, Filem Tom Sawyer, 2011 (sepatutnya Tom Sawyer (filem 2011)), Filem London Has Fallen, Filem Bean dan sebagainya. Ia perlu dipantau dan menggunakan standard wiki yang sama seperti bahasa-bahasa lain yang tidak memasukkan perkataan 'filem' sebagai judul; melainkan jika terdapat rencana yang menggunakan judul yang sama -- itu pun meletakkan dalam kurungan (filem). - Azraai1511

Bahasa Melayu menggunakan tatabahasa filem di hadapan judul, dan tidak wujud kurungan dalam bahasa Melayu bagi filem. Wiki tidak boleh digunakan bagi mencipta istilah baru/sendiri. Wiki Melayu bukan sebahagian dari wiki lain dan beroperasi secara independent. Jika anda mencipta rencana anda boleh memilik salah satu cara yang digunakan. Yosri (bincang) 04:29, 31 Mei 2017 (UTC)
Sepanjang saya mencipta rencana, saya mengikut standard wiki-wiki lain (termasuk EN & ID). Wiki MS memerlukan satu ketetapan memandangkan sesebuah rencana, berkemungkinan akan berkaitan dengan rencana lain -- contoh rencana berkaitan personaliti filem & akan ada bahagian untuk filemografi dimana terdapat pautan ke rencana lain. Kebiasaannya, standard EN akan digunakan. Maka, jika wiki MS mahu menetapkan Filem diletakkan diawalan judul, maka ia perlu di'standardize'kan. Tidak hanya kepada Filem, malah kepada yang lain seperti Siri TV : contoh : Battlestar Galactica (siri TV 2004) sepatut menjadi Siri TV Battlestar Galactica, 2004; atau Siri TV Tahajjud Cinta (merujuk kepada Tahajjud Cinta (siri TV)). Sekadar perbincangan. - Azraai1511
Saya setuju dengan pendapat saudara Azraai1511, saya sendiri juga membuat rencana berkaitan filem tempatan dan antarabangsa mengikut standard wiki EN kerana saya tidak menggunakan perkataan ‘Filem’ sebagai awalan, sebaliknya saya menggunakan ‘(filem)’. Bagi saya, penggunaan perkataan ‘Filem’ pada awalan tajuk rencana filem menyukarkan carian di Wikipedia Bahasa Melayu. Salam. Fandi89 (bincang) 06:39, 31 Mei 2017 (UTC)
Penggunaan tanda yang tiada dalam bahasa Melayu saya anggap mencemar bahasa dan sebagai bahasa bangsat (bastard language). Juga penggunaan ( sama juga menyukarkan pencarian rencana untuk pautan. Yosri (bincang) 10:08, 31 Mei 2017 (UTC)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────@Yosri, Azraai1511, dan Fandi89: Saya rasa tidak perlu meletakkan perkataan "Filem" atau "(filem)" pada tajuk jika hanya filem itu sahaja menggunakan nama tersebut dalam wiki MS. Bukan apa, penggunaan "(...)" memudahkan pengasingan tajuk pada setiap subjek rencana yang dibincangkan jika menggunakan nama yang sama. Contohnya "Monsters University", saya rasa tiada rencana lain menggunakan nama rencana itu di dalam wiki MS. Jika ada rencana yang membincangkan subjek francais filem tersebut, hanya letakkan "(francais)" pada tajuk.
"Penggunaan tanda yang tiada dalam bahasa Melayu saya anggap mencemar bahasa dan sebagai bahasa bangsat (bastard language)."
Saya faham @Yosri: mahu mengekalkan tatabahasa BM tetapi saya rasa tanda-tanda dan simbol tidak merosakkan BM. Apa yang merosakkan bahasa adalah apabila di"bahasa pasar"kan. Saya rasa tidak ada masalah meletakkan "(...)" sebagai menerangkan secara ringkas konteks rencana itu. Jika penggunaan "(...)" dianggap merosakkan bahasa, kenapa kamus-kamus BM menggunakannya untuk menyatakan maksud tersirat kepada maksud tersurat yang dinyatakan (contoh ketika+mana[1]). Jika anda menganggap "(...)" merosakkan tajuk atau tatabahasa BM, maka seluruh perbincangan ini sebenarnya sudah dirosakkan. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:20, 2 Jun 2017 (UTC)
Saya tidak gemar berbincang panjang, jadi saya berikan alasannya:
 1. Dasar WBM adalah menggunakan DBP sebagai rujukan.
 2. Penggunaan judul dengan tanda "()" tiada dalam dunia sebenar. Tiada di laman DBP, Media Cetak utama, Media Eletronik, Blog. Hanya ciptaan Wikipedia semata-mata. Jika ada, sila buktikan laman utama lain yang menggunakannya.
 3. Saya akan gunakannya pada hari DBP menggunakannya.
 4. Penggunaan "()" menyukar bagi menyelit pautan dalam rencana, (penerangan bagi mereka yang memindah, tapi tidak menulis).
 5. Wikipedia bukanlah tempat mencipta istilah sendiri, jadi saya secara peribadi menolaknya.
 6. Menggunakan istilah yang tiada dalam DBP, saya anggap sebagai (bahasa pasar/kacukan/rojak/creole/pigin)..........
 7. Jika ada yang ingin menggunakannya, silakanlah, Saya tidak menyentuhnya kecuali bagi hal pembetulan. (Kecuali filem Alien, walaupun selepas dipindahkan.) Bagaimanapun, penggunaan istilah DBP tidak boleh dilarang.
 8. Memindahkan rencana yang saya cipta tanpa menambah kandungannya saya anggap "annoying", tetapi bukan "fatal". Sebab itu saya tidak lagi menyentuh filem Melayu kecuali bagi pembetulan. Apa perlu mencipta untuk dipindahkan.
 9. Bagi saya jika ingin menggunakannya, itu pekara kecil, tetapi jika cuba mengarah/melarang/menegah orang lain menggunakan istilah DBP, itu menjadi hal besar. Anda boleh buat persatuan pengguna (), tetapi tidak boleh memaksa orang lain di Wikipedia Bahasa Melayu. Yosri (bincang) 23:03, 2 Jun 2017 (UTC)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────@Yosri, Azraai1511, dan Fandi89: Saya bersetuju memang tiada dalam istilah BM untuk tanda (). Tetapi Wiki BM juga menggunakan peraturan dari Wiki Inggeris kerana peraturan Wiki BM sendiri masih belum cantik. Jadi saya sudah baca berkenaan mencipta tajuk yang mempunyai tajuk yang sama sedangkan konteks setiap tajuk yang sama adalah berlainan (secara ringkasnya Nyahkekaburan di wiki inggeris).
Commas and round brackets (...) are the only characters that can be used to separate a disambiguator in an article title, that is apart from a limited use of ":" (colon) for subtitles of some creative works and lists split over several pages.
Saya mahu menyatakan satu sebab (atas kajian sendiri), kenapa DBP tidak menggunakan () pada sebelah istilah? Kerana DBP telah memberikan maksud pada setiap istilah yang dinyatakan dan saya rasa sampai bila-bila DBP takkan gunakan cara meletakkan () pada istilah tersebut. Jadi apa perlu mereka meletakkan () pada istilah tersebut sedang maksud sudah terpampang di sebelahnya. Saya tahu kenyataan ini tidak menyokong bukti yang anda mahu seperti yang dinyatakan di no. 2, tetapi kami hanya ingin membincangkan perkara ini bukanlah kerana mempertahankan istilah sendiri atau menghalang penggunaan istilah dari DBP, tetapi membincangkan penggunaan tanda () atau perkataan "Filem" demi konsisten dalam mencipta tajuk rencana di Wikipedia. Memang agak sukar memaut rencana dengan semua () ini tetapi bukannya tiada cara untuk memautkannya. Lebih baik mempunyai peraturan yang mengkonsistenkan cara independant kita dan boleh diikut oleh ahli-ahli lain. Jika tidak, saya rasa seperti bergerak solo dalam komuniti yang ramai tanpa apa-apa peraturan yang tetap (sudah diusulkan dan mendapat sepersetujuan) dan seperti semuanya betul atas dasar kepentingan diri. Konsisten dan peraturan adalah kunci perbincangan ini. Maaf dari saya jika mengapi-apikan lagi perbincangan ini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:25, 9 Jun 2017 (UTC)
Dasar Wikipedia bahasa Melayu adalah menurut aturan DBP. Saya tidak melarang jika ada yang hendak menggunakannya, tetapi jangan memandai hendak melarang pengguna lain yang menggunakan bahasa Melayu yang betul. Saya tak ingin membincangkan hal ini lagi, atau campur tangan dengan rencana yang sedemikian. Anda boleh berbincang selama yang anda semua inginkan, untuk menambah baik rencana sedemikian. Saya ucapkan selamat berjaya.
Yosri (bincang) 12:31, 9 Jun 2017 (UTC)

What do you care for most? What are you concerned with? Take part in the strategy discussion[sunting sumber]

Strategy Graphic.pdf
The World in 2030 - Presentation for movement strategy discussions.pdf

Hai! I'm sorry that I'm not writing in Malay. Please help translate to your language!

The more involved we are, the more ideas or wishes concerning the future of Wikipedia we have. We want to change some things, but other things we prefer not to be changed at all, and we can explain why for each of those things. At some point, we don’t think only about the recent changes or personal lists of to-dos, but also about, for example, groups of users, the software, institutional partners, money!, etc. When we discuss with other Wikimedians, we want them to have at least similar priorities that we have. Otherwise, we feel we wasted our time and efforts.

We need to find something that could be predictable, clear and certain to everybody. A uniting idea that would be more nearby and close to the every day’s reality than the Vision (every human can freely share in the sum of all knowledge).

But people contribute to Wikimedia in so many ways. The thing that should unite us should also fit various needs of editors and affiliates from many countries. What’s more, we can’t ignore other groups of people who care about or depend on us, like regular donors or “power readers” (people who read our content a lot and often).

That’s why we’re running the movement strategy discussions. Between 2019 and 2034, the main idea that results from these discussions, considered by Wikimedians as the most important one, will influence big and small decisions, e.g. in grant programs, or software development. For example: are we more educational, or more IT-like?

We want to take into account everybody’s voice. Really: each community is important. We don’t want you to be or even feel excluded.

Please, if you are interested in the Wikimedia strategy, follow these steps:

 • Have a look at this page. There are drafts of 5 potential candidates for the strategic priority. You can comment on the talk pages. Languages other than English are OK.
 • Tell those Wikipedians who don't know English that we're waiting for their comments as well!
 • The last day for the discussion is June, 12. Later, we’ll read all your comments, and shortly after that, there’ll be another round of discussions (see the timeline). I will give you more details before that happens.
 • If you have any questions, ask me. If you ask me here, mention me please.

Friendly disclaimer: this message wasn't written by a bot, a bureaucrat or a person who doesn't care about your project. I’m a Polish Wikipedian, and I hope my words are straightforward enough. SGrabarczuk (WMF) (bincang) 18:29, 8 Jun 2017 (UTC)

Domain Iran (.ir/)[sunting sumber]

Saya cuba membuat artikel mengenai Penculikan diplomat Iran 1982, namun mendapati artikel tidak boleh disimpan kerana mengandungi domain .ir/. Bagi mengatasi masalah ini saya terpaksa mengubah .ir kepada .er, mohon bantuan untuk mengatasi masalah ini. Saya akan mengubah kepada .ir selepas masalah ini diselesaikan. Azraai1511 (bincang) 15:11, 4 Julai 2017 (UTC)

Hai @Azraai1511:, bolehkah anda nyatakan mesej merah yang dipaparkan semasa anda cuba menyimpan laman tersebut? --Kurnia [ bual ] 07:32, 4 Julai 2017 (UTC)
Hai @Kurniasan: Yang tertera adalah Teks berikut dikesan oleh penapis spam kami: .ir/ Azraai1511 (bincang) 15:55, 4 Julai 2017 (UTC)
@Azraai1511: nampaknya ada peraturan dalam senarai hitam yang menegah pautan berdomain .ir. Saya telah buangnya daripada senarai kerana nampak salah. Sila cuba semula. --Kurnia [ bual ] 08:19, 4 Julai 2017 (UTC)
Terima kasih, @Kurniasan:. Masalah selesai. -- Azraai1511 (bincang) 16:40, 4 Julai 2017 (UTC)

Calon rencana gotong-royong[sunting sumber]

Salam sejahtera. Saya telah mengemas kini keseluruhan laman Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura). Butiran mengenainya telah saya letakkan di laman Wikipedia:Calon rencana gotong-royong. Harap para ahli Wikipedia dapat bersama-sama membantu supaya rencana itu dapat dicalonkan sebagai Wikipedia:Rencana pilihan suatu hari nanti. Sekian, terima kasih. – 26 Ramadan (b-s) View-refresh Gion simple.svg 19:11, 6 Julai 2017 (UTC)

Accessible editing buttons[sunting sumber]

Whatamidoing (WMF) (talk) 22:23, 10 Julai 2017 (UTC)

Page Previews (Hovercards) update[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 22:32, 20 Julai 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 32 hingga 36 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
 1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
 2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:59, 31 Julai 2017 (UTC)

Gambar akan dihapuskan[sunting sumber]

Saya ingin mengingatkan bahawa semua gambar logo, lambang, lencana yang dimuat pada Wikimedia Commons akan dihapuskan kerana ia memiliki hakcipta. Hanya gambar sendiri yang tiada hakcipta boleh dimuat naik sebagai lesen Commons Creativity di Wikimedia Commons. Tiada ada cara lain bagi memuat naik gambar sedemikian di Wikipedia Bahasa Melayu buat masa ini. Harap maklum. Yosri (bincang) 15:17, 24 Ogos 2017 (UTC)

Roger that! 👌 SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Cuti wiki Bercuti wiki 06:02, 31 Ogos 2017 (UTC)
Selain Wikipedia Bahasa Melayu, Wikipedia bahasa lain termasuk Sepanyol, Czech, Gujarati, Portugis, Sweden dan Bahasa Inggeris Mudah turut mematikan muat naik tempatan.

Berita Bulanan (Minggu 37 hingga 41 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat mengemaskini tentang berita pada bulan ini. Kerja di dunia nyata banyak menarik masa terluang saya menyunting di sini. Walauapapun, berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan September 2017:
 1. Sarawak (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:59, 31 Ogos 2017 (UTC)

RfC regarding "Interlinking of accounts involved with paid editing to decrease impersonation"[sunting sumber]

There is currently a RfC open on Meta regarding "requiring those involved with paid editing on Wikipedia to link on their user page to all other active accounts through which they advertise paid Wikipedia editing business."

Note this is to apply to Wikipedia and not necessarily other sister projects, this is only to apply to websites where people are specifically advertising that they will edit Wikipedia for pay and not any other personal, professional, or social media accounts a person may have.

Please comment on meta. Thanks. Send on behalf of User:Doc James.

MediaWiki message delivery (bincang) 21:06, 17 September 2017 (UTC)

Discussion on synced reading lists[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 20:35, 20 September 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 39 hingga 43 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Oktober 2017:
 1. Bachtiar Effendi (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 30 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:14, 24 September 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 44 hingga 48 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat menyiarkan berita ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan kehidupan luar internet. Oleh kerana saya agak lambat mengemaskini, dan anda sudah terlepas untuk mengundi, anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan November 2017:

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 22 November 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:24, 11 November 2017 (UTC)

New print to pdf feature for mobile web readers[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 22:07, 20 November 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 49 hingga 52 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:29, 27 November 2017 (UTC)

Call for Wikimania 2018 Scholarships[sunting sumber]

Hi all,

We wanted to inform you that scholarship applications for Wikimania 2018 which is being held in Cape Town, South Africa on July 18–22, 2018 are now being accepted. Applications are open until Monday, 22 January 2018 23:59 UTC.

Applicants will be able to apply for a partial or full scholarship. A full scholarship will cover the cost of an individual's round-trip travel, shared accommodation, and conference registration fees as arranged by the Wikimedia Foundation. A partial scholarship will cover conference registration fees and shared accommodation. Applicants will be rated using a pre-determined selection process and selection criteria established by the Scholarship Committee and the Wikimedia Foundation, who will determine which applications are successful. To learn more about Wikimania 2018 scholarships, please visit: wm2018:Scholarships.

To apply for a scholarship, fill out the multi-language application form on: https://scholarships.wikimedia.org/apply

It is highly recommended that applicants review all the material on the Scholarships page and the associated FAQ before submitting an application. If you have any questions, please contact: wikimania-scholarships at wikimedia.org or leave a message at: wm2018:Talk:Scholarships. Please help us spread the word and translate pages!

Best regards, David Richfield and Martin Rulsch for the Scholarship Committee 19:24, 20 Disember 2017 (UTC)

User group for Military Historians[sunting sumber]

Greetings,

"Military history" is one of the most important subjects when speak of sum of all human knowledge. To support contributors interested in the area over various language Wikipedias, we intend to form a user group. It also provides a platform to share the best practices between military historians, and various military related projects on Wikipedias. An initial discussion was has been done between the coordinators and members of WikiProject Military History on English Wikipedia. Now this discussion has been taken to Meta-Wiki. Contributors intrested in the area of military history are requested to share their feedback and give suggestions at Talk:Discussion to incubate a user group for Wikipedia Military Historians.

MediaWiki message delivery (bincang) 10:46, 21 Disember 2017 (UTC)

Manda langsa[sunting sumber]

Halo, komunitas Wikipedia Melayu. Maaf saya gunakan bahasa Indonesia. Saya hanya beritahu untuk waspada dengan akun spam siluman Manda langsa. Akun spam ini sudah merusak Wikipedia bahasa Indonesia dan bahasa daerah lainnya di Indonesia (Jawa, Sunda, Bugis, dll). Dicirikan dengan selalu menyunting artikel bertopik televisi/acara televisi, daerah dll. Semua suntingannya merupakan hoax. Bisa dilihat contohnya di artikel iNews. Jika dilihat sejarah suntingannya, akun Pengguna:BujuBujuriduGlobal, Pengguna:Jadia di Jakarta, Pengguna:STTTelevisi, Pengguna:Channel Televisi, Pengguna:MANDALANGSEADA, Pengguna:RaymondSutanto1993, dan Pengguna:MDA1993, semua adalah siluman Manda langsa. Jadi, jika ia berkeliaran disini mohon dilaporkan ke Meta-wiki untuk dikunci global. Salam, RaymondSutanto (bincang) 15:24, 15 Februari 2018 (UTC)

@RaymondSutanto: Terima kasih kerana melaporkannya disini. Kami akan berwspada terhadap akaun-akaun tersebut. SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 15:29, 15 Februari 2018 (UTC)

Persidangan ESEAP 2018[sunting sumber]

Helo pengguna Wikipedia Bahasa Melayu,

Permohonan biasiswa untuk Persidangan ESEAP 2018 kini dibuka!

Persidangan ESEAP 2018 adalah persidangan serantau untuk komuniti Wikimedia di sekitar rantau ESEAP. ESEAP bermaksud Asia Timur, Tenggara, dan Pasifik. Bertempat di Bali, Indonesia pada 5-6 Mei 2018, ini adalah persidangan serantau yang pertama bagi komuniti Wikimedia di sekitar rantau.

Biasiswa penuh adalah tertakluk kepada kuota, maksimum dua orang setiap negara dan negara anda layak untuk memohon, sila ke laman ini.

Kami juga menerima penyerahan dalam beberapa format, termasuk:

 • Bengkel & Tutorial: ini adalah pembentangan dengan fokus pada kerja praktikal yang diarahkan sama ada untuk memperoleh kemahiran khusus atau melakukan tugas tertentu. Sesi selama 55 minit yang dipimpin oleh penyampai di ruang kelas yang sesuai untuk komputer riba dan kerja.
 • Poster: Format A2 untuk memberi berita, berkongsi acara/program komuniti anda, menetapkan idea, mencadangkan konsep, atau menjelaskan masalah. Poster itu sendiri mesti dimuat naik ke Wikimedia Commons dengan lesen yang sesuai.
 • Rundingan Pembentangan/Berbual Pendek: 10-15 minit pembentangan mengenai topik tertentu.

Tarikh akhir untuk permohonan dan permohonan biasiswa adalah pada 15 Mac 2018. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya atau menghantar e-mel anda ke eseap@wikimedia.or.id.

Yang benar,

SNN95 Talk to me, beybeh!Cuti wiki Bercuti wiki 11:56, 7 Mac 2018 (UTC)

ESEAP Conference 2018[sunting sumber]

Hello,

I’m Biyanto from Wikimedia Indonesia who organized ESEAP Conference. ESEAP Conference 2018 is a regional conference for Wikimedia communities throughout the ESEAP region: ESEAP stands for East, Southeast Asia, and Pacific. Taking place in Bali, Indonesia on 5–6 May 2018, this is the first regional conference for these Wikimedia communities.

East and Southeast Asia and the Pacific are the most under-represented regions within the Wikimedia community. There is a significant number of Wikimedia contributors in our regions, yet we continue to struggle in establishing a well-managed community. This conference will bring participants from various ESEAP communities together in order to better understand the issues and to look for solutions. It also aims to connect people of the Wikimedia movement within ESEAP regions, to share ideas, and to build regional collaborations that are impossible to achieve through online communication.

We’ve got a lot of participation from several countries, but we’re lacking from your country. As we need more participants from your country, we believe that your contribution and participation would be a valuable asset to the success of this event. If you would like to participate in the conference, please do fill the form as soon as possible (by April 5, 2018) and we’ll inform you if you get selected for the conference.

Thank you and we hope to see you soon. --MediaWiki message delivery (bincang) 08:04, 30 Mac 2018 (UTC)

Turtle = Labi-labi, kura-kura, atau penyu?[sunting sumber]

turtle[1]

@Amanhasler, Yosri, 26 Ramadan, Fandi89, Anumengelamun, dan Polar: Minta pendapat semua? Jika ikut PRPM, turtle boleh memberi banyak maksud. Dilaut, sea turtle digunakan untuk bermaksud penyu. Turtle hanya digunakan jika spesies ini di sungai atau air tawar. Jika ikut PRPM, yang berada dalam air tawar atau sungai bermaksud labi-labi. Tortoise pula ada definisi lain dalam WBInggeris

Differences exist in usage of the common terms turtle, tortoise, and terrapin, depending on the variety of English being used; usage is inconsistent and contradictory. These terms are common names and do not reflect precise biological or taxonomic distinctions.

Jadi bagaimana? Kerana {{Tunas-labilabi}} juga digunapakai oleh rencana yang menggunakan istilah turtle (lihat rencana yang dikategorikan di bawah Kategori:Tunas labi-labi) jika dalam bahasa Inggeris kerana {{Turtle-stub}} dilencongkan ke Tunas-labilabi. Saya hanya mahu mengkategorikan rencana ini dengan betul. Tapi banyak rencana sudah menggunakan istilah kura-kura kerana nama rasmi BM sudah ditetapkan sedangkan penggunaan turtle digunakan jika dalam bahasa Inggeris. SNN95 Talk to me, beybeh! 15:45, 29 April 2018 (UTC)

Lihat https://www.britannica.com/story/whats-the-difference-between-a-turtle-and-a-tortoise . Orang Malaysia menggunakan Queen English. Yosri (bincang) 23:16, 29 April 2018 (UTC)
Labi labi digelar soft shell turtle. https://www.britannica.com/animal/softshell-turtle Yosri (bincang) 23:23, 29 April 2018 (UTC)
@Amanhasler, Yosri, 26 Ramadan, Fandi89, Anumengelamun, Polar, dan SNN95: Jadi ayat untuk templat Turtle-stub tunas kura-kura, labi-labi dan penyu pada satu templat bolehlah begini, "Rencana berkaitan kura-kura, labi-labi, dan penyu ini adalah rencana tunas,". Untuk kategori pula, saya akan cipta kod yang mengesan penggunaan turtle-stub, kategori pembersihan dan pengkategorian semula akan terpapar pada rencana. Begitu sebaliknya jika guna tunas-penyu, tunas-labilabi, dan tunas-kurakura (mungkin lencong kepada satu templat sahaja). Saya akan bubuh amaran semasa pralihat untuk memasukkan jenis turtle yang digunakan dalam parameter 1. SNN1395 (bincang) 02:12, 30 April 2018 (UTC)
Saya tiada masalah dengan apa yang dicadangkan. Polar (bincang) 04:25, 30 April 2018 (UTC)
Okey juga. Saya pun tiada masalah mengenainya. → 26 Ramadan (bincang) 05:59, 30 April 2018 (UTC)
Kalau semua setuju, saya jalankan je. SNN1395 (bincang) 12:14, 30 April 2018 (UTC)

AdvancedSearch[sunting sumber]

Birgit Müller (WMDE) 14:54, 7 Mei 2018 (UTC)

Jemputan mengundi penyelia baru, Zulfadli51[sunting sumber]

Anda dijemput untuk mengundi Zulfadli51 sebagai penyelia di Wikipedia Bahasa Melayu. Sila tinggalkan undian anda di sini! MediaWiki message delivery (bincang) 09:10, 14 Mei 2018 (UTC)

Lirik lagu sekolah dalam rencana tentang sekolah?[sunting sumber]

Saya dapati banyak rencana-rencana tentang sekolah, terutama sekali tentang sekolah menengah, dimasukkan lirik lagu rasmi sekolah dan dijadikan sebagai salah satu bahagian teks rencana. Saya berpendapat ianya sangat tidak relevan sebagai kandungan Wikipedia kerana bagi saya ianya bukan bersifat umum, terlalu spesifik dan bukan bersifat ensiklopedia. Di sini saya kemukakan sedikit contoh rencana tentang sekolah yang mana terdapat lirik lagu sekolah di dalamnya:

Kalau diikutkan hati saya akan padam maklumat tersebut dengan serta merta tetapi di sini saya ingin membuka peluang untuk perbincangan dahulu dan meminta pendapat semua, terutama sekali kepada penyelia-penyelia. Lagipun pada masa ini saya belum berhasrat untuk menyunting laman-laman tersebut dan laman-laman lain tentang sekolah menengah. Walau bagaimanapun, saya sangat beranggapan bahawa lirik lagu sekolah sangat tidak sesuai dijadikan sebagai kandungan Wikipedia; jika di dalam English Wikipedia ianya sememangnya tidak dimasukkan atau jika ada dipadam dengan serta merta.Zulfadli51 (bincang) 13:37, 14 Mei 2018 (UTC)

Wikipedia Inggeris melarang disebabkan lagu sekolah mereka memiliki hakcipta, tetapi kebanyakan sekolah di Malaysia (kerajaan) tidak menuntut hakcipta. Buat masa ini Wikipedia BM tidak melarang, mahupun menggalakkan memasukkan lagu sekolah (kerajaan) ke dalam rencana sekolah. Terpulanglah pada penyumbang untuk membuatnya. Sungguhpun begitu, saya cuba mengesahkan lagu tersebut (secara rawak) samaada benar atau tidak, cuma sukar mendapatkan rujukan bagi bahan sedemikian. Yosri (bincang) 14:00, 14 Mei 2018 (UTC)
Saya setuju. Lirik lagu sekolah merupakan bahan muzik yang memiliki hak cipta. Lagipun, saya jarang menyunting rencana berkaitan sekolah kerana seperti yang dinyatakan di sini, kandungan yang melanggar hak cipta akan dipadamkan serta-merta dari Wikipedia. Jika diteliti pada rencana mengenai lagu kebangsaan, liriknya masih boleh diterima pakai. — Fandi89 (bincang) 14:03, 14 Mei 2018 (UTC)
Apa yang anda setuju? Lagu sekolah Malaysia tiada hakmilik kerana penulisnya merupakan pekerja kerajaan (guru sekolah), dengan itu tiada hakcipta. Kecuali sekolah swasta yang mungkin membelinya dari pengubah lagu.Yosri (bincang) 14:07, 14 Mei 2018 (UTC)
@Zulfadli51: Saya setuju sekiranya lagu sekolah dimuatkan di dalam rencana kerana Wikipedia perlu menyediakan pelbagai maklumat yang lengkap serta terperinci. Secara literalnya,lagu sekolah juga merupakan suatu maklumat sesebuah sekolah yang menerangkan moto atau visinya tersendiri . Secara tidak lansung, kita mungkin dapat membantu pelajar-pelajar di sekolah yang merupakan sebahagian daripada komuniti dan komuniti lain berkenaan sesebuah sekolah. CyberTroopers (bincang) 15:31, 4 Jun 2018 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2018)[sunting sumber]


Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to research and tools as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials on the Library Card platform:

 • Rock's Backpages – Music articles and interviews from the 1950s onwards - 50 accounts
 • Invaluable – Database of more than 50 million auctions and over 500,000 artists - 15 accounts
 • Termsoup – Translation tool

Expansions

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Baylor University Press, Loeb Classical Library, Cairn, Gale and Bloomsbury.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 18:03, 30 Mei 2018 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Need help reviewing Malay stemming[sunting sumber]

Hello—

I'm working on applying an Indonesian stemmer to Malay, which will allow searches to match related forms of a word. For example, searching for any of bahasa, berbahasa, bahasanya, pembahasaan, bahasamu, dibahasa, would return the others. I need someone who speaks Malay to review the words that the stemmer groups together to make sure they seem reasonable. If you speak Malay and can review the groupings, please take a look at the lists on Mediawiki.There are about 60 groups, but they should be relatively easy for a fluent speaker to review.

There is also a list of stop words to review, which are words that are heavily discounted when searching. In English these are words like the, a, of, to, that, is, at, which, on. The stop word list is also on MediaWiki.

Notes: English Wikipedia article on stemming. Bahasa Indonesia Wikipedia article on stemming. English Wikipedia article on stop words.

(Please help translate to your language.) Terima kasih! TJones (WMF) (bincang) 21:45, 13 Jun 2018 (UTC)

You can also join the conversation on my talk page. TJones (WMF) (bincang) 16:28, 15 Jun 2018 (UTC)
My plan is to go ahead with the implementation of the Indonesian language analysis on the Malay-language wikis. The results look reasonable to me, and the feedback so far doesn’t indicate that the word groupings are so bad that they wouldn’t be useful. If you have any objections to me continuing with the implementation, please let me know. Thanks! TJones (WMF) (bincang) 19:20, 17 Julai 2018 (UTC)
After some delays, this is now available on Malay-language wikis. TJones (WMF) (bincang) 20:50, 13 Ogos 2018 (UTC)

Global preferences are available[sunting sumber]

19:19, 10 Julai 2018 (UTC)

New user group for editing sitewide CSS / JS[sunting sumber]

Nama artis[sunting sumber]

Laman web ini mempunyai senarai nama sebenar artis (yang berdaftar di Badan Perlindungan Hak Cipta Karyawan Muzik) yang mungkin berguna apabila menulis sesuatu rencana. Jeluang Terluang (bincang) 09:09, 26 Ogos 2018 (UTC)

Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now[sunting sumber]

(Please help translate to your language)

Hi all,

as announced previously, permission handling for CSS/JS pages has changed: only members of the interface-admin (Interface administrators) group, and a few highly privileged global groups such as stewards, can edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage). This is done to improve the security of readers and editors of Wikimedia projects. More information is available at Creation of separate user group for editing sitewide CSS/JS. If you encounter any unexpected problems, please contact me or file a bug.

Thanks!
Tgr (talk) 12:40, 27 Ogos 2018 (UTC) (via global message delivery)

Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October[sunting sumber]

13:33, 6 September 2018 (UTC)

The Community Wishlist Survey[sunting sumber]

11:06, 30 Oktober 2018 (UTC)

Bulan Asia Wikipedia[sunting sumber]

Salam sejahtera semua Wikipedian! Bulan Asia Wikipedia kembali lagi pada tahun ini!! Anda dia-alukan untuk turut sama menyertai! Hadiah menarik menanti anda. Kunjungi Wikipedia:Bulan Asia Wikipedia untuk maklumat lanjut berkenaannya. Selamat berjaya! CyberTroopers ❯❯❯ 2 November 2018, 2:36 petang (Waktu Malaysia MYT).

Mobile editing[sunting sumber]

Please help translate to your language

Hello, all! The mw:Editing team at the Wikimedia Foundation wants to make it easier to edit, for people who use mobile devices. Many editors at the Malay Wikipedia use the mobile site for editing. Would you please look at mw:Visual-based mobile editing/Ideas/October 2018 and share your thoughts? It is important to me that the team builds something that works for you. Whatamidoing (WMF) (bincang) 22:28, 9 November 2018 (UTC)

Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula[sunting sumber]

Sila kemukakan pendapat anda mengenai kewujudan Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula di laman perbincangannya. Kerjasama anda amatlah dialu-alukan. Selamat memajukan Wikipedia! Kacha Permata (bincang) 16:27, 12 November 2018 (UTC)

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[sunting sumber]

CKoerner (WMF) (talk) 19:34, 13 November 2018 (UTC)

Gelaran[sunting sumber]

Salam pengguna Wikipedia Bahasa Melayu, berkenaan gelaran "Haji" atau "Hajah" bagi orang Islam yang telah mengerjakan haji di Mekah, wajarkah gelaran ini dimasukkan ke dalam biografi seseorang?
❯❯❯CyberTroopers ( بينچڠ/سومبڠن)

Menurut dasar Wikipedia, gelaran dilucutkan dalan judul rencana. Menurut garis panduan Wikipedia, dalam rencana boleh diletakkan nama yang paling digunakan (dalam media / rujukan) rasmi. Yosri (bincang) 14:40, 18 November 2018 (UTC)

Indeks awalan - Haji Indeks awalan - Hajji Masih ada puluhan judul rencana yang meletakkan gelaran Haji dan Hajji di pangkal nama. Perlukah kita alihkan rencana tersebut kepada namanya tanpa gelaran? Kacha Permata (bincang) 01:43, 19 November 2018 (UTC)

Untuk rencana biografi, gelaran boleh disebut dalam ayat pertama perenggan pendahuluan rencana jika judul rencananya tanpa gelaran. Terdapat pula beberapa tokoh yang lebih dikenali dengan gelaran Haji, agak janggal jika judul rencana tanpa gelaran Haji. Bagaimana pula dengan rencana mengenai nama tempat, nama jalan, nama bangunan, dan apa-apa perkara yang dinamakan bersempena dengan nama tokoh tertentu yang meletakkan gelaran di pangkal nama. Adakah dibolehkan mengikut dasar Wikipedia meletakkan gelaran dalam judul rencana tersebut? Sebagai contoh, Hajji Abbas Kandi? Kacha Permata (bincang) 01:50, 19 November 2018 (UTC)

Bagi tokoh sejarah yang lebih dikenali dengan gelaran haji, ia boleh digunakan sebagai nama lebih dikenali.Yosri (bincang) 10:58, 19 November 2018 (UTC)

Kawalan kewibawaan[sunting sumber]

Pautan interwiki dan {{Persondata}} dahulu ditambah secara manual oleh pengguna ataupun bot di bawah rencana. Selepas tersedianya Wikidata, bot pernah memindahkan pautan interwiki dan {{Persondata}} di bawah rencana itu ke Wikidata. Bagi {{Kawalan kewibawaan}} pula, pengguna selalunya meletakkan templat itu secara manual di bawah rencana. Adakah {{Kawalan kewibawaan}} boleh diletakkan di kesemua 321,804 rencana Wikipedia secara automatik oleh bot? Lagipun data yang terdapat dalam templat kawalan kewibawaan itu sebenarnya boleh didapati di Wikidata. Kacha Permata (bincang) 00:16, 20 November 2018 (UTC)
 1. ^ a b ketika mana Definisi: ketika+manaselanjutnya di PRPM Ralat petik: Invalid <ref> tag; name "" defined multiple times with different content