Wikipedia:Kedai Kopi (semua)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Gedung Kedai Kopi
Di laman ini anda dapat memerhati semua topik yang sedang dibincangkan daripada empat bahagian Kedai Kopi untuk memudahkan pembacaan. Klik pada "sunting" pada mana-mana tajuk topik jika ingin memberikan sebarang pendapat. Untuk membuka topik baru, klik pautan "topik baru" pada salah satu daripada empat bahagian Kedai Kopi yang sesuai dalam jadual di bawah ini..

Wikipedia-logo-v2.svg
  Kedaikopi.png
    سلامت داتڠ ککداي کوڤي ويکيڤيديا بهاس ملايو


   Selamat datang ke Kedai Kopi
Wikipedia Bahasa Melayu


Lihat juga >> Tetamu · Penyelia · Soalan

Seperti namanya, Kedai kopi, halaman ini ialah tempat untuk para ahli Wikipedia berkumpul dan berbincang tentang isu-isu dasar, teknikal dan pengendalian Wikipedia. Selain itu, ia juga menjadi laman untuk ahli menyatakan cadangan, meminda atau memansuhkan dasar Wikipedia Bahasa Melayu melalui proses pengundian. Kedai Kopi dibahagikan kepada empat bahagian iaitu kedai kopi (dasar), kedai kopi (cadangan), kedai kopi (teknikal) dan kedai kopi (lain-lain). Setiap bahagian mempunyai fungsi perbincangannya. Ahli dinasihatkan untuk berbincang pada bahagian yang telah ditetapkan itu.

Walau bagaimanapun, diingatkan:

 • Untuk komen-komen tentang sesebuah rencana, sila gunakan pautan "Perbincangan" pada laman rencana tersebut.
 • Wikipedia bukanlah sebuah syarikat. Penyumbang Wikipedia tidak bekerja untuk Wikipedia. Mereka ialah sukarelawan yang bebas menyumbang di Wikipedia. Wikipedia tidak akan membayar gaji anda, sebaliknya sumbangan anda bagi tabung penyelenggaraan amat dihargai.
 • Wikipedia bukan tempat iklan (iklan akan dipindahkan atau dibuang).
 • Perbincangan yang tidak berkaitan akan dipadam.
 • Sila tinggalkan tandatangan dan tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dengan cap waktu pada bar peralatan penyuntingan).

Catatan: Jika perkara yang anda hendak sampaikan berkenaan hal InterWiki, sila ke Kedutaan.

Bahagian Kedai Kopi
Bincangkan mengenai dasar-dasar yang sedia ada atau yang diusulkan di sini

Dasar

Memberi cadangan kepada Wikipedia atau memohon pendapat

Cadangan

Bincangkan mengenai isu-isu teknikal di sini

Teknikal

Bincangkan mengenai topik-topik yang tidak berkaitan dengan kategori lain

Lain-lain

Kembali ke muka utama Kedai Kopi


Dasar[sunting sumber]

Jemputan menyertai perundingan tahap kedua Tatakelakuan Sejagat[sunting sumber]

Salam,

Anda dijemput untuk menyertai perundingan tahap kedua Tatakelakuan Sejagat (UCoC). Perundingan tahap kedua UCoC akan berfokus pada perumusan mekanisme penguatkuasaan yang efektif dan berlaku bagi seluruh projek Wikimedia. Tahap kedua ini penting mengingat UCoC merupakan salah satu mandat utama dari proses Strategi Gerakan Wikimedia dan akan menjadi standar minima bagi dasar tingkah laku di projek Wikimedia. Komuniti Wikipedia bahasa Melayu akan memainkan peran yang penting dalam penguatkuasaan UCoC berdasarkan nilai-nilai tempatan, pengalaman terdahulu, ingatan institusional, dan kearifan budaya yang berlaku di sini.

Kami menyediakan beberapa bahan bacaan yang dapat membantu Anda mengetahui dasar-dasar UCoC. Anda dapat membaca rancangan akhir UCoC yang disusun oleh jawatankuasa kakitangan dan sukarelawan Wikimedia; laporan akhir dari perundingan tahap pertama mengenai perumusan UCoC; dan soalan lazim terkait UCoC (FAQ).

Anda dapat menyertai perundingan di laman permohonan pendapat, yang akan dibuka sampai akhir bulan Februari 2021. Namun, bila Anda memiliki pertanyaan lain atau ingin menyampaikan maklum balas yang dirasa lebih sesuai disampaikan pada ruang privat, sila kirimkan emel atau tinggalkan pesan di halaman perbincangan saya untuk mengatur cara komunikasi yang lebih sesuai dengan kondisi Anda.

Terima kasih atas perhatian dan keikutsertaan Anda. Kami menunggu sumbangan pemikiran dan pendapat yang baik, dalam rangka membuat gerakan Wikimedia sebuah tempat yang lebih nyaman bagi semua orang.

Salam hangat, RamzyM (WMF) (bincang) 00:16, 18 Januari 2021 (UTC)

Salam. Untuk mengetahui lebih baik lagi pandangan dari komuniti Wikimedia berbahasa Melayu, Anda semua dijemput untuk mengisi tinjauan mengenai penguatkuasaan Tatakelakuan Sejagat pada pautan ini. Kerja sama Anda amat dialu-alukan. Terima kasih. RamzyM (WMF) (bincang) 07:52, 10 Februari 2021 (UTC)

Cadangan[sunting sumber]

Perihal: pertimbangan pemindahan entri bertajuk Jesus/Yesus[sunting sumber]

Ke hadapan @CyberTroopers:, @Ricky250:, @SNN95:, @Polar:, @Fandi89:, @PeaceSearcher:, @Hasrolhashim:, @*angys*:, @Yosri:, @Zulfadli51: dan @Zahirulnukman:

Salam, semua. Sebenarnya saya ingin mengusulkan pemindahan nama entri yang agak siginifikan dalam budaya, sejarah dan agama dunia kerana melibatkan banyak pautan ke arah ia (kebetulan pula pada tarikh bersesuaian 24 Disember ini): mengenai laman entri bernama "Jesus Christ". Baru-baru ini, @Tofeiku: ada memberitahukan di laman Discord WBM penemuan seberapa rujukan di mana nama "Yesus" lebih digunakan berbanding "Jesus" dalam media yang ditujukan untuk masyarakat Kristian menuturkan bahasa Melayu, termasuk:

Maka, saya mengajak semua penyunting memberi undi kata putus jika ada kesudian memindahkan kerana munasabahnya ia selari dengan pemahaman dari penganut Kristian yang berbahasa Melayu sendiri. Berdasarkan pemerhatian bandingan dibuat, Wiki Bahasa Inggeris menggunakan "Jesus" sahaja sebagai tajuk utama, Wiki Bahasa Indonesia (selaku control) pula memakai "Yesus" yang sama ringkas. Apa pendapat kalian? Anumengelamun (bincang) 13:37, 24 Disember 2020 (UTC)

Memang umat Kristian berbahasa Melayu menggunakan "Yesus" atau panjangnya "Yesus Kristus" dalam misa/kebaktian bahasa Melayu serta dalam Alkitab bahasa Melayu (BM). Memang huruf y /j/ yang disebut dan bukannya huruf j /d͡ʒ/. Saya rasa memang patut dipindahkan untuk menggunakan laras bahasa yang digunakan oleh penganutnya dengan Alkitab BM sebagai rujukan utama untuk istilah. -- TofeikuBincang 13:45, 24 Disember 2020 (UTC)
- Saya tidak pasti akan perkara ini. Tapi mengikut khidmat nasihat PRPM, sepatutnya digunakan "Jesus". - CyberTroopers bincang/sumbangan 13:58, 24 Disember 2020 (UTC)
Menarik...apakah keputusan tersebut dibuat dengan budi bicara daripada pihak penganut Kristian sendiri? Kalau begitu, sudah tentu semua versi terjemahan yang ditetapkan mesti akan selari dengan pihak DBP berejaan "Y" atau "J" sebegitu.
Saya sendiri tertanya-tanya sebanyak mana penganut Kristian yang bekerja dalam DBP. Kalau cukup, tiada masalah. Kalau tidak, sudah jadi boleh menimbulkan kesangsian, lagi-lagi bila DBP berhubung dengan kerajaan Malaysia yang mengikut agama Islam sebagai agama rasmi lalu ada bias (sistemik? kognitif?) di situ. -- Anumengelamun (bincang) 14:27, 24 Disember 2020 (UTC)
Memanglah umat Kristian yang menghasilkan Alkitab BM dan bukannya kerajaan atau DBP. Apa-apa istilah yang digunakan secara rasmi dalam agama itu sendiri mendahului (precede) piawaian yang dilakukan oleh pihak kerajaan atau DBP. Tafsir-tafsir al-Quran itu sendiri pun tidak semua mengikuti tatabahasa dan transliterasi oleh DBP tetapi masih dikira betul kerana itu mengikut laras agama itu. Tidak perlu ambil tahu peratus umat di DBP kerana walaupun mereka menetapkan istilah Kristian tetapi tidak digunakan oleh umat itu sendiri dan berbeza dengan istilah yang digunakan dalam agama itu, kita patut menggunakan istilah oleh agama itu sendiri dan bukannya daripada badan bahasa. Mereka lebih arif tentang agama sendiri, jadi gunakanlah istilah yang mereka guna. -- TofeikuBincang 05:52, 7 Januari 2021 (UTC)
Asasnya, saya cenderung kepada penetapan Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. Walau bagaimanapun, sebagaimana masyarakat Islam yang ada gaya penulisan tersendiri, yang kadang kala berbeza dengan yang ditetapkan DBP, maka saya tiada pendapat tetap dalam isu melibatkan agama Kristian ini. Jika kita merujuk penerbitan Herald Malaysia (sebuah akhbar Katolik yang agak berpengaruh di Malaysia jika saya tidak silap), mereka menggunakan Yesus dan Yesus Kristus untuk bahasa Melayu, manakala Jesus untuk bahasa Inggeris. Rujukan laman sesawang mereka di sini.- Zahirul Nukman (bincang) 15:22, 24 Disember 2020 (UTC)

Untuk perkara-perkara ini, saya pernah diingatkan oleh @Pengguna:Medelam kerana menulis nama Gereja Santo Yudas Tadeus Rawang <FYI, akhbar herald menyebut dengan sebutan Gereja St Jude Thaddeus> di id:Keuskupan Agung Kuala Lumpur. Untuk sebutan Yesus Kristus, antara bahasa indonesia dan melayu itu tiada perbezaan. Namun, untuk yang lain-lain, ternyata banyak perbezaan dalam hal sebutan. Azmi1995 (bincang) 13:57, 4 Februari 2021 (UTC)

Teknikal[sunting sumber]

Archive Arkib
 1. 2015
 2. 2016
 3. 2017
 4. 2018
 5. 2019
 6. 2020

Mohon pindahkan rencana Mendam Berahi (kapal) ke Mendam Berahi[sunting sumber]

Saya ingin memindahkan laman Mendam Berahi (kapal) ke Mendam Berahi tapi tak boleh lantaran laman asal telah dipindahkan ke Mendam Berahi (filem) namun masih bersisa laman lencongannya. — Jeluang Terluang (bincang) 17:43, 5 Januari 2021 (UTC)

Mohon sekatan terhadap pengguna awanama[sunting sumber]

Saya ingin meminta penyelia @Zamwan:, @Polar:, @Tofeiku:, @CyberTroopers:, @Ricky250: dan @SNN95: agar mengambil tindakan terhadap 27.125.0.0/16 kerana melakukan kerosakan jangka panjang (LTA) terhadap rencana-rencana di Wikipedia. Buktinya ada pada sejarah suntingan pengguna awanama ini. IP ini pernah disekat selama tiga bulan kerana melakukan perkara sama, bila tempoh sekatan tamat, IP ini buat vandal lagi dengan memasukkan maklumat palsu. Saya syak IP ini ialah pengguna boneka 123.136.0.0/16 yang pernah disekat selama setahun kerana membuat kerosakan dan memasukkan maklumat palsu. Mohon agar tindakan segera diambil terhadap julat IP itu sebelum rencana lain jadi mangsa.—Fandi89 (bincang) 04:34, 19 Januari 2021 (UTC)

Selesai. Polar (bincang) 07:58, 19 Januari 2021 (UTC)
@Polar: Sepatutnya 27.125.0.0/16 disekat, bukannya 123.136.0.0/16.–Fandi89 (bincang) 06:02, 20 Januari 2021 (UTC)

Mohon ambil tindakan[sunting sumber]

Saya ingin meminta mana-mana penyelia @Zamwan:, @CyberTroopers:, @SNN95:, @Tofeiku: dan @Ricky250: untuk mengambil tindakan terhadap Abdul Hafiidh Assegaf kerana melaku musnah rencana Fimie Don dan menukar namanya kepada nama tidak elok. Mohon tindakan tegas diambil, terima kasih.–Fandi89 (bincang) 12:26, 25 Januari 2021 (UTC)

Peta berkemungkinan akan hilang selepas kemaskini Modul:Location map[sunting sumber]

Hai semua! Saya akan mengemakini Modul:Location map kerana ada templat yang mengeluarkan ralat ketika menggunakannya. Jadi jika anda mendapati rencana yang menggunakan peta hilang petanya, sila terus ke laman perbincangan saya atau kemukan ralat tersebut di sini. Saya dan penyelia yang faham akan modul dan templat berkaitan akan menyelesaikannya. SNN95 Talk to me, beybeh! 17:20, 14 Februari 2021 (UTC)

Technical maintenance planed‬[sunting sumber]


Lain-lain[sunting sumber]

Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi untuk perbincangan mengenai topik-topik yang tidak bertepatan dengan bahagian-bahagian Kedai Kopi yang lain. Sila pos di laman dasar, cadangan, atau teknikal, atau di meja bantuan mengikut kesesuaian perkara yang anda ingin bincangkan. Untuk soalan pengetahuan umum, rujuklah di meja rujukan.
Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?

</noinclude>

Archive Arkib
 1. 2016
 2. 2017
 3. 2018
 4. 2019
 5. 2020

Pencalonan PeaceSearcher sebagai penyelia.[sunting sumber]

Semua pengguna berdaftar dikemput untuk membuat pengundian ke atas PeaceSearcher sebagai penyelia di Wikipedia Bahasa Melayu. Laman pengundian telah dicipta dan anda sudah boleh mengundi pada bila-bila masa. Sekiranya anda mempunyai apa-apa soalan untuk diajukan kepada calon, anda dibenarkan berbuat demikian di bahagian yang telah disediakan. Saya harap anda semua boleh bersama-sama melakukan undian sama ada bersetuju atau tidak bersetuju dengan rasional. Sekian. - CyberTroopers bincang/sumbangan 09:17, 17 Januari 2021 (UTC)

Moving Wikimania 2021 to a Virtual Event[sunting sumber]

Wikimania's logo.

Hello. Apologies if you are not reading this message in your native language. Please help translate to your language. Terima kasih!

Wikimania will be a virtual event this year, and hosted by a wide group of community members. Whenever the next in-person large gathering is possible again, the ESEAP Core Organizing Team will be in charge of it. Stay tuned for more information about how you can get involved in the planning process and other aspects of the event. Please read the longer version of this announcement on wikimedia-l.

ESEAP Core Organizing Team, Wikimania Steering Committee, Wikimedia Foundation Events Team, 15:16, 27 Januari 2021 (UTC)

Project Grant Open Call[sunting sumber]

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021.
This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused on research and software proposals is scheduled from February 15 with a submission deadline of March 16, 2021.

For the Round 1 open call, we invite you to propose grant applications that fall under community development and organizing (offline and online) categories. Project Grant funds are available to support individuals, groups, and organizations to implement new experiments and proven ideas, from organizing a better process on your wiki, coordinating a campaign or editathon series to providing other support for community building. We offer the following resources to help you plan your project and complete a grant proposal:

Program officers are also available to offer individualized proposal support upon request. Contact us if you would like feedback or more information.

We are excited to see your grant ideas that will support our community and make an impact on the future of Wikimedia projects. Put your idea into motion, and submit your proposal by February 10, 2021!

Please feel free to get in touch with questions about getting started with your grant application, or about serving on the Project Grants Committee. Contact us at projectgrantsTemplat:Atwikimedia.org. Please help us translate this message to your local language. MediaWiki message delivery (bincang) 08:01, 28 Januari 2021 (UTC)

New Wikipedia Library Collections Available Now (February 2021)[sunting sumber]

Hello Wikimedians!

The TWL owl says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing new free, full-access, accounts to reliable sources as part of our research access program. You can sign up to access research materials on the Library Card platform:

 • Taxmann – Taxation and law database
 • PNAS – Official journal of the National Academy of Sciences
 • EBSCO – New Arabic and Spanish language databases added

We have a wide array of other collections available, and a significant number now no longer require individual applications to access! Read more in our blog post.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects!

This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

--12:57, 1 Februari 2021 (UTC)

Wiki Loves Folklore 2021 is back![sunting sumber]

Please help translate to your language

Wiki Loves Folklore Logo.svg

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2021 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

Please support us in translating the project page and a banner message to help us spread the word in your native language.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

MediaWiki message delivery (bincang) 13:25, 6 Februari 2021 (UTC)

National squad[sunting sumber]

Hello! Is it possible to correct some of the errors concerning the national squad template. You can place malay parameters as well as the english ones. Regarding team and competition links these errors needs to be corrected to make the template more readable and understandable. Yours sincerely, Sondre --88.89.103.126 21:13, 13 Februari 2021 (UTC)

Feminism & Folklore 1 February - 31 March[sunting sumber]

Please help translate to your language

Greetings!

You are invited to participate in Feminism and Folklore writing contest. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women's biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia. folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, fairy tales, folk plays, folk arts, folk religion, mythology, etc.

You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles centered on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch-hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.

You can also support us in translating the project page and help us spread the word in your native language.

Learn more about the contest and prizes from our project page. Thank you.

Feminism and Folklore team,

Joy Agyepong (talk) 02:40, 16 Februari 2021 (UTC)