Wikipedia:Meja bantuan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Meja Bantuan Wikipedia
  • Halaman ini hanya untuk soalan-soalan berkaitan kaedah penggunaan atau penyuntingan Wikipedia. Bagi soalan-soalan jenis lain, gunakan kotak carian, Meja rujukan, atau Halaman bantuan.
  • Jangan sertakan alamat emel anda atau apa-apa jenis maklumat untuk dihubungi. Jawapan hanya akan diberi pada halaman ini sahaja.
  • Kami semua adalah sukarelawan, lalu maklumbalas mungkin mengambil masa. Untuk itu, silalah bersabar.
  • Untuk kelangsungan perbincangan, sila taip empat tilde (~~~~) di hujung pesanan ayat anda. (cth. Saya tidak dapat bold atau serongkan perkataan. Bagaimana harus saya baikinya? ~~~~)

  • Pengguna baru: Sementara halaman ini sesuai untuk mengajukan soalan, anda juga boleh ajukan soalan di kedai kopi Wikipedia, sebuah halaman khas untuk para pengguna mendapatkan pertolongan mengenai suntingan, penciptaan rencana, dan penggunaan umum Wikipedia, dengan suasana yang lebih mesra.
  • Atau boleh lihat halaman bantuan penyumbang baru untuk panduan ke mana harus anda pergi.
Adakah anda di tempat yang betul?
Cari Soalan lazim
Cari Arkib meja bantuan

Wikipedia survey[sunting sumber]

apa gunanya wikipedia survey tu? --Adikhebat (bincang) 08:52, 29 Oktober 2008 (UTC)

TIADA SIAPA NAK JAWAB KE? --Adikhebat (bincang) 06:56, 30 Oktober 2008 (UTC)
Ada ke wikipedia survey? niduzzi 08:41, 30 Oktober 2008 (UTC)
terang-terang tertulis kat atas tu x nampak ke??--Adikhebat (bincang) 09:30, 30 Oktober 2008 (UTC)
Apa gunanya sebarang tinjauan dilakukan? Tentulah nak tahu lebih mendalam tentang sesuatu perkara. ...Aurora... (bincang) 14:11, 30 Oktober 2008 (UTC)
Mana ??? tak de pon.. niduzzi 16:39, 30 Oktober 2008 (UTC)
kat sitenotice tu! ^-^--Adikhebat (bincang) 23:02, 30 Oktober 2008 (UTC)

Perkhidmatan Keretapi di Tampin[sunting sumber]

Saya seringkali memperbetulkan nama stesen keretapi Tampin kepada Pulau Sebang/Tampin. Hal ini memang berlaku di stesenkeretapi Tampin sekarang di mana papan tanda di stesen itu dicatakan Pulau Sebang/Tampin. Oleh itu suntingan saya dalam laman KTM antarabandar patut dikekalkan. Dalam ruang itu juga saya memasuk beberapa tempat menarik yang terdapat berhampiran Tampin/Pulau Sebang itu. Anda perlu ingat stesen Tampin/Pulau Sebang merupakan pintu masuk ke Melaka ,alah bangunan stesen Tampin/Pulau Sebang itu berada di kawasan Negeri Melaka. Maka wajarlah tempat-tempat menarik di Negeri Melaka boleh dimasukan dengan keistimewaan yang berdekatan dengan Stesen Tampin/Pulau Sebang. Saya juga menambah beberapa Bandar lain yang tiadaperkhidmatan keretapi dengan stesen yang terdekat seperti Batu Pahat stesen terdekatnya Kluang. Oleh itu janganlah dikatakan maklumat yang saya berikan itu palsu. --Ammel

Tak kata palsu, cuma propaganda. Jika anda beli tiket ke stesen tersebut, yang ditulis cuma Tampin. Sehingga stesen baru siap, saya tak fikir KTMB akan mengubahnya. Berkenaan tempat2 menarik, itu tak perlu. Rencana itu bukan mengenai pelancongan. ...Aurora... (b) 14:59, 1 Januari 2009 (UTC)

Propaganda apa? Susahlah kalau macam ini! memanglah tikit KTM dicatatkan Tampin. Tetapi papan tanda rasmi di stesen itu ditulis Tampin/Pulau Sebang. Walaupun pihak KTM belum mengubahnya pada tiket dan laman webnya sebagai rakyat Malaysia perkara yang betul juga perlu dimaklumkan. Mengenai pendapat saudara KTM tidak mengubah nama stesen itu kelak, saya tidak setuju. Kerana Projek Sebang Sentral termasuk dalam landasan keretapi berkembar.(JANGAN KATA INI PUN PROPAGANDA PULAK). Perkara kedua, saya masukkan juga bandar-bandar yang tidak mempunyai stesen KTM dengan stesen KTM yang terdekat. Tujuan saya menambah hal ini, bagi memudahkan pembaca laman web ini mengetahui stesen terdekat. Sebagai contoh, Stesen Segamat juga memberi perkhidmatan kepada penduduk Tangkak dan Muar. Stesen Johor Bahru juga untuk Pontian dan Kota Tinggi. Diharapkan saudara boleh juga menerima perkara seperti ini bagi panduan pelayar/pembaca wiki. ini. Terima Kasih.

Memang susah. Ini ensiklopedia, sumber peringkat ketiga. Nak tambah sesuatu mesti rasmi dan mempunyai rujukan dari sumber pertama/kedua. Kan dah ada rencana Pulau Sebang, ceritalah di sana (jika anda ada sumber rujukan). Mengenai bandar terdekat, tak perlu, ada beratus2 bandar di Malaysia ini, takkan nak bubuh semua? ...Aurora... (b) 14:55, 12 Januari 2009 (UTC)

Menggunakan templat dari Wikipedia bahasa lain[sunting sumber]

Contohnya, bagaimana caranya untuk menggunakan userbox dari Wikipedia Bahasa Inggeris? --SyahirSQRT2 (bincang) 13:34, 10 Oktober 2011 (UTC)

Anda perlu cipta templat yang sama di sini. Lihat Wikipedia:Kotak pengguna dan {{userbox}}. --Kurnia [ bual ] 13:42, 10 Oktober 2011 (UTC)
Bagaimana pula dengan templat seperti yang ditunjukkan di [sini]? Ya, saya tahu ia bukan templat, tetapi ia masih ada tanda kurungan yang sama seperti templat, jadi saya menganggapnya sebagai templat.
Bagaimana sekiranya saya ingin mengambil... katakan, pemboleh ubah "NUMBEROFARTICLES" dari Wikipedia Bahasa Inggeris? --SyahirSQRT2 (bincang) 14:19, 10 Oktober 2011 (UTC)
Yang itu bukannya templat tetapi kata sakti yang merupakan salah satu ciri MediaWiki. Anda boleh gunakannya di sini dengan kod {{NUMBEROFARTICLES}}, dan hasilnya ialah 348,321. Untuk kata-kata sakti lain, anda boleh rujuk Bantuan:Kata sakti. --Kurnia [ bual ] 14:42, 10 Oktober 2011 (UTC)
Setahu saya, kata sakti itu terhad kepada wiki terbabit sahaja. ...Aurora... (b) 02:54, 11 Oktober 2011 (UTC)
Kata sakti itu boleh digunakan di semua laman berperisian metawiki, tapi tentu sekali nilainya berlainan bagi tapak web berlainan. Kalau mahu ambil nilai {{NUMBEROFARTICLES}} daripada en.wiki untuk digunakan di sini, setahu saya tidak boleh. --Kurnia [ bual ] 03:31, 11 Oktober 2011 (UTC)

Mencari pengarang cerita kisah riwayat "Dollah Serawak dan Siput Serawak"[sunting sumber]

Saya mohon jasa baik tuan untuk memberi nama dan cara saya dapat hubungi pengarang cerita/riwayat Dollah Serawak dan Siput Serawak. Sekian terimakasih.

Boleh cuba rujuk sejarah penulis untuk Siput Sarawak dan sejarah penulis untuk Dollah Sarawak. Walaubagaimanapun kedua-dua rencana tersebut tiada sumber rujukan lanjut untuk diketahui kesahihannya. Harap maklum. i wong (bincang) 16:53, 4 Mac 2012 (UTC)

makna patik[sunting sumber]

Dalam bahasa sanskrit makna patik ialah ANAK ANJING??

betul ke??

sebab yang memberi tahu saya ialah cikgu sejarah saya.

jadi saya cuba cari di kamus dewan bahasa dan pustaka tidak jumpa.

adakah kenyataan cikgu saya itu betul?

Apabila diberitahu mengenai sesuatu perkara, periksa dari sumber yang boleh dipercayai. Jangan ambil langsung dari blog atau facebook, tetapi periksa sumber asal mereka. Perkataan patik dikatakan membawa erti hamba. Lihat buku Functional Change: The Case of Malay Constituent, Pages displayed by permission of Walter de Gruyter. Copyright. By Susanna Cumming Yosri (bincang) 16:00, 25 April 2012 (UTC)
Lihat juga Grammar of the Malay language Tassilo Adam, James P. Butler , A grammar and dictionary of the Malay language with a preliminary ... By John Crawfurd Yosri (bincang) 16:12, 25 April 2012 (UTC)
Dari sumber ilmiah Journal of the Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society, Volume 23 Yosri (bincang) 16:15, 25 April 2012 (UTC)

soalan[sunting sumber]

bagai manakah menggunakan ini.. – Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh 115.164.3.228

Menggunakan Wikipedia? Baca tutorial. ...Aurora... (b) 15:09, 17 Mei 2012 (UTC)

sunting[sunting sumber]

saya nak sunting or print halaman ner tapi kenapa kena log masuk dahulu?? – Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh 203.82.80.201

Tak payah. ...Aurora... (b) 03:06, 8 Jun 2012 (UTC)

syarat kemasukan[sunting sumber]

saya ingin bertanyakan mengenai syarat dan kelayakan untuk memasuki institusi ini. harap dapat menerangkan dengan terperinci. --123.136.106.19 07:54, 22 Julai 2012 (UTC)

Institusi apa???Yosri (bincang) 11:20, 22 Julai 2012 (UTC)
Institusi Wikipedia? Tiada syarat untuk masuk. Marilah. ...Aurora... (b) 15:20, 22 Julai 2012 (UTC)

Nahkoda Mohamad Taib dan KUALA SEPIT, LUMUT PERAK[sunting sumber]

Salam satu MALAYSIA,


Saya ingin tahu berkaitan sejarah hidup dan waris Nahkoda Mohamad Taib. Serta bagaimana beliau membuka KUALA SEPIT, LUMUT.

Kerna KAMI adalah WARIS beliau generasi yg ke-6 ingin tahu. Ini kerana sumber maklumat kami sedikit demi sedikit telah tiada didunia ini buat rujukan. Kami waris PENDEKAR MAHMUD ada bukti dan pusara waris2 terhampir dengan Nahkoda Mohamad Taib..


Ingin berkerjasama dengan pihak tuan untuk memberi dan berkongsi info dan bukti yang kami ada.


Sekian, TERIMA KASIH.


Mahmud Hj Hussin amud05@yahoo.com

Hp no: 012-6749797

Waakaikumsalam tuan. Sini bukanlah tempat sesuai untuk bertanya. Mungkin tuan boleh pergi ke arkib perpustakaan negara untuk mencari sejarah keluarga tuan. Mungkin di sana tersimpan segala maklumat pembukaan Lumut. Kami di sini hanyalah sukarelawan yang membantu menulis apa yang kami tahu. Harap maklum. -- i wong (bincang) 00:39, 29 Ogos 2012 (UTC)

MENCARI PENGGUNA[sunting sumber]

Salam sejahtera,

Saya dalam membuat sedikit kajian berkenaan suku kaum di Sabah. Saya tertarik dengan artikel dari user: YOSRI. Bagaimana cara untuk menghubungi beliau. Terima kasih

Salam sejahtera. Boleh tinggalkan pesanan di laman perbincangan beliau. -- i wong (bincang) 00:26, 16 Oktober 2012 (UTC)

Lesen imej[sunting sumber]

Saya nak tanya, lesen imej perlu letak apa apabila saya nak upload? -- Serdang's Angel 11:54, 24 Februari 2013 (UTC)

Kalau karya sendiri, boleh guna domain awam. — пz scόυт ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ? 11:57, 24 Februari 2013 (UTC)

Jadi yang saya upload BBW tu betullah? -- Serdang's Angel 11:58, 24 Februari 2013 (UTC)

Ya. :) — пz scόυт ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ? 11:59, 24 Februari 2013 (UTC)

Terima kasih. -- Serdang's Angel 12:01, 24 Februari 2013 (UTC)

Sama-sama, selain itu anda juga boleh memilih lesen pengiktirafan perkongsian serupa 3.0, pengiktirafan 3.0 atau GFDL. — пz scόυт ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ? 12:10, 24 Februari 2013 (UTC)

Apa beza semua tu? -- Serdang's Angel 12:14, 24 Februari 2013 (UTC)

Kalau domain awam, ia boleh diguna dan diubahsuai di seluruh dunia. Manakala yang lain tu boleh juga digunakan di mana-mana tetapi ada sesetengah peraturan yang membataskannya. Anda boleh baca setiap lesen tersebut untuk maklumat lanjut. — пz scόυт ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ? 12:32, 24 Februari 2013 (UTC)

Boleh baca Commons:Commons:Choosing a license. ...Aurora... (b) 07:24, 25 Februari 2013 (UTC)

Terima kasih. "Serdang's Angel" (bincang) 16:03, 1 Mac 2013 (UTC)

syarat kemasukan ke universiti incheon, korea selatan[sunting sumber]

Apakah syarat kemasukan untuk universiti ini ?? – Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh 183.171.176.113

Anda boleh mencarinya di sini. — пz scόυт ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ? 06:32, 1 Mac 2013 (UTC)

Templat:User Wikipedian for[sunting sumber]

Diharap semua pengguna dapat menolong saya untuk membetulkan templat ini. Saya keliru dan buntu. Jika dilihat jadual di bawah, kiraan tarikhnya salah.

Contoh kod Hasil
{{User Wikipedian for|tahun=2012|bulan=3|hari=18}}
Noia 64 apps karm.png Pengguna ini telah melibatkan diri di Wikipedia Bahasa Melayu selama 9 tahun,  1 bulan dan 23 hari.

- Irfanshaharuddin (bincang) 23:54, 30 Mac 2013 (UTC)

Salah ke? Kalau letak tarikh 1/1/2000, saya dapat 13 tahun, 2 bulan dan 30 hari. ...Aurora... (b) 16:18, 31 Mac 2013 (UTC)
Pada mulanya, templat ini kelihatan menunjukkan tarikh yang salah. Tetapi kini, nampaknya ia sudah pulih. Irfanshaharuddin (bincang) 03:52, 14 April 2013 (UTC)

Move kan article[sunting sumber]

Salam...Saya ingin meminta tolong dari kawan di wiki utk tolong 'move' kan article yg saya dah buat. ini link dia: http://ms.wikipedia.org/wiki/Pengguna:Esyamradzuan

Article ini saya sgt harap dpt dipublishkan secepat mungkin sbb ini akan banyak membantu pakcik saya yang baru sahaja dinamakan sbg calon PRU nnti.

Harap2 sgt saudara atau saudari blh membantu.

Terima kasih sgt2. – Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh Esyamradzuan

Maaf, sekadar Naib Ketua Bahagian parti atau calon PRU tidak layak mendapat rencana sendiri. Wikipedia bukan tempat memperkenalkan orang yg tidak terkenal. Bagaimanapun, sekiranya dia menang dan menjadi wakil rakyat, silalah ingatkan saya. Saya boleh tolong. ...Aurora... (b) 10:02, 19 April 2013 (UTC)
Baik ...Aurora.... Saya akan update cik nanti.

Gambar[sunting sumber]

Yosri, adakah ia benar jikalau kita mengambil gambar dari laman berhakcipta, maknanya gambar juga berhakcipta? Cat N' Rat (bincang) 09:02, 3 Oktober 2013 (UTC)

Mana-mana gambar yang diambil di Internet dan bukannya Wikipedia boleh dianggap berhak cipta. -- 莫哈末 (Wong) 00:44, 4 Oktober 2013 (UTC)

ammonia[sunting sumber]

apakah bahan-bahan yang boleh membuang ammonia dalam air

Tumbuhan atau udara. CTMakerbot (bincang) 15:03, 28 November 2013 (UTC)

penerangan berkaitan projek meja[sunting sumber]

saya nak tahu contoh penerangan projek meja boleh? (Soalan oleh 175.142.46.162)

Projek meja (Malaysia)

Projek meja (Inggeris)

69,431.06[sunting sumber]

  • Perkara senarai berbutir

rindu yang menyiksa kan[sunting sumber]

contoh surat rasmi kepada pengarah pusat ccrc perlop sungai siput....memohon rayuan ingin menukar kan suami ke pusat ccrc serendah.....115.164.83.106 07:12, 25 Julai 2015 (UTC)

Maaf, Wikipedia bukannya tempat yang sesuai untuk menguruskan hal tersebut. Wikipedia hanyalah sebuah komuniti yang sukare;a dimana komuniti disini bersama-sama membangunkan Wikipedia. Apli kasi 10:02, 25 Julai 2015 (UTC)

pengertian Islam menurut Abu Ala' Almaududi[sunting sumber]

tolong bantu dapatkan artikel berkaiatan tajuk di atas

( 4 element yang termasuk di dalam penyediaan canapes serta contohnya sekali.)[sunting sumber]

(saya ingin tahu tentang 4 element yang termasuk di dalam penyediaan canapes serta contohnya sekali.)1.32.73.237 06:26, 18 November 2015 (UTC)

Kami sudah ada rencana Canapé, jika itu yang anda maksudkan. --Kurnia [ bual ] 06:38, 18 November 2015 (UTC)

Bagaimana cara untuk menyunting Tajuk Utama[sunting sumber]

Salam,

Saya ingin bertanya.. bagaimana ingin saya sunitng tajuk besar untuk page Agrobank Malaysia (https://ms.wikipedia.org/wiki/Agro_Bank) Tajuk sekarang adalah Agro Bank, Saya inign tukarkan kepada Agrobank Malaysia.

Saya sudah buat perubahan pada English page. Tapi gagal buat perubahan pada page Bahasa Melayu.

Terima Kasih

Kenapa mesti ditukar? Berdasarkan maklumat di tapak sesawang rasmi, Agrobank adalah tradename bagi bank ini. Zamwan (bincang) 14:32, 5 Oktober 2016 (UTC)

bagaimana nak hilangkan perkataan pengguna?[sunting sumber]

kenapa nama wikipedia saya ada perkataan pengguna diawal nama saya?

bagaimana nak hilangkan perkataan pengguna?

adakah untuk create wiki jenama produk & individu berlainan account?

Real Fabulous (bincang) 12:50, 30 Disember 2016 (UTC)

Buat seperti ini (Real Fabulous). Keluang hitam (bincang) 13:32, 21 Oktober 2017 (UTC)

Tolong alihkan page[sunting sumber]

Nak mintak tolong alihkan page reabiliti(https://ms.wikipedia.org/wiki/Reabiliti) ke reliabiliti iaitu translasi yang betul dari reliability. Terima kasih. Hayate891 (bincang) 13:04, 7 Jun 2017 (UTC)

Telah diambil tindakan oleh Birokrat Yosri. Keluang hitam (bincang) 13:34, 21 Oktober 2017 (UTC)

Templat yang tidak wujud[sunting sumber]

Semasa menyunting salah satu artikel, didapati templat "Hancinema person" tidak wujud. Namun, dalam laman Wiki Bahasa Inggeris, templat ini wujud. Bolehkah saya mencipta templat baru ini atau ia adalah level admin sahaja?

Cipta sahaja. Admin di sini juga seorang penyunting cuma tanggungjawab lebih dari seorang penyunting biasa. Anda juga boleh mencipta kategori, jika berminat. Azizah Sofia (bincang) 11:38, 27 November 2017 (UTC)

Tolong padamkan laman Templat:Templat:Oseanografi fizikal[sunting sumber]

Saya tersilap pindah. Maaf :(. Saya sebenarnya nak pindah laman Templat:Physical oceanography kepada laman Templat:Oseanografi fizikal tapi tak berjaya. Macam mana nak pindahkan laman kalau target laman tu dah wujud. Adakah saya harus padam atau kosongkan target laman itu dahulu? Terima kasih. --Hayate891 (bincang) 08:50, 10 Disember 2017 (UTC)

tak boleh upload gambar sendiri[sunting sumber]

Semua gambar adalah gambar saya tapi tak boleh upload. kenapa?

Redirection[sunting sumber]

Bagaimana cara untuk membuat redirect dari laman ini: https://ms.wikipedia.org/wiki/GERAN_(Filem_2019) kepada laman ini: https://ms.wikipedia.org/wiki/Geran_(filem_2019) kerana pautan laman pertama (yang telah dihapuskan) yang tersenarai di carian Google.

@Borzack Crave: Lama-kelamaan hilanglah itu di carian Google dan diganti dengan yang sebenar. Cara melencong seperti ini:
#LENCONG Tajuk laman

-- TofeikuBincang 11:24, 9 Oktober 2019 (UTC)

fakta salah mengenai keluarga[sunting sumber]

salam, dalam artikel mengenai tan sri muhyiddin yassin di sini https://ms.wikipedia.org/wiki/Muhyiddin_Yassin tertera maklumat keluarga.

Tan Sri Muhyiddin telah mendirikan rumahtangga pada tanggal 22 September 1972 yang lalu. Hasil daripada perkongsian hidup beliau bersama Puan Sri Datin Paduka Hajjah Noorainee Abdul Rahman, mereka telah dikurniakan 4 orang anak, 2 orang lelaki dan 2 orang perempuan, iaitu Datuk Fakhri Yassin Mahiaddin, (berkahwin dengan Datin Fara Nadia Tan Sri Haji Abdul Rahim), seorang tokoh korporat

maklumat isteri Datuk Fakhri Yassin Mahiaddin adalah salah. Isteri Datuk Fakhri Yassin Mahiaddin adalah Datin Fara Ikma Tan Sri Haji Abdul Rahim, bukannya Datin Farah Nadia.

saya tak dapat edit sendiri, mohon yang dapat lakukan editing untuk mengubah maklumat yang betul. terima kasih

Request Semi-protection for Dong_Jiao_Zong[sunting sumber]

Reason: ip user vandalism. Thank you. --SCP-2000 (bincang) 03:48, 26 Disember 2019 (UTC)

Black Lives Matter Logo in different languages[sunting sumber]

Please help to translate the Black Lives Matter Logo for this wikipedia.
Follow this Link to get to the request. Thank you --Mrmw (bincang) 17:57, 7 Jun 2020 (UTC)

Tempoh masa untuk penerbitan dan pengesahan sesebuah artikel wikipedia[sunting sumber]

Assalamualaikum. Saya hafizi. Saya ingin bertanya tentang tempoh masa yang diambil untuk menerbitkan artikel wikipedia dan tempoh pengesahan sesebuah artikel wikipedia untuk di live kan. --HPTPagoh (bincang) 09:30, 31 Januari 2021 (UTC)