Wikipedia:Rencana baik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Rencana baik di Wikipedia تخطط جيدا في ويكيبيديا

Simbol ini melambangkan rencana baik di Wikipedia.
Rencana baik (RB) adalah satu rencana yang memenuhi satu set teras piawaian editorial tetapi bukan kualiti rencana pilihan. Rencana yang baik memenuhi kriteria rencana yang baik, melalui proses penamaan calon rencana baik dengan jayanya. Mereka yang ditulis dengan baik, mengandungi maklumat fakta yang betul dan disahkan, adalah luas dalam liputan, neutral dalam sudut pandangan, stabil, dan digambarkan, di mana mungkin, dengan imej yang berkaitan dengan lesen hak cipta yang sesuai. Rencana yang baik tidak perlu menjadi seperti yang komprehensif seperti rencana pilihan, tetapi mereka tidak boleh meninggalkan apa-apa aspek utama topik ini: perbandingan antara kriteria untuk rencana baik dan rencana baik menerangkan perbezaan selanjutnya.

Menariknya, kini kami mempunyai 101 buah rencana yang diklasifikasikan sebagai rencana baik, ia adalah rencana-rencana pilihan yang dari keseluruhan 303,967 rencana ilmiah pelbagai bidang dalam Wikipedia Bahasa Melayu.

Simbol (Symbol support vote.svg) pada atas hujung kanan pada laman rencana menunjukkan rencana itu telah terpilih sebagai rencana baik. Proses untuk menetapkan rencana seperti rencana baik adalah sengaja mudah. Jika penyunting mendapati dan menyumbang kepada rencana dan mereka percaya bahawa ia memenuhi kriteria rencana baik, mereka boleh menamakan rencana untuk satu pengulas tidak berat sebelah untuk menilai. Penyunting akan mengkaji semula rencana selepas memilih dari barisan pencalonan rencana baik kemudian menilai ia terhadap kriteria rencana baik. Rencana yang dicalonkan akan ditambah kepada senarai rencana baik di bawah sekiranya ia diterima oleh pengulas. Sesiapa pun boleh menamakan atau mengkaji rencana dengan mengikuti arahan. Begitu juga, sesiapa sahaja boleh mencadangkan bahawa satu rencana yang tidak lagi memenuhi kriteria rencana baik dikeluarkan daripada senarai, mengikuti arahan bagi penilaian semula.

Alatan rencana baik:

Kualiti kami:

Halaman berkaitan:


Isi kandunganAgama dan kepercayaan[sunting sumber]

Bahasa dan sastera[sunting sumber]

Buah Rindu - Hamka - Kampung Boy - Nyanyi Sunyi (Amir Hamzah) - Poedjangga Baroe - Usman Awang

Bioperubatan dan kesihatan[sunting sumber]

Angin ahmar - Ensefalitis Jepun - Sindrom Pernafasan Timur Tengah

Fizik dan astronomi[sunting sumber]

3 Juno

Geografi[sunting sumber]

Gunung Vesuvius - Harajuku - Johor Bahru - Pompeii

Haiwan dan zoologi[sunting sumber]

Ilmu sosial[sunting sumber]

Freemasonry - LGBT - Pah Wongso

Kajian alam[sunting sumber]

Hujan - Hujan batu - Jerebu - Sengkayan

Makanan dan minuman[sunting sumber]

Media[sunting sumber]

TV3

Pengangkutan[sunting sumber]

Politik dan kerajaan[sunting sumber]

Anwar Ibrahim - Budiman Mohd Zohdi - Khairy Jamaluddin

Sains dan teknologi[sunting sumber]

Letupan

Sejarah dan peristiwa[sunting sumber]

Rusuhan Penjara Pudu - Tanah runtuh Bukit Antarabangsa 2008 - Tanah runtuh Hulu Langat 2011

Senibina dan arkeologi[sunting sumber]

Bangunan Sultan Abdul Samad - Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur

Seni dan hiburan[sunting sumber]

29 Februari (filem) - Abigail Breslin - Adnan Semp-It - Alexandra Daddario - Amanda Seyfried - Amy Adams - Anna Kendrick - Anak Mami Nasi Kandaq - Apokalips X - Blake Lively - Bryce Dallas Howard - Bunohan (filem) - Cara Delevingne - Charlize Theron - Cinta (filem) - Dakota Johnson - Dianna Agron - Elizabeth Banks - Elle Fanning - Emily Blunt - Emma Roberts - Emma Stone - Fatin Shidqia - Fairy Tail - G-Dragon - Gemma Arterton - Hati Bukan Kristal - Heather Morris - Jennifer Lawrence - Jessica Chastain - Kami Histeria - Kat Dennings - Katharine Hepburn - Kaya Scodelario - Kidung Abadi - Lelaki Harapan Dunia (filem) - Linkin Park - Manisnya Cinta Di Cappadoccia (filem) - Margot Robbie - Matt Damon - Matthew McConaughey - Maia Estianty - Ola Bola (filem) - Pinkan Mambo - Polis EVO - Rachel McAdams - Rosamund Pike - Ryan Reynolds - Scarlett Johansson - Shailene Woodley - Shila Amzah - Suami Aku Ustaz (filem) - The Journey (filem 2014) - Trilogi Cicakman - Victoria Justice - Woody Harrelson - Yoko Ono - Ziana Zain - Zubir Said

Sukan dan permainan[sunting sumber]

Fandi Ahmad - Tiger Woods

Tumbuhan dan hortikultur[sunting sumber]