Wikipedia:Rencana pilihan/Pencalonan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Di sini, kita menentukan yang mana satu rencana bakal dipaparkan sebagai rencana pilihan. Rencana pilihan perlu mempunyai karya Wikipedia yang terbaik. Sila lihat: Wikipedia: Apakah itu rencana pilihan? untuk kriterianya.

Jika anda mencalonkan rencana, anda dijangka akan menjawab segala bantahan yang dikemukakan. Jika anda mencalonkan rencana yang anda telah mengerjakannya, sila catatkannya sebagai pencalonan diri. Anda boleh mencalonkan rencana melebihi dari dua. Jika anda hendak menerima maklum balas sebelum mencalonnya, sila senaraikan cadangan anda dalam Wikipedia:Ulasan sebaya. Jangan mencalonkan rencana melainkan sekiranya anda benar-benar mahu komuniti Wikipedia mempertimbangkannya.

Persetujuan mestilah diperoleh sebelum sesebuah rencana boleh diiktiraf sebagai rencana pilihan. Jika masa yang agak panjang berlalu tanpa penyelesaian iaitu bantahan, pencalonan itu akan dialihkan daripada senarai calon dan diarkibkan.

Lihat juga Wikipedia:Calon gambar pilihan.

Hapuskan ingatan cache untuk halaman ini.

Navigasi

Kandungan pilihan:

Alatan rencana pilihan:

Sebelum membuat pencalonan rencana pilihan:

Arkib:


Tatacara pencalonan

 1. Sebelum mencalonkan rencana, pastikan bahawa ia memenuhi semua kriteria RP dan/atau ulasan sebaya (jika ragu-ragu mencalonkan terus disini) ditutup dan diarkibkan.
 2. Letakkan {{subst:CRP}} di bahagian atas halaman perbincangan rencana yang dicalonkan dan simpan halaman.
 3. Dari templat FAC, klik pada pautan merah "memulakan pencalonan" merah atau pautan biru "tinggalkan komen". Anda akan melihat maklumat pra-dimuatkan; tinggalkan teks itu. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk melengkapkan pencalonan, sila hantar ke halaman perbincangan CRP untuk mendapatkan bantuan.
 4. Di bawah tajuk pramuat, lengkapkan halaman pencalonan, tandatangan dengan ~~~~, dan simpan halaman.
 5. Salin teks ini: {{Wikipedia:Calon rencana pilihan/nama rencana yang dicalonkan/arkibNombor}} (tukarkan Nombor), dan sunting laman ini (cth., laman yang anda baca sekarang), menampal templat di bahagian atas senarai calon. Gantikan "nama rencana ..." dengan nama yang anda calonkan. Ini akan mentransklusikan pencalonan ke dalam laman ini. Sekiranya tajuk halaman pencalonan berbeza dari format ini, gunakan tajuk halaman sebaliknya.

Penyokongan dan pembantahan

 • Untuk membalas pencalonan, klik pautan "Sunting sumber" di sebelah kanan pencalonan rencana (bukan pautan "Sunting sumber" untuk halaman "keseluruhan" CRP di bahagian atas sekali). Semua editor adalah dialu-alukan untuk mengkaji semula pencalonan; lihat FAQ cara menyemak dan mengulas (Inggeris) untuk gambaran keseluruhan proses semakan.
 • Untuk menyokong pencalonan, tulis *'''Sokong''', diikuti oleh sebab anda, yang sepatutnya berdasarkan bacaan penuh teks. Sekiranya anda telah menjadi penyumbang utama rencana sebelum pencalonan, sila nyatakan ulasan anda. Seorang pengulas yang mengkhusus dalam bidang tertentu dari kriteria RP harus menunjukkan sama ada sokongan itu berlaku untuk semua kriteria.
 • Untuk menentang pencalonan, tulis *'''Bantah''' atau *'''Tidak setuju''', diikuti oleh sebab anda. Setiap bantahan mesti memberi rasional tertentu yang boleh ditangani. Jika tiada apa-apa yang boleh dilakukan secara prinsip untuk menangani bantahan, penyelaras mungkin mengabaikannya. Rujukan mengenai gaya dan tatabahasa tidak selalu bersetuju; jika penyumbang memetik sokongan untuk gaya tertentu dalam kerja rujukan standard atau sumber lain yang berwibawa, pengulas harus mempertimbangkan untuk menerimanya. Penilai yang membantah sangat digalakkan untuk kembali selepas beberapa hari untuk memeriksa sama ada bantahan mereka telah ditangani. Untuk mengeluarkan bantahan, anda digalakkan menggaris/memotong (dengan <s> ... </s>) daripada membuangnya. Sebagai alternatif, pengulas boleh memindahkan ulasan yang panjang dan diselesaikan ke halaman perbincangan arkib CRP, meninggalkan pautan dalam nota pada arkib CRP.
 • Untuk memberikan input yang membina pada pencalonan tanpa menyokong atau membantah secara khusus, tulis *'''Komen''' atau *'''Ulasan''' diikuti oleh nasihat anda.
 • Untuk memudahkan penyuntingan, seorang pengulas yang memaparkan ulasan panjang mungkin ingin mencipta subseksyen "peringkat keempat" neutral, yang dinamakan ==== Semakan oleh SNN95 ==== atau ==== Komen oleh Yosri ==== (jangan gunakan tajuk bahagian peringkat ketiga atau lebih tinggi). Tolong jangan buat subseksyen untuk pernyataan pendek sokongan atau pembangkang bagi hal ini *'''Sokong''',*'''Bantah''', atau *'''Komen''' diikuti dengan kenyataan pendapat anda, sudah mencukupi. Tolong jangan gunakan subpengepala yang bertemakan dengan koma bertitik, kerana ini mencipta masalah kebolehaksesan (Inggeris).
 • Sekiranya seorang penilai berpendapat bahawa suatu Bantah telah dinyatakan, mereka harus mengatakan begitu selepas tandatangan penilai daripada memotong atau memisahkan teks pengulas. Dalam panduan halaman perbincangan, pemohon tidak boleh menyekat, mengubah, menyerang, memisahkan atau menambah grafik kepada komen dari editor lain; balasan ditambah di bawah tandatangan pada ulasan pengulas. Sekiranya pemohon mendapati bahawa seorang penentang tidak kembali ke halaman pencalonan untuk mengkaji semula penambahbaikan, ini harus diperhatikan di halaman pencalonan, dengan beza kepada halaman penyemak pengulas yang menunjukkan permintaan untuk dipertimbangkan semula.

Salin kod dibawah dan tampal pada laman pencalonan yang anda cipta (cth:Wikipedia:Calon rencana pilihan/Fairy Tail/arkib1)

<!-- Untuk pemohon -->
===[[Nama Rencana]]===

<noinclude>{{pagelinks|Nama rencana}}</noinclude>
:<small>''Pencalon: {{user3|Nama pengguna anda}} ~~~~~''</small>

<!-- Jangan bubuh pautan -->
Ringkasan berkenaan rencana pilihan anda faham. Komen anda (pilihan). ~~~~

<!-- Untuk pengulas -->
*'''Bantah''' Komen bantahan anda disini. ~~~~
*'''Sokong''' Komen sokongan anda disini. ~~~~
*'''Komen''' Berikan komen yang membina. ~~~~

Pencalonan rencana pilihan terkini

Letakkan permohonan {{Wikipedia:Calon rencana pilihan/nama rencana yang dicalonkan/arkibNombor}} yang anda cipta disini.

Wabak virus Nipah Malaysia 1998–1999

Pencalon: Ricky250 (bincang · sumbangan · log) 16:23, 16 Mac 2020 (UTC)
Peta taburan taburan wabak virus Nipah. Tempat pertama virus di Ipoh pada tahun 1998 dan kemudian berlanjutan ke tempat-tempat lain dengan jangkitan virus dalam warna biru sementara virus Hendra dalam warna merah, kedua-duanya milik keluarga Paramyxoviridae.

Wabak virus Nipah Malaysia 1998–1999 ialah wabak virus Nipah berlaku dari September 1998 hingga Mei 1999 di negeri Perak, Negeri Sembilan dan Selangor di Malaysia. Sejumlah 265 kes ensefalitis akut dengan 105 kematian yang disebabkan oleh virus itu dilaporkan di tiga negeri sepanjang wabak itu.

Rencana ini sangat selaras dengan apa yang berlaku sekarang demi peringatan kepada semua berkenaan wabak COVID-19. SNN95 Talk to me, beybeh! 16:23, 16 Mac 2020 (UTC)

 • Sokong Keadaan situasi sekarang ini amat sesuai dijadikan rencana ini sebagai rencana pilihan pada bulan Mac 2020. Yang Ikhlas NikoUMS (bincang) 01:37, 17 Mac 2020 (UTC)
 • Sokong Jika tiada apa-apa bantahan, rencana ini dijadikan RP untuk bulan Mac 2020. SNN95 Talk to me, beybeh! 01:46, 17 Mac 2020 (UTC)

Tamparuli

Pencalon: NikoUMS 06:39, 15 Mac 2020 (UTC)
Jambatan Tamparuli merupakan mercu tanda serta sinonim dengan Tamparuli

Tamparuli merupakan sebuah pekan dan daerah kecil yang terletak di daerah Tuaran, Bahagian Pantai Barat Sabah, Malaysia. ADUN bagi pekan ini adalah Yang Berhormat Datuk Jahid Jahim. Jarak pekan Tamparuli ke bandar Kota Kinabalu adalah lebih kurang 36 kilometer dan majoriti etnik kaum di Tamparuli adalah Kadazan-dusun (Kebanyakkannya adalah Suku Kaum Dusun Lotud). Pekan Tamparuli terkenal dengan lagunya jambatan tamparuli yang kini menjadi kesukaan masyarakat kaum kadazan dusun. Lagu tersebut dicipta oleh artis tempatan terkenal di Sabah iaitu Justin Lusah dan juga mendiang John Gaisah. Artis seperti Marsha Milan Londoh yang berasal dari Tamparuli juga turut mempopularkan lagu tersebut kepada masyarakat di Sabah mahupun seluruh dunia semasa beliau berada di pentas Akademi Fantasi Musim Ke-3. Pekan ini juga mengisahkan cerita rakyat sendiri dan juga sejarah asal-usul nama Tamparuli. Cerita rakyat ini turut dijadikan sebagai teater kebudayaan dipentaskan di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Sabah. Terdapat juga tarikan baru seperti Rumah Terbalik pertama di Malaysia dan menjadi tarikan utama pelancong untuk datang ke Rumah Terbalik. Rencana ini sesuai untuk pembaca ingin mengetahui Pekan Tamparuli dan berpotensi untuk dijadikan rencana pilihan. NikoUMS (bincang) 06:39, 15 Mac 2020 (UTC)

Pencalonan rencana pilihan terdahulu

Orang utan

Orang Utan, Semenggok Forest Reserve, Sarawak, Borneo, Malaysia.JPG

Orang utan merupakan tiga spesis mawas ekstan yang berasal dari Malaysia dan Indonesia. Orang utan kini terdapat di hutan hujan Borneo dan Sumatera. Tergolong dalam genus Pongo, orang utan pada mulanya satu spesies. Sejak 1996 ia terbahagi kepada dua spesies, iaitu orang utan Borneo (P. pygmaeus, dengan 3 subspesies) dan orang utan Sumatera (P. abelii). Pada November 2017 dilaporkan bahawa spesies ketiga orang utan telah dikenal pasti, iaitu orang utan Tapanuli (P. tapanuliensis).

Apa kata kita raikan dekad baharu dengan mengetengahkan rencana mengenai spesies haiwan tempatan yang terancam disebabkan kemusnahan alam? Saya sendiri pernah mengusahakan penambahbaikan rencana ini dan rasanya sudah tiba masanya saya mencalonkannya sebagai rencana pilihan Januari 2020. — Malurian123 05:32, 16 Disember 2019 (UTC)
 • Sokong Azizah Sofia (bincang) 15:19, 21 Disember 2019 (UTC)
 • Sokong Maaf lambat menyokong pencalonan ini. Jika tiada bantahan, akan dicalongkan untuk bulan Februari 2020. SNN95 Talk to me, beybeh! 13:27, 6 Februari 2020 (UTC)

Poedjangga Baroe

Pencalon:Rachun Dunia (bincang) 17:57, 23 November 2019 (UTC)
Cover Poedjangga Baroe 1937.jpg

Poedjangga Baroe ([puˈdʒaŋɡa baˈru]; Ejaan Sempurna: Pujangga Baru), ialah majalah sastera avant-garde Indonesia yang diterbitkan antara Julai 1933 hingga Februari 1942. Majalah ini diasaskan bersama oleh Armijn Pane, Amir Hamzah, dan Sutan Takdir Alisjahbana. Semenjak awal kurun ke-20, orang tempatan Hindia Timur Belanda mula berpegang pada perasaan kebangsaan. Ini dibuktikan dengan kemunculan beberapa penerbitan kebangsaan atau nasionalis. Armijn, Amir, dan Takdir, tiga orang penulis yang berasal dari Sumatera, mula mengasaskan majalah mereka pada September 1932. Mereka mengirim surat kepada para penyumbang bahagian sastera surat khabar Pandji Poestaka memohon sumbangan penulisan, dan juga memohon bantuan daripada 10 kesultanan. Apabila persetujuan dengan syarikat penerbitan kepunyaan Belanda, Kolff & Co., gagal, mereka membuat keputusan untuk menerbit majalah sendiri. Majalah yang dimaksudkan, Poedjangga Baroe, pertama kalinya diterbitkan pada Julai 1933. Dalam tempoh penerbitannya, majalah ini melebarkan skopnya dan melibatkan penulisan penyumbang yang lebih aktif dari segi politik. Majalah berhenti menerbit selepas Indonesia ditakluki Jepun pada tahun 1942. Sebuah majalah lain di bawah sepanduk Pudjangga Baru diterbitkan antara tahun 1948 dan 1954.

Karya yang sangat sempurna, saya salute kepada penyumbangnya. Rencana ini adalah pencalonan kali pertama. Diharap dapat dipertimbangkan bersama. Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 17:57, 23 November 2019 (UTC)
 • Sokong Rencana ini pun sudah lama di kategori Rencana Baik. Jadi apa salahnya dijadikan Rencana Pilihan pula. Ada beberapa pautan merah, tetapi boleh dibirukan kemudian. SNN95 Talk to me, beybeh! 08:11, 27 November 2019 (UTC)
 • Sokong Azizah Sofia (bincang) 13:37, 29 November 2019 (UTC)

Singa

Pencalon: Malurian123 (bincang) 03:45, 2 September 2019 (UTC)
Lion waiting in Namibia.jpg

Singa (Panthera leo) merupakan salah satu ahli genus Panthera, yakni sejenis kucing besar dalam keluarga Felidae (rumpun kucing). Singa tergolong sebagai spesies terjejas di Senarai Merah IUCN sejak tahun 1996 kerana populasi taburan Afrika merosot sebanyak 43% sejak 1990-an. Populasi singa sukar dipelihara di luar kawasan perlindungan. Biarpun punca kemerosotan tidak dipastikan sepenuhnya tetapi kehilangan habitat dan pertembungan dengan manusia paling merisaukan. Populasi singa Afrika Barat digolongkan sebagai spesies terancam genting sejak 2016. Satu-satunya populasi singa liar di Asia terdapat di India sekitar Taman Negara Hutan Gir dan digolongkan sebagai spesies terancam sejak 1986.

Sudah lama saya tidak mencalonkan sebarang rencana kerana dapati cara pencalonan baharu ini agak rumit. Tetapi setelah faham caranya, saya mengambil keputusan untuk mencalonkan rencana yang lengkap ini. — Malurian123 03:45, 2 September 2019 (UTC)

@Malurian123: Maaf kerana cara ini agak rumit bagi anda. tetapi dengan cara ini, pencalonan tidak akan terkait dengan bulan seperti yang dilakukan oleh pencalonan-pencalonan lepas. Jika tiada apa-apa bantahan dari pengguna lain:

 • Setuju - Rencana kelihatan lengkap dan tiada pautan merah dalamnya. Cuma rujukan sahaja ada lagi istilah dalam bahasa Inggeris seperti "p." dan "pp." yang boleh ditukar menjadi "ms." atau "m/s." yang boleh disunting kemudian. SNN95 Talk to me, beybeh! 13:03, 3 September 2019 (UTC)

Dipilih oleh kerana tiada undian bantahan. SNN95 Talk to me, beybeh! 12:47, 4 Oktober 2019 (UTC)

Balai Poestaka

Pencalon: Rachun Dunia (bincang) 04:40, 8 Julai 2019 (UTC)
Kiosk van Balai Poestaka

Balai Pustaka (juga dieja Balai Poestaka) ialah penerbit milik negara Indonesia dan penerbit utama kesusasteraan Indonesia seperti Salah Asuhan, Sitti Nurbaya dan Layar Terkembang. Ibu pejabatnya berada di Jakarta. Ditubuhkan pada tahun 1917 sebagai Kantoor voor de Volkslectuur, Balai Pustaka digunakan oleh kerajaan penjajah Belanda sebagai alat untuk mengawal capaian pengetahuan orang Indonesia. Selepas menukar tangan dua kali semasa perang kemerdekaan Indonesia, Balai Pustaka secara rasmi jatuh di bawah pemilikan kerajaan Indonesia. Sehingga 2011, ia menghadapi pembubaran.

Pada 14 September 1908, kerajaan penjajah Belanda menubuhkan Suruhanjaya Pendidikan dan Pembacaan Rakyat (Belanda: Commissie voor de Inlandsche School en Volkslectuur), kemudian dipendekkan kepada Suruhanjaya Pembacaan Rakyat (Belanda: Commissie voor de Volkslectuur). Bersama-sama dengan Boedi Oetomo, ia berkhidmat untuk membawa pendidikan formal kepada penduduk asli Indonesia.

Pada masa itu, terdapat banyak penerbitan percuma yang menerbitkan karya sama ada dalam bahasa Melayu pasar atau bahasa Melayu Cina. Kerja-kerja ini berada di luar kawalan kerajaan penjajah dan dianggap membahayakan moral masyarakat. Untuk memberikan "bacaan yang sesuai untuk orang asli Indonesia, "Suruhanjaya telah dirasmikan sebagai Pejabat untuk Pembacaan Rakyat (Belanda: Kantoor voor de Volklectuur) pada tahun 1917. Pada tahun 1918 ia dinamakan Balai Pustaka.

Saudara SNN95, ini adalah pencalonan kali pertama. Saya amat tertarik dengan usaha daripada Saudara Fandi89 mengusahakan laman tersebut. Harap dapat dipertimbangkan. Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 04:40, 8 Julai 2019 (UTC)

Dipilih untuk bulan Ogos! SNN95 Talk to me, beybeh! 03:06, 16 Julai 2019 (UTC)

Charles, Putera Wales

Pencalon: Rachun Dunia (bincang) 01:39, 28 Januari 2019 (UTC)
title=Duli Yang Teramat Mulia Charles, Putera Wales

Duli Yang Teramat Mulia Charles, Putera Wales (Tulisan Jawi: چرلس، ڤوترا ويلس; Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor; lahir 14 November 1948), adalah anak sulung kepada Ratu Elizabeth II dan Putera Philip, Duke Edinburgh. Baginda adalah pewaris takhta United Kingdom dan 15 lagi negara di dalam Kerajaan Komanwel. Baginda telah memegang gelaran "Putera Wales" sejak 1958 dan digayakan dengan Duli Yang Teramat Mulia Putera Wales, dan di Scotland, Duli Yang Teramat Mulia Putera Charles, Duke Rothesay. Menurut perlembagaan UK, baginda berada dalam barisan pertama untuk menaiki takhta, tetapi berada di tempat ketiga dalam susunan keutamaan, selepas Ratu dan Duke Edinburgh. Putera Charles terkenal dengan kerja-kerja kebajikannya terutama sekali dengan badan kebajikannya sendiri iaitu The Prince's Trust. Jadual beliau dipenuhi dengan tugas-tugas diraja yang diambil alih dari kedua ibu bapanya yang semakin lanjut usia. Beliau juga terkenal dengan perkahwinannya dengan mendiang Yang Mulia Lady Diana Spencer dan kemudiannya dengan Duli Yang Teramat Mulia Camilla, Duchess Cornwall.

Ini adalah pencalonan kali kedua. Kali pertama pada bulan November 2006. Harap dapat dipertimbangkan. Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 01:42, 28 Januari 2019 (UTC)

Uzumaki Naruto

Pencalon: SNN95 (bincang) 14:32, 25 Mei 2018 (UTC)
title=Junko Takeuchi, suara Uzumaki Naruto dalam siri animasi versi Jepun

Uzumaki Naruto merupakan protagonis fiksyen dari siri manga Jepun Naruto, dicipta oleh Masashi Kishimoto. Seorang remaja ninja yang riang, optimis dan suka bersahabat dengan rakan ninja lain, dia bercita-cita untuk menjadi pemimpin kampung fiksyennya, Konohagakure. Dia muncul dalam anime, filem, permainan video dan animasi video original, serta sekual Boruto: Naruto Next Generations, bersama anaknya Boruto Uzumaki sebagai protagonis. Kishimoto pada mulanya bertujuan untuk membiarkan watak Naruto "sederhana dan bodoh", sambil memberi dia banyak sifat-sifat seorang pahlawan yang ideal, dan masa lalu yang tragis. Penulis telah mengubah imej Naruto berkali-kali, memberikan watak dengan pakaian yang berbeza yang bertujuan untuk menarik pembaca Barat dan menjadikannya lebih mudah untuk dilukiskan. Naruto disuarakan oleh Junko Takeuchi (gambar) dalam siri animasi asal dan Maile Flanagan dalam penyesuaian bahasa Inggeris. Perkembangan watak telah dipuji oleh penerbitan anime dan manga, dan telah menarik perhatian ilmiah.

Ini adalah pencalonan ketiga rencana berkaitan anime dan manga daripada saya selepas Itachi Uchiha dan Fairy Tail. Pautan merah sedang dibirukan. Harap dipertimbangkan. SNN95 Talk to me, beybeh! 14:32, 25 Mei 2018 (UTC)

 • Masih ada pautan merah. Perlu dibirukan untuk memenuhi kriteria rencana pilihan yang kedua iaitu menyeluruh. Kacha Permata (bincang) 01:15, 14 November 2018 (UTC)

Pencalonan kajian semula rencana pilihan

Sukan Malaysia

Penyumbang terbesar: @Joanna20: Kepanjangan halaman: 42,240 bait

Bahagian kajian semula

Penyataan pencalonan
 • 1(a) Dikarang dengan baik: Kod undi tidak sah
 • 1(b) Menyeluruh: X mark.svg Banyak pautan merah.
 • 1(c) Teliti dari segi fakta: X mark.svg Kurang disokong dengan nota kaki. Ditag {{refimprove}}
 • 1(d) Berkecuali: Kod undi tidak sah
 • 1(e) Stabil: Kod undi tidak sah
 • 2(a) Pengenalan: X mark.svg 1 perenggan pengenalan. Keseluruhan topik tidak diringkaskan.
 • 2(b) Struktur yang bersesuaian: Yes check.svg Ada tajuk-tajuk bahagian penting.
 • 2(c) Petikan yang tekal: X mark.svg Beberapa nota kaki tidak diformatkan dengan baik. Tiada penerbit, tarikh dicapai bagi sumber yang dirujuk.
 • 3 Media: Yes check.svg Ada kotak info dan imej penting.
 • 4 Panjang rencana: Yes check.svg Melebihi 30,000 bait.

Kacha Permata (bincang) 12:04, 13 November 2018 (UTC)

Kajian semula rencana pilihan

Saya mengusulkan semula perlucutan ini secara rasmi selepas diusulkan oleh @Kacha Permata: tahun lepas. Seperti yang dinyatakan diatas, rencana Sukan Malaysia tidak sesuai dijadikan sebagai contoh rencana pilihan. SNN95 Talk to me, beybeh! 03:01, 24 September 2019 (UTC)