Wikipedia:Wiki Cintai Bumi 2019

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Banner WLE Malaysia.png
Anda perlu menjadi ahli Wikipedia sebelum menyertai pertandingan Wiki Cintai Bumi.

Daftar menjadi ahli Wikipedia!

Sudah mempunyai akaun? Teruskan menyumbang gambar terbaik anda untuk memenangi hadiah menarik! Mula menyumbang gambar anda di sini!

Wiki Cintai Bumi (bahasa Inggeris: Wiki Loves Earth) adalah pertandingan fotografi antarabangsa untuk mempromosikan tapak warisan semulajadi di seluruh dunia melalui projek Wikimedia (terutamanya Wikipedia dan Wikimedia Commons). Semua orang berpeluang mengambil bahagian.

Terdapat banyak warisan semulajadi yang terletak di semua negara yang mengambil bahagian. Matlamat Wiki Cintai Bumi adalah bagi menggalakkan orang ramai untuk mengambil gambar tapak semula jadi itu, dan meletakkannya di bawah lesen bebas supaya orang lain boleh mengaksesnya melalui Internet. Untuk mencapai perkara tesebut, pertandingan antarabangsa ini akan dilangsungkan iaitu pada bulan Jun 2019. Halaman ini menjelaskan pertandingan ini bagi bahagian Malaysia.

Pada bulan Jun, anda boleh memuat naik seberapa banyak gambar yang anda mahukan di kawasan monumen semula jadi/taman semula jadi/kawasan perlindungan yang telah anda lawati. Gambar tidak perlu diambil pada bulan Jun, tetapi mesti dimuat naik pada bulan Jun. Sediakan foto anda dengan templat {{Wiki Loves Earth 2019|my}}. Pada akhir bulan Jun, juri peraduan akan mula menilai gambar-gambar dan akan memilih 10 gambar terbaik di tapak semula jadi di Malaysia, dan akhirnya tapak semula jadi terbaik di dunia.

Bagaimana untuk menyertai?[sunting sumber]

Flat UI - map.png

Langkah 1: Cari tapak warisan semula jadi di kawasan anda.
Gnome-dev-camera.svg

Langkah 2: Rakamkan gambar terbaik anda di tapak semula jadi seberapa banyak yang anda boleh.
Flat UI - calendar.png

Langkah 3: Muat naik gambar anda ke Wikimedia Commons bermula 1 hingga 30 Jun.

Tidak ada umur minimum untuk menyertai, dan tiada bayaran penyertaan. Pertandingan ini juga membolehkan kita memelihara warisan semula jadi, sambil meningkatkan bakat fotografi kita!

Syarat penyertaan[sunting sumber]

  • Anda perlu mempunyai akaun Wikipedia untuk menyertai. Sekiranya anda belum pernah mendaftar, sila klik di sini untuk mendaftar. Tiada bayaran dikenakan untuk pendaftaran dan selanjutnya.
  • Gambar yang diambil oleh anda sendiri.
  • Semua penyertaan mestilah gambar asal yang dimuat naik oleh jurugambar sendiri. Gambar yang dimuat naik oleh orang lain daripada pengarang (walaupun dengan kebenaran) tidak diterima.
  • Dimuat naik oleh diri sendiri semasa tempoh peraduan (Jun 2019);
  • Anda juga dialu-alukan untuk menghantar foto yang mungkin anda ambil pada masa lalu. Yang penting ialah gambar mesti dimuat naik semasa tempoh peraduan (1 Jun - 30 Jun)
  • Gambar tersebut mestilah berada di bawah lesen bebas;
  • Mengandungi monumen semulajadi/ taman semulajadi/ kawasan yang dilindungi dan sebagainya;
Foto spesies ternakan (haiwan, tumbuh-tumbuhan dan sebagainya) diambil di tapak yang layak juga layak jika mereka dikenal pasti dengan betul;
  • Mempunyai sekurang-kurangnya 2Mpx.
  • Seorang peserta harus mempunyai alamat e-mel yang diaktifkan melalui Keutamaan akaun tersendiri.


Sebarang soalan berkaitan, anda boleh mengajukan kekeliruan anda di di sini.

Rencana berkaitan[sunting sumber]

Di sini terdapat beberapa taman negara yang disenaraikan :

Sekiranya terdapat taman negara atau hutan simpanan di kawasan anda namun tidak tersenarai dalam senarai di atas, gambar tersebut layak untuk dipertandingkan dengan syarat gambar tersebut disertai dengam nama kawasan terbabit.

Soalan lazim[sunting sumber]

Adakah terdapat had muat naik untuk menyertai Wiki Cintai Bumi?[sunting sumber]

Tidak, anda boleh menghantar seberapa banyak yang anda suka. Sesetengah orang memuat naik gambar beratus-ratus tapak. Bagaimanapun, kami mengesyorkan anda memuat naik gambar terbaik dan berkualiti untuk meningkatkan peluang anda untuk menang.

Bolehkah saya menggunakan Photoshop atau program yang sama untuk memproses foto saya sebelum menyerahkannya?[sunting sumber]

Ya. Foto-foto itu boleh diedit atau diproses dengan menggunakan sebarang perisian. Tetapi sila elakkan suntingan yang melebih-lebih: ini adalah pertandingan fotografi, bukan seni komputer.

Apakah garis panduan mengenai saiz imej?[sunting sumber]

Sila serahkan gambar yang sebesar mungkin dan jangan "mengurangkan saiz untuk web". Kami menghargai imej resolusi tinggi untuk pelbagai tujuan termasuk cetakan. Walaupun imej di bawah 2 Mpx boleh diterima untuk pertandingan kebangsaan, mereka tidak akan dipertimbangkan untuk mendapatkan hadiah kerana mereka tidak mempunyai kebolehgunaan pada saiz yang lebih besar, terutamanya dalam cetakan. Sila ambil perhatian bahawa kami tidak akan menghubungi anda dan meminta anda menghantar foto resolusi yang lebih besar.

Bolehkah saya mengedit Wikipedia sendiri untuk menambahkan foto saya ke artikel yang tidak mempunyai imej?[sunting sumber]

Ya, kami amat berbesar hati sekiranya anda melakukannya! Memandangkan penyertaan pertandingan anda sudah ada di Wikimedia Commons, ia dapat dengan mudah digunakan semula di Wikipedia hanya dengan memasukkan gambar pada halaman.

Saya bukan jurugambar terbaik dunia. Adakah saya layak untuk menyertai?[sunting sumber]

Ya silakan! Walaupun anda tidak memenangi pertandingan antarabangsa, sumbangan anda masih dapat memberi anda kepuasan mengetahui bahawa anda telah membantu mendokumenkan persekitaran tempatan dan warisan semulajadi anda, dan anda telah membuat imej anda tersedia secara bebas untuk generasi akan datang. Selain itu, beberapa penganjur tempatan mungkin menawarkan pencalonan khas dan/atau hadiah untuk bilangan tertinggi gambar yang dimuat naik.

Kawasan terlalu besar, bagaimana untuk memberi tumpuan kepada apa yang hendak diambil gambar?[sunting sumber]

Gambar-gambar yang paling berguna adalah pandangan luas dan biotop perwakilan. Anda juga boleh menghantar foto wakil atau spesies langka (haiwan, tumbuh-tumbuhan dan lain-lain) yang diambil di kawasan yang dilindungi, tetapi foto-foto ini harus dikenal pasti dengan betul. Sekiranya anda menyerahkan foto tersebut, anda dijangka akan menerangkannya supaya kami tahu bahawa gambar telah diambil dalam rizab alam semula jadi (dan bukan pada balkoni seseorang).

Bolehkah foto tanpa koordinat diterima dalam pertandingan tempatan?[sunting sumber]

Ya, foto tanpa koordinat boleh diterima dalam pertandingan tempatan, tetapi sekiranya foto itu dinamakan untuk bahagian antarabangsa, penulis atau pasukan penganjur perlu menambah koordinat, atau foto tersebut mungkin hilang kelayakan. Kadang-kadang ia mudah dilakukan (jika ia adalah tempat yang sangat terkenal dan dikenali), walaupun itu tidak selalu berlaku. Walau bagaimanapun, tanpa koordinat, pasukan antarabangsa tidak dapat tepat pada masanya untuk menyemak semua gambar dan mengesahkan jika gambar itu mengikut keperluan pertandingan.