Wikipedia Bahasa Min Selatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Wikipedia's W.svg Wikipedia Bahasa Min Selatan
Wikipedia-logo-v2-zh-min-nan.svg
Tangkapan layar
Zh-min-nan wikipedia main.PNG
Jenis laman web
Projek ensiklopedia internet
Terdapat dalam bahasaMin Selatan
PemilikYayasan Wikimedia
URLzh-min-nan.wikipedia.org
KomersialTidak
PendaftaranPilihan
Dilancarkan padaJulai 2003 (projek ditubuhkan)
28 Mei 2004; 18 tahun yang lalu (2004-05-28) (menyertai Wikipedia)
Lesen kandungan
CC-BY-SA 3.0

Wikipedia Bahasa Min Selatan (Pe̍h-ōe-jī: Wikipedia Bân-lâm-gú) atau Holopedia[1] adalah Wikipedia edisi Bahasa Min Selatan. Ini adalah Wikipedia kedua terbesar dalam kepelbagaian bahasa Cina.[2] Ditulis dalam Pe̍h-ōe-jī, ia menggunakan dialek Hokkien Taiwan. Setakat April 2020, ia mempunyai lebih dari 400,000 rencana.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Wikipedia Bahasa Min Selatan ditubuhkan sebagai projek bebas yang dikenali sebagai Holopedia (sebutan untuk Hō-ló-oē, nama bahasa untuk dialek Min Selatan) oleh ahli Wikipedia Pektiong (Tân Pe̍k-tiong) dan Kaihsu (Tè Khái-sū) pada 2003. Permintaan kemudian dibuat di Meta-Wiki Yayasan Wikimedia untuk membuat projek Wikipedia untuk bahasa ini.

Kod ISO[sunting | sunting sumber]

Pada masa penciptaan tidak ada kod ISO 639 untuk Bahasa Min Selatan, jadi para pengasas memutuskan untuk menggunakan "zh-min-nan", yang telah didaftarkan sebagai tag bahasa IETF..[3] Sekarang ada kod ISO untuk Min Selatan (nan) dan domain http://nan.wikipedia.org mengalihkan ke http://zh-min-nan.wikipedia.org/.

Wikipedia Bahasa Min Selatan adalah satu-satunya Wikipedia yang memiliki dua tanda hubung dalam kod tersebut, walaupun "be-x-old" sebelumnya digunakan untuk Wikipedia Bahasa Belarus dalam ortografi klasik. Pada Ogos 2015, Wikipedia Southern Min Wikipedia mencapai kata sepakat untuk secara rasmi menggunakan "nan" sebagai kod bahasa; namun, konsensus belum dilaksanakan.[4][5]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ zh:闽南语维基百科 (dalam bahasa Bahasa Cina)
  2. ^ List of Wikipedias di Meta-Wiki. (dalam bahasa Inggeris)
  3. ^ language tag registration form: zh-min-nan (dalam bahasa Inggeris)
  4. ^ "⚓ T30442 Rename zh-min-nan -> nan". phabricator.wikimedia.org (dalam bahasa Inggeris).
  5. ^ "⚓ T10217 Wikipedias with zh-* language codes waiting to be renamed (zh-min-nan -> nan, zh-yue -> yue, zh-classical -> lzh)". phabricator.wikimedia.org (dalam bahasa Inggeris).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]