Wikipedia Bahasa Swahili

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Wikipedia's W.svg Wikipedia Bahasa Swahili
Wikipedia-logo-v2-sw.svg
Jenis laman web
Projek ensiklopedia internet
Terdapat dalam bahasaSwahili
Ibu pejabatMiami, Florida
PemilikYayasan Wikimedia
URLsw.wikipedia.org
KomersialTidak
PendaftaranPilihan

Wikipedia Bahasa Swahili (Bahasa Swahili: Wikipedia ya Kiswahili) adalah Wikipedia edisi bahasa Swahili. Ini adalah edisi terbesar Wikipedia dalam bahasa Niger–Congo atau Nilo-Saharan, diikuti oleh Wikipedia Bahasa Yoruba.[1] Wikipedia Swahili juga adalah yang kedua di Afrika melampaui 10,000 rencana setelah Wikipedia Bahasa Afrikaans.[2]

Perkara itu disebutkan pada 27 Ogos 2006 dalam rencana oleh International Herald Tribune dan New York Newsday mengenai perjuangan edisi bahasa Wikipedia yang lebih kecil.[2] Pada 2009, Google menaja pembuatan rencana di Wikipedia Bahasa Swahili.[3] Pada 20 Jun 2009, Wikipedia Bahasa Swahili memberikan perubahan pada laman utamanya. Setakat Ogos 2020, ia mempunyai sekitar 60,000 rencana, menjadikannya Wikipedia terbesar ke-87.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "List of Wikipedias by language group" [Senarai Wikipedia mengikut kumpulan bahasa]. wikimedia.org (dalam bahasa Inggeris).
  2. ^ a b Building Wikipedia in African languages, oleh Noam Cohen, (dalam bahasa Inggeris) International Herald Tribune, 27 Ogos 2006.
  3. ^ "Hungry for New Content, Google Tries to Grow Its Own in Africa". nytimes.com (dalam bahasa Inggeris). 24 Januari 2010. Dicapai pada 14 Oktober 2014.
  4. ^ "List of Wikipedias" [Senarai Wikipedia]. wikimedia.org (dalam bahasa Inggeris).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]