Wikipedia Bahasa Uzbek

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
  1. LENCONG Templat:Kotak info laman web


  • Daripada perpindahan halaman: Ini ialah pelencongan daripada halaman yang telah dipindahkan (dinamakan semula). Halaman ini disimpan sebagai lencongan untuk mengelakkan pemutusan pautan, dalaman dan luaran, yang mungkin telah dibuat kepada nama halaman lama.

Wikipedia Bahasa Uzbek (Uzbek: Ozbekcha Vikipediya) ialah Wikipedia berbahasa Uzbek. Ia dilancarkan pada Disember 2003. Rencana di Wikipedia Bahasa Uzbek ditulis menggunakan huruf latin. Pada Ogos 2012, pengonversi huruf Latin ke Sirilik ditambahkan untuk membolehkan pengguna melihat halaman Wikipedia, baik dalam huruf Latin mahupun Sirilik. Sehingga Mei 2013 Wikipedia bahasa Uzbek memiliki 127.300 rencana.

Wikipedia Uzbekistan kini disekat oleh pemerintah Uzbekistan[1][2][3]. Biarpun sebab sekatan tidak didedahkan, beberapa individu percaya bahawa Wikipedia Uzbek telah disekat kerana Pemerintah Uzbek prihatin dengan rencana kritikan Wikipedia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kilner, James (20 February 2012). "Uzbekistan blocks Wikipedia pages say witnesses". The Daily Telegraph. Dicapai pada 21 February 2012.
  2. ^ "Wikipedia Articles in Uzbek Blocked". RFE/RL. 16 February 2012. Dicapai pada 21 February 2012.
  3. ^ "The Uzbek Wikipedia is Blocked in Uzbekistan". RFE/RL's Uzbek Service (dalam bahasa Uzbek). 16 February 2012. Dicapai pada 21 February 2012.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]