Wikipedia Bahasa Yiddish

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Favicon of Wikipedia Wikipedia Bahasa Yiddish
Wikipedia-logo-yi.png
Jenis laman web
Projek ensiklopedia internet
Terdapat dalam bahasaBahasa Yiddish
Ibu pejabatMiami, Florida
PemilikYayasan Wikimedia
URLhttp://yi.wikipedia.org/
KomersialTidak
PendaftaranTidak wajib

Wikipedia Bahasa Yiddish merupakan edisi Bahasa Yiddish bagi Wikipedia. Diasaskan pada Mac 2004, namun rencana yang pertama adalah ditulis pada 28 November tahun itu.

Status kini[sunting | sunting sumber]

Wikipedia Bahasa Yiddish ini mempunyai 4700 buah rencana pada Januari 2008.

Titik pandangan[sunting | sunting sumber]

Kini, banyak rencana adalah ditulis oleh Hasidim Satmar. Kumpulan Hasidik yang berlainan bergabung sebagai komuniti berbahasa Yiddish yang terbesar di dunia kini.

Controversy[sunting | sunting sumber]

Although it has a variety of interest in all worldly subjects, the edit wars are mostly driven by the make-up of the Yiddish-speaking community, that is the inside Hasidic politics, in particular among Satmar Hasidim. For instance the most heavily edited article is Aaron Teitelbaum a figure head who is the most talked about in Yiddish-speaking circles (see yi:Special:Mostrevisions).

Pengguna dan penyunting[sunting | sunting sumber]

Walaupun terdapat lebih daripada 700 orang pengguna berdaftar setiap hari, namun hanya 3 orang atau lebih kurang daripadanya aktif menyunting bagi setiap hari. Ini mungkin kerana banyak penutur Bahasa Yiddish tidak mempunyai huruf Ibrani pada komputer mereka. Lagipun, kebanyakan penutur Yiddish kini merupakan Yahudi ortodoks yang kuat dan rabbi mereka melarang penggunaan Internet yang tidak berkaitan dengan perniagaan.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]