Wilayah Jeolla

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Wilayah Jeolla
Nama Korea
HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
Perumian Semakan[Jeolla-do] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
McCune–Reischauer[Chŏlla-do] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
Nama Pendek
HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
Perumian Semakan[Jeolla-do] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
McCune–Reischauer[Chŏlla] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)
Statistics
KerajaanWilayah
Ibu KotaJeonju
WilayahHonam
DialekJeolla

Wilayah Jeolla (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; RR[Jeollado] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan), [tɕʌl.la.do]) adalah sebuah wilayah di barat daya Korea, salah satu daripada Wilayah Lapan dalam sejarah Korea semasa Kerajaan Joseon. Ia terdiri daripada wilayah-wilayah dalam Korea Selatan yang moden iaitu Wilayah Jeolla Utara, Wilayah Jeolla Selatan dan Bandar Metropolitan Gwangju serta Wilayah Jeju. Ibu kota wilayah ini ialah Jeonju, juga ibu kota kini bagi Jeolla Utara. Seluruh kawasan pedalaman dipanggil Honam ("Selatan Tasik"), yang masih biasa digunakan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Samhan dan Samguk[sunting | sunting sumber]

Baekje pada tahun 576.

Semasa zaman Samhan dalam sejarah Korea, kawasan Jeolla dikuasai oleh konfederasi Mahan. Lima belas daripada 45 puak Korea mempunyai pengkalan mereka di rantau ini. Apabila Baekje menewaskan Mahan pada abad ke-5, era Tiga Kerajaan bermula dan rantau ini menjadi sebahagian dari Baekje selatan. Jungbang adalah pusat wilayah selama tempoh ini.

Silla Bersatu[sunting | sunting sumber]

Ketika Silla menakluk Baekje dengan bantuan Tang China pada tahun 660, ia menjadi wilayah Silla Akhir pada tahun ke-16 pemerintahan Munmu dari Silla. Silla menyusun semula wilayah ini kepada 9 "ju" (주) dan 5 "gyeong" (경), 3 daripada ju milik bekas Baekje. Wilayah utara bekas Baekje, Ung (Ungju; hanja: Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), sepadan dengan Chungcheong Selatan zaman moden.

Kawasan tengah terdiri daripada Wansan (hanja: Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) dan Namwon, yang bersesuaian dengan zaman moden Jeolla Utara. Wansan kemudiannya dinamakan semula sebagai Jeonju. Kawasan selatan terdiri daripada Mujin (Mujin-ju), yang dinamakan semula Mu () pada tahun 757, pada tahun ke-16 pemerintahan Gyeongdeok Silla. Mu terdiri daripada satu gun dan 43 hyeon, dan sesuai dengan Jeolla Selatan zaman moden.

Dinasti Goryeo[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 983, pada tahun kedua pemerintahan Seongjong dari Goryeo, negara itu telah disusun semula menjadi 12 "mok". Jeonju menjadi Jeonju-mok (hanja: Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), manakala Muju dipecah menjadi dua mok iaitu Naju dan Seungju. Pada tahun 995, Raja Seongjong kembali menyusun semula negara ini, kali ini menjadi 10 "do" (도; 道 "wilayah"). Jeonju-mok dinamakan semula Gangnam-do ("wilayah selatan sungai") manakala Naju dan Seugnju disatukan semula dan dinamakan semula Haeyang-do ("wilayah laut").

Pada tahun 1018, semasa tahun ke-9 pemerintahan Hyeonjong dari Goryeo, negara itu kembali disusun semula dalam 5 do, dan wilayah Gangnam dan Haeyang digabungkan menjadi wilayah Jeollaju (hanja: Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.). Nama ini berasal daripada nama-nama bandar utama iaitu Jeonju (hanja: 全 州) dan Naju (hanja: 羅 州). (Perbezaan antara Na-dan -lla adalah disebabkan oleh ("peraturan bunyi awalan" Korea moden). Ini adalah kali pertama kawasan yang kini dikenali sebagai Jeolla bersatu di bawah satu bahagian pentadbiran, dan ia akan kekal seperti ini untuk selama hampir lapan abad.

Joseon[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1413, semasa tahun ke-13 pemerintahan Taejong dari Joseon, wilayah-wilayah itu, sekali lagi, disusun semula menjadi 8 do. Ini adalah era Lapan Wilayah yang bersejarah. Jeollajudo dikenali dengan pelbagai nama seperti Gwangnam, Jeongwang, dan Jeonnam, tetapi nama asli tetap kekal, dan akhirnya dipendekkan kepada Jeollado (hanja: Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.).

Revolusi Petani Donghak dari 1894-95 bermula di Jeollado, yang merupakan pemberontakan petani yang didorong oleh semangat "messiah" tempatan yang akan datang dan protes terhadap cukai beras di Seoul yang tinggi dan peningkatan jumlah pedagang Jepun di Joseon. Mereka mempunyai sentimen anti-Jepun kerana pencerobohan Jepun di Korea (1592-1598).

Pada 26 Mei 1895, Gojong dari Korea menggantikan sistem 8 do dengan sistem 23 "daerah" bu dan Jeolla digantikan oleh daerah-daerah Jeonju(HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; RR[Jeonjubu] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)) di barat laut, Naju (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; RR[Najubu] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)) di barat daya, Namwon (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; RR[Namwonbu] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)) di timur, dan Jeju (HangulRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; HanjaRalat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.; RR[Jejubu] error: {{transl}}: unrecognized language / script code: ko (bantuan)) di Jejudo.

Pada 4 Ogos 1896, Maharaja Gojong mengeluarkan Perintah Diraja 36, membatalkan sistem daerah dan memulihkan sistem wilayah. Jeolla, bersama-sama dengan Wilayah Chungcheong, Wilayah Gyeongsang, Wilayah Hamgyong dan Wilayah Pyongan, dibahagikan utara-selatan mereka menjadi Wilayah Jeolla Utara dan Wilayah Jeolla Selatan, menjadikan 13 buah wilayah. Jeolla Utara terdiri daripada daerah Jeonju dan utara Namwon, manakala Jeolla Selatan terdiri dari daerah Namwon selatan, daerah Naju, dan pulau Jeju. Jeonju dikekalkan sebagai ibu kota Jeolla Utara, dengan Gwangju dijadikan ibu kota Jeolla Selatan. Ibu kota Jeolla Selatan kemudiannya diubah menjadi Namak, Korea Selatan pada tahun 2005, dengan Gwangju dijadikan Bandar Khas.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Wilayah Jeolla dibatasi di utara oleh Wilayah Chungcheong, di sebelah timur oleh Wilayah Gyeongsang, di selatan oleh Laut China Timur, dan di barat oleh Laut Kuning. Wilayah ini bersempadan dengan timur oleh Pergunungan Sobaek dan mempunyai Sungai Yeongsan, Seomjin dan Mangyeong. Bandar terbesar di rantau ini ialah Gwangju. Selain Jeonju dan Naju, bandar-bandar menonjol lain termasuk Iksan (dahulunya Iri), Gunsan, Mokpo, Namwon, Suncheon, dan Yeosu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]