Wilhelm Conrad Röntgen

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Wilhelm Conrad Röntgen.

Wilhelm Conrad Röntgen (27 Mac 184510 Februari 1923) ialah ahli fizik Jerman yang merupakan penerima pertama Anugerah Nobel dalam Fizik, pada 1901, bagi penemuannya dalam sinar X, yang menggembar-gemburkan zaman fizik moden dan memperbaharukan kedoktoran diagnostik.

Rontgen berpendidikan politeknik di Zurich dan kemudian menjadi profesor pensyarah fizik di Universiti Strasbourg (1876-79), Giessen (1879-88), Wurzburg (1888-1900), dan Munich (1900-20). Penelitiannya juga termasuk karya pada keanjalan, gerak pipa rambut pada cecair, panas gas tertentu, konduksi panas pada hablur, penyerapan panas oleh gas, dan piezoelektrik.

Pada 1895, saat melakukan percubaan dengan aliran arus elektrik dan tabung gelas yang dikosongkan sebahagian (tabung sinar katod), Rontgen mengamati bahawa potongan barium platinosianida yang berdekatan melepaskan sinar ketika tabung itu dioperasikan. Ia merumuskan teori bahawa saat sinar katod (elektron) menembus dinding gelas tabung, beberapa radiasi yang tak diketahui terbentuk yang melintasi ruangan, menembusi bahan kimia, dan menyebabkan pendafluoran. Pengamatan lebih lanjut mengungkapkan bahawa kertas, kayu, dan aluminum, di antara bahan lain, lutsinar pada bentuk baru sinaran ini. Ia menemukan bahawa sinaran tersebut mempengaruhi pinggan fotografi, dan tidak secara nyata menunjukkan beberapa sifat cahaya, seperti pantulan atau pembiasan, lalu secara salah ia berfikir bahawa sinar itu tidak berhubungan pada cahaya. Dalam pandangan pada sifat yang tidak pasti itu, ia menyebut fenomena sinaran X, walau juga dikenal sebagai sinaran Rontgen. Dia mengambil fotografi sinar-X pertama, dari bahagian dalam objek logam dan tulang tangan isterinya.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

]