Padang Wimbledon dan Putney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Wimbledon and Putney Commons)
Jump to navigation Jump to search
Kincir angin di Wimbledon Common pada Februari 2005
Peta padang Wimbledon dari tahun 1944

Padang Wimbledon dan Putney (dalam bahasa Inggeris: Wimbledon dan Putney Commons) adalah sebuah ruang lapang di barat daya London, menjumlah 460 hektar (1140 ekar).[1]

Ada tida segmen berlainan—Wimbledon Common, Putney Heath, dan Putney Lower Common. Yang terakhir dipisahkan dari peninggalan Common dengan sekitar 1.5 batu (2.4 km) kawasan dibina.

Wimbledon and Putney Commons[sunting | sunting sumber]

The Commons adalah mengikut legal dilindungi oleh Akta Wimbledon and Putney Commons 1871 dari menjadi dipagari atau dibina atas. Mereka adalah untuk manfaat orang tempatan untuk rekreasi tidak rasmi dan pemuliharaan bunga dan haiwan asli. The Commons adalah kawasan terbesar paya di kawasan London. Terdapat kawasan rawa dengan flora yang unik. Lereng barat yang terletak di Tanah liat London, menyokong hutan tanah yang matang. Commons juga merupakan tapak utama untuk kumbang rusa.

Sebagian besar Commons adalah Tapak Kepentingan Ilmiah Khas dan Kawasan Pemuliharaan Khas yang merupakan sebutan penting Eropah. Kerja Alam Semulajadi Inggeris dengan Konservator mengenai rancangan pengurusan untuk kawasan tersebut.

Commons ini ditadbir oleh lapan Konservator, lima di antaranya dipilih secara triwulan dan tiga yang lain dilantik oleh tiga jabatan kerajaan: Jabatan Alam Sekitar, Kementerian Pertahanan dan Pejabat Rumah. Commons ini diuruskan oleh Kerani dan Ranger yang disokong oleh seorang Timbalan, Pegawai Perhubungan Hidupan Liar dan PA. Terdapat tujuh Penjaga (yang berurusan dengan keselamatan dan keselamatan awam), tiga orang alasan (untuk padang permainan), tujuh pekerja penyelenggaraan dan satu pekerja penyelenggaraan harta - yang terdiri daripada kira-kira 22 orang pekerja. Terdapat sekurang-kurangnya empat ekor kuda yang digunakan oleh Keepers pada rondaan yang dipasang.

Konservator bertanggungjawab untuk anggaran tahunan sekitar £ 1 juta. Sebahagian besar pendapatan datang dari levi tahunan di rumah dalam jarak ¾ mile (1.2km) dari Commons. Pembayar levi layak untuk mengundi lima orang Konservator yang dipilih. Pembayar levi terletak dalam tiga bandar di London iaitu London Borough of Merton|Merton], Wandsworth (yang termasuk Putney) dan Kingston.

Wimbledon Common[sunting | sunting sumber]

Sebuah kincir angin terletak berhampiran pusat Wimbledon Common (lihat gambar), dibezakan dengan tempat di mana Robert Baden-Powell menulis beberapa bahagian Scouting for Boys, yang diterbitkan dalam 1908.

Dua kolam, cetek yang luas, Kingsmere dan Rushmere, terletak berhampiran jalan raya di bahagian yang lebih tinggi dari Wimbledon Common dan nampaknya merupakan hasil pengekalan kerikil. Queensmere yang lebih jauh agak lebih dalam, yang terkumpul di lembah kecil.

Beverley Brook berjalan di sepanjang pinggir barat Wimbledon Common. Sebahagian daripada 'Beverley Brook Walk' (laluan berjalan kaki tempatan) yang melintasi Wimbledon Common boleh dengan mudah dijemput dengan berjalan dari Coombe Lane di Beverley Avenue (yang mematikan Coombe Lane, berhampiran dengan mana Coombe Lane melintasi A3). Laluan pejalan kaki jelas menandakan di bahagian bawah (iaitu hujung utara) Beverley Avenue. (Abaikan tanda di hujung selatan Beverley Avenue yang menunjuk ke arah A3 dan pada masa ini menunjukkan jalan itu jauh dari Beverley Avenue dan bukannya di Beverley Avenue). Hak orang awam itu berlalu sepanjang hujung lapangan bermain, dan kemudian ke Wimbledon Common sendiri.

Putney Heath[sunting | sunting sumber]

Putney Heath adalah tempat untuk 1809 duel antara menteri Kabinet George Canning dan Lord Castlereagh.

Kerana ketinggiannya, dari 1796 hingga 1816 Putney Heath menjadi tuan rumah sebuah stesen di rantai telegraf rantai telegraf yang menghubungkan Admiralty di London dengan kapal-kapal angkatan lautnya di Portsmouth. Ini digantikan oleh stesen semaphore yang merupakan sebahagian daripada laluan semaphore yang dikendalikan antara 1822 dan 1847.[2]

Sukan dan rekreasi[sunting | sunting sumber]

Sekolah Pusat Lama, terletak di barat daya Wimbledon Common, menyediakan bekas pasukan bola sepak murid pada akhir abad ke-19 yang dimainkan bersama dan menggunakan rumah awam "Fox and Grapes" sebagai ruang ganti. Pada mulanya dipanggil "The Old Centrals", kelab ini kemudian menjadi Wimbledon F.C]

Lower Putney Common yang dianjurkan oleh permainan rumah di Fulham F.C. dalam musim 1885/1886.

Hampton dan Richmond Borough Juniors FC (bahagian Colts di Hampton dan Richmond Borough FC dari Liga Persidangan) memainkan perlawanan di rumah mereka di pintu masuk Richmond Park / sudut pusingan Robin Hood yang biasa pada pagi Ahad.

Hari ini, serta menjadi tempat yang baik untuk berjalan kaki anjing, jogging dan rambler, Common adalah rumah kepada Kelab Golf Wimbledon Common (Brian James, Setiausaha - Jeff Jukes, Profesional - Emma Pope, Pengurus Bar) dan The London Scottish Golf Club (Steve Barr, Serene dan profesional - Katie Campbell, Bar Manager). Universiti Golf Match yang pertama dimainkan pada Wimbledon Common pada 1878, dari LSGC. Ia juga merupakan pangkalan untuk Thames Hare dan Hounds, kelab yang paling lama di kelab di dunia. Kelab Golf Wimbeldon biasa bermain golf secara umum dan telah dilakukan selama 100 tahun. Setiap tahun, Thames Hare dan Hounds menjadi tuan rumah pertandingan antara negara pertama (Blues) Varsity antara Universiti Oxford dan Cambridge.

Wimbledon Common menjadi tuan rumah Wimbledon Common parkrun (dahulu Wimbledon Common Time Trial), lari 5 km yang berlaku setiap pagi pada pukul 9 pagi di Wimbledon Common, Merton. Ia diperkenalkan oleh parkrun selepas kejayaan Bushy parkrun. berlaku setiap minggu sejak 6 Januari 2007. Ia dijalankan sepenuhnya oleh sukarelawan, dan bebas masuk. Wimbledon Common parkrun dinilai tinggi oleh pelari yang telah mengambil bahagian di dalamnya, dengan penarafan keseluruhan 96% dan melaporkan 100% bahawa mereka akan mengambil bahagian sekali lagi, dalam runners event Runners World.[3] Acara itu dilaporkan secara mingguan oleh akhbar tempatan,[4] dan fenomena parkrun mendapat pendedahan kebangsaan.[5]

Dalam fiksyen[sunting | sunting sumber]

The Common adalah rumah kepada The Wombles, watak-watak TV kanak-kanak.

Ia juga dipaparkan dalam novel The Poisoner Wimbledon oleh Nigel Williams, klimaks yang berlaku di kincir angin.

TARDIS secara ringkas berhenti di sana pada akhir Doctor Who serial The Massacre of St Bartholomew's Eve, while Iris Wildthyme - dari buku BBC Doktor yang menempah siri - bergerak dalam TARDIS yang menyamar sebagai bus Nombor 22 ke Putney Common.

Common adalah salah satu latar War of the Worlds HG Wells.

Dalam berita[sunting | sunting sumber]

Wimbledon Common mengalami penurunan kemasyhuran dan peningkatan kebimbangan untuk keselamatan awam pada tahun 1992 akibat dari kes pembunuhan Rachel Nickell.[6] Orang ramai diminta mengelak berjalan kaki bersama orang biasa, terutama wanita tunggal. Banyak cerita juga mula menyebarkan tentang orang-orang pelik pada umumnya—terutamanya larut malam, ketika ia digunakan sebagai langkah pendek oleh para pelajar yang menghadiri Institut Roehampton (sekarang Roehampton University). Terdapat dua ragut di Wimbledon Common / Putney Common pada tahun 2002.[7]

Tempat berhampiran[sunting | sunting sumber]

Galeri foto[sunting | sunting sumber]

Berhampiran Kincir Angin
Kedai Kopi Windmill
Peringatan Perang
Kolam Rushmere
Queensmere
Rumah Pengawal

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Stesen berikut ke atas Admiralty Semaphore line 1795 Stesen berikut ke bawah
Hospital Diraja Chelsea  Putney Heath Cabbage Hill 
Stesen berikut ke atas Admiralty Semaphore line 1822 Stesen berikut ke bawah
Hospital Diraja Chelsea  Putney Heath Coombe Warren Koordinat: 51°25′47″N 0°14′18″W / 51.42972°N 0.23833°W / 51.42972; -0.23833