Windows Media Player

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Windows Media Player
Wmp logo for vista.png
Windows Media Player 11 untuk Windows Vista
PembangunMicrosoft
Keluaran stabil11.0.6001.7000 / 4 Februari 2008; 13 tahun yang lalu (2008-02-04)
Sistem pengendalianMicrosoft Windows
JenisMedia player
LesenProprietary software
Tapak sesawangMicrosoft Windows Media

Windows Media Player merupakan sebuah pemain media digital popular keluaran Microsoft yang disertakan di dalam Windows. Ia digunakan untuk memainkan audio, video dan imej pada PC. Tedapat juga versi Windows Media Player untuk Pocket PC dan peranti berasaskan Windows Mobile lain. Selain itu, Windows Media Player juga pernah dikeluarkan untuk Mac OS, Mac OS X dan Solaris.

Versi pertama Windows Media Player iaitu versi 6 mula dikeluarkan pada tahun 1999 sebagai pengganti kepada program Media Player pada versi terdahulu Windows. Windows Media Player 6 juga turut disertakan di dalam Windows 98 SE.

Versi terkini Windows Media Player ialah versi 11 yang disertakan di dalam Windows Vista serta boleh dimuat turun untuk pelantar Windows XP.

Ciri Windows Media Player[sunting | sunting sumber]

  1. Boleh memainkan banyak format media digital - pemain media digital serbaguna yang boleh memainkan banyak format audio dan video digital seperti MP3, Windows Media dan lain-lain. Selain itu, Windows Media Player juga berupaya memainkan cakera padat audio, VCD dan juga DVD.
  1. Disertakan secara percuma di dalam Windows - dan versi terbaru boleh dimuat turun secara percuma di laman web Microsoft. Oleh kerana pemain media digital ini disertakan bersama Windows serta sifatnya sebagai pemain media universal, pengguna tidak perlu bersusah-payah mendapatkan perisian pemain media lain yang ada kalanya berbayar. Sungguhpun demikian, tindakan demikian mengundang rasa tidak puas hati beberapa syarikat perisian yang mendakwa Microsoft memonopoli pasaran perisian pemain media digital serta mengundang campur tangan Kesatuan Eropah yang menyebabkan Microsoft menghasilkan versi N (versi tanpa Windows Media Player) bagi sistem pengendalian Windows yang ternyata kurang mendapat sambutan di kalangan pengguna.
  2. Boleh menyalin lagu daripada CD - boleh menyalin lagu daripada cakera padat dengan mudah kepada format MP3 atau format Windows Media Audio (WMA). Selain itu, boleh juga boleh digunakan untuk menulis CD audio bagi koleksi lagu pengguna. Boleh juga menulis CD data.
  3. Boleh memperoleh maklumat mengenai lagu - Sekiranya Windows Media Player dijalankan semasa pengguna melayari Web, ia boleh mencari maklumat mengenai lagu-lagu di dalam koleksi pengguna seperti nama artis, nama lagu, nama album, nama komposer, nombor runut serta kulit album melalui sistem pangkalan data di dalam talian.
  4. Boleh memaparkan lirik lagu - Sekiranya pengguna ada memperoleh lirik bagi lagu-lagu mereka, pengguna boleh menyalin lirik kepada lagu melalui Windows Media Player serta menyimpannya dan seterusnya memaparkan lirik di tetingkap Windows Media Player semasa lagu tersebut dimainkan.
  5. Pengurusan media digital - Windows Media Player juga menguruskan fail-fail audio dan video digital yang disimpan oleh pengguna. Dengan hanya menambah nama folder yang mengandungi fail media digital ataupun memainkan lagu atau video digital, fail-fail media digital tersebut akan disenaraikan di dalam perpustakaan perisian tersebut secara automatik. Di dalam Windows Media Player 11, ciri tambahan iaitu enjin pencari yang mencari fail media digital secara automatik sambil pengguna menaip kata kunci (ciri sedemikian turut digunakan di dalam Windows Vista) membolehkan pengguna mencari fail lagu atau video dengan mudah, pantas serta dapat menjimatkan masa pengguna.
  6. Memainkan media aliran dengan berkualiti - Windows Media Player turut memainkan media aliran (streaming media) berformat *.asf atau *.asx dengan berkualiti bergantung kepada kelajuan sambungan internet pengguna. Sekiranya kelajuan sambungan Internet pengguna adalah rendah, Windows Media Player merendahkan kadar sebenar kadar aliran data tetapi menginterpolasikan kadar bingkai sesaat untuk memperbaiki kualiti media aliran.
  7. Boleh dikecilkankan kepada pemain mini di dalam bar tugasan - Windows XP dan Windows Vista membolehkan Windows Media Player untuk dikecilkankan kepada pemain mini di dalam bar tugasan Windows. Ini membolehkan pengguna untuk mengawal Windows Media Player walaupun telah dikecilkan.