Winter Sonata

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Winter Sonata
Sonata.jpg
Juga dikenali sebagai Winter Love Story
Winter Love Song
Winter Ballad
Genre Romantis
Format Drama Percintaan
Dimajukan oleh Oh Su Yeon
Ditulis oleh Kim Yun Hee
Yun Eun Kyung
Pengarah Yoon Suk-ho
Dibintangi Bae Yong-joon
Choi Ji-woo
Park Yong-ha
Ryu Seung-soo
Lee Hyo-chun
Jung Ding-hwan
Yoo Yul
Kwan Hye-hyo
Lagu pembukaan From the Beginning Until Now oleh Ryu[1]
Lagu penutup From the Beginning Until Now oleh Ryu[1]
Negara asal Korea Selatan Korea Selatan
Bahasa Korea
Penerbitan
Penerbit Lee Hyung Min
Lokasi Seoul, Namiseom
Pemasangan kamera Multi-Camera
Tempoh siaran 60 minit
Penyiaran
Saluran asal  Korea Selatan KBS2
Siaran asal 14 Januari 200219 Mac 2002
Kronologi
Diikuti oleh Sunshine Hunting
Rancangan berkaitan Autumn Is My Heart
Sumer Scent
Spring Waltz

Winter Sonata (Hangul:겨울연가, bermaksud Sonata Musim Salju) merupakan sebuah drama bersiri Korea yang disiarkan pada tahun 2002. Drama bersiri ini dibintangi oleh dua pelakon terkenal Bae Yong Joon dan Choi Ji-woo. Drama bersiri ini mempunyai 20 episod kesemuanya.

Siri ini mendapat adaptasi anime Jepun, mula disiarkan pada Oktober 2009 disamping 23 orang pelakon asal dramanya menyumbangkan suara mereka. Siri anime ini akan mengandungi 26 buah episod.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Cerita dimulakan ketika Joon-Sang, anak seorang pemuzik terkenal berpindah ke chuncheen kota kecil di Korea Selatan. Sebagai seorang murid berbakat,Joon-Sang yang pendiam disukai teman-teman dan gurunya. Joon-Sang percaya tiada seorang pun yang benar-benar mencintainya kerana ia percaya ayahya sudah meninggal setelah bertengkar dengan ibunya.

Pada suatu hari, Joon-Sang bertemu rakan sekelasnya bernama YU-Jin dan mereka saling jatuh cinta. Namun hubungan mereka tidak berpanjangan. Joon-Sang menjadi mangsa langgar lalu lintas sehingga menyebabkannya menderita amnesia akibat kerosakan pada bahagian otak.

Ibu Joon-Sang ingin mengembalikan rasa hormat sang anak terhadap ibunya. ia menyuruh seorang psikologi untuk mencuci otak Joon-Sang. Semua ingatan Joon-Sang ketika dibesarkan sebagai anak tidak sah menjadi terlupakan. Bersama ibunya, Joon-Sang kemudian berpindah ke Amerika Syarikat, disana Joon-Sang memakai nama baru sebagai Li Min-Hyung. Sementara itu kepada semua teman-teman dan guru-gurunya di beritahu bahawa Joon-Sang telah meninggal Dunia.

Sepuluh tahun berlalu Joon-Sang telah menjadi seorang arsitek pemenang penghargaan di Amerika Syarikat. Ia sudah tidak ingat lagi semua kehidupannya di korea. Joon-Sang telah menjadi orang yang berbeza. Seorang berhati terbuka yang peduli terhadap orang lain termasuk terhadap ibunya. Ia kembali ke korea dan Yu-Jin kebetulan melihatnya di sebuah jalan. Yu-Jin sudah pun menjadi seorang desainer interior. Ia teringat masa-masa indah bersama Joo-Sang sehingga sanggup membatalkan pertunangannya dengan Song-Hyuk sahabatnya sejak kecil. Yu-Jin tidak tahu Joon-Sang sudah bercinta dengan teman saingannya iaitu Chelin. Yu-Jin mula bekerja di kantor arsitek tempat Joon-Sang jugs bekerja dan ingin tahu apakah Joon-Sang masih mengingatinya.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Lagu-Lagu[sunting | sunting sumber]

  • My Memory (Ryu)
  • Cheoeum (Ryu)
  • Creudaeman'i (only you) (Ryu)
  • Shinjak (The Beginning)
  • Yeon'in (Lover) (Ryu)

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

  • Pelakon Terbaik (Bae Yong Joon, Choi Ji Woo, Park Yong Ha)
  • Penghargaan Popular (Bae Yong Joo, Choi Ji Woo, Park Yang Ha)

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Winter Sonata - From the Beginning Until Now Original Soundtrack (Korean Dorama) [겨울연가 - 처음부터 지금까지] - Single (mp3) (dalam bahasa Korean). KBS Media. 2006-07-08.