Yasser Al-Habib

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Yasser Al-Habib (Bahasa Arab: ياسر الحبيب) adalah seorang ulama Syiah dari Kuwait. Beliau lahir di Kuwait pada tahun 1977. Pada tahun 2000, beliau mendirikan sebuah pertubuhan keagamaan yang disebut Khoddam Al-Mahdi (هيئة خدام المهدي). Pada bulan November 2003, beliau ditangkap oleh kerajaan Kuwait dalam tuduhan memaki Abu Bakar dan Umar Al-Khattab. Selepas diampunkan pada 2004, beliau kemudian melarikan diri ke United Kingdom.[1][2]

Di London, ia mendirikan sebuah pejabat baru bagi organisasi Khoddam Al-Mahdi[3]. Pejabat barunya meliputi: Hussainiyat Sayed al-Syuhada dan Hawzat al-Imamain al-Askariyain. serta itu merangkumi pejabat-pejabat ahli organisasi, al-Menbar Media, Fadak saluran satelit, The akhbar Syiah, dan website al-Qatrah.

Pada bulan September 2010 Yasser Al-Habib membuat marah kaum Muslim Sunni dengan memanggil isteri Nabi Muhammad Aisha, "musuh Allah" yang menyebabkan Kuwait untuk mencabut kewarganegaraannya menuduh dia berusaha membangkitkan perpecahan di kalangan umat Islam[4] [5] [6].

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]