Pergi ke kandungan

Zainal Abidin (album 1991)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Zainal Abidin
Album studio oleh
Dilancarkan pada9 Julai 1991[1]
Dirakamkan pada1989-1990
GenrePop, Afro-Asia, Muzik Dunia
SyarikatRoslan Aziz Productions
Warner Music Malaysia
PenerbitRoslan Aziz
Kronologi Zainal Abidin
Zainal Abidin
(1991)
Gamal
(1994)
Single daripada Zainal Abidin
 1. "Hijau"
  Dikeluarkan: 30 Mei 1991
 2. "Ikhlas Tapi Jauh"
  Dikeluarkan: 1991
 3. "Inayah"
  Dikeluarkan: 1992
 4. "Manis"
  Dikeluarkan: 1992
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Zainal Abidin[2] (digayakan sebagai ZAINAL abidin) ialah album studio pertama oleh Zainal Abidin yang dilancarkan pada 1991.[1][3] Melalui album pertamanya ini Zainal mengetengahkan konsep world music dan popular dengan lagu yang hits Hijau,[1] Ikhlas Tapi Jauh dan Manis. Album ini diterbitkan oleh Roslan Aziz menerusi Roslan Aziz Productions (RAP) dan diedarkan oleh Warner Music Malaysia. Zainal merakamkan album solo pertamanya ini selepas beliau meninggalkan kumpulan Headwind.[1]

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Zainal Abidin telah dirakamkan oleh Zainal Abidin, dengan Mukhlis Nor mengendalikan gubahan dan Roslan Aziz sebagai penerbit album. Pada masa itu, Zainal amat terpikat dengan pemuzik seperti Peter Gabriel, The Police dan Paul Simon. Album Simon, Graceland adalah terutamanya inspirasi utama untuk Zainal Abidin.[3]

Zainal berkata, objektif itu bukan untuk membuat album Melayu, tetapi album Malaysia. Beliau juga mahu mencipta muzik yang boleh membina perubahan.[3] Dikonsepkan oleh Mukhlis Nor dan diterbitkan di bawah Roslan Aziz Productions (RAP),[3] album ini merupakan peristiwa penting dalam muzik Malaysia, bukan hanya kerana lagu-lagu hit yang dihasilkan, tetapi juga kerana cara ia mengetengahkan pelbagai isu sosial dan alam sekitar di Malaysia, dan menggunakan pelbagai instrumen muzik Malaysia dalam pengaturan, termasuk gamelan Melayu, santoor dan sitar India, serta yang qin Cina.[3]

Pembikinan album ini turut menampilkan barisan pemuzik handalan Malaysia - termasuk Mac Chew, Mustaffa Ramly, Jenny Chin, Michael Veerapan, Amir Yussof, Fauzi Marzuki, Zahid Ahmad dan lain-lain - yang memberi penghargaan kepada Zainal bagi kejayaan album ini.[3]

Keluaran dan promosi[sunting | sunting sumber]

Album Zainal Abidin dikeluarkan pada 9 Julai 1991 dan majlis pelancarannya diadakan semasa konsert mini beliau di Life Centre Kuala Lumpur, [2] dengan single pertama, "Hijau" yang dikeluarkan pada 30 Mei 1991.[2]

Inspirasi di sebalik lagu[sunting | sunting sumber]

Dalam album ini, Zainal Abidin menjelaskan inspirasi di sebalik setiap lagu.

 • Senang-Senang — Lagu ini adalah mengenai orang mengambil kesempatan daripada orang lain, dan mengambil kredit untuk kerja-kerja orang lain.
 • Telaga — Ini adalah mengenai ahli-ahli politik yang suka membuat janji-janji kosong! Ia adalah lagu yang baik, dan sesuatu untuk membuat orang ramai menyedari mereka tidak boleh mempercayai ahli politik 100%!
 • Inayah — Ia adalah mainan kata pada perkataan anayah (yang bermaksud bantuan). Ia adalah mengenai mangsa penderaan kanak-kanak. Beliau tidak mahu merujuk kepadanya secara langsung, jadi kita berubah kepada nama seorang gadis yang juga mangsa dari segi fizikal dan mental.
 • Baba — Tajuk lagu itu mempunyai tiga makna yang berbeza. Ia boleh bermaksud bapa, guru atau pemimpin agama. Tetapi moral lagu itu adalah mengenai hormat - anda perlu menghormati orang yang mengajar anda, membimbing anda dan juga pada masa yang sama, anda perlu menghormati orang yang menghormati anda.
 • Damai IV — Ini adalah tentang pasangan yang melakukan zina. Zainal Abidin mahu menyampaikan mesej tentang masa depan kanak-kanak yang tidak tahu siapa ibu bapanya berada.
 • Insaf — Ia adalah tentang agama. Zainal berkata beliau mahu setiap rakyat Malaysia percaya kepada agama, dan pada tuhan. Tidak kira apa saja tuhan, selagi kita mempunyai garis panduan yang betul tentang bagaimana untuk menjadi rakyat yang lebih baik.
 • Ikhlas Tapi Jauh — Lagu ini telah diilhamkan oleh Perang Saudara Somalia berlaku ketika itu, dan bagaimana kita ikhlas mahu membantu, tetapi kami begitu jauh. Kata Zainal, lagu ini menjadi hit besar apabila beliau bekerjasama di atasnya dengan artis lain di bawah label RAP, termasuk Sheila Majid, Amir Yussof, Azman Warren, Allahyarham Zubir Ali dan Afdlin Shauki.
 • Debu Liar — Asalnya sebuah lagu Headwind, Zainal berkata: "Kami membuat semula lagu itu untuk mengingatkan orang ramai bahawa saya adalah dari band! Ia adalah mengenai ketagihan heroin, "debu liar". Saya ingin memberitahu belia untuk berhati-hati memilih rakan-rakan anda dan bagaimana jatuh ke dalam syarikat yang salah akan menyesatkan anda".
 • Manis — Ini adalah salah satu lagu yang lebih berirama dan popular dalam album. Ia adalah mengenai orang mengumpat; khusus untuk kejiranan biasa di mana semua orang mahu bercakap tentang jiran mereka!
 • Hijau — Lagu ini menjadi salah satu lagu Melayu terbaik sepanjang zaman. Ia adalah mengenai bumi dan alam sekitar yang semakin dicemari oleh manusia yang mengejar arus pemodenan dan keuntungan wang ringgit.

Senarai runut[sunting | sunting sumber]

No.TajukPenulisMasa
1."Senang-Senang"Roslan Aziz, Zainal Abidin4:36
2."Telaga"4:11
3."Inayah"Mukhlis Nor, Zainal Abidin6:56
4."Baba"6:19
5."Damai IV"5:08
6."Insaf"6:07
7."Ikhlas Tapi Jauh"5:08
8."Debu Liar"4:40
9."Manis"5:26
10."Hijau"Mukhlis Nor6:18


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]