Zaman Batu Kapur Akhir

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Epok Zaman Batu Kapur Akhir
100.5–66 juta tahun dahulu
Usia-usia dalam Zaman Batu Kapur Akhir/Atas
lihat • bincang • sunting
-100 —
-95 —
-90 —
-85 —
-80 —
-75 —
-70 —
-65 —
Usia-usia dalam Zaman Batu Kapur Akhir/Atas.
Skala paksi menegak: juta tahun dahulu.
Sistem Siri Peringkat Usia (juta tahun dahulu)
Paleogen Paleosen Dania lebih muda
Usia Kapur Akhir Mastriktia 66.0–72.1
Kampania 72.1–83.6
Santonia 83.6–86.3
Koniasia 86.3–89.8
Turonia 89.8–93.9
Senomania 93.9–100.5
Awal Albia 100.5–~113.0
Aptia ~113.0–~125.0
Baremia ~125.0–~129.4
Hauterivia ~129.4–~132.9
Valanginia ~132.9–~139.8
Beriasia ~139.8–~145.0
Jura Akhir Titonia lebih tua
Pembahagian sistem Usia Kapur menurut IUGS tepat pada Julai 2012.

Zaman Batu Kapur Akhir (Jawi: زمان باتو كاڤور اخير; 100.5-66 Ma) adalah yang lebih muda dari dua zaman dimana tempoh Cretaceous dibahagikan pada skala masa geologi. Strata batu dari zaman ini membentuk siri Cretaceous Atas. Cretaceous dinamakan sempena batu kapur putih yang dikenal sebagai kapur yang berlaku secara meluas di utara Perancis dan dilihat di tebing putih di tenggara England, dan yang ditarikhkan pada zaman ini.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Semasa Zaman Batu Kapur Akhir, iklimnya lebih panas daripada sekarang, walaupun sepanjang tempoh trend pendinginan terbukti.[1] Tropika menjadi terhad kepada kawasan khatulistiwa dan garis lintang utara yang mengalami keadaan cuaca yang lebih bermusim.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Peta

Disebabkan oleh tektonik plat, Amerika secara beransur-ansur bergerak ke arah barat, menyebabkan Lautan Atlantik berkembang. Western Interior Seaway membahagikan Amerika Utara ke bahagian tengah dan barat; Appalachia dan Laramidia. India mengekalkan arah utara menuju Asia. Di Hemisfera Selatan, Australia dan Antartika nampaknya masih terhubung dan mula hanyut dari Afrika dan Amerika Selatan.[1] Eropah adalah rantaian pulau. Menggenggam beberapa pulau ini adalah spesies dinosaur kerdil endemik.

Fauna vertebrata[sunting | sunting sumber]

Dinosaur Bukan-Avian[sunting | sunting sumber]

Dalam Late Cretaceous, hadrosa, ankylosaur, dan ceratopsian mengalami kejayaan di Asiamerica (Barat Amerika Utara dan Asia Timur). Tyrannosaurs mendominasi ceruk pemangsa besar di Amerika Utara.[1] Mereka juga hadir di Asia, walaupun biasanya lebih kecil dan lebih primitif daripada jenis Amerika Utara. Pachycephalosaur juga terdapat di Amerika Utara dan Asia. Dromaeosaurs berkongsi pengedaran geografi yang sama, dan didokumenkan dengan baik di Mongolia dan Barat Amerika Utara. Selain itu, therizinosaurs (yang dikenal sebelumnya sebagai segnosaur) nampaknya berada di Amerika Utara dan Asia. Gondwana mengadakan fauna dinosaurian sangat berbeza, dengan kebanyakan pemangsa yang abelisaurs dan carcharodontosaurs ; dan titanosaur adalah antara herbivor yang dominan. Spinosaurids juga hadir pada masa ini.

Burung[sunting | sunting sumber]

Burung menjadi semakin biasa dan pelbagai, mempelbagaikan dalam pelbagai bentuk enantiornithe dan ornithurine. Neornithes awal seperti Vegavis wujud dengan bentuk yang aneh seperti Yungavolucris dan Avisaurus. Walaupun sebahagian besar kecil, Hesperornithic laut menjadi agak besar dan tidak boleh terbang, disesuaikan dengan kehidupan di laut terbuka.

Pterosaur[sunting | sunting sumber]

Walaupun kebanyakannya diwakili oleh azhdarkid, bentuk lain seperti pteranodontid, pita-pita (Caiuajara dan Bakonydraco), nyctosaurid dan bentuk yang tidak pasti (Piksi, Navajodactylus) juga hadir. Secara historis, telah diandaikan bahawa pterosaur berkurang disebabkan oleh persaingan dengan burung, tetapi ternyata bahawa kedua-dua kumpulan tidak banyak bertindih secara ekologi, ataupun secara khususnya jelas bahawa penurunan sistematik yang benar pernah berlaku, terutamanya dengan penemuan spesies pterosaur yang lebih kecil.[2]

Mamalia[sunting | sunting sumber]

Beberapa kumpulan mamalia lama mula hilang, dengan eutriconodont terakhir yang berlaku di Campanian Amerika Utara.[3] Di hemisfera utara, cimolodont, multituberculate, metternian dan eutherian adalah mamalia yang dominan, dengan bekas dua kumpulan menjadi mamalia yang paling biasa di Amerika Utara. Di hemisfera selatan terdapat sejenis fauna dryolestoids, gondwan dan lain-lain multituberculates dan eutherian basal; monotremes mungkin hadir, seperti yang terakhir dari haramiyidans, Avashishta.

Mamalia, walaupun umumnya kecil, terdiri daripada pelbagai jenis ekologi, dari karnivor (Deltatheroida), kepada pemakan moluska (Stagodontidae), kepada herbivor (multituberculates, Schowalteria, Zhelestidae dan Mesungulatidae) hingga bentuk cursorial yang sangat atipikal (Zalambdalestidae, Brandoniidae).

Placental sebenar hanya berkembang pada akhir zaman tersebut; yang sama boleh dikatakan untuk marsupial benar. Sebaliknya, hampir semua fosil eutherian dan metrodian yang diketahui adalah kumpulan lain.[4]

Hidupan laut[sunting | sunting sumber]

Di lautan, musasa tiba-tiba muncul dan menjalani radiasi evolusi yang luar biasa. Jerung moden juga muncul dan gergasi-penguin seperti polycotylid plesiosaur (3 meter panjang) dan besar berleher panjang elasmosaur (13 meter panjang) juga dipelbagaikan. Pemangsa ini memberi makan kepada banyak ikan teleost, yang seterusnya berubah menjadi bentuk baru dan moden (Neoteleostei). Sebaliknya Ichthyosaur dan pliosaur menjadi punah semasa peristiwa anoksia Cenomanian-Turonian.

Flora[sunting | sunting sumber]

Berhampiran akhir Tempoh Kretaceous, tumbuh-tumbuhan berbunga beragam. Di kawasan yang sederhana, tumbuh-tumbuhan yang biasa seperti magnolia, sassafra, mawar, kayu merah, dan willow boleh didapati dengan banyaknya.[1]

Kepupusan massa Cretaceous–Paleogen[sunting | sunting sumber]

Peristiwa kepupusan Cretaceous–Paleogene adalah kepupusan besar-besaran haiwan dan tumbuhan dalam tempoh geologi yang singkat, kira-kira 66 juta tahun dahulu (Ma). Ia dikenali secara meluas sebagai peristiwa kepupusan K-T dan dikaitkan dengan tandatangan geologi, biasanya sebuah jalur kurus yang bertarikh pada masa itu dan dijumpai di berbagai belahan dunia, yang dikenali sebagai sempadan Cretaceous-Paleogene (sempadan K-T). K adalah singkatan tradisional bagi Tempoh Kretaseus yang diperolehi dari nama Jerman Kreidezeit, dan T adalah singkatan bagi Tempoh Tersier (istilah sejarah untuk tempoh masa kini dilindungi oleh usia Paleogene dan Neogene). Peristiwa ini menandakan berakhirnya Era Mesozoik dan awal Era Cenozoik.[5] "Tertiari" tidak lagi diiktiraf sebagai waktu rasmi atau unit batu oleh Suruhanjaya Antarabangsa Stratigrafi, peristiwa K-T kini dipanggil peristiwa kepupusan Cretaceous–Paleogene (atau K-Pg) oleh banyak penyelidik.

Fosil dinosaur bukan burung hanya terdapat di bawah sempadan Cretaceous-Paleogene dan menjadi pupus sebelum atau semasa kejadian.[6] Sebilangan kecil fosil dinosaur telah dijumpai di atas sempadan Cretaceous-Paleogene, tetapi ia telah dijelaskan sebagai fosil yang diperbaiki, iaitu, fosil yang telah terhakis dari lokasi asalnya kemudian dipelihara di lapisan sedimen kemudian.[7][8][9] Mosasaurs, plesiosaur, pterosaur dan banyak spesies tumbuhan dan invertebrata juga telah pupus. Mamalia dan clade burung melewati sempadan dengan beberapa kepupusan, dan radiasi evolusi dari klasifikasi Maastrichtian telah berlaku melepasi sempadan. Kadar kepupusan dan radiasi berbeza-beza mengikut klad organisme yang berlainan.[10]

Para saintis telah membuat hipotesis bahawa kepupusan Cretaceous-Paleogene disebabkan oleh satu atau lebih peristiwa bencana seperti kesan asteroid besar-besaran atau peningkatan aktiviti gunung berapi. Beberapa kawah berdampak dan aktiviti gunung berapi yang besar di Perangkap Deccan telah bertarikh kepada anggaran masa kejadian kepupusan. Kejadian geologi ini mungkin telah mengurangkan cahaya matahari dan menghalang fotosintesis, menyebabkan gangguan besar dalam ekologi bumi. Para penyelidik lain percaya kepupusan itu lebih beransur-ansur, disebabkan oleh perubahan yang lebih perlahan dalam paras laut atau iklim.[10]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d "Dinosaurs Ruled the World: Late Cretaceous Period." In: Dodson, Peter & Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B. The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD. Pp. 103-104. ISBN 0-7853-0443-6.
  2. ^ Prondvai E., Bodor E. R., Ösi A. (2014). "Does morphology reflect osteohistology-based ontogeny? A case study of Late Cretaceous pterosaur jaw symphyses from Hungary reveals hidden taxonomic diversity" (PDF). Paleobiology. 40 (2): 288–321. doi:10.1666/13030.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  3. ^ Fox Richard C (1969). "Studies of Late Cretaceous vertebrates. III. A triconodont mammal from Alberta". Canadian Journal of Zoology. 47 (6): 1253–1256. doi:10.1139/z69-196.
  4. ^ Halliday Thomas J. D. (2015). "Resolving the relationships of Paleocene placental mammals" (PDF). Biological Reviews. 92 (1): 521–550. doi:10.1111/brv.12242. PMID 28075073.
  5. ^ Fortey R (1999). Life: A Natural History of the First Four Billion Years of Life on Earth. Vintage. m/s. 238–260. ISBN 978-0375702617.
  6. ^ "The extinction of the dinosaurs in North America". GSA Today. 15 (3): 4–10. 2005. doi:10.1130/1052-5173(2005)015<4:TEOTDI>2.0.CO;2.
  7. ^ Sloan RE; Rigby K; Van Valen LM; Gabriel Diane (1986). "Gradual dinosaur extinction and simultaneous ungulate radiation in the Hell Creek formation". Science. 232 (4750): 629–633. Bibcode:1986Sci...232..629S. doi:10.1126/science.232.4750.629. PMID 17781415.
  8. ^ "Compelling new evidence for Paleocene dinosaurs in the Ojo Alamo Sandstone San Juan Basin, New Mexico and Colorado, USA" (PDF). International Conference on Catastrophic Events and Mass Extinctions: Impacts and Beyond, 9–12 July 2000, Vienna, Austria. 1053: 45–46. 2001. Dicapai pada 2007-05-18.
  9. ^ Sullivan RM (2003). "No Paleocene dinosaurs in the San Juan Basin, New Mexico". Geological Society of America Abstracts with Programs. 35 (5): 15. Dicapai pada 2007-07-02.
  10. ^ a b MacLeod N, Rawson PF, Forey PL, Banner FT, Boudagher-Fadel MK, Bown PR, Burnett JA, Chambers, P, Culver S, Evans SE, Jeffery C, Kaminski MA, Lord AR, Milner AC, Milner AR, Morris N, Owen E, Rosen BR, Smith AB, Taylor PD, Urquhart E, Young JR (1997). "The Cretaceous–Tertiary biotic transition". Journal of the Geological Society. 154 (2): 265–292. Bibcode:1997JGSoc.154..265M. doi:10.1144/gsjgs.154.2.0265. Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-05-25.CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Templat:Cretaceous Footer