Zoo Negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Zoo Negara
Gajah di Zoo Negara pada 2011
Tarikh dibuka14 November 1963; 56 tahun yang lalu (1963-11-14)[1]
LokasiUlu Klang, Gombak, Selangor, Malaysia
Koordinat3°12′35″N 101°45′28″E / 3.20972°N 101.75778°E / 3.20972; 101.75778Koordinat: 3°12′35″N 101°45′28″E / 3.20972°N 101.75778°E / 3.20972; 101.75778
Kawasan tanah110 ekar (45 he)[2]
Bilangan haiwan5137[2]
Bilangan spesies459[2]
Pelawat tahunan>1,000,000
KeahlianISO 9001:2008,[3] SEAZA [4]
Pameran terbesar16 pameran utama
Laman webwww.zoonegara.org.my/index.htm

Zoo Negara Malaysia (disingkatkan sebagai Zoo Negara) ialah sebuah zoo negara yang pertama di Malaysia dan diuruskan sepenuhnya oleh Persatuan Zoologikal Malaysia iaitu sebuah badan bukan kerajaan yang memainkan peranan utama dalam hal ehwal konservasi hidupan liar, penyelidikan, pendidikan dan rekreasi. Ia mula dirasmikan pada tahun 1963 oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Al-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.[5] Zoo Negara bermula dengan koleksi induknya yang kini telah berkembang sehingga 459 spesies hidupan liar. Zoo yang dihuni kira-kira 5000 haiwan ini telah mengalami banyak transformasi dengan konsep pameran secara terbuka untuk keselesaan haiwan dan juga para pengunjung.

Ia terletak di Ulu Klang di timur laut Kuala Lumpur. Ia ditadbir oleh sebuah badan bukan kerajaan iaitu Persatuan Zoologikal Malaysia yang ditubuhkan bagi mentadbir zoo pertama Malaysia. Zoo Negara ditubuhkan pada 14 November 1963 dan pada 2006 mempunyai sekitar 4,000 jenis haiwan dari 400 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan. Pada tahun 2007, Zoo Negara menerima sijil MS ISO 9001:2000. Zoo Negara merangkumi keluasan 110 ekar tanah yang terletak hanya sekitar 5 km dari bandar Kuala Lumpur. Zoo Negara kini menonjolkan konsep zoo terbuka dengan 90% haiwan ditempatkan di kandang terbuka yang luas dengan hiasan laman yang bersesuaian dengan persekitaran asalnya.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1957, Malayan Agri-Horticultural Association (MAHA) membuka zoo kecil. Selepas penciptaan zoo mini, idea zoo betul secara beransur-ansur mendapat momentum, dan kerajaan persekutuan memilih tempat di Ulu Klang, Selangor bersebelahan dengan sempadan Kuala Lumpur. Pada tahun 1960, Ulu Klang adalah kawasan hijau yang belum dibangunkan. Pada tahun 1963, Perdana Menteri pertama Malaya (kini Malaysia) YTM Tunku Abdul Rahman membuka zoo kepada orang ramai. Zoo Negara telah dikenali sebagai "Zoo di Rimba" kerana tumbuh-tumbuhan hijau yang mengelilingi kawasan itu.

Zoo itu mengalu-alukan pengunjung kesejuta pada 14 Februari 1966, hanya tiga tahun selepas pembukaan, dan menjelang 1986, zoo itu mengalu-alukan lebih daripada 1 juta pelawat setiap tahun.[1]

Kawasan di sekitar zoo itu dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan sehingga tahun 1970-an sebagai Kuala Lumpur menjalani ledakan ekonomi. Memandangkan Ulu Klang berdekatan dengan Kuala Lumpur, kawasan yang telah dibuka untuk pembangunan berskala besar sebagai kawasan perumahan yang dirancang pada tahun 1980-an. Ia telah berkembang dari segi penduduk sejak itu. Pembangunan ini telah menyebabkan kawasan di sekeliling zoo dan juga meningkatkan nilai tanah di mana zoo itu terletak.

Pada akhir 1990-an dan awal tahun 2000, terdapat rancangan untuk memindahkan zoo untuk lokasi lain di Selangor. Walau bagaimanapun, rancangan sebahagian besarnya tidak popular di kalangan orang ramai kerana ia dilihat sebagai satu usaha oleh beberapa pemaju untuk mengambil kesempatan ke atas nilai tanah besar zoo. Dengan sokongan daripada Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Malaysia dan Kerajaan Negeri Selangor, Zoo Negara tidak akan dipindahkan.

Pintu masuk Zoo Negara Malaysia.

Untuk ke sana[sunting | sunting sumber]

Pameran[sunting | sunting sumber]

Terdapat 16 pameran di Zoo Negara. Ia terdiri daripada:

Taman Reptilia
Buaya di Taman Reptilia

Taman Reptilia mempunyai pameran dalaman dan luaran, dan termasuk muara atau buaya katak, buaya air tawar, Buaya Jejulong, dan buaya kerdil Afrika. Ia juga mempamerkan kura-kura dan tuntung, termasuk kura-kura gergasi Aldabra (spesies kura-kura kedua terbesar di dunia) dan Tutong atau sungai tuntung tempatan. Ular dalam koleksi termasuk ular sawa, dan banyak ular berbisa.[6]

Pusat Amfibia Dunia di Taman Reptilia mempunyai pelbagai katak dan kodok yang berasal dari pelbagai habitat di Malaysia.

Monyet/kera

Koleksi zoo monyet dan beruk yang lebih rendah termasuk ungka, Siamang, lotong kelabu, dan kera ekor panjang.[6]

Gajah Malaysia
Gajah Malaysia

Pameran Gajah Malaysia adalah rumah kepada tiga gajah Malaysia: Siti (24 tahun), Sibol (23 tahun) dan Triang (lelaki, 21 tahun), yang semua telah berada di zoo itu sejak mereka masih muda.[6]

Tasik Burung

Pameran Burung Tasik termasuk Burung Botak Padi, Burung Sekendi Kepala Hitam, Burung Bangau, Burung Angsa, Burung Undan, Burung Puchong Kuak, dan Burung Botak Upeh.

Taman Burung

Dengan lebih 100 spesies burung dari seluruh dunia, berjalan-jalan di Taman Burung juga rumah kepada pelbagai jenis burung yang terbang bebas.[6] Sudut Gambar Burung di kandang burung yang membolehkan pengunjung mengambil gambar cenderamata dengan pelbagai makaw dan burung kakak tua pada hujung minggu.[6]

Tapir Malaya
Pameran Nokturnal

Pameran-pameran tertutup adalah rumah kepada keluang, kelawar yang terbesar di dunia, yang kadang-kadang dipanggil musang terbang, dan juga kancil dan tapir Malaya.[6]

Tanah Kantung

Tanah Kantung adalah rumah kepada pelbagai marsupial termasuk walabi, kanggaru, dan pademelon.[6]

Penguin Humboldt

Pameran ini adalah rumah kepada penguin Humboldt.[6]

Dunia Kanak-Kanak

Dunia Kanak-Kanak menempatkan pelbagai haiwan kebanyakannya domestik termasuk arnab, itik, dan ayam berjalan dengan bebas, serta burung kakak tua dan Tikus Belanda. Ia termasuk hutan hujan mini dengan pelbagai jenis tumbuhan dan serangga, serta kandang burung kecil, kolam ikan, kecil kandang kuda, dan taman permainan.[6]

Kompleks Beruang

Kompleks Beruang adalah rumah kepada beberapa jenis beruang termasuk beruang hitam Asia, Beruang Perang, beruang Sloth, dan beruang matahari Tanah Melayu.

Laluan Savanah

Laluan Savanah adalah salah satu pameran konsep terbuka yang terbesar di dalam zoo, dan rumah kepada zirafah, kuda belang, burung unta, badak putih, antelop sabel, dan Oryx scimitar bertanduk.

Badak Air Nil

Pameran ini adalah rumah kepada badak air dan badak sumbu. Zoo ini mempunyai tiga badak air Nil: Duke, Kibu dan Chombie. Chombie dilahirkan di zoo.

Dunia Mamalia

Pameran Dunia Mamalia terdiri daripada kucing emas Asia, Kucing Hutan, rakun, puma, harimau belang, binturong, capybara, agouti Brazil, memerang dan landak.

Akuaria Air Tawar

Akuarium Tunku Abdul Rahman Zoo Negara adalah akuarium air tawar berasaskan ekologi pertama yang mengetengahkan sungai dan tanah lembap di Malaysia. akuarium ini mempunyai ikan yang biasa dilihat di sungai-sungai di Malaysia, dan juga spesies yang jarang ditemui dan terancam termasuk invertebrata seperti ketam, udang, batu karang, dan serangga akuatik.

Pusat kera, rumah kepada spesies haiwan yang paling rapat dengan manusia.
Laluan Kucing

Laluan Kucing menampilkan singa Afrika, Harimau Benggala dan Harimau Malaya.

Orangutan di Zoo Negara, Kuala Lumpur.
Pintu masuk ke Zoo Serangga
Pusat Kera

Pusat ini merupakan rumah kepada orang utan dan cimpanzi Borneo dan Sumatera.

Zoo Serangga

Zoo Serangga merupakan tarikan terbaru di Zoo Negara dan memaparkan lebih daripada 200 spesies serangga dari seluruh dunia. pameran ini adalah yang pertama seumpamanya di negara ini dan yang terbesar di rantau ini. Antara serangga di zoo adalah rama-rama seperti burung sayap Rajah Brooke, peri pokok dan spesies leafwing India, orkid dan mentadak daun mati, pepijat wajah manusia yang dihadapi, tarantula, kala jengking gergasi Malaysia dan banyak lagi. Menurut zoo itu, "Zoo Serangga sedang berusaha menyusun koleksi unik serangga, termasuk rama-rama yang terbesar dan paling lama di dunia."

Haiwan lain

Haiwan lain dalam koleksi zoo termasuk rusa Paya, guanako, Nyala, glider gula, barasingha, rusa sambar, chital, sika rusa, babi hutan, banteng, dan seladang.

Tarikan lain[sunting | sunting sumber]

 • Singa laut, kera dan makaw adalah sebahagian daripada Pertunjukan Pelbagai Haiwan yang diadakan dua kali sehari.
 • Tunggangan Keretapi dan lawatan berpandu boleh didapati pada hujung minggu.
 • Muzium Mini Lebah terletak di tengah-tengah Zoo Negara dan membantu mendidik pengunjung mengenai pelbagai jenis lebah di negara ini.
 • Sudut Gambar Pelbagai Haiwan terletak di tepi pintu masuk utama di zoo, dan dibuka pada hujung minggu. Pelawat boleh mempunyai gambar mereka diambil dengan ular, kuda kecil dan burung.

Pemuliharaan[sunting | sunting sumber]

Zoo Negara pula telah membiak lebih 200 Burung Botak Upeh yang sangat terancam. Zoo ini sedang bekerjasama dengan Jabatan Hidupan Liar tempatan pada program siaran bagi burung-burung ini. pencapaian pembiakan lain termasuk burung enggang dan buaya air tawar - Buaya Jejulong.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Pendidikan adalah salah satu objektif utama Zoo Negara. Zoo ini berusaha dalam menyediakan perkhidmatan pendidikan percuma kepada sekolah-sekolah dan lawatan kumpulan. Antara aktiviti yang percuma termasuk lawatan berpandu, ceramah, seminar dan sesi interaktif. Zoo ini juga telah menerbitkan buku cerita pertama mengenai 'Manja' orang utan yang meliputi kisah hidup 'Manja' orang utan yang jinak di zoo dan pemuliharaan fakta-fakta di orangutan. penerbitan penting lain adalah Buku Kerja Klasifikasi Haiwan yang diedarkan secara percuma kepada pelajar-pelajar sekolah rendah.

Zoo Negara Live![sunting | sunting sumber]

Zoo Negara Live! adalah suapan video internet 24-jam yang disiarkan secara langsung dari Zoo Negara Malaysia, dan merupakan projek bersama antara Zoo Negara dan Fakulti Seni & Rekabentuk di UiTM Shah Alam. Dua ekor Harimau Malaya Pacin dan Zanah, yang telah dipindahkan dari Zoo Melaka pada 4 April 2007 di program pertukaran, adalah tarikan utama program ini.[7]

Tiga kamera yang terletak di dalam kawasan persembahan dan satu di dalam suku malam (suku malam juga kawasan makan mereka). Waktu memberi makan adalah sekitar 4: 30-6: 30 petang (waktu tempatan, Kuala Lumpur). Harimau biasanya aktif pada waktu pagi (8: 00-10: 00 pagi) apabila mereka dibebaskan dari suku malam ke dalam kawasan persembahan mereka. Aliran ini tidak tersedia sejak 4 Januari 2010.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b "Zoo Negara – A Journey Through Time" (PDF). zoonegaramalaysia.my. Zoo Negara. Dicapai pada 29 December 2010.
 2. ^ a b c "About Us". zoonegaramalaysia.my. Zoo Negara. Dicapai pada 29 December 2010.
 3. ^ "Certificate" (PDF). zoonegaramalaysia.my. Zoo Negara. Dicapai pada 29 December 2010.
 4. ^ "SEAZA Membership List". seaza.org. SEAZA. Dicapai pada 30 June 2010.
 5. ^ "Zoo Negara". Tourism Malaysia. Dicapai pada 25 Mei 2014.
 6. ^ a b c d e f g h i "Exhibits". zoonegaramalaysia.my. Zoo Negara. Dicapai pada 29 December 2010.
 7. ^ "Zoo Negara Live!". zoonegara.tv. Zoo Negara. Dicapai pada 29 June 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]