Wheel Of Fortune

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Wheel of Fortune
Format Rancangan permainan
Pencipta Merv Griffin
Pengacara Pat Sajak
Vanna White
Pencerita suara latar Jack Clark (1983-1988)
M. G. Kelly (1988-1989)
Charlie O'Donnell (1989-kini)
Negara asal Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Bilangan episod 5,000 (sehingga 27 Februari 2009)
Penerbitan
Tempoh siaran 30 minit
Syarikat penerbitan Merv Griffin Productions (1983-1984)
Merv Griffin Enterprises (1984-1994)
Columbia TriStar Television (1994-2002)
Sony Pictures Television (2002-kini)
Califon Productions (1983-kini)
Syarikat pengedaran King World Productions (1983-2007)
CBS Television Distribution (2007-kini)
Penyiaran
Saluran asal Sindiket
Format gambar NTSC (480i),
720p/1080i (HDTV)
Siaran asal 19 September 1983 – Kini
Pautan luar
Tapak sesawang rasmi

Wheel Of Fortune merupakan sebuah rancangan permainan televisyen Amerika Syarikat yang dihasilkan oleh Merv Griffin. Nama rancangan ini berasal dari sebuah roda besar yang menentukan jumlah duit dan hadiah yang dimenangi (atau hilang) oleh para peserta.

Rancangan permainan ini disiarkan pertama pada tahun 1975 di rangkaian televisyen seharian. Versi saat ini adalah hasil sindiket prime time yang di akses sejak 19 September 1983. Musim ke-27 mula pada tarikh 14 September 2009. Ini adalah rancangan permainan sindiket sepanjang sejarah televisyen Amerika dan terpanjang kedua baik dalam rangkaian atau sindikasi (di belakang The Price Is Right).

Bintang rancangan ini ialah Pat Sajak dan Vanna White.

Format[sunting | sunting sumber]

 • Dalam permainan ini ada 3 peserta yang akan berentap.
 • Peserta perlu memutarkan roda sebelum membeli huruf yang diingini.
 • Terdapat juga hadiah misteri yang ditaja pelbagai syarikat.

Bahagiaan dari rancangan ini[sunting | sunting sumber]

 • Studio
  Pada mulanya, rancangan ini dirakam di studio NBC di Burbank, tempat yang sama dimana rancangan hariannya juga dirakam. Dirakam di studio CBS antara tahun 1989-1995 dan kemudian di Culver City, sejak 1995.
 • Papan Puzzle
  Papan ini pada mulanya dikendalikan secara manual. Papan tersebut memiliki 48 trilon dalam empat baris (11, 13, 13 dan 11, masing-masing). Papan itu dikelilingi oleh sempadan melengkung ganda lampu yang menyala di awal dan akhir pusingan. Ketika surat itu ditempatkan di teka-teki, yang ruangan akan menyala dan Vanna White akan memutar trilon untuk mengungkapkannya. Pada 24 Februari 1997, menunjukkan papan mengadopsi terkomputerisasi terdiri daripada 52 monitor (menambah satu ruang untuk setiap baris). Untuk menerangi huruf selama gameplay biasa, White hanya menyentuh tepi monitor, meskipun papan boleh dikendalikan dari jauh untuk menyatakan huruf atau penyelesaian. Papan digital ini juga tidak lagi memerlukan rakaman untuk berhenti di segmen yang memaparkan lebih daripada satu teka-teki. Dengan papan dahulu, sedangkan pemirsa di rumah melihat peralihan mulus teka-teki berikutnya, apa yang sebenarnya berlaku adalah sebuah persembahan berhenti turun, di mana dewan akan digalakkan turun panggung sementara teka-teki baru ini dimuat di oleh tangan tidak terlihat dari kontestan, yang biasanya akan berdiri di suatu tempat pada suara tahap di mana mereka tidak boleh melihat papan. Dengan papan baru, tidak berhenti downs yang diperlukan, yang bererti tapings bisa selesai lebih cepat dengan kos lebih rendah untuk syarikat produksi.
 • Area Kontestan
  Kontestan berdiri di belakang pagar yang besar, dan berlapis yang memberikan pengaruh ketika roda berputar. Daerah di belakang kontestan berwarna awalnya mengandungi bentuk-bentuk yang memberikan latar belakang serta scoreboard tambahan untuk memaparkan jumlah kontestan telah meletakkan on account. Pada tahun 1997, latar belakang dipindahkan demi sebuah tampilan yang sesuai dengan tema untuk minggu tapings set. Pada tahun 1998, dinding video bertema menggantikan latar belakang yang dipaparkan di belakang kontestan. Video berwarna ini diupgrade pada 2003.
 • Papan skor
  Rancangan ini menggunakan eggcrate pemapar skor untuk memaparkan skor hingga 2002, ketika mereka digantikan oleh monitor LCD lagi pada tahun 2002 dan digantikan oleh plasma layar datar memaparkan pada tahun 2007. Juga mulai pada tahun 2002, animasi khas bermain di monitor ini, jika seorang kontestan stop di "Bankrupt" dan "Lose a Turn".
 • Roda
  Mekanisma roda beratnya dua tan (4.000 lbs.)[1] dan dikelilingi oleh cahaya ekstensi. Sampai tahun 1997, roda itu berputar secara automatik selama acara pembukaan dan penutupan dan memaparkan lampu emas bolak-balik dan panel. Ini digantikan oleh sebuah lingkaran biru metalik dikelilingi oleh emas panel, dengan beberapa paku berpanel serupa terjadi di sekitar roda dan roda tak lagi berputar secara automatik selama segmen tersebut. Saat ini dan kaca lampu LED ekstensi debutnya pada tahun 2003. Sebelum tahun 1996, tiga nilai dolar yang berbeza tatarajah yang digunakan dalam setiap persembahan. Takkan pernah ada jumlah di bawah $ 100 pada sindikasi roda dan satu-satunya ruangan kas tidak berakhir dengan "50" atau "00" adalah $ 175 hirisan yang kemudian dihapuskan pada tahun 1985. Konfigurasi saat ini didasarkan pada satu dahulu digunakan dalam Putaran Tiga (Pusingan Dua sebelum 1987). Pada tahun 2008, tatarajah mulai diperbaiki sedikit, dengan penambahan beberapa warna baru dan nilai-nilai dolar. Dari 1983-1984, nilai terendah pada roda adalah $ 100. Ini meningkat menjadi $ 150 pada tahun 1985 dan menjadi $ 250 pada 1996. Undian terendah telah $ 300 sejak tahun 1999.

Cara bermain[sunting | sunting sumber]

Aturan Roda untuk musim 26.

Premis utamanya ialah teka-teki, yang disajikan dengan kategori yang sesuai dan tidak ada surat-surat terungkap. Permainan biasanya terdiri daripada tiga kontestan, masing-masing memainkan roda untuk menentukan nilai tunai huruf di setiap gilirannya, atau membeli vokal jika ia memiliki setidaknya $ 250. Roda juga mengandungi ruangan-ruangan khusus yang mempengaruhi jalannya permainan, serta hadiah istimewa. Sementara bahagiaan untuk non-tunai lain telah divariasikan dalam acara sejarah, roda selalu menampilkan Bankrupt dan Lose a Turn, baik yang kehilangan giliran kontestan, dengan mantan juga menghilangkan wang tunai dan/atau hadiah yang diterima dalam waktu yang bulat. Sejak tahun 2000, acara ini juga menampilkan teka-teki Toss-Up, yang diisi dengan satu huruf pada satu masa dan boleh diselesaikan selepas dering dengan sebuah bel.

Pada akhir permainan, skor tertinggi kontestan memainkan babak bonus. Di sini, ia diberi lebih kecil, sebahagian diisi-dalam teka-teki dan meminta mel-mel tambahan untuk membantu dalam menyelesaikan itu dalam sepuluh detik batas waktu. Teka-teki dengan jawaban benar memecahkan mendapatkan bonus hadiah yang ditentukan oleh berputar roda yang lebih kecil sebelum awal babak bonus.

Muzik tema[sunting | sunting sumber]

Dari 1983-2000, muzik tema rancangan ini ialah "Changing Keys" disusun oleh Griffin. Selama bertahun-tahun, tema itu dirakam semula beberapa kali dalam pelbagai tatacara dari jazz ke band besar. Muzik ini ditetapkan oleh pengarah muzik yang menjadi taman lama Griffin, Mort Lindsey, dengan kaki tangannya termasuk partisipan Plas Johnson, Nick Ceroli dan Jack Sheldon.

Sejak 2000, tema muzik ini ialah "Happy Wheels" oleh Steve Kaplan, digubah tahun 2002, kemudian 2004, dan 2006 oleh Frankie Blue. Sejak 2007, tema dari John Hoke digunakan.

Pemenang[sunting | sunting sumber]

Kontestan Michelle Loewenstein menjadi yang pertama, dan sampai saat ini hanya, pemenang $ 1 juta bonus hadiah pada 14 Oktober 2008, dengan jumlah kemenangan dari $ 1.026.080.

Adaptasi[sunting | sunting sumber]

Negara yang menayangkan Wheel of Fortune

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. Wheel of Fortune

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]