Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 268,625 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z

Rencana Pilihan Rencana pilihan


Potret Amir Hamzah

Amir Hamzah atau Tengku Amir Hamzah Pangeran Indera Putera (28 Februari 1911 – 20 Mac 1946) ialah seorang pemuisi dan juga seorang Pahlawan Kebangsaan Indonesia. Beliau dilahirkan di Tanjung Pura, Langkat, Sumatera Timur. Anak kelahiran sebuah keluarga bangsawan Kesultanan Langkat di Sumatera Utara, beliau mendapat pendidikan di Sumatera dan Jawa. Amir terlibat dengan pergerakan nasionalis Indonesia semasa beliau belajar di sekolah menengah atas di Surakarta sekitar tahun 1930-an. Beliau jatuh cinta dengan rakan sekolah berbangsa Jawa, Ilik Sundari. Kedua-dua rakan ini kekal rapat mahupun selepas Amir menamatkan pendidikannya di sekolah perundangan di Betawi. Mereka hanya berpisah dalam tahun 1937 apabila Amir dipanggil pulang ke Sumatera untuk mengahwini puteri Sultan dan menggalas tugas dan tanggungjawab di istana. Beliau bertugas sebagai wakil kerajaan di Langkat selepas pengisytiharan kemerdekaan Indonesia dalam tahun 1945. Beliau terbunuh dalam tahun berikutnya semasa sebuah revolusi sosial dan disemadikan di dalam kubur ramai.

Amir mula menulis puisi pada usia belasan tahun: mahupun karya-karyanya tidak bertarikh, dipercayai karyanya yang paling awal ditulis semasa beliau mula-mula berkunjung ke pulau Jawa. Dengan berbekalkan pengaruh kebudayaan Melayu dan Islamnya, dan juga pengaruh Kristian dan kesusteraan Timur, Amir menghasilkan 50 buah puisi, 18 buah prosa lirik, dan pelbagai karya lain, termasuk beberapa buah terjemahan. Dalam tahun 1932, beliau menjadi pengasas bersama majalah sastera Poedjangga Baroe. Beliau berhenti berkarya selepas pulang ke Sumatera. Kebanyakan puisinya diterbitkan dalam dua himpunan, Nyanyi Sunyi (1937) dan Buah Rindu (1941), mula-mula dalam majalah Poedjangga Baroe dan kemudiannya sebagai buku berasingan.

Rencana pilihan sebelum ini: AnjingKanak-kanak hijau WoolpitSi Tjonat

Gambar pilihan Gambar pilihan


Bonsai
Bonsai berbentuk naga

Bonsai ialah suatu seni untuk menghidupkan pokok mini di dalam bekas pasu hiasan. Seni bonsai memerlukan pengamalnya menanam spesies pokok tertentu di dalam pasu kecil, mengawal tumbesarannya serta menggubah bentuk susunan dahan, ranting, daun dan juga banirnya mengikut gaya yang dikehendaki.

Hal Semasa Berita terkini


Holotip Dendrogramma enigmatica

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah


20 September: Hari Perayaan Martir Korea (Gereja Roman Katolik)

RMS Mauretania

Tahukah anda? Tahukah anda...


Sebatang arroyo kecil atau anak air di Gurun Sonora di Arizona.
  • "... bahawa di Amerika Latin, sebarang sungai kecil mungkin dipanggil arroyo, sungguhpun mengalir berterusan sepanjang tahun dan tidak pernah kering?" 
  • ".. bahawa orang Belanda pada zaman dahulu sekitar sebelum abad ke-13, amat sensitif terhadap bencana banjir sehingga semua kanak-kanak perlu belajar berenang agar dapat menyelamatkan diri apabila berlakunya banjir sebelum Projek Delta disiapkan pada Ogos 2010?" 
  • "... bahawa terdapat beberapa buku, filem dan muzik yang dicipta bagi memperingati banjir yang berlaku di Belanda pada malam 31 Januari - 1 Februari 1953?" 
  • "... bahawa filem The Great War adalah sebuah filem Hitam-Putih yang dikeluarkan di Itali pada tahun 1959 bergenrekan Jenayah-Komedi?" 
  • "... bahawa spesis dendrogramma telah ditemui pada tahun 1986 tetapi baru diperkenalkan kepada umum pada tahun 2014?" 

Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia merupakan projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan bermotif keuntungan yang juga mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas