Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 270,951 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z

Rencana Pilihan Rencana pilihan


Isaac Israëls - Portret van de gewonde KNIL-militair Kees Pop.jpg

Orang Belanda Hitam (bahasa Belanda: Zwarte Hollanders, bahasa Jawa: Londo Ireng) ialah rekrut Afrika Barat yang didatangkan dari Elmina (sekarang terletak di Ghana), untuk berkhidmat dengan Tentera Diraja Hindia Timur Belanda (Koninklijk Nederlands Indisch Leger, KNIL) yang bertugas di Hindia Timur Belanda (sekarang Indonesia).

Antara tahun 1831 hingga 1872, lebih daripada tiga ribu orang Afrika direkrut dari Gold Coast Belanda untuk berkhidmat sebagai askar kolonial di Hindia Timur Belanda. Perekrutan ini sebenarnya sebuah langkah darurat oleh sebab tentera Belanda kehilangan beribu orang tentera Eropah dan sebilangan tentera bumiputera yang lebih besar dalam Perang Jawa menentang Diponegoro. Belanda mengikut contoh kuasa-kuasa kolonial lain pada zaman itu seperti United Kingdom dan Perancis yang merekrut anggota dari Afrika untuk berkhidmat di tanah-tanah jajahan lain. Rasionalnya ialah anggota tentera asing tidak berkemungkinan bersimpati dengan penduduk asli dalam pergeseran mereka dengan kuasa penjajah. Dalam kes orang Afrika dan KNIL, hampir semua anggota direkrut daripada kalangan bekas hamba. Perekrutan berakhir pada tahun 1872 selepas Elmina bertukar tangan kepada United Kingdom berikutan Perjanjian Sumatera 1871.

Sebilangan orang Afrika pulang ke negara asal di Afrika Barat selepas tamat perkhidmatan, akan tetapi sebilangan besar juga menetap di Hindia Timur Belanda selepas berkahwin dengan wanita tempatan. Waris-waris mereka dianggap sebagai sebahagian masyarakat Indo-Eropah. Selepas Perang Dunia Kedua dan kemerdekaan Hindia Timur Belanda sebagai negara Indonesia, kebanyakan mereka berpindah ke Belanda.

Rencana pilihan sebelum ini: Perang AhzabAmir HamzahAnjing

Gambar pilihan Gambar pilihan


JB Sentral
Pintu masuk JB Sentral pada waktu malam

JB Sentral ataupun Johor Bahru Sentral merupakan stesen keretapi KTM Antarabandar yang moden yang menempatkan stesen kereta api utama Johor Bahru, iaitu ibu negeri Johor. Stesen ini juga merupakan stesen paling selatan di Malaysia.

Hal Semasa Berita terkini


Gambaran MAVEN di Marikh

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah


19 November: Hari Pembebasan di Mali; Hari Lelaki Antarabangsa.

HMAS Sydney

Tahukah anda? Tahukah anda...


Menara Jam, sering dirujuk sebagai Big Ben
  • "... bahawa nama bangunan Menara Jam ini adalah bukan Big Ben, sebenarnya adalah Menara Elizabeth. Big Ben adalah gelaran yang diberi untuk loceng besar jam itu iaitu Great Bell?" 
  • "... bahawa dalam pengkomputeran, pengecam sumber sejagat (URI) adalah bentuk kepada gabungan nama sumber seragam (URN) yang menetapkan identiti sesuatu dan pelokasi sumber seragam (URL) yang menyediakan cara untuk mencarinya?" 
  • "... bahawa Angka Arab bukannya berasal dari Arab. Angka dicipta di India dan diperkenalkan kepada Eropah oleh ahli matematik Arab?" 
  • "... bahawa kentang goreng (french fries) bukan berasal dari Perancis. Nama ini mungkin dari askar Amerika berkerakyatan British ketika Perang Dunia I, yang menjumpai tempat penciptaan kentang goreng ini di Belgium. Bahasa Perancis (French) adalah bahasa rasmi askar Belgium, askar British menyalah anggap yang mereka berada di Perancis?" 

Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia merupakan projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan bermotif keuntungan yang juga mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas