Mazhab Gereja England

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Gereja England atau Gereja Anglikan merupakan mazhab rasmi Kristian di England dan diketuai oleh monarki Inggeris.

Mazhab ini mengumpulkan penganut dan gereja yang mengikuti tradisi agamawi yang telah dipupuk Gereja Inggeris. Perjamuan Anglikan mendasarkan hubungan Anglikan dengan Gereja Inggeris sebagai teologi yang luar rata dan kewujudan komuniti gereja-gereja yang pelbagai tradisi, tetapi memegang kukuh kepada gereja Inggeris sebagai ibu gereja. Penganut-penganut mazhab Anglikanisme kira-kiranya berapa puluh juta ramainya di seluruh dunia.

Isu afiliasi Katolik ataupun Protestan adakalanya membingungkan seseorang. Gereja Anglikan/Inggeris menganggapkan dirinya sebagai komuniti yang ada tali perhubungan dengan kegiatan keagamaan dan doktrin-doktrin Katolik Roma dan Protestan. Di sisi yang lain, posisi Gereja Inggeris yang rasmi jelas mengaku bahawa gereja memegang teguh pada kepercayaan Katolik. Kebaktian dan cara sembahyang yang memberi penumpuan kepada ekaristi sama taraf dengan tradisi liturgi Katolik, dan Perjamuan Anglikan mengaku teguh perjamuan kesuluruhan dengan Gereja Katolik Lama - sebuah komuniti gereja-gereja yang telah menceraikan hubungan gerejawi dengan Gereja Katolik Roma pada tahun 1870 oleh kerana doktrin kuasa maha benar Paus di Tahkta Suci Vatikan. Di sisi yang lain pula, asal usul Anglikanisme ada wujud dalam Reformasi Protestan pula.

Penganut-penganut Anglikan menoleh kearah Kitab Suci, Tradisi gerejawi dan Sebab-Sebab untuk memperolehkan undang-undang dalam hal-hal ehwal duniawi. Ada gereja dalam Perjamuan ini mengajarkan bahawa ketiga-tiga pasal in sebagai sama taraf (dengan menggunakan bangku berkaki tiga), formulariti Anglikan selalu menunjukkan pengutamaan Kitab Suci. Doktrin Anglikan yang terutama adalah Alkitab, ketiga-tiga Pengakuan Iman (Pengakuan Iman Rasuli, Pengakuan Iman Nicea, dan Pengakuan Athanasios), Tiga Puluh Sembilan Rencana-Rencana Agamawi dan Kitab Doa-Doa Umum (edisi 1662). Ia boleh dikatakan bahawa Gereja Anglikan masih menggunakan dan memegang kepada liturgi Gereja Katolik Roma, tetapi ia telah menjalani Reformasi kedoktrinan.