Wings

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Wings
Logo Wings
Latar belakang
Berasal dari Malaysia Malaysia
Genre Rock
Pekerjaan Vokal / Pemuzik
Tahun aktif 1985 - sekarang
Label Fly Wings Sdn.Bhd
Kegiatan berkait Berkumpulan
Ahli
Awie (Vokal),
Abdul Zamin bin Abdul Kadir / Joe (Gitar)
Samsaidi Haji Ulong Idris / Eddy (Bass)
Azmi Hashim / Black (Pemain Drum)
Bekas ahli
Ismail Zainuddin / Mel (Vokal) (1995 - 1996)
Mustafa Din / Mus (Vokal) (1996 - 2001)
Sham Baharom / Sham (Gitar) (1985 - 1987)
Jojet (Drum) (1990 - 1993)

Wings merupakan sebuah kugiran rock yang berasal dari Malaysia dan ditubuhkan sekitar 1980-an.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah penubuhan WINGS bermula pada sekitar tahun 1985 di Sekolah Menengah Sri Ampang di Kuala Lumpur. Di situ empat orang anak muda yang masih menuntut bergabung tenaga membentuk sebuah pancaragam sekolah. Oleh kerana terdorong dan amat meminati muzik terutama irama Rock, mereka sepakat untuk mendendangkan lagu berentak Rock'N'Roll di sepanjang persembahan mereka. Ketika itu bermulah kelahiran WINGS walaupun kumpulan ini belum mempunyai nama.

Anggota asal WINGS ialah Awie, Jojet, Eddie dan Syam. Perpecahan melanda kumpulan ini apabila Jojet berhijrah ke kumpulan Gersang dan Syam menubuhkan kumpulan baru yang diberi nama Kumpulan CRK.

Pada awal tahun 1987, Wings mendapat tawaran untuk merakamkan album dibawah label ASP dan nama WINGS digunakan sebagai nama kumpulan ini. Ilham penggunaan nama WINGS sebagai nama kumpulan dicetuskan Awie apabila orang ramai selalu menegurnya kerana lengannya yang berotot atau lebih tepat seperti 'sesayap' (wing). WINGS bertungkus-lumus menyiapkan album pertama mereka berjudul Belenggu Irama dengan bantuan dua anggota baru iaitu Eddie dan Black (merupakan bekas anggota asal Kumpulan Babylon) yang menggantikan tempat Jojet dan Jo selain Awie dan Syam selaku anggota asal. Pada masa itu, pengurus WINGS adalah Ali Bakar.

Ketika muzik rock mula mendapat tempat, kemunculan sebuah kumpulan seperti WINGS sememangnya menghangatkan arena muzik rock tanah air. WINGS tampil dengan kelainan tersendiri dengan muzik yang dibawakan mereka cukup mantap walaupum ini adalah album pertama.

Dengan susunan muzik yang baik dan vokal yang bertenaga serta dibantu penggubah terkenal seperti M.Nasir, J S Kevin, pertarungan pertama WINGS di persada seni tanah air menampakkan hasil apabila album ini mendapat sambutan menggalakkan. Walaupun mereka terpaksa berdepan dengan masalah iaitu lagu mereka tidak dibenar penyiarannya di radio dan TV oleh RTM, pencinta muzik rock tetap dapat merasai bahang 'Belenggu Irama'.

Lagu seperti 'Belenggu Irama', 'Intan Ku Kesepian' dan 'Peronda Jaket Biru' adalah antara lagu yang menjadi kegilaan remaja Malaysia ketika itu. Pihak RTM tidak memberi kelulusan penyiaran terhadap lagu WINGS atas alasan lirik, lagu dan latar belakang WINGS yang dikatakan keterlaluan dan tidak menepati syarat untuk disiarkan.

Halangan ini sedikit sebanyak menghantui diri mereka. Namun, berkat ketabahan dan sokongan rakan dan peminat yang berdiri teguh di belakang, WINGS berjaya menempuh segala dugaan dan cabaran. Album ini terjual lebih 150,000 unit.

Selepas itu, populariti WINGS terus meningkat. Konsert mereka sentiasa mendapat perhatian ramai dan rata-rata peminat amat terhibur dengan persembahan WINGS yang mantap dan mempunyai identiti tersendiri.

Tetapi, tidak berapa lama selepas itu pertukaran ahli berlaku dengan Sham yang sebelum ini bertindak sebagai pemain gitar menarik diri dan kekosongan ini digantikan Joe, seorang gitaris kidal belasan tahun yang sebelum itu anggota kumpulan rock Scandals. Kehadiran Joe menambahkan lagi kemantapan WINGS kerana beliau sungguh kreatif dan mempunyai kemahiran yang tinggi dalam permainan gitar.WINGS berjaya mencipta populariti sebaris kumpulan - kumpulan Rock terkemuka di Malaysia seperti Search, Iklim, Lefthanded & Xpdc

Ahli[sunting | sunting sumber]

Penyanyi Utama

 1. Awie (Ahmad Azhar Othman) 1985 - 1993, 2002 - Hari Ini
 2. Mel (Ismail Zainuddin) 1995 - 1996
 3. Mus Kumpulan May (Mustafa Din) 1996 - 2001

Pemain Gitar

 1. Syam(Berpindah Ke Kumpulan CRK 1985 - 1987
 2. Tham Wing Kwan 1987 (Tiada Album)
 3. Joe (Abdul Zamin bin Abdul Kadir) 1988 - Hari Ini

Pemain Bass

 1. Eddie (Samsaidi Haji Ulong Idris) 1985 - Hari Ini

Pemain Dram

 1. Black(Azmi Hashim) 1985 - 1990, 1994 - Hari Ini
 2. Jojet (Telah menyertai Kumpulan Gersang) 1990 - 1993

Berikut secara ringkas sejarah anggota WINGS. Joe pernah manganggotai SCANDALS sebelum memasuki WINGS. Black [(Babylon]) keluar dari WINGS selepas album Teori Domino dikeluarkan dan digantikan dengan Jojet, bekas ahli GERSANG. Beliau kembali menjadi pemain dram WINGS pada tahun 1994 selepas Jojet pula keluar dari WINGS.

Sejarah pertukaran penyanyi utama WINGS cukup menarik. Awie yang sudah cukup sebati dan merupakan satu imej kumpulan muzik ini, tiba-tiba meninggalkan WINGS di kala populariti yang memuncak berikutan kejayaan album Bazooka Penaka. Dua tahun kemudian barulah pengganti Awie ditemui. Mel, penyanyi berbakat yang sudah lama menceburi bidang nyanyian secara tak langsung dipilih menjadi penyanyi utama WINGS dan album Orang Asing dihasilkan.

Bagaimanapun, jodoh Mel dengan WINGS tidak kekal lama. Tidak lama selepas itu, Mel keluar dari WINGS dan WINGS bernasib baik kerana tempat Mel digantikan Mus, bekas penyanyi utama MAY yang seangkatan dengan WINGS. Ura-ura yang Mus akan memasuki WINGS sudah lama diperkatakan selepas Awie menarik diri. Oleh itu, selepas Mel dan WINGS tidak serasi, Mus segera menerima tawaran WINGS untuk bersama tiga lagi anggota WINGS meneruskan misi perjuangan mereka di bidang seni tanah air.

Sebanyak enam buah album termasuk satu album kompilasi dihasilkan dalam tempoh pembabitan Mus bersama WINGS dan vokal Mus makin serasi dengan muzik WINGS.

Album terakhir Mus bersama WINGS adalah Mr. Barbarik. Mus kemudian kembali ke kumpulan asalnya, MAY dan tempatnya digantikan semula penyanyi asal WINGS, Awie.

Dengan penggabungan kembali Awie sebuah album terhasil, Naga Kramat. Kini WINGS masih diterima peminat yang merindukan zaman kegemilangan mereka.

Ironinya, walaupun WINGS sudah melalui pelbagai rintangan dan cabaran, terutama sekali apabila vokalis utama mereka Awie menarik diri dan bergerak secara solo, namun WINGS masih mampu mempertahankan reputasi mereka dalam industri muzik rock tanah air.

Mereka tidak cepat melatah untuk terus membubarkan WINGS, lantas mengambil inisiatif dengan menerbitkan album Wings & Superfriends 1 & 2, yang menggabungkan beberapa artis rock popular tanah air.

Ini membuktikkan bagi mewujudkan sebuah kumpulan muzik, mereka tidak seharusnya bergantung kepada kredibiliti penyanyi semata-mata tetapi perlu mengambil inisiatif bagi memastikan WINGS terus bertahan dan kekal sebagai sebuah kumpulan rock paling berpengaruh di Malaysia.

Senarai anggota terkini pada tahun 2005 adalah :-

 1. Awie (Ahmad Azhar bin Othman)
 2. Abdul Zamin bin Abdul Kadir(Joe)
 3. Eddie (Samsaidi Haji Ulong Idris)
 4. Black(Azmi Hashim)

Konsert[sunting | sunting sumber]

Rock di Istana Budaya[sunting | sunting sumber]

Wings memulakan langkah ke Istana Budaya, dengan mengadakan konsert di sana, sebagai tanda penghargaan setelah hampir 25 tahun dalam arena seni. Konsert yang diberi nama Konsert Wings Opera Hidup[1] telah diadakan pada 29 April hingga 1 Mei 2011, menggabungkan Wings bersama Orkestra Simfoni Kebangsaan dalam sebuah pentas yang sinonim dengan persembahan teater. Seramai 43 pemuzik diiringi 16 penyanyi koir menjadikan sebuah konsert yang ditunggu ramai[2]. Konsert ini juga menampilkan superfriends yang sama-sama memeriahkan konsert ini seperti Ramli Sarip, M.Nasir, Nash, Yantzen, Mus (May), Hattan, Lan Typewriter, Rosli Mohalim, Man Kidal, Kid Search, Hillary Ang, Yan, Edrie Hashim, Ujang, Yazit Search dan Lola[3].

Kini, mereka kembali hinggap ke Istana Budaya. Dengan menampilkan gitaris handalan dari Indonesia, Ian Antono, dari kumpulan God Bless, konsert yang dipanggil Konsert Wings Rockestra[4] bakal diadakan pada 26-30 April 2013, bagi menyambut 27 tahun penubuhan kumpulan ini[5]. Turut menampilkan Orkestra Simfoni Kebangsaan, Joe bakal menjadi pengarah muzik konsert ini.

Album[sunting | sunting sumber]

 1. Belenggu Irama (1987)
 2. Hukum Karma (1988)
 3. Teori Domino (1990)
 4. Best Of Wings (1990)
 5. Jerangkung Dalam Almari (1991)
 6. Double Trouble (bersama kumpulan Search) (1992)
 7. Bazooka Penaka (1993)
 8. Wings & Superfriends 1 (1994)
 9. Wings & Superfriends 2 (1994)
 10. Orang Asing (1995)
 11. Biru Mata Hitamku (1996)
 12. Puisi Aidilfitri (1996)
 13. Double Trouble 2 (bersama kumpulan Search) (1997)
 14. MasterPiece Wings & J.S Kevin (1997)
 15. Mencari Asal-Usul (1998)
 16. Best Of Wings 2 (1999)
 17. Mr.Barbarik (2000)
 18. Trilogi (2001)
 19. Naga Kramat (2002)
 20. Keunggulan Wings (2003)
 21. Terunggul (2005)
 22. Raya Bersama Mus (2007)
 23. Teori Domino Revisited (2007)
 24. Wings - 2 Dekad (2007)
 25. Alive 2006 The Legend Arises (2007)
 26. Memori Hit Wings (2008)
 27. Wings - Live At Planet Hollywood (2008)
 28. Menakluk Kosmos (2014)

Lagu-lagu[sunting | sunting sumber]

Album: Belenggu Irama (1987)[sunting | sunting sumber]

 1. Inspirasi Taming Sari
 2. Intanku Kesepian
 3. Kembalilah
 4. Biarkan Berlalu
 5. Peronda Jaket Biru
 6. Kota Kemusnahan
 7. Belenggu Irama
 8. Sekeping Kertas Bermaruah
 9. Hapuskan Fitnah
 10. Dari Tuhan

Album: Hukum Karma (1988)[sunting | sunting sumber]

 1. Opera Hidup
 2. Misteri Mimpi Syakilla
 3. Jerangkap Samar
 4. Hikayat Penuh Ranjau
 5. Sembunyi
 6. Hukum Karma
 7. Orang Kita
 8. Taman Rashidah Utama
 9. Fotostat
 10. Anugerah


Album: Teori Domino (1990)[sunting | sunting sumber]

 1. Rantai
 2. Sejati
 3. Romania
 4. Potret Monalisa
 5. Insaf
 6. Midnight Blues
 7. Bujang Senang
 8. Di Persimpangan
 9. Harapan
 10. Perhentian
 11. Alam Barzakh


Album: Jerangkung Dalam Almari (1991)[sunting | sunting sumber]

 1. Watari
 2. R N' R Lu Punya Suka
 3. Aku Pun Tahu
 4. Gemala Saktiku
 5. Lipas Kudung
 6. Dalam Kehadiran Sofiah
 7. Kau Bukan "Brader"
 8. Jerangkung Dalam Almari
 9. Awang Trasher
 10. Tirai Horizon


Album: Bazooka Penaka (1993)[sunting | sunting sumber]

 1. Bazooka Penaka
 2. Di Ambang Wati
 3. Bernafas Dalam Lumpur
 4. Kuburkan Kau
 5. Pengabdian Ku Kekasih
 6. Rock N' Roll Band
 7. Amok
 8. Satelit Puaka
 9. Suara Kita
 10. Tangisan Marhain
 11. Puisi Merdeka


Album: Orang Asing (1995)[sunting | sunting sumber]

 1. Ranjang Mawar
 2. Lena Diulit Intan
 3. Semalam Yang Hangat
 4. Siaran 9
 5. Orang Asing
 6. Lupakanlah
 7. Highland
 8. Buktikanlah
 9. Setan Mengganas
 10. Potret Diri
 11. Saputangan
 12. Rayuan Terakhir


Album: Biru Mata Hitamku (1996)[sunting | sunting sumber]

 1. Biru Mata Hitamku
 2. Gegar Gunung Gemura
 3. Intro
 4. Satu Titik Yang Kosong
 5. Enigma
 6. Makam Kekasih
 7. Asmara
 8. Raum
 9. Kembali
 10. Jika Kau Tahu
 11. Nomad
 12. Kata-Kata
 13. Jalan-Jalan
 14. Idaman
 15. Enigma (Akustik)


Album: Puisi Aidilfitri (1996)[sunting | sunting sumber]

 1. Sillaturrahim
 2. Puisi Aidilfitri
 3. Jelang
 4. Nursakti
 5. Keroncong Hari Raya
 6. Hari Raya Yang Mulia
 7. Engkau Aku Dan Dia
 8. Biru Mata Hitamku (Akustik)
 9. Pesona Sanubari
 10. Masalah berganda
 11. Terharu
 12. Penunggu
 13. Gelora Membara


Album: Mencari Asal-Usul (1998)[sunting | sunting sumber]

 1. Blues Ular Sawa
 2. Sakit Bantal Empuk
 3. Padamkan Lampu Tidurmu
 4. Badan Belut Kepala UIar
 5. Mencari Asal-Usul
 6. Krisis Di Pertengahan Hidup
 7. Hati Sulam Lain
 8. Hidup Sederhana
 9. Bukan Kerana Matahari
 10. Dilailah(hidup mati, damai perang)
 11. 18000 Sayap


Album: Mr. Barbarik (2000)[sunting | sunting sumber]

 1. Keris Tak Ada Sarung
 2. Inspirasi Syakilla
 3. Singa Dan Harimau
 4. 203
 5. Mayang Sulit
 6. Handal
 7. Julang Timur Tengah
 8. Samar Nan Terang
 9. Gua Henjut Je! (Instrumental)
 10. Teater MahaMega


Album: Naga Kramat (2002)[sunting | sunting sumber]

 1. Ameringo
 2. Ranggi Metropolis
 3. Dewi Sakti Malam
 4. Entah Kiri Entah Kanan
 5. Kota Langit
 6. Sebelum Pasti
 7. Jumpa Hilang
 8. Kuda Hujan
 9. Sayap Ilusi
 10. Lubuk Pusing
 11. Rantau Kebiruan
 12. Med.ReUnion
 13. Istimewa
 14. Cinta Seusia Kita

Album: Menakluk Kosmos (2014)[sunting | sunting sumber]

 1. Menakluk Kosmos
 2. Peti Pendora Mu
 3. Bisa Yang Tertunda
 4. Raja Segala Duri
 5. Komplikasi Pramaya
 6. Ingatkan Dia
 7. Gurindam Mahsyar
 8. Adoney Dari Paran
 9. Segitiga Piramida
 10. Penanti
 11. Hei! Lihat Sini (Bonus Track)

Anugerah[sunting | sunting sumber]

1. Tempat Kedua dan Ketiga Persembahan Terbaik - Juara Lagu 1989

Dua lagu dari album Hukum Karma iaitu Taman Rasyidah Utama dan Misteri Mimpi Syakilla layak ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu. Persembahan Wings pada malam itu cukup menarik walaupun baru pertama kali melayakkan diri ke peringkat akhir. Menerusi dua lagu itu, mereka memenangi tempat kedua dan ketiga dalam kategori persembahan terbaik.

2. Tempat Ketiga Lagu Terbaik, Juara Persembahan Terbaik - Juara Lagu 1990

Selepas album Hukum Karma menaikkan nama WINGS di persada seni tanah air, dua tahun berturut-turut mereka mara ke peringkat akhir Juara Lagu. Kali ini mereka mempertaruhkan lagu Sejati dari album Teori Domino.

Seperti yang diramal, lagu ini memenangi anugerah persembahan terbaik dan tempat ketiga dalam kategori lagu terbaik.

3. Anugerah Rakaman Album Terbaik - Anugerah Industri Muzik (AIM) 1993

Pada tahun pertama Anugerah Industri Muzik ini, album WINGS `Bazooka Penaka` menerima pencalonan paling banyak dalam pelbagai anugerah selain dari album `Double Trouble`. Bagaimanapun, tidak ada sebarang anugerah dimenangi WINGS tewas ditangan saingan terdekat mereka iaitu Saleem & Iklim

4. Anugerah Kulit Album Terbaik - Anugerah Industri Muzik 1996

Pada kali ini, WINGS memenangi Anugerah Kulit Album terbaik menerusi album Biru Mata Hitamku, album pertama yang menampilkan Mus sebagai vokalis. Rekabentuk kulit album dihasilkan Bombay. Ia cukup menarik sejajar dengan tajuk album dengan logo WINGS yang di tengahnya diletakkan sepasang mata yang mata hitamnya berwarna biru. Di tepinya terdapat satu pantulan cahaya dan latarbelakang kulit album ini ialah bentuk 3D logo Wings berwarna biru.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]