Pergi ke kandungan

Chiang Mai (bandar)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Chiang Mai)
Chiang Mai
เชียงใหม่
Bandar Chiang Mai
Bandar Chiang Mai
Bandar Chiang Mai
Koordinat: 18°47′20″N 98°59′00″E / 18.78889°N 98.98333°E / 18.78889; 98.98333
Negara Thailand
Wilayah Wilayah Chiang Mai
Diasaskan 1296
Kepadatan
 - Jumlah 150,000
Laman web: www.cmcity.go.th/

Bandar Chiang Mai merupakan bandar terbesar dan terpenting (dari segi kebudayaan) di utara Thailand, dan merupakan ibu negeri Wilayah Chiang Mai. Ia terletak kira-kira 700 km dari utara Bangkok dan juga terletak di antara gunung tertinggi di Thailand. Bandar ini terletak di Sungai Ping, iaitu sungai utama Sungai Chao Phraya.

Chiang Mai bermaksud "bandar baru", dinamakan begitu sebab ia menjadikan ibu kota kerajaan Lan Na ketika didapati sejak tahun 1296 yang menggantikan Chiang Rai.

Lapangan Terbang Antarabangsa Chiang Mai beroperasi 24 jam sehari.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Raja Mengrai mengasaskan kota Chiang Mai ("kota baru") pada tahun 1296 di tapak kota tua orang Lawa yang dinamakan Wiang Nopburi.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Chiang Mai memiliki iklim tropis. Saat dibandingkan dengan musim dingin, musim panas memiliki lebih banyak curah hujan. Iklim di sini diklasifikasikan sebagai Aw berdasarkan sistem Köppen-Geiger. Suhu rata-rata tahunan di Chiang Mai adalah 25.6 °C. Dalam setahun, curah hujan rata-rata adalah 1184 mm. [1]

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Chiang Mai boleh dicapai melalui kereta, bas, train, atau kapal terbang. Apabila di sana, ia adalah mungkin untuk menyewa kereta atau motosikal, atau mendapatkan sekitar melalui pengangkutan tempatan termasuk songtaew, bas, samlor, and tuk tuk. [2]

Galeri gambar[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]