Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002 (umur 18).
Kini, kami mempunyai 353,771 buah rencana.

Rencana pilihan

Sempedan Tebedu-Entikong.

Daerah Tebedu ialah sebuah daerah di negeri Sarawak Bumi Kenyalang, Malaysia. Ia adalah sebahagian daripada Bahagian Serian yang merangkumi Serian, Siburan dan Tebedu. Sebelum ini, Daerah Tebedu merupakan daerah kecil dalam Daerah Serian yang telah dinaiktaraf kepada daerah sepenuhnya. Majoriti penduduk yang tinggal di daerah ini ialah beretnik Bidayuh.

Pekan pentadbiran bagi daerah ini ialah Tebedu. Daerah Tebedu mempunyai keluasan lebih kurang 421 kilometer persegi (42,100.0 he). Daerah ini juga merupakan pintu masuk antarabangsa Malaysia-Indonesia yang pertama, yang terletak di sepanjang jalan raya utama menghubungkan Kuching di Sarawak dan Pontianak di Kalimantan Barat. Bandar yang bersempadan dengan daerah Tebedu ialah Entikong. Kompleks Imigresen Tebedu juga dibina di pintu masuk antarabangsa kawasan tersebut. Pada 1991, lebih 57,000 orang penduduk daripada Indonesia memasuki Malaysia melalui Entikong, sebuah pusat imigresen terletak di antara Kalimantan Barat dengan Tebedu. (Rencana penuh...)

Berita terkini

Abdelaziz Bouteflika
Potret Abdelaziz Bouteflika.

Tahukah anda...

Bahagian muka surat cerita Laila Majnun
  • "... bahawa adalah sukar atau mustahil untuk mendapatkan polisi insurans bagi melindungi harta yang rosak akibat banjir?" 

Hari ini dalam sejarah

24 September: Hari Kemerdekaan di Guinea-Bissau (1973); Hari Republik di Trinidad dan Tobago (1976); Hari Warisan di Afrika Selatan.

James Brooke

Hari-hari sebelum: 23 September22 September21 September

Gambar pilihan

Helen Keller

Helen Keller (27 Jun 1880 – 1 Jun 1968) telah kehilangan penglihatan dan pendengarannya setelah mengalami penyakit pada usia sembilan belas bulan. Ketika berusia tujuh tahun, dia bertemu dengan guru pertamanya dan teman seumur hidupnya, Anne Sullivan yang mengajar kemahiran bahasanya, termasuk membaca dan menulis. Setelah menghadiri Kolej Radcliffe di Universiti Harvard, dia menjadi orang pertama buta pekak yang memperoleh gelaran Bachelor of Arts. Dia bekerja untuk American Foundation for the Blind selama bertahun-tahun, selama itu dia menjelajah Amerika Syarikat dan melakukan perjalanan ke 35 negara di seluruh dunia. Foto tahun 1920 ini menggambarkan Keller memeriksa bunga magnolia.

Los Angeles Times; dibaikpulih oleh Rhododendrites

Wikipedia dalam bahasa lain (mengikut susunan jumlah rencana) Wikipedia dalam bahasa lain

Wikimedia-logo.svg Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
MediaWiki-2020-icon.svg
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas