Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002 (umur 18).
Kini, kami mempunyai 345,012 buah rencana.

Rencana pilihan

Ryan White

Ryan Wayne White (6 Disember 1971 - 8 April 1990) adalah seorang remaja Amerika dari Kokomo, Indiana, yang menjadi anak poster kebangsaan untuk HIV/AIDS di Amerika Syarikat setelah gagal dimasukkan ke sekolah berikutan didiagnosis AIDS. Sebagai penghidap hemofilia, dia dijangkiti HIV dari rawatan darah faktor VIII yang tercemar dan, ketika didiagnosis pada bulan Disember 1984, diberikan enam bulan untuk hidup. Doktor mengatakan bahawa dia tidak menimbulkan risiko bagi siswa lain, kerana AIDS bukanlah penyakit yang menular di udara dan hanya menyebar melalui cairan tubuh, tetapi AIDS kurang difahami oleh masyarakat umum pada masa itu. Ketika White berusaha kembali ke sekolah, banyak ibu bapa dan guru di Howard County menentang kehadirannya kerana kebimbangan penyakit itu menyebar melalui pemindahan cairan tubuh. Proses rayuan pentadbiran yang panjang berlaku, dan berita konflik menjadikan Ryan menjadi selebriti terkenal dan penyokong penyelidikan AIDS dan pendidikan awam. Ryan White mengejutkan doktornya apabila dia hidup lima tahun lebih lama daripada yang dijangkakan. Dia meninggal pada 8 April 1990, sebulan sebelum tamat sekolah menengahnya.

Pada tahun 1980-an AIDS sebahagian besarnya dicap sebagai penyakit yang menimpa komuniti gay, kerana pertama kali didiagnosis di kalangan lelaki gay. Di Amerika Syarikat, persepsi itu berubah dengan fokus media yang ditumpukan kepada Ryan dan orang lain yang dijangkiti HIV langsung seperti Magic Johnson, Arthur Ashe dan saudara-saudara Ray, walaupun kes-kes ini sering digambarkan sebagai "tidak bersalah" terhadap lelaki gay yang dilihat sebagai subjek "bersalah". Kongres AS meluluskan sejumlah besar undang-undang AIDS, Ryan White CARE Act, tidak lama setelah kematian White, yang ditandatangani oleh Presiden George HW Bush pada bulan Ogos 1990. Akta ini telah dibenarkan dua kali; Ryan White Programs adalah penyedia perkhidmatan terbesar untuk individu yang hidup dengan HIV/AIDS di Amerika Syarikat. (Rencana penuh...)

Rencana pilihan sebelum ini:

Berita terkini

Angkasawan SpaceX Crew-1
Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins, dan Soichi Noguchi

Tahukah anda...

Bahagian muka surat cerita Laila Majnun
  • "... bahawa helikopter tentera Westland Lynx pada asalnya dibangunkan sebagai pesawat utiliti bagi kegunaan awam?"  
  • "... bahawa telinga turut berperanan dalam keseimbangan dan kedudukan tubuh?"  
  • "... bahawa asal-usul 7 hari seminggu merupakan pengertian agama yang ditekankan pada hari ketujuh dalam budaya-budaya purbakala?" 

Hari ini dalam sejarah

29 November: Hari Pembebasan di Albania (1944)

Sidang Diet Jepun

Hari-hari sebelum: 28 November27 November26 November

Gambar pilihan

Cassini–Huygens

Projek penyelidikan ruang angkasa Cassini–Huygens melibatkan kerjasama antara NASA, Agensi Angkasa Eropah, dan Agensi Angkasa Itali untuk menghantar prob untuk mengkaji sistem dan planet Zuhal, termasuk gelang dan satelit semula jadinya.

Gambar mosaik warna semula jadi ini, menggabungkan tiga puluh gambar, diambil oleh pengorbit Cassini selama kira-kira dua jam pada 23 Julai 2008 ketika menggerakkan kamera sudut lebarnya melintasi Zuhal dan sistem gelangnya ketika planet menghampiri ekuinoks. Enam bulan digambarkan dalam panorama dengan yang terbesar iaitu Titan kelihatan di kiri bawah.

Kredit gambar: NASA / JPL / Space Science Institute

Gambar pilihan sebelum ini:

Wikipedia dalam bahasa lain (mengikut susunan jumlah rencana) Wikipedia dalam bahasa lain

Wikimedia-logo.svg Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas