Pergi ke kandungan

Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002 (umur 21).
Kini, kami mempunyai 382,545 buah rencana.

Rencana pilihan

Menara Komtar pada 2023.

Kompleks Tun Abdul Razak (singkatan Komtar), juga dikenali sebagai Kompleks Angkasa Perdana, ialah sebuah kompleks sivik di George Town, Pulau Pinang. Selepas kesiapan pembangunan Menara Komtar pada tahun 1985, menara tersebut yang berketinggian 231.7 meter (760 ka) merupakan bangunan tertinggi di Asia dan di Asia Tenggara sehingga tahun 1986. Selain Menara Komtar, kompleks ini juga termasuk sebuah hotel, empat pusat membeli-belah, sebuah taman luar bandar dan pusat pengangkutan bas dan keretapi. Kompleks ini mengandungi pejabat yang berkeluasan 1,420,000 kaki persegi (132,000 m2) dan ruang komersial di atas blok bandar seluas 27-ekar (11 he). Komtar kini merupakan ibu pejabat pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang dan ketua menteri Pulau Pinang. (Rencana penuh...)

Berita terkini

Tahukah anda...

segi tiga Pascal
segi tiga Pascal
  • ".. bahawa orang Belanda pada zaman dahulu sekitar sebelum abad ke-13, amat sensitif terhadap bencana banjir sehingga semua kanak-kanak perlu belajar berenang agar dapat menyelamatkan diri apabila berlakunya banjir sebelum Projek Delta disiapkan pada Ogos 2010?" 
  • ... bahawa corak hitam-putih heksagon dan pentagon pada bola Telstar pada perlawanan Piala Dunia FIFA 1974 adalah untuk membantu penglihatan pergerakan bola pada siaran televisyen hitam dan putih yang sebelum ini menggunakan bola berwarna jingga yang bernama Slazenger Challenge 

Hari ini dalam sejarah

15 Julai: Hari Keputeraan Sultan di Brunei

Lukisan potret Muhammad XII dari Granada

Hari-hari sebelum: 14 Julai13 Julai12 Julai

Gambar pilihan

Pembebasan Paris

Orang ramai berbaris di Champs-Élysées semasa Bahagian Perisai Ke-2 Perancis melancarkan perarakan dari Arc de Triomphe ke Place de la Concorde pada 26 Ogos 1944, berikutan pembebasan Paris. Diperintah oleh Jerman Nazi sejak menandatangani Gencatan Senjata Compiègne Ke-2 pada tahun 1940, Paris telah dibebaskan semasa perjuangan selama seminggu yang bertelagah dengan Pasukan Dalaman Perancis, Bahagian Perisai Ke-2 Perancis, dan Tentera Darat Tengah Amerika Syarikat menentang Jerman Bahagian Keselamatan Ke-325. Pertempuran berakhir dengan Jeneral Jerman Dietrich von Choltitz menyerah kalah kepada pasukan Perancis. Lebih daripada 1,700 tentera Perancis dan 3,200 tentera Jerman terbunuh dalam pertempuran itu.

Gambar: Jack Downey

Gotong-royong

sunting

Kerjasama rencana baharu

Cabaran gotong-royong
Hasil gotong-royong terbaru

Segera Cipta
Segera Selenggara

Perangkaan WBM
Kedalaman Rencana Laman Suntingan Pengguna Pentadbir Fail
19.8 382,545 1,096,068 6,240,742 338,849 (625 aktif) 13 18,417

Perbaiki kandungan

Wikipedia dalam bahasa lain (mengikut susunan jumlah rencana) Wikipedia dalam bahasa lain

Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah pertubuhan bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wikikamus
Kamus bebas
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikipetikan
Koleksi petikan kata
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispesies
Panduan spesies
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons
Koleksi multimedia bebas
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas