Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 274,161 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z

Rencana Pilihan Rencana pilihan


Kulit novel Tjerita Si Tjonat

Si Tjonat (EYD: Si Conat) merupakan sebuah filem mengenai perompak tahun 1929 dari Hindia Timur Belanda (sekarang Indonesia) yang diarahkan oleh Nelson Wong dan diterbitkan oleh Wong dan Jo Eng Sek. Diubahsuai daripada novel karya F.D.J. Pangemanann, filem senyap ini mengisahkan seorang pemuda peribumi yang bersembunyi di Betawi (sekarang Jakarta) selepas membunuh kawannya dan menjadi seorang perompak.

Secara komersialnya, filem senyap yang lebih ditujukan kepada penonton berbangsa Cina ini mendapat sambutan bercampur dan pendapatan penjualan yang tidak jelas. Meskipun disasarkan sebagai filem bersiri, susulannya tidak pernah dihasilkan dan syarikat penerbitnya, Batavia Motion Picture ditutup tidak lama kemudian. Filem ini dianggap filem yang hilang daripada peredaran. Walau bagaimanapun, beberapa karya dalam genre yang sama seperti ini telah dikeluarkan tidak lama selepas itu, termasuklah filem Si Pitoeng yang menggunakan pengarah dan bintang yang sama.

Jalan cerita filem ini mengisahkan Tjonat, seorang lelaki daripada suku Sunda telah membunuh kawannya dan melarikan diri ke Betawi, ibu kota Hindia Belanda, lalu bekerja untuk seorang pemuda Belanda. Tjonat lantas merompak pemuda tersebut dan menggoda gundik lelaki itu. Tjonat kemudiannya meninggalkan rumah tersebut dan menjadi seorang perompak. Ketika dia meminta Lie Gouw Nio, anak gadis seorang petani peranakan Cina agar menjadi kekasihnya, Lie menolaknya. Kerana marah, Tjonat berusaha menculiknya namun digagalkan oleh tunang Lie, Thio Sing Sang yang sangat handal dalam seni mempertahankan diri.

Rencana pilihan sebelum ini: Geng: Pengembaraan BermulaKota KinabaluLat

Gambar pilihan Gambar pilihan


Fantasia (persembahan)
Fantasia

Fantasia merupakan satu persembahan tradisional yang melibatkan kemahiran menunggang kuda yang berasal daripada Maghribi. Dalam persembahan ini, sekumpulan lelaki berpakaian tradisional Berber dan membawa selaras senapang lantak akan menunggang kuda Barb dalam satu barisan lurus. Kira-kira 200 meter sebelum garisan penamat, para penunggang akan memecut dan melepaskan tembakan ke udara. Acara ini merupakan satu simbolik akan hubungan di antara si penunggang dan kuda beliau.

Gambar pilihan sebelum ini: Jambatan Golden GateKatedral Saint BasilDe Zoeker, Zaandam

Hal Semasa Berita terkini


MESSENGER

Masih berlaku: Negara Islam Iraq dan Syam
Kematian terkini: Günter Grass Jamaluddin Jarjis Lee Kuan Yew

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah


29 Jun: Hari Kemerdekaan di Seychelles; Awal Ramadan (Islam, 2014).

Mir

Tahukah anda? Tahukah anda...


Masjid Sultan Ahmed
Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia merupakan projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan bermotif keuntungan yang juga mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas