Kampung Keling, Medan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kampung Keling (juga disebut Kampung Madras) adalah nama bagi sebuah kawasan seluas sekitar 10 hektar di Medan, Indonesia yang pernah mempunyai masyarakat India yang besar. Kawasan ini terletak di sekitar mukim Medan Polonia dan Medan Petisah. Di kawasan ini terdapat kuil Hindu yang tertua di Medan, Kuil Sri Mariamman dan kelenteng terbesar di Medan, Vihara Gunung Timur. Selain itu, di Kampung Keling juga terdapat Sekolah Khalsa (sekolah Sikh; sekarang Khalsa English School), yang dulu pernah terkenal karena merupakan satu-satunya sekolah dengan pelajaran dalam bahasa Inggeris di Medan.

Kawasan tersebut awalnya dipanggil "Patisah", namun kemudian terjadi perubahan nama menjadi "Kampung Madras" guna mencerminkan tanah asal para warga keturunan India yang berdiam di sana. Nama "Kampung Madras" ternyata tidak masyhur dan sebaliknya istilah "Kampung Keling" digunakan.

Meskipun hingga tahun 1950-an kawasan ini masih dihuni oleh warga keturunan India dalam jumlah yang besar, sejak saat itu jumlah tersebut telah berkurang karena keadaan ekonomi yang sulit sehingga membuat mereka harus pindah ke kawasan lain. Kampung Keling kini bahkan lebih banyak dihuni oleh warga keturunan Cina daripada India. Sebelumnya khalsa dibuka dan diajar oleh guru-guru yang profesional, sebelum akhirnya diambil alih oleh orang tidak bertanggung jawab.

Rujukan[sunting | sunting sumber]