Perbezaan antara semakan "Perang Jamal"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
2,186 bait dibuang ,  10 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
{{islam}}'''Perang Jamal''' atau '''Perang Unta''' berlaku pada [[11 Jamadilakhir]] 36H atau [[Disember]] 657M yang mengambil masa tidak sampai sehari. Kemenangan berpihak kepada [[Ali bin Abi Thalib|Khalifah Ali]]. Peperangan tersebut berlaku Ali menggantikan semua pegawai kerajaan yang merupakan keluarga [[Uthman bin Affan]] iaitu [[Bani Umaiyyah]] kepada mereka yang cekap dan adil. Ali yang dikenal dengan keadilannya juga mencabut undang-undang yang diskriminatif dan memutuskan untuk membatalkan segala konsesi yang sebelumnya diberikan kepada orang-orang Muhajirin dan menyamaratakan hak umat atas kekayaan baitul mal. Disamping itu, pihak keluarga [[Bani Umaiyyah]] menggunakan alasan kemangkatan Khalifah Uthman sebagai alasan untuk menentang pemerintahan Ali.
 
Hal tersebut mendapat tentangan dari orang yang selama bertahun-tahun menikmati keistimewaan yang dibuat oleh khalifah sebelumnya. Ketidakpuasan itu kian meningkat sampai akhirnya mendorong sekelompok orang untuk menyusun kekuatan untuk melawan beliau. Thalhah, Zubair dan Aisyah berhasil mengumpulkan pasukan yang cukup besar di Basrah, walaupun niat asal mereka bukanlah untuk bertempur melawan khalifah [[Ali bin Abi Thalib]].
 
Mendengar adanya pemberontakan itu, Ali turut mengerahkan pasukannya. Kedua pasukan saling berhadapan. Ali terus berusaha membujuk Thalhah dan Zubair agar mengurungkan rencana berperang. Beliau mengingatkan keduanya akan hari-hari manis saat bersama [[Nabi Muhammad s.a.w.|Rasulullah S.A.W]] dan berperang melawan pasukan kafir.
 
Walaupun ada riwayat yang menyebutkan bahawa imbauan Ali itu tidak berhasil menyedarkan kedua sahabat Nabi itu, tetapi sebahagian sejarawan menceritakan bahawa ketika Thalhah dan Zubair mendengar teguran Ali, bergegas meninggalkan medan perang.
 
Perang tak dapat dihindarkan. Ribuan nyawa melayang sia-sia, hanya kerana ketidakpuasan hati sebahagian orang terhadap keadilan yang ditegakkan oleh Ali. Pasukan Ali berhasil mengalahkan pasukan yang dikepalai Aisyah, yang ketika itu menunggang unta. Perang Jamal atau Perang Unta berakhir setelah unta yang dinaiki oleh Aisyah tertusuk tombak dan jatuh terkapar.
 
Sebagai khalifah yang bijak, Ali memaafkan mereka yang sebelum ini menghunus pedang untuk memeranginya. Aisyah juga dikirim kembali ke [[Madinah]] dengan dikawal oleh sepasukan wanita bersenjata lengkap. Fitnah pertama yang terjadi pada masa kekhalifahan Ali berjaya dipadamkan. Namun masih ada kelompok-kelompok lain yang menghunus pedang melawan Ali yang oleh Rasulullah SAW disebut sebagai poros kebenaran.
 
[[ar:موقعة الجمل]]
[[ca:Batalla del Camell]]
[[de:Kamelschlacht]]
[[en:Battle of Bassorah]]
[[es:Batalla del Camello]]
[[fa:جنگ جمل]]
[[fr:Bataille du chameau]]
[[it:Battaglia del Cammello]]
[[he:קרב הגמל]]
[[pnb:اونٹھ والی لڑائی]]
[[ru:Битва верблюда]]
[[sv:Kamelslaget]]
[[tr:Cemel Vakası]]
[[ur:جنگ جمل]]
2

suntingan

Menu pandu arah