Perbezaan antara semakan "BM-21 Grad"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
490 bait ditambah ,  8 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
(Mencipta laman baru dengan kandungan ''''BM-21''' pelancaran kenderaan (Rusia: БМ-21 "Град"), (Grad) adalah trak Soviet yang dipasang di 122 mm pelancar roket multiple, [1] dan dalam roke...')
 
'''BM-21''' pelancaran kenderaan (Rusia: БМ-21 "Град"), (Grad) adalah trak Soviet yang dipasang di 122 mm pelancar roket multiple, <ref>[1http://www.janes.com/articles/Janes-Armour-and-Artillery/Splav-122-mm-BM-21-multiple-rocket-launcher-family-Russian-Federation.html Splav 122 mm BM-21 multiple rocket launcher family (Russian Federation), Multiple rocket launchers], Jane's Armour and Artillery</ref> dan dalam roket M-21 <ref>[2http://www.janes.com/articles/Janes-Ammunition-Handbook/122-mm-BM-21-Grad-series-rockets-Russian-Federation.html 122 mm BM-21 Grad-series rockets (Russian Federation), Artillery rockets], Jane's Ammunition Handbook</ref> telah dibangunkan pada awal 1960-an. BM bermaksud boyevaya mashina, 'kenderaan tempur, dan grad nama samaran bermaksud' hujan batu.
 
Sistem lengkap dengan kenderaan pelancaran BM-21 dan roket M-21 dalam mempunyai jawatan sebagai M-21 Field Rocket System. Sistem yang lengkap lebih dikenali sebagai sistem pelancar roket multiple Grad. Di negara-negara NATO, sistem (sama ada sistem yang lengkap atau kenderaan pelancaran sahaja) pada mulanya dikenali sebagai M1964. Beberapa negara-negara lain telah disalin atau membangunkan sistem yang sama.
110

suntingan

Menu pandu arah