Perbezaan antara semakan "Pingat Kehormatan Perang Dunia I"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
(Mencipta laman baru dengan kandungan 'Fail:Übersicht Ehrenkreuze.JPG|250px|thumbnail|Pingat Kehormatan bukan Pejuang, Pingat Kehormatan Pejuang berserta Pedang dan Pingat Kehormatan Pewaris. ...')
 
* [[File:DEU Ehrenkreuz des Weltkrieges Kriegsteilnehmer BAR.svg|70px]] - Pingat Kehormatan bagi Bukan Pejuang tanpa pedang (''Ehrenkreuz für Kriegsteilnehmer - ohne Schwerter'')
* [[File:DEU Ehrenkreuz des Weltkrieges Hinterbliebene BAR.svg|70px]] - Pingat Kehormatan bagi Waris Keluarga Terdekat tanpa pedang (''Ehrenkreuz für die hinterbliebene Witwen und Eltern gefallener Kriegsteilnehmer - ohne Schwerter'')
 
 
Pingat berbentuk salib ini telah mencontohi rekabentuk [[Medal Peringatan Perang 1870-1871]] (''Preussen Kriegsdenkmünze 1870-1871''). Pingat Kehormatan yang dikurniakan kepada para pejuang memaparkan kalungan bunga laurel mengelilingi tengah pingat berserta tahun 1914 1918. Pedang bersilang terletak diantara salib manakala Pingat Kehormatan bagi bukan pejuang tidak mempunyai pedang dan hanya ada kalungan bunga oak. Kedua-dua pingat adalah dari gangsa. Pingat Kehormatan bagi pewaris (dikenali sebagai Pingat Balu) pula berwarna hitam. Pingat Kehormatan digantung pada riben dengan jalur tepi hitam, dua jalur putih dan satu jalur tengah merah. Riben bagi Pingat Kehormatan pewaris pula terbalik, dengan jalur tepi putih, dua jalur hitam dan satu jalur tengah merah. Kesemua pingat ini selalunya dipakai dengan riben yang dibentuk menjadi simpulan tiga segi, berserta pin dibelakang, supaya dapat dilekatkan pada baju ibu atau balu. Penggunaan anugerah ini ada batasan masa, yang tamat tempoh pada penghujung tahun 1942. Setiap anugerah didatangkan dengan sijil yang menunjukkan pingat jenis mana yang dapat. Sijil bagi pewaris didatangkan dengan dua jenis, bagi balu ia bertulis ''Ehrenkreuz für Witwen'' dan bagi ibubapa pula bertulis ''Ehrenkreuz für Eltern''. Ia diberi tarikh dan ditandatangani oleh ketua polis tempatan atau datuk bandar. Jumlah pingat yang telah dikurniakan ialah:
 
Melalui dekri 30 November 1938, Menteri Dalam Negeri Reich memperkenalkan anugerah ini kepada '''Ostmark''' (nama Austria selepas ia digabungkan kedalam Reich Ketiga) dan '''Sudetenland''' (Czechoslovakia).
 
[[Kategori:Jerman]]
[[Kategori:Darjah kebesaran tentera]]
13,226

suntingan

Menu pandu arah