Perbezaan antara semakan "Pendudukan Jepun di Tanah Melayu, Borneo Utara dan Sarawak"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
(File renamed. (GlobalReplace v0.6.5))
Jepun mendarat di [[Pantai Padang Pak Amat]] sejurus selepas tengah malam [[8 Disember]] [[1941]], dan mencetuskan pertempuran hebat antara tentera [[India]] [[British]] dan tentera Jepun, hanya sejam sebelum berlakunya [[serangan Pearl Harbor]].<ref>Burton 2006, p. 91. "The first major battle of the Pacific War was under way more than two hours before Japan's carrier planes descended on Hawaii."</ref> Pertempuran itu merupakan detik rasmi permulaan [[Perang Pasifik]] serta merupakan permulaan [[sejarah pendaratan Jepun di Tanah Melayu]]. Pihak Jepun mengalami jumlah korban yang tinggi tetapi gelombang demi gelombang penyerang menyerbu ke pantai sehingga pihak British terpaksa berundur. Dari situ, mereka bergerak dan menawan lapangan terbang [[Kota Bharu]]. Pada masa yang sama, pihak Jepun menyerang Singapura, [[Hong Kong]] dan [[Pearl Harbor|Pelabuhan Pearl ("Pearl Harbor")]] melalui udara.
 
Pihak Jepun berjaya menawan Lapangan Terbang [[Sungai Petani]], [[Butterworth]] dan [[Alor Star]] pada [[9 Disember]] [[1941]]. Pada 10 Disember 1941, [[kapal tempur]] [[HMS Prince of Wales]] dan [[HMS Repulse]] bergerak di persisiran timur Tanah Melayu menuju ke arah tempat pendaratan Jepun yang dilaporkan di [[Kuantan]]. TanpaKekurangan perlindungan udara, dua-dua kapal ini memudahkan pesawat Jepun menyerang dengansecara gelombangbergelombang demisehingga gelombangberjaya dan[[Tenggelamnya berjayaPrince of Wales dan Repulse|menenggelamkan kedua-dua buah kapal]] tersebut. Kehadiranlalu menghalang kemaraan[[Tentera Laut British]] dihapuskan dalam masa yang singkat.
 
Tentera Jepun yang mendarat di Kota Bharu berpecah kepada dua bahagian. Salah satu bergerak ke pantai timur menuju ke [[Kuantan]], dan satu lagi ke selatan menujui [[Sungai Perak]]. Pada [[11 Disember]] [[1941]], pihak Jepun mulai mengebom [[Pulau Pinang]].
Perang yang berlaku di Borneo Utara tamat dengan penyerahan kalah rasmi oleh Leftenen Jeneral Masao Baba di Pulau Labuan pada 10hb September 1945, Kolonel Elimus di [[Papar]] pada 15hb September 1945 dan Majer Akashi di [[Beaufort]] pada 17hb September 1945. Ini merupakan hasil pengeboman bersama Pasukan Perikatan ([[Australia]], [[British]], [[Amerika Syarikat]] dan [[New Zealand]]) yang dalam prosesnya juga memusnahkan bandar-bandar [[Sandakan]], [[Jesselton]] dan [[Labuan]].
 
==ReferencesRujukan==
{{reflist|2}}
 

Menu pandu arah