Perbezaan antara semakan "Lebuhraya Skudai"

Jump to navigation Jump to search
274 bait dibuang ,  12 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
[[Image:SenaiTrunkRoad.jpg|thumb|380px|Pemandangan di Lebuhraya Skudai yang melalui Pekan Senai.]]'''Lebuhraya Skudai''' atau juga dikenali sebagai ''Lebuhraya Senai'' atau ''Jalan Skudai'' adalah sebuah [[lebuhraya]] capaian separa sejauh 27.3 km dari [[Senai]] menuju ke [[Tambak Johor]] yangBahru. menghubungkanIa adalah bersambungan dengan [[MalaysiaJalan Skudai]] dan [[Singapura]].Jalan DiTun sebelahAbdul Singapura,Razak]] Tambakdi Johor adalah sebahagian daripada [[Lebuhraya Bukit Timah]]Pusat (BKE)Bandaraya. Lebuhraya ini merupakan sebahagian daripada [[Laluan persekutuan|Laluan Persekutuan]] {{JKR|1}} serta menjadi sebahagian daripada jaringan lebuhraya di [[Johor Bahru]].
 
Dibuka pada lalu lintas pada tahun 1985, Lebuhraya Skudai pada asalnya merupakan sebuhraya bertol sehingga Mac 2004 apabila Kerajaan Persekutuan menambil keputusan untuk memansuhkan kutipan tol di Plaza Tol Senai. Sebelum ini, konsesi bagi lebuhraya ini dipegang oleh [http://www.plus.com.my Plus Expressway Berhad] sebagai sebahagian daripada projek [[Lebuhraya Utara Selatan]]. Kini, hanya Plaza Tol Tambak Johor sahaja yang beroperasi bagi pengguna lebuhraya dari Singapura dan lebuhraya tersebut diuruskan oleh [[Jabatan Kerja Raya]].
 
Lebuhraya Skudai pada asalnya merupada lebuhraya 4 lorong (2 lorong bagi setiap arah) tetapi bahagian dari Bandar Baru Uda ke [[Skudai]] telah dilebarkan kepada 6 lorong pada tahun 2001 untuk membolehkan lebuhraya tersebut menampung kapasiti trafik yang semakin meningkat.

Menu pandu arah