Lebah Keran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Lebah Apit-apit)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Lebah Keran atau juga dikenali sebagai lebah Neron atau lebah Apit-apit, merupakan sejenis serangga dalam keluarga lebah. Nama saintifik Apis cerana. [1]

Lebah keran merupakan spesis lebah madu yang berasal dari Asia dan banyak terdapat di Malaysia. Lebah ini senang dipelihara kerana suka tinggal menetap di satu-satu tempat dan membuat sarangnya di tempat-tempat yang rendah.

Masyarakat lebah[sunting | sunting sumber]

Masyarakat lebah terbahagi kepada beberapa kasta:

Pekerja[sunting | sunting sumber]

Lebah pekerja memiliki saiz badan kecil. Bilangan dalam sarang boleh melebihi 10,000 ekor (20K-200K). Jangka hayat 20-40 hari atau sehingga menggunakan sengatnya (140 hari semasa musim sejuk). Bekerja hingga akhir hayat, jantinanya adalah betina mandul. Tugas pekerja ialah membina kom, menjaga sarang, larva, jantan yang muda dan ratu. Ia juga membersihkan sarang, mengumpul madu, debunga dan propolis memberi bantuan perwapan nektar, menutup sel (madu dan pupa), mengeluarkan telur jantan dan memindahkan larva untuk menjadikan ratu yang baru.

Lebah jantan[sunting | sunting sumber]

Lebah jantan bersaiz sederhana. Terdapat sehingga 200 ekor / tiada langsung dalam sarang. Jangkahayat boleh capai sehingga 60 hari atau sehingga mengawan. Berfungsi mengawan sahaja (dengan ratu dara/muda).

Lebah ratu[sunting | sunting sumber]

Lebah ratu bersaiz besar. Hanya satu dalam sarang. Jangkahayat: ekonomik - 2 tahun, maksima - 8 tahun; bergantung kepada sperma yang diperolehi. Jantina: betina / bisexual (parthenogenesis). Tugas Ratu adalah mengawan dengan lebah jantan - di udara 'mating flight' (temuan tahun 17771 oleh Janscha); 5-20 minit di sebelah petang. Menghapuskan 'adik' atau 'ibu', mengeluarkan telur (3 hari selepas mengawan) dan mengeluarkan hormon 9-hydroxydecenoic acid (HDA). Daripada 90 juta sperma yang dikeluarkan (deposited) oleh beberapa ekor dron, hanya 7 juta yang akan disimpan di dalam spermatheca (ratu). Hormon 9-HDA ialah hormon yang mengawal koloni. Ketiadaan hormon dalam haif akan merangsang kepada pekerja bertelur, pembentukan sel ratu dan telur diletakkan ke dalam sel ratu.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "PROJEK PERLEBAHAN DI DAERAH MANJUNG". Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-12-15. Dicapai pada 2012-01-14.