Pergi ke kandungan

Louis Renault (pakar undang-undang)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Louis Renault)
Louis Renault

Louis Renault (21 Mei 1843 - 8 Februari 1918) adalah seorang pakar undang-undang Perancis dan pendidik serta salah seorang penerima Hadiah Keamanan Nobel.

Renault dilahirkan di Autun. Dari 1868-1873 Renault adalah profesor Roman dan undang-undang komersial di Universiti Dijon. Dari tahun 1873 hingga kematiannya beliau adalah seorang profesor di fakulti undang-undang di Universiti Perancis, di mana pada tahun 1881 beliau menjadi profesor undang-undang antarabangsa. Pada tahun 1890 beliau telah dilantik sebagai ahli hukum, Kementerian Luar Negeri, jawatan yang dicipta untuk beliau di mana beliau diteliti dasar luar Perancis dalam terang undang-undang antarabangsa. Beliau berkhidmat di pelbagai persidangan dalam kapasiti ini, terutamanya di kedua-dua Konvensyen Hague (1899 dan 1907) dan Persidangan Tentera Laut London 1908-1909.

Pada tahun 1879 Renault menerbitkan Pengenalan kepada Pengajian Undang-undang Antarabangsa dan pada tahun 1917, Pelanggaran Pertama Undang-undang Antarabangsa oleh Jerman, mengenai pencerobohan Belgium dan Luxembourg melanggar obligasi perjanjian Jerman.

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.