Rock punk

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Punk rock)
Jump to navigation Jump to search
Rock punk
Asalan gayaRock 'n' roll - Rockabilly - Garage rock - Frat rock - Psychedelic rock - Pub rock - Glam rock - Protopunk
Asalan budayapertengahan 1970-an Amerika Syarikat, United Kingdom, dan Australia
Instrumen biasaVokal - Gitar - Bes - Dram - kadang-kadang dengan alat music lain
Bentuk terbitanNew Wave - Post-punk - Rock alternatif - Emo
Subgenre
Anarcho-punk - Art punk - Garage punk - Gothic rock - Glam punk - Hardcore - Horror punk - Oi! - Riot Grrrl - Skate punk - Christian punk - Nazi punk
Campuran genre
Anti-folk - Celtic punk - Chicano punk - Cowpunk - Deathrock - Folk punk - Pop punk - Psychobilly - Punkabilly - Punk blues - Ska punk - 2 Tone

Rock punk merupakan genre muzik yang bermula dari atittuted dan fahaman anti-establishment dalam sekitar 60-an. Momentum besarnya meledak pada lewat 70-an dalam dunia muzik (terutamanya muzik rock). Kehadiran muzik rock punk pada lewat 70-an telah membawa ledakan muzik yang besar hingga ke hari ini. Band yang memulakan rock punk, The Ramones telah membawa dimensi baru muzik rock dalam eranya. Rock n roll yang pantas dan tidak kompleks, tidak banyak polishing bunyian dan berkarat (raw). Seterusnya Sex Pistol di Britain dan the Clash membuka lembaran rock dalam suasana punky dan rebelious, dan mempopularkan budaya punk. Bad Religion yang politikal, Nofx yang sarkastik, The exploited yang anarki sehinggalah kepada R.E.M yang puitis.


Rock punk di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Di Malaysia rock punk dimulai dengan rakaman album dari The Pilgrims (nama asalnya Hijrah) pada 1992. Album berjudul "Perfume Garden" adalah ledakan awal muzik bercorak rock punk dalam peta muzik Malaysia.

Angkatan band lain yang membawa aliran yang sama tetapi dalam ruang legar muzik bawah tanah sebenarnya mula band-band awal seperti Karatz, Carburetor Dung, Subculture, The Bollock, Acid Rain, The expired, Splatters, A.C.A.B., dan lain-lain. Muzik punk juga merupakan pencetus awal kepada gerakan muzik yang digelar alternatif. Alternatif dengan nama yang berbeza-beza seperti collage rock/rock alternatif/post-punk dan indie rock merupakan revolusi muzik rock punk yang berakar umbi membentuk sub-genre yang pelbagai. pengiat alternatif di Malaysia juga tidak terlepas elak dari pengaruh punk dan rock n roll.Sub-genre alternatif seperti Grunge,post-grunge,post-rock,indie pop,power pop,nu metal, hardcore punk,industrial,pop punk,emo, punk revival, ska dan surf merupakan sinambungan muzik rock punk yang divariasi.

Rock punk di Malaysia tika ini mengalami beberapa peningkatan. Ada yang berjaya memasuki pasaran mainstream seperti ABoi, The Pilgrims, Bunkface, The Official, A.C.A.B dan juga Skin. Ada di antara band-band ini masih aktif dan ada juga telah berkubur. Dalam sirkut underground dan indipendant, muzik rock punk berkembang pesat dalam peta muzik Malaysia.

Artis Rock Punk di Malaysia

 1. Carburetor Dung
 2. The Pilgrims
 3. Subculture
 4. A.R.T
 5. Soulwound
 6. ACAB
 7. The Official
 8. Marionexxe
 9. Nuras
 10. Bunkface
 11. Faulty Dress
 12. Y2K
 13. Aboi
 14. Skin
 15. The Bollocks
 16. Second Combat
 17. The Grass
 18. Inikah hidup
 19. Spider
 20. 199X
 21. KU2
 22. Steeltoe Solutions
 23. Stubborn

Lihat juga[sunting | sunting sumber]