Senarai episod Death Note

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini ialah senarai episod bagi siri anime Jepun, Death Note, berdasarkan siri manga yang masing-masing ditulis dan dilukis oleh Tsugumi Ohba dan Takeshi Obata. Siri ini tertumpu kepada kisah seorang pelajar sekolah menengah yang mahu menghapuskan dunia kejahatan dengan bantuan sebuah buku nota ajaib yang membunuh sesiapa yang namanya tertulis di dalamnya.

Pada masa ini siri Death Note disiarkan di Jepun di saluran Nippon Television setiap hari Rabu jam 12.56 tengah malam waktu tempatan.[1] Episod pertama disiarkan pada 3 Oktober, 2006 dan siri ini dijadualkan untuk disiarkan sebanyak 37 episod.[2]

Setakat 10 Januari 2007, siri tersebut dilesenkan kepada VIZ Media bagi siaran di Amerika Syarikat termasuklah perkhidmatan "Muat Turun untuk Dimiliki" dan "Muat Turun untuk Disewa" semasa siri tersebut masih lagi disiarkan di Jepun, satu langkah yang disifatkan "signifikan kerana ia menandakan detik kali pertama anime Jepun dibenarkan untuk dimuat turun secara sah semasa masih disiarkan di stesen televisyen Jepun".[3] DVD bagi siri tersebut akan dilancarkan dalam versi alih suara bahasa Inggeris, manakala versi muat turun pula kekal berbahasa Jepun dengan sari kata bahasa Inggeris.[4] Maklumat mengenai DVD versi bahasa Jepun masih lagi tidak jelas. Tarikh pelancaran bagi kedua-dua versi tersebut juga masih belum diumumkan.[4]

Episod[sunting | sunting sumber]

Walaupun siri ini disiarkan setiap Rabu (mengikut Waktu Piawai Jepun), siri ini disenaraikan bagi siaran hari Selasa.[1] Oleh itu, tarikh ke udara yang dinyatakan adalah mengikut intisari rancangan rasmi hari Selasa.



Screenshot Tajuk Tarikh disiarkan #
01 "Shinsei" (新生) 3 Oktober 2006
Pelajar sekolah menengah, Light Yagami terjumpa sebuah buku nota misteri berlabel "DEATH NOTE", dan selepas mengikuti arahan di dalamnya, dia menemui kuasanya yang menakutkan. 
02 "Taiketsu" (対決) 10 Oktober 2006
Light menggunakan Nota Maut untuk membunuh Lind L. Tailor tetapi terjerumus dalam perangkap yang dirancang oleh L. 
03 "Torihiki" (取引) 17 Oktober 2006
Ryuk memberitahu Light ada seorang lelaki mengekorinya, dan memberitahu Light tentang tawaran "Mata Shinigami". 
04 "Tsuiseki" (追跡) 24 Oktober 2006
Setelah menguji lebih lanjut mengenai kuasa Nota Maut, Light berjaya mengesan nama lelaki yang mengekorinya. 
05 "Kakehiki" (駆引) 31 Oktober 2006
Light mempergunakan Raye Penber untuk membunuh musuh-musuhnya. 
06 "Hokorobi" (綻び) 7 November 2006
Ahli pasukan penyiasatan bertemu L secara berdepan buat kali pertama. 
07 "Donten" (曇天) 14 November 2006
Light mesti menghapuskan seorang saksi penting yang boleh menyusahkannya. 
08 "Mesen" (目線) 21 November 2006
Light mendapati biliknya telah dipecah masuk, dan membuat rancangan untuk mengelakkan dirinya dari disyaki. 
09 "Sesshoku" (接触) 28 November 2006
L mendedahkan identiti dirinya kepada Light untuk menyiasatnya dengan lebih mendalam. 
10 "Giwaku" (疑惑) 5 Disember 2006
L cuba menguji profil Light melalui perlawanan tenis, serta beberapa soalan mengenai kes Kira. 
11 "Totsunyū" (突入) 12 Disember 2006
Kekecohan timbul apabila Kira Kedua menyiarkan mesejnya kepada dunia melalui sebuah stesen TV. 
12 "Koigokoro" (恋心) 26 Disember 2006
L menjemput Light menyertai pasukan penyiasatan untuk membantu mendedahkan identiti Kira Kedua. 
13 "Kokuhaku" (告白) 9 Januari 2007
Misa mengetahui identiti Light sebagai Kira dan pergi melawatnya. 
14 "Tomodachi" (友達) 16 Januari 2007
Light membuat satu rancangan untuk menghapuskan L dengan menggunakan Misa dan Rem. 
15 "Kake" (賭け) 23 Januari 2007
L menangkap Misa setelah memperolehi barang bukti. Misa melakukan pengorbanan demi melindungi Light. 
16 "Ketsudan" (決断) 30 Januari 2007
Light membuat rancangan dengan melepaskan hak milik kedua-dua Nota Maut dan menyerah diri untuk disiasat. 
17 "Shikkō" (執行) 6 Februari 2007
50 hari berlalu namun Light dan Misa masih tidak mengaku salah, jadi L dan Soichiro melakukan satu rancangan drastik. 
18 "Nakama" (仲間) 13 Februari 2007
Setelah menyelesaikan perselisihan faham antara mereka, Light dan L mula menyiasat Kumpulan Yotsuba bersama. L juga mengupah ahli baru dalam pasukan. 
19 "Matsuda" (松田) 20 Februari 2007
Matsuda ditangkap kerana mengintai sekitar ibu pejabat Kumpulan Yotsuba, dan terpaksa berpura-pura mati untuk melepaskan diri. 
20 "Kosoku" (姑息) 27 Februari 2007
Pasukan penyiasatan melancarkan rancangan untuk mendedahkan identiti Kira di kalangan ahli lembaga pengarah Yotsuba. 
21 "Katsuyaku" (活躍) 6 Mac 2007
Sambil memainkan peranannya dalan rancangan pasukan penyiasatan, Misa terserempak dengan Rem yang memberitahu segala-galanya semasa dia menjadi Kira Kedua. 
22 "Yūdō" (誘導) 13 Mac 2007
Selepas membongkar identiti Kira, kumpulan L mula mengepungnya. 
23 "Kyōsō" (狂騒) 20 Mac 2007
Mengetahui identitinya sudah terbongkar, Higuchi bergelut dengan apa saja cara untuk mengelakkannya daripada ditangkap. 
24 "Fukkatsu" (復活) 27 Mac 2007
Dengan Nota Maut kembali ke tangan Light semula, ingatannya kembali pulih dan dia meneruskan rancangan besarnya. 
25 "Chinmoku" (沈黙) 3 April 2007
Light mempergunakan Rem untuk menghapuskan musuh ketatnya. 
26 "Saisei" (再生) 10 April 2007
Light kembali membunuh penjenayah untuh mencipta dunia barunya. 
27 "Yūkai" (誘拐) 17 April 2007
Lima tahun kemudian, dua musuh baru Light muncul. 
28 "Shōsō" (焦燥) 24 April 2007
Near menghubungi Light dan kedua-duanya bersetuju untuk bekerjasama demi menyelamatkan Sayu. 
29 "Chichioya" (父親) 1 Mei 2007
Kesal kerana membiarkan Nota Maut jatuh ke tangan Mello demi menyelamatkan Sayu, Soichiro mengorbankan nyawanya untuk mendapatkannya kembali. 
30 "Seigi" (正義) 8 Mei 2007
Setelah mendapat maklumat penting daripada Mello, Near mula mengesyaki Light. Light pula mula memasang perangkap untuk Near setelah berjaya mempengaruhi kerajaan Amerika Syarikat. 
31 "Ijō" (移譲) 15 Mei 2007
Mengetahui dirinya mula disiasat oleh Near, Light mengarahkan Misa untuk melancarkan rancangan sandaran. 
32 "Sentaku" (選択) 22 Mei 2007
Setelah Mikami memilih jurucakap baru bagi menggantikan Demegawa, Light mencari jalan untuk menghubunginya. 
33 "Chōshō" (嘲笑) 29 Mei 2007
Near sampai di Jepun dan kumpulannya mula menyiasat Mikami. 
34 "Koshi" (虎視) 5 Jun 2007
Aizawa menggunakan helahnya untuk mengesan pengkhianatan Light dan menemui hakikat sebenar mengenainya. Kemudian, SPK menahan Misa dan Mogi. 
35 "Satsui" (殺意) 12 Jun 2007
Di dalam operasi berani mati, Melo mula bergerak dan berjaya menangkap Taka, menimbulkan halangan bagi kedua-dua rancangan Near dan Light. 
36 "1.28" (1.28) 19 Jun 2007
Berbekalkan strategi untuk menewaskan pihak lawan, Light dan Near akhirnya bertemu secara berdepan. 
37 "Shinsekai" (新世界) 26 Jun 2007
Pertarungan yang panjang antara Kira dan musuhnya berakhir. 
--  31 Ogos 2007
Episod khas 3 jam Death Note, merupakan kompilasi bagi siri konfrantasi antara Light dan L, disunting semula mengikut perspektif Ryuk dengan dialog dan runut bunyi baru termasuklah animasi tambahan yang tidak disiarkan di dalam siri asal. 

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Official Death Note Website" (dalam bahasa Japanese). Dicapai 2006-11-06. 
  2. ^ "Nippon Television Network Program Catalogue: Animation" (PDF) (dalam bahasa English). m/s. 4. Dicapai 2006-11-06. 
  3. ^ "Viz Media Secures Landmark Agreement To Make Death Note Anime Series Available For Download". Anime on DVD. 2007-01-10. Dicapai 2007-01-11.  Check date values in: |date= (bantuan)
  4. ^ a b "Death Note Release Won't be Limited to Downloads". Anime News Network. 2007-01-13. Dicapai 2007-01-13.  Check date values in: |date= (bantuan)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]