Pergi ke kandungan

Gangguan seksual

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Serangan seksual)

Gangguan seksual atau serangan seksual ialah buli atau paksaan sifat seksual dan janji ganjaran yang tidak diingini atau tidak sesuai untuk pertolongan seksual.[1] Gangguan seksual merangkumi pelbagai tindakan dari pelanggaran ringan kepada penderaan seksual atau serangan.[2] Gangguan boleh menjadi penyelia mangsa, penyelia di kawasan lain, rakan sekerja, atau pelanggan atau pelanggan. Penjenayah atau mangsa mungkin ada sebarang jantina.[3]

Dalam kebanyakan konteks undang-undang moden, gangguan seksual adalah haram. Undang-undang di sekeliling gangguan seksual secara amnya tidak melarang mengejek mudah, ulasan secara langsung, atau kejadian terasing yang kecil - yang disebabkan oleh fakta bahawa mereka tidak mengenakan "kod kesopanan umum".[4] Di tempat kerja, gangguan boleh dianggap menyalahi undang-undang apabila ia kerap atau teruk sekali gus mewujudkan persekitaran kerja yang bermusuhan atau menyinggung perasaan atau apabila ia menghasilkan keputusan pekerjaan yang buruk (seperti penurunan berat badan, menembak atau berhenti merokok). Walau bagaimanapun, pemahaman undang-undang dan sosial mengenai gangguan seksual berbeza-beza oleh budaya.

Gangguan seksual oleh majikan adalah satu bentuk diskriminasi pekerjaan haram. Bagi banyak perniagaan atau organisasi, mencegah gangguan seksual dan mempertahankan pekerja dari caj gangguan seksual menjadi matlamat utama membuat keputusan undang-undang.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Paludi, Michele A.; Barickman, Richard B. (1991). "Definitions and incidence of academic and workplace sexual harassment". Academic and workplace sexual harassment: a resource manual. Albany, New York: SUNY Press. m/s. 2–5. ISBN 9780791408308.
  2. ^ Dziech, Billie Wright; Weiner, Linda. The Lecherous Professor: Sexual Harassment on Campus.[halaman diperlukan] Chicago Illinois: University of Illinois Press, 1990.
  3. ^ "Sexual Harassment". U.S. Equal Employment Opportunity Commission.
  4. ^ Text of Tulisan Oncale v.Sundowner Offshore Services, Inc., 528 U.S. 75 (1998) boleh didapati dari:  Findlaw  Justia 

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • U.S. Dept. Of Education Sexual Harassment Resources
  • Committee for Children: Bullying and sexual harassment in schools