Gigi anjing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
"Kuspid" dilencongkan ke sini. Untuk injap jantung, lihat injap bikuspid dan injap trikuspid.
Gigi anjing
Azawakh K9.jpg
Kuspid atau "taring" jongang lebih panjang anjing ini menunjukkan sebab gigi ini berhubung kait terutamanya dengan kanin.
Latin dentes canini
Ruj. Gray subject #242 1116
MeSH Kuspid

Dalam anatomi mamalia, gigi anjing, gigi asu, gigi kanin, kuspid, taring, atau (dalam kes yang di rahang atas) gigi mata, ialah gigi jongang yang agak panjang. Walau bagaimanapun, gigi ini boleh kelihatan leper, menyebabkannya menyerupai kacip dan menyebabkannya dipanggil insisiform. Gigi ini berevolusi dan terutamanya digunakan untuk memegang makanan dengan betul untuk mengoyakkannya, dan kadang-kadang sebagai senjata. Gigi ini kerap merupakan gigi terbesar di dalam mulut mamalia. Kebanyakan spesies yang mengembangkannya biasanya mempunyai empat per individu, dua di rahang atas dan dua di rahang bawah, terpisah di setiap rahang oleh kacipnya; contohnya manusia dan anjing. Pada kebanyakan haiwan, gigi anjing ialah gigi paling hadapan di dalam tulang maksila. Narwal menyediakan contoh ekstrem, dengan satu gigi anjing, biasanya kiri, keluar menjadi tanduk berlingkaran panjang sehingga sepanjang 9 kaki (270 cm).[1]

Empat gigi anjing pada manusia ialah dua gigi anjing maksila dan dua gigi anjing rahang bawah. </gallery>

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Nweeia, Martin; Eichmiller, Frederick C.; Hauschka, Peter V.; Tyler, Ethan; Mead, James G.; Potter, Charles W.; Angnatsiak, David P.; Richard, Pierre R. dll. (30 Mac 2012). "Vestigial Tooth Anatomy and Tusk Nomenclature for Monodon Monoceros". The Anatomical Record 295 (6): 1006–1016. doi:10.1002/ar.22449. PMID 22467529. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Anatomi gigi