Ikan Pelaga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ikan Pelaga
frames
Ikan pelaga jantan
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Kordata
Subfilum: Ikan
Kelas: Actinopterygii
Order: Perciform
Famili: Osphronemidae
Genus: Betta
Spesies: B. splendens
Binomial: Betta splendens

Ikan Pelaga memang cantik tetapi suka bergaduh dengan ikan lain termasuk jenis ikan pelaga yang lain. Perlu masuk di dalam bekas yang berasingan dengan ikan lain. Ikan pelaga merupakan sejenis ikan air tawar yang dipelihara di dalam akuarium. Ia berasal dari lembangan Sungai Mekong di Asia Tenggara.

Antara jenis ikan pelaga ialah Betta splendens (ikan pelaga siam), Betta imbellis (ikan mengkaring) dan Trichopsis vittata (ikan sempilai).Selain itu ikan pelaga juga dikenali dengan nama ikan laga.

Penjagaan Ikan Pelaga[sunting | sunting sumber]

Air yang sesuai untuk ikan pelaga adalah air yang bebas klorin. Air tapis dan air yang di masak sesuai untuk ikan Pelaga kerana air ini tidak mengandungi klorin. Jika menggunakan air paip biarkan air tersebut selama 3-5 hari sebelum digunakan untuk ikan pelaga.Terdapat juga ubat anti-klorin yang boleh didapati dimana-mana kedai ikan peliharaan. Air yang sudah dirawat juga alternatif yang baik untuk ikan pelaga. Air mempunyai pengaruh besar kerana air yang kotor atau berklorin boleh mendatangkan banyak penyakit kepada ikan pelaga. Ini kerana air-air ini mengandungi bakteria yang tidak sihat untuk ikan pelaga. Jika bekas akuarium atau balang ikan pelaga tiada penutup pastikan air tidak terlalu penuh.Ini kerana ikan pelaga sangat aktif dan boleh melompat keluar dari akuarium.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Makanan berbentuk pellet sesuai untuk ikan pelaga.Hal ini disebabkan ikan jgjjpelaga hanya makan makanan yang muat dengan mulut mereka. Kadang-kadang ikan laga juga cerewet dalam pemakanan. Makanan ikan lain seperti makanan ikan emas dan koi tidak sesuai untuk ikan pelaga. Ikan pelaga makan jejentik nyamuk .

Pembersihan Aquarium atau Bekas Ikan Pelaga[sunting | sunting sumber]

Pembersihan aquarium untuk ikan pelaga sekurang-sekurangnya sekali seminggu. Tempatkan ikan laga dalam air lama ketika membersihkan bekas. Bersihkan bekas ikan pelaga dengan air panas atau suam kerana sabun boleh menjejaskan kesihatan ikan pelaga.penambahan ubat anti-klorin diperlukan jika menggunakan air paip. Air yang telah ditukar haruslah sama suhunya dengan air lama.Ini adalah untuk mengelakkan perubahan suhu mengejut yang boleh membawa maut pada ikan pelaga.


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.