Kembar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kembar lelaki semasa berusia dua minggu.

Kembar merupakan kelahiran berganda apabila ibunya melahirkan dua anak daripada kandungan yang sama. Pasangan kembar boleh berjantina sama atau berlainan. Kelahiran berganda yang lebih dari dua disebut kembar tiga, kembar empat dan seterusnya.

Kembar manusia merupakan dua individu yang berkongsi uterus pada masa yang sama, dan selalunya lahir berturut-turut dalam jangka masa yang dekat. Disebabkan saiz rahim ibu yang terhad, ibu kembar jarang mengandung sehingga tempoh penuh 40 minggu, dengan tempoh purata kembar dua cuma 37 minggu. Disebabkan kelahiran pramasa boleh memberikan kesan kepada kesihatan bayi, kelahiran kembar sentiasa diawasi dengan langkah beringat-ingat.

Kezigotan[sunting | sunting sumber]

Kezigotan adalah tahap identiti dalam genom kembar. Terdapat lima variasi biasa untuk proses pembentukan kembar.

Tiga variasi yang paling biasa ialah semua bersifat dizigot (tidak seiras):[1]

  • Kembar lelaki-perempuan adalah hasil yang paling biasa, 50 peratus daripada kembar dizigot dan perkumpulan yang paling biasa bagi kembar.
  • Kembar dizigot perempuan-perempuan (kadang-kadang dikenali sebagai "kembar sororal")
  • Kembar dizigot lelaki-lelaki

Dua variasi kembar monozigot (seiras):[1]

  • Kembar monozigot perempuan-perempuan
  • Kembar monozigot lelaki-lelaki (kurang biasa)

Antara kelahiran yang tidak berkembar, singleton lelaki adalah agak lebih biasa (kira-kira lima peratus) daripada singleton wanita. Kadar bagi sigleton adalah berbeza sedikit mengikut negara. Sebagai contoh, nisbah jantina yang lahir di Amerika Syarikat adalah 1.05 lelaki / perempuan,[2] sementara kadarnya adalah 1.07 lelaki / wanita di Itali.[3] Walau bagaimanapun, lelaki juga lebih mudah daripada perempuan mati dalam utero, dan disebabkan kadar kematian dalam utero lebih tinggi untuk anak kembar, ia membawa kepada kembar wanita menjadi lebih biasa daripada kembar lelaki.

Tahap Pemisahan[sunting | sunting sumber]

Tahap pemisahan kembar dalam uterus bergantung kepada kebarangkalian dan tempoh mereka berpecah kepada dua zigot. Kembar dizigot sentiasa dua zigot. Kembar monozigot berpecah kepada dua zigot pada tahap awal kehamilan. Masa pemisahan ini menentukan kekorionan (bilangan placenta) dan keamnionan (bilangan pundi) kehamilan. Kembar dikorion sama ada bermula daripada dua zigot yang tidak pernah dibahagikan (iaitu dizigot), ataupun satu zigot yang dibahagikan dalam tempoh 4 hari pertama. Kembar monoamnion terbentuk selepas minggu pertama.

Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, kembar menjadi kembar siam. Tambahan pula, terdapat pelbagai sudut persekitaran yang dikongsi oleh kembar dalam rahim, yang turut berpotensi membawa kepada komplikasi mengandung. 

Kembar dua plasenta selalu disalah tafsir sebagai kembar dizigot. Tetapi sekiranya anak kembar monozigot berpisah cukup awal, susunan pundi dan plasenta dalam uterus tidak dapat dibezakan daripada kembar dizigot.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.0 1.1 "Identical and Fraternal Twins – Determining Zygosity in Twins". Multiples.about.com. 2013-07-16. Diperoleh pada 2013-09-16. 
  2. "United States: People". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2008-09-04. Diperoleh pada 2008-10-02. 
  3. "Italy: People". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2008-09-04. Diperoleh pada 2008-10-02. 


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.