Kembar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kembar lelaki semasa berusia dua minggu.

Kembar merupakan kelahiran berganda apabila ibunya melahirkan dua anak daripada kandungan yang sama. Pasangan kembar boleh berjantina sama atau berlainan. Kelahiran berganda yang lebih dari dua disebut kembar tiga, kembar empat dan seterusnya.

Kembar manusia merupakan dua individu yang berkongsi uterus pada masa yang sama, dan selalunya lahir berturut-turut dalam jangka masa yang dekat. Disebabkan saiz rahim ibu yang terhad, ibu kembar jarang mengandung sehingga tempoh penuh 40 minggu, dengan tempoh purata kembar dua cuma 37 minggu. Disebabkan kelahiran pramasa boleh memberikan kesan kepada kesihatan bayi, kelahiran kembar sentiasa diawasi dengan langkah beringat-ingat.

Kezigotan[sunting | sunting sumber]

Kezigotan adalah tahap identiti dalam genom kembar. Terdapat lima variasi biasa untuk proses pembentukan kembar.

Tiga variasi yang paling biasa ialah semua bersifat dizigot (tidak seiras):[1]

 • Kembar lelaki-perempuan adalah hasil yang paling biasa, 50 peratus daripada kembar dizigot dan perkumpulan yang paling biasa bagi kembar.
 • Kembar dizigot perempuan-perempuan (kadang-kadang dikenali sebagai "kembar sororal")
 • Kembar dizigot lelaki-lelaki

Dua variasi kembar monozigot (seiras):[1]

 • Kembar monozigot perempuan-perempuan
 • Kembar monozigot lelaki-lelaki (kurang biasa)

Antara kelahiran yang tidak berkembar, singleton lelaki adalah agak lebih biasa (kira-kira lima peratus) daripada singleton wanita. Kadar bagi sigleton adalah berbeza sedikit mengikut negara. Sebagai contoh, nisbah jantina yang lahir di Amerika Syarikat adalah 1.05 lelaki / perempuan,[2] sementara kadarnya adalah 1.07 lelaki / wanita di Itali.[3] Walau bagaimanapun, lelaki juga lebih mudah daripada perempuan mati dalam utero, dan disebabkan kadar kematian dalam utero lebih tinggi untuk anak kembar, ia membawa kepada kembar wanita menjadi lebih biasa daripada kembar lelaki.

Kembar dizigot ("fraternal")[sunting | sunting sumber]

Kembar dizigot (DZ) atau kembar fraternal (juga disebut sebagai "kembar tidak seiras", "kembar jauh berbeza", "kembar biovular", serta seara tidak rasmi dalam kes kembar perempuan, "kembar sororal") selalunya terjadi apabila dua telur yang disenyawakan ditanam ke dalam dinding uterus secara serentak. Apabila dua telur disenyawakan secara berasingan melalui dua sel sperma, kembar fraternal merupakan hasilnya. Dua telur, yakni ovum, membentuk dua zigot, oleh itu wujudnya istilah dizigot dan biovular. Kembar fraternal sebenarnya merupakan dua adik beradik biasa yang dilahirkan dalam masa yang serentak, setelah terjadinya persenyawaan antara dua sperma dan dua ovum. Selain kembar fraternal, dua zigot yang berasingan juga mungkin membentuk chimera, yakni sesuatu keadaan di mana dua zigot yang berbeza mengalami proses pelakuran membentuk satu individu.

Kembar monozigot ("seiras")[sunting | sunting sumber]

Kembar monozigot (MZ) atau kembar seiras berlaku apabila satu telur yang disenyawakan membentuk satu zigot yang kemudiannya membeah menjadi dua embrio yang berasingan.

Kembar seiras separa[sunting | sunting sumber]

Kembar seiras separa ialah hasil yang jarang dijumpai bagi pembentukan kembar di mana kembar tersebut mewarisi gen yang sama dari ibu mereka tetapi mewarisi gen yang berbeza dari ayah mereka. Walaupun contoh kembar separa serupa telah dijumpai, mekanisme sebenar pembentukan kembar ini adalah tidak difahami, tetapi secara teori boleh berlaku dalam pembentukan kembar badan berkutub di mana sel-sel sperma menyuburkan kedua-dua ovum dan badan kutub kedua.

Situasi ini tidak sama dengan bentuk biasa pembentukan kembar fraternal, kerana dalam kes ini, ova adalah seiras.

Tahap Pemisahan[sunting | sunting sumber]

Tahap pemisahan kembar dalam uterus bergantung kepada kebarangkalian dan tempoh mereka berpecah kepada dua zigot. Kembar dizigot sentiasa dua zigot. Kembar monozigot berpecah kepada dua zigot pada tahap awal kehamilan. Masa pemisahan ini menentukan kekorionan (bilangan placenta) dan keamnionan (bilangan pundi) kehamilan. Kembar dikorion sama ada bermula daripada dua zigot yang tidak pernah dibahagikan (iaitu dizigot), ataupun satu zigot yang dibahagikan dalam tempoh 4 hari pertama. Kembar monoamnion terbentuk selepas minggu pertama.

Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, kembar menjadi kembar siam. Tambahan pula, terdapat pelbagai sudut persekitaran yang dikongsi oleh kembar dalam rahim, yang turut berpotensi membawa kepada komplikasi mengandung. 

Kembar dua plasenta selalu disalah tafsir sebagai kembar dizigot. Tetapi sekiranya anak kembar monozigot berpisah cukup awal, susunan pundi dan plasenta dalam uterus tidak dapat dibezakan daripada kembar dizigot.

Identical-fraternal-sperm-egg.svg
Tahap kekorionan dan keamnionan

Jenis

Huraian

Hari berlaku

Dikorion-Diamniotik Kebiasaannya, kembar mempunyai dua (di- sebagai awalan berangka untuk dua) korion dan pundi amnion yang berasingan, yang digelar Dikorion-Diamniotik atau "Didi". Ia berlaku dalam hampir semua kes kembar dizygot (kecuali dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku pelakuran antara blastosista mereka[4] ) dan dalam 18–36%[5] (ataupun sekitar 25%[4]) ialah kembar monozigot (kembar seiras)

Kembar DiDi mempunyai risiko kematian yang paling rendah pada kira-kira 9 peratus, walaupun ianya masih ketara lebih tinggi berbanding individu tunggal (singleton).[6]

Kembar seperti ini berlaku apabila terbentuk apabila pembelahan zigot berlaku dengan hari ketiga selepas persenyawaan.[4]
Monokorion-Diamniotik Kembar monokorion berkongsi satu plasenta.

Kembar monokorion lazimnya mempunyai dua pundi amnion (situasi ini dikenali sebagai Monokorion-diamniotik "MoDi"), di mana berlakunya dalam lingkungan 60-70% kehamilan kembar monozigot,[5] dan 0.3% dalam semua kehamilan.[7] Kembar monokorion hampir keseluruhannya adalah bersifat monozigotik, dengan beberapa pengecualian di mana blastosista telah bersatu.[4]

Kembar monokorion berkongsi plasenta yang sama, oleh itu berisiko untuk mengalami sindrom pemindahan kembar-ke-kembar.

Hari ke-4 sehingga hari ke-8
Monokorion-Monoamniotik Kembar monoamnion berkongsi amnion yang sama dalam 1-2% kehamilan kembar monozygot.[5]

Kembar monoamnion sentiasa bersifat monozygotik.[8]

Kadar untuk meneruskan hidup bagi kembar monoamniotik adalah di antara 50% [8] hingga 60%.[9]

Kembar monoamnion, sama seperti kembar monokorion, mempunyai risiko sindrom pemindahan kembar-ke-kembar. Tambahan pula, dua tali pusat bayi yang terdapat dalam kembar ini berpeluang yang tinggi untuk membelit di leher bayi. Oleh sebab ini, terdapat juga peluang yang tinggi sama ada keguguran bayi atau kelumpuhan serebrum berlaku disebabkan kekurangan oksigen

Kembar monoamnion berlaku apabila pembelahan berlaku 9 hari selepas persenyawaan[4]
Kembar siam

Apabila zigot berkembang menjadi 2 embrio, 99% daripada kembar siam berlaku dalam tempoh 8 hari selepas persenyawaan.

Kematian adalah tertinggi bagi kembar siam kerana komplikasi terhasil daripada organ-organ yang dikongsi.

Jika pembahagian zigot yang berlaku lewat daripada 12 hari kembar siam biasanya merupakan hasilnya.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. 1.0 1.1 "Identical and Fraternal Twins – Determining Zygosity in Twins". Multiples.about.com. 2013-07-16. Diperoleh pada 2013-09-16. 
 2. "United States: People". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2008-09-04. Diperoleh pada 2008-10-02. 
 3. "Italy: People". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2008-09-04. Diperoleh pada 2008-10-02. 
 4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 Shulman, Lee S.; Vugt, John M. G. van (2006). Prenatal medicine. Washington, DC: Taylor & Francis. ms. Page 447. ISBN 0-8247-2844-0. 
 5. 5.0 5.1 5.2 Curran, Mark (2005-11-02). "Twinning". Focus Information Technology. Diperoleh pada 2008-10-10. 
 6. Benirschke, Kurt (2004). "Multiple Gestation". Dalam Robert Resnik, Robert K. Creasy and Jay D. Iams. Maternal-Fetal Medicine: Principles and Practice (edisi ke-5th). Philadelphia: W. B. Saunders Company. ms. 55–62. ISBN 0-7216-0004-2. 
 7. Cordero L, Franco A, Joy SD, O'shaughnessy RW (December 2005). "Monochorionic diamniotic infants without twin-to-twin transfusion syndrome". J Perinatol 25 (12): 753–8. doi:10.1038/sj.jp.7211405. PMID 16281049. 
 8. 8.0 8.1 [sac|Pregnancy-Info -- > Monoamniotic Twin]s Retrieved on July 9, 2009
 9. MoMo Twins; Monochorionic Monoamniotic Twins By Pamela Prindle Fierro, About.com. Retrieved on July 9, 2009


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.