Senarai bangunan tertinggi di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini merupakan senarai pencakar langit di Malaysia. Bangunan-bangunan ini disenarai mengikut urutan ketinggian struktur.

No. Nama Bandar Ketinggian Tingkat Imej
1&2 Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur 452 m 88 Torres Petronas Mayo 2004.jpg
3 Menara Kuala Lumpur Kuala Lumpur 421 m 6 KualaLumpurTower.jpg
4 Menara Telekom Kuala Lumpur 310 m 55 Menara telekom.jpg
5 Menara Maybank Kuala Lumpur 243.5 m 50 Maybank Tower Kuala Lumpur.jpg
6 Empire Tower Kuala Lumpur 238.1 m 62 KL-EmpireTower.JPG
7 Menara KOMTAR Penang 232.0 m 65 Komtar.jpg
8 Menara Maxis Kuala Lumpur 212.1 m 49 Maxis Tower, Kuala Lumpur.jpg
9 Bangunan AM Finance Kuala Lumpur 50
10 Berjaya Times Square Kuala Lumpur 203.0 m 48 Berjaya Time Square in the afternoon, Kuala Lumpur (Dec 2006).jpg
11 Menara Multi Purpose Kuala Lumpur 198.1 m 40
12 Capital Square Condominiums Kuala Lumpur 198.0 m 42
13 Maju Tower Kuala Lumpur 196.0 m 50
14 Menara Standard Chartered Kuala Lumpur 193.0 m 46
15 Menara Citibank Kuala Lumpur 190.2 m 50
16 Pusat Kewangan Marinara Kuala Lumpur 185.6 m 36
17 Grand Seasons Hotel Kuala Lumpur 183.8 m 42
18 Menara Dato' Onn Kuala Lumpur 40
19 Menara PNB Kuala Lumpur 40
20 Menara Public Bank Kuala Lumpur 170 m 36
20 Bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur 170 m 36
21 Wisma Goldhill Kuala Lumpur 168 m 36
22 Menara Alor Star Alor Star 165.5 m 4 Menara as.jpg
23 Maju Perdana, Tower 2 Kuala Lumpur 40
24 Menara Keck Seng Kuala Lumpur 39
25 Kompleks Dayabumi Kuala Lumpur 157.0 m 35 Dayabumi, Kuala Lumpur (February 2007).jpg
26 Dynasty Hotel Kuala Lumpur 155.0 m 41
27 Menara Dion Kuala Lumpur 37
28 Meridian KL Sentral Kuala Lumpur 154.0 m 38
28 Hilton KL Sentral Kuala Lumpur 154.0 m 38
29 Faber Imperial Court Kuala Lumpur 152.0 m 38
29 Bangunan Lembaga Urusan Tabung Haji Kuala Lumpur 152.0 m 38 YosriBgnTabungHaji.jpg
30 Menara Budaya Kuala Lumpur 151.0 m 37
31 Park View Service Apartment Kuala Lumpur 150.5 m 43
31 Mont Kiara Damai Kuala Lumpur 150.5 m 43
32 Menara Promet Kuala Lumpur 38

Dalam pembinaan[sunting | sunting sumber]

Nombor Nama Bandar Ketinggian Tingkat
1 Menara Warisan Merdeka Kuala Lumpur 600.0 m 118
2 Four Seasons Centre Kuala Lumpur 320.0 m 70
3 Menara Carigali Kuala Lumpur 267.0 58
4 The Troika Tower 3 Kuala Lumpur 204.2 m 50
5 Duta Plaza Office Tower Kuala Lumpur 202.0 m 52
6 The Troika Tower 2 Kuala Lumpur 177.0 m 44
7 CAHB Corporate Office Tower Kuala Lumpur 168.0 m 42
8 The Troika Tower 1 Kuala Lumpur 160.0 m 38
9 KLCC Apartment 1 Kuala Lumpur 157.6 m 45
10 Duta Plaza, Tower 2 Kuala Lumpur 155.0 m 43
11 The Pavillion Service Apartment 2 Kuala Lumpur 154.0 m 44

Rujukan[sunting | sunting sumber]